piekna-rozyczka 28.06.05, 16:05 Kto uczył tegorocznych maturzystów matematyki?? Aż tylu " oblanych"?! GG -5620446 Studentka UJ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fauve Re: KOREPETYCJE Z MATEMATYKI 28.06.05, 16:34 Zdecydowanie polecam zagraniczne książki do matmy. Najlepiej te, które wydaje się w UK czy USA (np. wydawnictwo Wiley). Czytasz, rozumiesz, praktyjujesz i zaczynasz się interesować tematem bardziej niż przed przystąpieniem do lektury. Poza tym dużo odniesień do praktyki i autorom zależy by nawet najbardziej "pokręcone" tematy były zrozumiałe i by wiedziało się jak stosuje się je w praktyce (czasem nawet w życiu codziennym). W Polsce odwrotnie, autorzy przepisują formułki z innych opracowań, zmienia się kolejność, papier i czasem interpunkcja. W Polsce na przykład zbiór zadań, będący kompilacją zadań z 10-ciu innych opracowań uważa się za pracę naukową. Żenada. :) Odpowiedz Link Zgłoś
piekna-rozyczka Re: KOREPETYCJE Z MATEMATYKI 28.06.05, 16:46 Zgodzę się tylko z tym,że Polska jest najlepszym plagiatorem jeśli chodzi o publikacje.. Ale jeśli chodzi o książki amerykańskie- to z tą wypowiedzią bym polemizowała.. Polecam jedynie wszystkim , pragnącym zrozumieć matematykę korepetycje ( chociażby u mnie.Najpierw sama sprawdzam wiedzę kandydata "testem",a następnie udzielam odpowiedzi "czy podejmuje się korepetycji czy też nie?" Odpowiedz Link Zgłoś
kostkarubika Re: KOREPETYCJE Z MATEMATYKI 02.08.05, 08:12 Na pewno są prostsze do zrozumienia amerykańskie podręczniki do matematyki (miałam z nimi do czynienia), ale niestety poziom zaawansowania matematyki w USA (i tym samym w ich podręcznikach) nawet w połowie nie dorównuje poziomowi nauczania w Polsce. Więc na nie wiele się zda taka mała wiedza. Coś jak szkoła podstawowa, może pierwsza liceum - wtedy również polecam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fauve Re: KOREPETYCJE Z MATEMATYKI 25.05.06, 10:24 Jest bardzo zaawansowana matematyka tylko trzeba wiedzieć do jakich książek zaglądać :) Tak czy siak u nas się dużo uczy, zapycha głowy faktami (zapominanymi po kilku miesiącach), a wynalazki powstają i tak tam. Jak ktoś śledzi prasę naukową i mniej więcej wie jakie projekty tam się realizuje to wie o czym mówię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fauve Re: KOREPETYCJE Z MATEMATYKI 25.05.06, 10:34 Dodam jeszcze na marginesie, że nie myślę o książkach w stylu "Teach yourself mathematics in 21 days" albo "...for dummies" tylko o konkretnych podręcznikach akademickich :) Zdecydowanie więcej się z nich wynosi niż z polskich. W wielu książkach rozdziały są zakończone rozwiązaniami konkretnych praktycznych problemów, a autor za punkt honoru stawia sobie zrozumienie przez studenta materiału, a nie popisywanie się erudycją, co u nas jest nagminne. Sporo jest też tam książek na tematy, których wogóle nie ma na przykład w programie nauczania uczelni wyższych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
fauve Re: KOREPETYCJE Z MATEMATYKI 01.08.05, 01:10 Jak jesteś "fajna", to ja chętnie sobie trochę matmy przypomnę :) Robię to we własnym zakresie, ale co dwie głowy to nie jedna, prawda ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś