Dodaj do ulubionych

Referendum w spr. odwołania prezydenta i radnych?!

12.06.07, 11:55
Może być wesoło. W powietrzu wisi bowiem zorganizowanie w Piotrkowie
referendum lokalnego w sprawie odwołania prezydenta i ewentualnie - także rady
miasta.
Wprawdzie zapowiedź taka wprost nie padła, ale można to było wywnioskować po
totalnej krytyce władz miasta z prezydentem na czele, jakiej poddali dziś
naszych wybrańców o godz. 10.15 na antenie audycji "O tym się mówi" w Radio
Strefa FM goście w studio: Witold Maćkowiak i Karol Szokalski (RIG) Rozwój i
Gospodarność, Regionalna Izba Gospodarcza.
Zapowiedzieli oni, że jeżeli polityka lokalnego samorządu się wnet nie
poprawi, a wskazali, o jakie nieprawidłowości chodzi (nie robi się nic
konkretnego dla miasta i jego mieszkańców, aferalne konkursy w oświacie, zero
aktywności w zakresie budownictwa komunalnego) to o Piotrkowie znowu zrobi się
głośno, a oni skorzystają z metod, jakie obywatelom stwarza demokracja.
Groźba to naprawdę realna, bo po pierwsze - jako przedsiębiorcy mają pieniądze
na ten cel, a po drugie i najważniejsze - posiadają znakomite doświadczenie,
bowiem oni to byli organizatorami świetnie przeprowadzonego referendum w 2005
roku w sprawie odwołania prezydenta Matusewicza i ówczesnej rady miasta.
Spotkamy się zatem przy urnach i zadecydujemy o losie prezydenta i radnych?
Niewykluczone - powie ktoś. Oby - doda ktoś inny.

Obserwuj wątek
    • maddox84 Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 14:25
      > bowiem oni to byli organizatorami świetnie przeprowadzonego referendum w 2005
      > roku w sprawie odwołania prezydenta Matusewicza i ówczesnej rady miasta.
      "Świetnie przeprowadzonego" ?? Z tego co pamiętam to referendum było nie ważne
      ze względu na niską frekwencję, więc nie nazywał bym tego świetnym
      przeprowadzeniem...
      • rogatarp Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 15:11
        maddox84 napisał:

> > bowiem oni to byli organizatorami świetnie przeprowadzonego referendum w
        > 2005
        > > roku w sprawie odwołania prezydenta Matusewicza i ówczesnej rady miasta.
        > "Świetnie przeprowadzonego" ?? Z tego co pamiętam to referendum było nie ważne
        > ze względu na niską frekwencję, więc nie nazywał bym tego świetnym
        > przeprowadzeniem...

Czytaj co napisane.
        Świetnie - kampania referendalna była świetnie zorganizowana.
        Wynik? Już pisałem, przeczytaj raz jeszcze, kiedy się pod wieczór ochłodzi, może
        szybciej do ciebie trafi słowo drukowane.
        Nie pisałem o świetnym wyniku, ale był on nader udany (ponad 24 proc. frekwencji
        przy kilkunastu w innych tego typu referendach). Nie moja wina, ani
        organizatorów, że prawo ustawiło poprzeczkę (bezsensowną) na pułapie 30 proc.,
        żeby dawać jakieś prawa publiczne tym trutniom, którzy mają za ciężkie tyłki,
        aby się ruszyć do lokalu wyborczego. Natomiast rezultat referendum, abstrahując
        od ważności całego przedsięwzięcia, był dla prezydenta i radnych wprost
        porażający. Jeżeli tego nie rozumiesz, podobnie jak i uwag dotyczących twej
        ortografii, to nic już nie zrozumiesz. Nawiasem mówiąc, moderator powinien być
        raczej "piśmienny". Może rozważysz honorową rezygnację?
        P.S. Nie pisz " nazywał bym", ale "nazywałbym". Albo daj sobie spokój z
        pisaniem. W końcu, nie każdy musi umieć pisać. Zauważ choćby, iż nie przyjmują
        jąkałów na spikerów radiowych. A powoływanie się przez ciebie na analogię
        ortografii do znajomości np. matematyki jest akurat porównaniem, jak kulą w
        płot. Gratuluję logiki. Proponuję, naprawdę, pójście na lody. Porzeczkowe, nie
        pożeczkowe. Pożeczkowe lody dostaniesz np. w banku. Tam dają pożeczki.
        >
        • maddox84 Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 15:43
          Słuchaj, kreujesz się na jakiegoś eksperta od języka polskiego a nie potrafisz
          nawet tak sformułować myśli, żeby były jednoznaczne. Nie gadaj mi tu teraz, że
          "świetnie przeprowadzone referendum" = "świetnie przeprowadzona kampania
          referendalna" bo to nie prawda a Twój bezpardonowy atak na moją osobę świadczy
          jedynie o tym jak Ty traktujesz rozmówce, który ma odmienne od Twojego zdanie..
          • k-bay Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 17:45
            Swoją drogą ciekawą taktykę przyjął inicjator wątku. Odwołać prezydenta, odwołać radę miasta, niech moderator zrezygnuje, co jeszcze ? Niech wszyscy strajkują, niech przywódcy G8 podadzą się do dymisji. Na co nam cywilizacja w ogóle? Niech wszyscy się schowają, puszczą parę atomówek i niech wszystko się zacznie od nowa w pięknej i jedynej słusznej harmonii; obcej tutejszym wyborcom-trutniom ...

To dość infantylne, jak się frekwencja nie podoba to może trzeba zacząć od kształcenia postaw obywatelskich ? Na chwilę obecną to jedynie uprawiamy dzieciniadę. Na co to ? Komu to potrzebne ? Jest taki akronim w języku angielskim; WOMBAT się nazywa. Warto "przeguglać", oddaje atmosferę :-P

Co do błędów językowych to po części RogataRP ma rację. Internet rozleniwia i dbałość o formę schodzi na drugi plan. Z drugiej strony racji nie ma ze względu na argumentum ad hominem. Nie można być takim zaciekłym "bojownikiem o wiarę", bo w oczach racjonalnych (w moim mniemaniu) osób to jest wręcz komiczne. Już mamy jednego oszołoma na forum od inszych autostrad i nie trzeba ich więcej (choć jakby nie patrzeć, to forum wciąż pozostaje na poziomie drewnianego ustępu...)

W następnym programie ratujemy świat i podpisujemy projekt referendum 2007, ole!
            • rogatarp Lody dla k-baya 12.06.07, 17:50
              k-bay napisał:

> Swoją drogą ciekawą taktykę przyjął inicjator wątku. Odwołać prezydenta, odwoła
              > ć radę miasta, niech moderator zrezygnuje, co jeszcze ? Niech wszyscy strajkują
              > , niech przywódcy G8 podadzą się do dymisji. Na co nam cywilizacja w ogóle? Nie
              > ch wszyscy się schowają, puszczą parę atomówek i niech wszystko się zacznie od
              > nowa w pięknej i jedynej słusznej harmonii; obcej tutejszym wyborcom-trutniom .
              > ..
              >
              > To dość infantylne, jak się frekwencja nie podoba to może trzeba zacząć od kszt
              > ałcenia postaw obywatelskich ? Na chwilę obecną to jedynie uprawiamy dzieciniad
              > ę. Na co to ? Komu to potrzebne ? Jest taki akronim w języku angielskim; WOMBAT
              > się nazywa. Warto "przeguglać", oddaje atmosferę :-P
              >
              > Co do błędów językowych to po części RogataRP ma rację. Internet rozleniwia i d
              > bałość o formę schodzi na drugi plan. Z drugiej strony racji nie ma ze względu
              > na argumentum ad hominem. Nie można być takim zaciekłym "bojownikiem o wiarę",
              > bo w oczach racjonalnych (w moim mniemaniu) osób to jest wręcz komiczne. Już ma
              > my jednego oszołoma na forum od inszych autostrad i nie trzeba ich więcej (choć
              > jakby nie patrzeć, to forum wciąż pozostaje na poziomie drewnianego ustępu...)
              >
              > W następnym programie ratujemy świat i podpisujemy projekt referendum 2007, ole
              > !

Masz rację! Fotel prezydenta miasta na jego 800-lecie dla Teletubisia!
              Chociaż, miło, że piszesz jak człowiek.
              P.S. Masz u mnie lody. Dórze. Porzyczkowe. I dobże zmrorzone.
              • colosus Re: Lody dla k-baya 12.06.07, 18:15
                Bleee, ochyda...
                Ja bym nie chciał żeby rogatarp stwiał mi lody!!
                Co innego jakaś miła laseczka =))
                • k-bay Re: Lody dla k-baya 12.06.07, 18:26
                  ...również wolę kobiety :-P
          • rogatarp Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 17:46
            maddox84 napisał:

> Słuchaj, kreujesz się na jakiegoś eksperta od języka polskiego a nie potrafisz
            > nawet tak sformułować myśli, żeby były jednoznaczne. Nie gadaj mi tu teraz, że
            > "świetnie przeprowadzone referendum" = "świetnie przeprowadzona kampania
            > referendalna" bo to nie prawda a Twój bezpardonowy atak na moją osobę świadczy
            > jedynie o tym jak Ty traktujesz rozmówce, który ma odmienne od Twojego zdanie..

1. Ktoś takim ekspertem być musi. Przecież nie ty...
            2. Raczej to ty nie potrafisz zrozumieć jednoznacznie sformułowanych myśli, sorry.
            3. Nie "nie prawda", koleś, a "nieprawda". Widać z tego dalej, że nie
            zrozumiałeś niuansiku z poprzedniej lekcji.
            Możesz napisać, że np. "To jest nie prawda, ale kłamstwo!" Lekcja darmowa.
            Normalnie biorę za korki 50 zł/h.
            4. Jaki tam atak! I jaki bezpardonowy!
            5. Szkoda, że do meritum się nie odnosisz.
            6. Amen.
            P.S. Smakowały ci te lody pożyczkowe?
            • maddox84 Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 18:21
              > 1. Ktoś takim ekspertem być musi. Przecież nie ty...
              Nie mam nawet zamiaru być takim ekspertem, bo wiem że się nie nadaję. Od zawsze
              od świata języka wolałem świat techniki a nie można być ekspertem w każdej
              dziedzinie. Jak już pisałem, zdaję sobie sprawę z moich ułomności
              gramatyczno-ortograficznych, ale nienawidzę jak ktoś z tego robi główny argument
              w dyskusji. Nie wstydzę się tego, że taki jestem, jednak chwalić się tym też nie
              mam zamiaru, po prostu czasem się zdarza. Ty natomiast zachowujesz się tak jakby
              to, że popełniam błędy ortograficzne sprawiało, że jestem gorszym człowiekiem i
              nie mam prawa wyrażać swoich myśli... co najmniej jak bym to robił, po to, żeby
              "polonistów" przyprawić o zawał serca. Jeżeli ciągle tego nie rozumiesz to mam
              dla Ciebie super radę "koleś", nie czytaj moich postów, będzie Ci lżej na sercu..

> 2. Raczej to ty nie potrafisz zrozumieć jednoznacznie sformułowanych myśli,
              > sorry.
              A może zorganizujemy referendum forumowe kto zrozumiał ten tekst tak jak ja ??
              Referendum to referendum (nie było udane) natomiast czym innym jest kampania
              przed referendum, jeśli ciągle nie widzisz tutaj oczywistego błędu to może
              poczekaj do wieczora, będzie chłodniej i łatwiej będzie Ci zrozumieć słowo
              "wyświetlane"...

> 3. Nie "nie prawda", koleś, a "nieprawda". Widać z tego dalej, że nie
              > zrozumiałeś niuansiku z poprzedniej lekcji.
              > Możesz napisać, że np. "To jest nie prawda, ale kłamstwo!" Lekcja darmowa.
              > Normalnie biorę za korki 50 zł/h.
              Za korki z logiki, patrz wyżej biorę 50 więc jesteśmy kwita...

> 4. Jaki tam atak! I jaki bezpardonowy!
              > 5. Szkoda, że do meritum się nie odnosisz.
              Nie odnoszę się do meritum bo nawet nie dałeś mi szansy... ewidentnie skręcasz w
              kierunku tej "świetnie organizującej" grupy co do której mam mieszane uczucia..
              pozwoliłem sobie na zauważenie pewnej niezgodności tego co napisałeś z
              rzeczywistością i doczekałem się patrz punkt 4.

mimo wszystko pozdrawiam
              • mily.pan Rada dla Maddoxa84! 12.06.07, 23:14
                wyraźnie maddox84 jest lekko zirytowany...

Może warto wyciągnąć wnioski z darmowej lekcji ortografii?? Chyba że od zaraz
                zaczniesz powtarzać zasady pisowni partykuły "nie" z różnymi częściami mowy!

Zdecydowanie masz problemy z pisownią "nie" z rzeczownikami (to taka część
                mowy). Zapamiętaj zatem, że z rzeczownikami piszemy łącznie, np. nieporządek,
                niebezpieczeństwo, nieład itp. Jednak kiedy w zdaniu używasz rzeczowników
                zaprzeczonych, wtedy piszesz partykułę "nie" rozłącznie, np. Zabrałem z pokoju
                nie krzesło a stolik.

To przecież nie żaden wstyd Szanowny Maddoxie, że masz takie problemy. Tylko
                dlaczego zostałeś moderatorem??? Czyżby ta funkcja łączyła się wyłącznie z
                wyrzucaniem "niewygodnych" wątków?
      • rogatarp errata dla "morderatora" maddoksa 12.06.07, 15:14
        maddox84 napisał:

> > bowiem oni to byli organizatorami świetnie przeprowadzonego referendum w
        > 2005
        > > roku w sprawie odwołania prezydenta Matusewicza i ówczesnej rady miasta.
        > "Świetnie przeprowadzonego" ?? Z tego co pamiętam to referendum było nie ważne
        > ze względu na niską frekwencję, więc nie nazywał bym tego świetnym
        > przeprowadzeniem...

Fakt, gorąco: nie zauważyłem jeszcze twojego "referendum było nie ważne". Koleś,
        tamto referendum było nieważne!
        Chyba, że zrozumiesz taki niuans: Referendum było nie ważne, ale wręcz bardzo
        ważne!
        >
    • ziontr Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 12.06.07, 17:56
      rogatarp napisał: aferalne konkursy w oświacie

Oto clou programu.
    • shagy10 Re: Referendum w spr. odwołania prezydenta i radn 13.06.07, 07:35
      Chcę przypomnieć że teraz obowiązuje inne zasady dotyczące referendum.
      Wtedy chyba referendum miało około 27%.
      A teraz referendum ile musi mieć aby się odbyło ??? Ktoś wie :)
      Widze że zainteresowanie tym tematem jest duże i juz widać kto porami
      trzesie.. :D
      Maddox- "muj" głos oddam Tobie :)

Zacznij liczyć głosy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka