Dodaj do ulubionych

1 rok Prezydenta Matusewicza

IP: *.piotrkow.pilickanet.pl / 192.168.20.* 06.11.03, 10:02
W związku z pierwszą rocznicą działalności Waldemara Matusewicza Prezydenta
Piotrkowa Trybunalskiego proszę forumowiczów o opinię nt. jego pracy. Z góry
dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • coloquez Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 06.11.03, 14:12
      Rok temu głosowałem na prezydenta Matusewicza w wyborach. Powiem tylko, że
      gdyby dziś miały odbyć się ponowne wybory, postąpiłbym dokładnie tak samo. Na
      pewno były pewne potknięcia, porażki (np. ucieczka Ptaka z Piotrcovii-choć tu
      wina pana Matusewicza jest chyba najmniejsza). Ale widać sporo zmian na
      lepsze. Strefa ekonomiczna w Piotrkowie, pozyskanie nowych inwestorów do
      strefy, zmiana stanu na lepsze nawierzchni wielu ulic, oświetlenie kilku ulic,
      rozwiązanie problemu ronda E. Gierka to tylko niektóre przykłady zmian na
      lepsze.
      Reasumując moja opinia jest b. pozytywna.
      • Gość: romek Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.localdomain / *.swiebodzice.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 19:54
        Jestem tego samego zdania.
        zlotemysli.pl/?id_c=3614
    • Gość: noname Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: green.d* / 10.9.60.* 06.11.03, 14:35
      1 rok to trochę mało, ale próbujemy podsumować.
      Najważniejsze
      - utworzenie strefy ekonomicznej. Na efekty trzeba poczekać.
      - gotowe projekty i wykonawcy I etapu obwodnicy. Będziemy świętować na II
      rocznicę (mam nadzieję)
      Jednak powyższe zaczęły się jeszcze w poprzedniej kadencji, ale można było
      popełnić grzech zaniechania

Na pewno pozytywnie trzeba ocenić obsługę mieszkańców w UM. Kolejki w wydziale
      komunikacji się skończyły - byłem 2 razy i w obu przypadkach zostałem
      załatwiony od ręki.
      Zaskoczony byłem informacją, że umyślna osoba zeszła na parter budynku i
      wręczyła nowy dowód osobisty starszej osobie dla której wejście jest problemem.
      Nadmienię, że nie było to na wniosek zainteresowanej.
      Co prawda z UM dochodzą głosy niezadowolenia i wróżby co to będzie za jakiś
      czas, bo teraz się nic nie dzieje - czas pokaże kto ma rację.
      Poprawił się stan ulic, ale znów tu pomogła technika i postęp. Zobaczymy jak
      nawierzchnia przetrwa zimę, bo ta technologia budzi moje obawy. Wyrażałem swoją
      opinię w wątku o ulicach. O rondzie też należy wspomnieć.
      Do pozytywów należy zaliczyć sprzedaż Hali Targowej na warunkach odmiennych od
      dotychczas stosowanych.
      Kolejnym pozytywem jest spowodowanie przejścia na emeryturę licznej grupy
      nauczycieli emerytów i zatrudnienie młodych w ich miejsce
      Mimo wszystko 1 rok to zbyt krótki. Zbyt duży cień kładzie poprzednia kadencja,
      ot choćby budżet. Myślę, że za rok będziemy mieli o czym pisać i będzie to już
      większą zasługą obecnej ekipy.
      Gdybym miał wystawić ocenę to 4.
    • Gość: piotrkowianin Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 10:54
      Sukcesy i porażki prezydenta Waldemara Matusewicza - podsumowanie pierwszego
      roku działalności nowej kadencji samorządu miasta. Dziś w południe w sali
      Urzędu Stanu Cywilnego przy Pasażu Rudowskiego 10 omawiane będą te właśnie
      sprawy. W spotkaniu obok prezydenta weźmie udział kierownistwo Urzędu, radni
      tworzący koalicję oraz przedstawiciele środowisk gospodarczych.
    • Gość: noname Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.03, 23:31
      Dziś w lokalnej telewizji były obszerne (chyba w całości) relacje z dzisiejszej
      konferencji prasowej zorganizowanej na tę okoliczność. Piszę w liczbie mnogiej,
      bo i Telewizja MOKu i Telewizja Pani Molki takie relacje zdały. Technicznie
      była lepsza ta pierwsza.
      Przechodząc do meritum.
      Prezydent do sukcesów zaliczył m.in.
      1. Uregulowanie sprawy minibusów
      2. Utworzenie SSE
      3. Rozpoczęcie budowy obwodnicy (uroczysty początek 3.12)
      4. Naprawa Ronda Sulejowskiego (używał właśnie takiej nazwy !!!)
      5. Organizację akcji Wyrzucamy Dzieci z bramy (może coś w nazwie przekręciłem)
      6. Sprzedaż Hali Targowej piotrkowskiemu przedsiębiorcy
      7. Modernizacja oczyszczalni ścieków wraz z kanalizacją
      8. Imprezy kulturalne (kabaret, przegląd filmów, piknik na lotnisku)
      9. Uruchomienie pierwszej piotrkowskiej uczelni

Do porażek zaliczył :
      1. Wyprowadzkę Piotrcovii
      2. Nie uruchomienie Biura Obsługi Mieszkańców
      3. Usterki w pracy UM (czynnik ludzki) - myślę, że należy się spodziewać jakiś
      ruchów kadrowych.

Ciekawie rysują się też perspektywy
      1. Remont Sulejowskiej
      2. Budowa 420 mieszkań komunalnych
      3. Rewitalizacja Starówki (pierwsze efekty już w przyszłym roku - ulica
      Sieradzka, Rynek Trybunalski i Grodzka)
      4. Program termomodernizacji ok 40 budynków
      5. Dalsze zagospodarowywanie Bugaja
      6. Uruchomienie Filii Akademii Medycznej (już w lutym)

Na spotkaniu nie było o tym mowy, ale w lokalnej telegazecie jest ogłoszenie
      Prezydenta o rozpatrywaniu protestów przez RM (26.11) dotyczących
      zagospodarowania przestrzennego północno zachodniej części miasta (Pawłowska,
      ogródki działkowe). Myślę, że chodzi o kolejne etapy budowy obwodnicy.

Występowali również koalicjanci PO, Samoobrona i Prawica Razem. Generalnie
      życzyli sukcesów.
      W ten sam ton wpisał się przedstawiciel UP deklarując się jako "stojący z
      boku", ale wręczył bukiet kwiatów.
      Nie było SLD i FP.

Oj tyle to jeszcze chyba nigdy nie napisałem.
      A co Pan Marcin na moją relację ? :-))
      • coloquez Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 19.11.03, 09:34
        Noname - podziwiam Cię. Taka relacja. Ale dzięki, bo ja nie oglądałem i
        wszystko to wygląda nieźle.
        • andrzejd6 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 03.07.05, 21:37
          a , za co ten prezydent tak naprawdę siedział w pierdlu-bo już się gubię ,
          proszę o wyjaśnienie (za niewinność czy korupcję)
          • cartin Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 03.07.05, 21:39
            andrzejd6 napisał:

> a , za co ten prezydent tak naprawdę siedział w pierdlu-bo już się gubię ,
            > proszę o wyjaśnienie (za niewinność czy korupcję)

A w czym tu się można pogubić? Przecież to proste: siedział za niewinność i za
            korupcję.
    • Gość: Rzecznik Pierwszy rok za nami - ze strony "www" miasta IP: *.piotrkow.pilickanet.pl / 192.168.20.* 19.11.03, 13:38
      18 listopada 2003 r. w rocznice zaprzysiężenia Waldemara Matusewicza na
      Prezydenta Miasta kierownictwo miasta spotkało się z radnymi szefami klubów
      koalicyjnych oraz z przedstawicielami środowisk gospodarczych, które to
      desygnowały Matusewicza na to stanowisko. W trakcie zorganizowanej konferencji
      prasowej podsumowano rok działalności samorządu nowej kadencji.

Sukcesy:
      -Zalegalizowanie minibusów i uporządkowanie komunikacji miejskiej
      -Utworzenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Będą nowe miejsca pracy.
      -Sprzedano Halę Targową. Jest to pierwsza od wielu lat duża inwestycja handlowa
      realizowana przez piotrkowskich przedsiębiorców – dotychczas stwarzano tylko
      warunki dla obcych sieci
      -Ruszyła budowa obwodnicy drogowej miasta
      -Zmodernizowano Rondo im. E. Gierka
      -Zbudowano kąpielisko Bugaj.
      -Umacnia się piotrkowski ośrodek akademicki. W mieście lokują się nowe wyższe
      uczelnie – WSH, Uniwersytet Medyczny
      -Wyremontowano wiele piotrkowskich ulic. Zastosowano nową technologię.
      -Już niebawem rozpocznie się modernizacja oczyszczalni ścieków i sieci
      kanalizacyjnej. Nasza inwestycja została rekomendowana w pierwszej 12-stce
      projektów do Funduszu Spójności UE
      -Przygotowywane są duże inwestycje, które stworzą nowe miejsca pracy – Huta
      Szkła (250 miejsc pracy), Zakład Mechaniki Precyzyjnej (300 miejsc pracy), nowe
      centrum logistyczne (3-5 tys. miejsc pracy)
      -Rozszerzenie oferty dla dzieci i młodzieży. Ruszyła akcja „Wyciągamy dzieci z
      bramy”
      -Uruchomiono dodatkowe patrole policyjne
      -Pojawiły się nowe inicjatywy:
      Trybunały kabaretowe
      Dni Europy na lotnisku
      Kino letnie/Koncerty letnie

Nieudane działania w pierwszym roku:
      -Zwłoka w uruchomieniu Biura Obsługi Mieszkańców
      -Przeniesienie drużyny Piotrcovii Ptak do Szczecina

Plany na kolejny rok:
      -Budowa mieszkań komunalnych
      -Termomodernizacja budynków
      -Rewitalizacja Starówki
      -Udostępnienie terenów inwestycyjnych
      -Modernizacja ul. Sulejowskiej
      -Remonty szkół
      -Budowa Stadionu Concordii
      -Estetyzacja miasta
      • coloquez Re: Pierwszy rok za nami - ze strony "www" miasta 19.11.03, 16:17
        Oby się to wszystko wypełniło! Natomiast moje zdziwienie budzi liczba miejsc
        pracy w centrum logistycznym - 3-5 tys. miejsc pracy?????? Czy to możliwe???
        IKEA zatrudnia bodaj kilkaset, a tu aż tyle Panie Marcinie?? Czy to będzie
        tylko logistyka czy też logistyka i usługi towarzyszące???
        Pozdrawiam
        • Gość: Rzecznik Re: Pierwszy rok za nami - ze strony 'www' miasta IP: *.piotrkow.pilickanet.pl / 192.168.20.* 22.11.03, 14:08
          Tyle miejsc pracy powstanie przez cały okres trwania inwestycji, natomiast
          docelowo w wybudowanym już centrum liczba miejsca pracy będzie z pewnością
          mniejsza. Inwestycja ta ma mieć ponad 650 tys. m2 powierzchni magazynowej pod
          dachem !!! To tyle ile razem mają wszystkie centra logistyczne pod Warszawą.
    • Gość: kamikaze Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.ics.p.lodz.pl / *.p.lodz.pl 22.11.03, 11:06
      Jak to czytam zastanawiam sie czy aby tych wszystkich postow nie napisal sam
      MAtusewicz albo jemu ulegli (o rzeczniku wiem).
      Cos malo sie mowi o tych zlych stronach. Hala sprzedana, ale z tego co wiem
      kasy jeszcze nie ma. Zreszta przy hali bylo mnostwo przepychanek. A co z budowa
      dalszej czesci trasy ktora blokuje mister Dzwonnik (prywatnie kumpel
      Mastusewicza). To jego Ranczo jak stalo tak stoi a samochody jezdza jedna
      nitka. Czy nie ma bata na to towarzystwo? Zreszta z tego co pamietam P.
      Matusewicz wiele obiecywał w trakcie kampanii a teraz sporo z tego pozostaje
      tylko obietnicami na papierku.
      • Gość: Rzecznik Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.piotrkow.pilickanet.pl / 192.168.20.* 22.11.03, 14:16
        Drogi Kamikaze.
        Informuję, że pieniądze za halę targową są w kasie urzędu miasta.
        Sprawy związane z uregulowaniem własności gruntów pod trasę W-Z zostały już
        dawno uregulowane (sprawy załatwiała jeszcze poprzednia ekipa). Budowa odcinka
        trasy rozpocznie sie w przyszłym roku. O powyższych sprawach informowałem już
        wielokrotnie.
        Na realizację reszty obietnic spisanych "na papierku" Matusewicz ma jeszcze
        trzy lata. Pozdrawiam i dziękuję za opinię.
        • Gość: noname Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 23:40
          W piątkowych Wiadomościach była notatka o odrolnieniu przez radę gminy Grabica
          110 ha ziemi w Woli Bykowskiej. I tu mamy opisywane centrum logistyczne.
          Ciekawi mnie jaka branża, chociaż sądząc po liczbach to wszystkie. Czyżby
          desant z Ameryki na kraje Europy co najmniej Wschodniej + Rosja ???
          • coloquez Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 24.11.03, 08:39
            650 tys. m2 to imponująca powierzchnia. Ponoć inwestorem są Niemcy, choć
            najlepiej wie o tym pewnie pan MArcin.
        • matysek_pkow Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 28.11.03, 17:42
          Dzieki za tego "drogiego" :)
          Fajnie ze pieniazki sa w kasie, kiedy mozna pojsc popatrzec? Ja slyszalem ze
          pieniazkow jednak nie ma a wlasciwie jest tylko czesc.
          A ciekawe co rzecznik powie na temat przetargu na naprawe swiatel i sprawe
          radnego Kozlowskiego?
          Ciesze sie ze prezydent zamierza sie z obietnic wywiazac. Ma coprawda na to
          faktycznie 3 lata ale lepiej niech zacznie teraz bo moze nie zdazyc.
          Pamietam ze byly obiecane "czyste ulice" a sa takie syfne jak byly wczesniej a
          nawet bardziej.
          Z bezpieczenstwem tez jest slabo. Sa coprawda dodatkowe patrole policji i
          strazy miejskiej...tylko ze.....tylko szkoda ze malo osob wie co robi straz
          miejska w czasie nocnych patroli. Tajemnica poliszynela jest ze jada sobie do
          McDonaldsa albo ida do ktoregos z nich do domu i tyle z patrolu. Cos z tym nie
          tak. Czas tez skonczyc z alkoholem w S MIejskiej i z siedzeniem latem na
          laweczce na Krzywdzie.
          Czas tez pozbyc sie niekompetentnych ludzi takich jak np pani K. z pewnej
          instytucji zwiazanej z Unia Europejska. Jest kilka powodow a pierwszym z nich
          jest chociaz fakt ze instytucja ta za pieniazki na informacje o UE drukowala
          ulotki i druki podczas ubieglorocznych wyborow prezydenckich. Oczywiscie
          popierala pana P. Moze brzmi to jak donos ale kurcze niech ktos wywali w koncu
          te babe!
    • coloquez Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 24.11.03, 11:08
      Panie Marcinie - mam jeszcze jedną prośbę. Rzadko bywam na ul. Słowackiego w
      godzianch pracy, bo pracuję w Łodzi, jednakże jak jestem, to przeraża mnie
      dźwięk wydobywający się z głośników na bądź co bądź reprezentacyjnej ulicy
      miasta. Ten problem już kiedyś poruszałem na łamach forum, jednakże ta
      sytuacja trwa nadal. Rozumie, że reklama przynosi dochód miastu, ale wiem, co
      myslą o tym mieszkańcy miasta i przyjeżdżający. Wszyscy mówią wprost - wiocha.
      Pan czytający te reklamy nie posiada bynajmniej medialnego głosu. Takie
      reklamy głosowe są dobra u Ptaka na bazarze, ale nie na głównej ulicy miasta.
      Czy Zarząd Miasta nie może nic z tym zrobić???
      • Gość: Paweł Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: 80.51.247.* 27.11.03, 00:33
        Całkowicie popieram.
        Ta bełkotliwa sieczka połączona z dpolo - płynąca z głośników na ulicy to
        żenada.
        • Gość: jasiu74 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza IP: *.shadows.pl 27.11.03, 09:43
          zacznijmy wiec od poczatku - pytanie do rzecznika:
          1) czy aby prowadzic taka forme reklamy wymagane jest pozwolenie i czy owa
          firma posiada takowe
          2) czy taka forme reklamy reguluja jakies przepisy (chodzi o jakosc reklamy, np
          porownujac to do bilbordow, to wiadomo ze na bilbordzie nie mozna powiesic
          kazdego rysunku czy zdjecia, bo sa jakies normy estetyczne czy morlane. czy
          podobie jest w przypadku reklam dzwiekowych ?)
          3) czy ja jako osoba fizyczna moge wniesc skarge do urzedu miasta ze podczas
          mojego spaceru z rodzina po reprezentacyjnej ulicy miasta (dzialka zapewne jest
          wlasnoscia miasta) zmuszony jestem sluchac beukotu z glosnikow, a moze nawet
          (ostatnio jest to w modzie) jestem molestowany :)
    • devilevil123 teraz se popiszesz z pierdla 14.07.04, 20:58
      tylko sie nie zapomnij zalogowac pod roznymi nickami łuhahaha
    • grzegorz39 OSTATNI rok Prezydenta Matusewicza 18.06.05, 01:00
      Ile tu włazidupstwa było! Ha, ha, aż miło poczytać sobie teraz te historyczne
      już brednie.
      • apri33 Re: OSTATNI rok Prezydenta Matusewicza 18.06.05, 21:34
        Ale teraz można już przynajmniej ocenić, co prezydent Matusewicz zrobił za
        swojej kadencji.
        Oto jego osiągnięcia:
        1/ narzatrudniał kolesi ze Stow. na Rzecz Rozbioru Piotrkowa oraz Reg.Izby Gosp.
        a Chojnakowi pozwolił pozatrudniac ludzi z prawicy
        2/ opróżnił miejską kasę - większośc budżetu poszła na nikomu niepotrzebne
        roznego rodzaju plany i projekty, reszta na reklamy (np. u Stachczyka)
        3/no i posiedział sobie w areszcie
        • 2bylec Re: OSTATNI rok Prezydenta Matusewicza 20.06.05, 22:17
          Szkoda tylko, że nie było tak szumnego podsumowania drugiego roku kadencji, a
          przecież tyyyyle się wydarzyło...
          Czekam z niecierpliwością na listopad 2005 i podsumowanie fantastycznych trzech
          lat działalności naszego prezia :D Mam cichutką nadzieję, że rzecznik wzniesie
          się na wyżyny i znów będzie o czym pisać w długie jesienne wieczory
    • andrzejd6 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 03.07.05, 21:42
      A , może mnie ktos wkońcu oświeci za co ten kockany prezydent siedział w
      pierdlu bo już się zgubiłem(święty czy co ?). Siedział za niewinność - znaczy
      męczennik , czy za afery.Niech ktoś mi to wyjaśni
      • cartin Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 03.07.05, 21:47
        Przecież już dałem ci chwilę wcześniej jasną odpowiedź.
    • daniela25 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 06.07.05, 23:35
      Kilka z tych nicków należy po prostu do Rzecznika, bo gdyby on ich nie
      napisał ... z oceną panowania Prezydenta byłoby raczej krucho... Cóż nie należy
      go winnić, w końcu taka jego rola. A że GOŚĆ zrobił więcej złego, niż dobrego,
      musiał Rzecznik trochę posiedzieć przed komputerem. LUDZIE, nie dajcie się, bo
      nas tu ZALEJĄ RÓŻNE ŁGARSTWA PARSZYWE ! PISZCIE !
      • tygrys999 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 07.07.05, 14:42
        Ja bym Prezydenta nie winił tak bezkrytycznie,w czambuł.Od dawna
        Polską,miastami,powiatami,gminami rządzą urzędnicy pazerni na
        władzę,pieniądze,święty,ze strony petentów,spokój.Mistrzowie
        utrudniania,wymyślania,reform.Dlaczego w naszym mieście powstaje urzędniczy
        produkt w postaci Miejskiego Zarządu Dróg i Komunikacji,produkt do
        wszystkiego,twórca etatów,dysponent olbrzymich pieniędzy gdy tymi zadaniami
        może zająć się każda spółka miejska,choćby MZK?Moim zdaniem,aby nic nie było
        proste,oszczędne a nie daj Boże pozbawione wpływu urzędników na rozdział
        zadań,pieniędzy,wpływu na przetargi,przechowalni zasłużonych,ukrywania i
        ogłupiania mieszkańców.
        • kregi Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 07.07.05, 21:02
          ZLIKWIDOWAĆ TO.
          Kurcze nie moge sie czasami nadziwić, jak to biedne MZK ma przynosic zyski. Z
          jednej strony musi ustalac kazdy duperelek regulaminu z radnymi z drugiej strony
          jakis zarząd dróg. :-))

Po tej zmianie wojewodztwa mamy cały bydunek powiatu chyba na zeromskiego UM
          przy hali i jeszcze samorząd zajął pół budynku policji.

pozdrawiam
    • daniela25 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 07.07.05, 23:37
      No i to ,mniej więcej, mi chodziło na tym forum , a nie o jakieś pierdy. Czy
      Papuch naprawdę jest TAKĄ GWIAZDĄ, że mamy zajmować się tylko nim / w
      większości/ i jego poczynaniami ? Wiemy, że nie. Po wyboorach sam zgaśnie.
      Pomówmy więc o czymś sensownym dla miasta, dla nas. Chciałabym dowiedzieć się
      czegoś więcej o MZGK... jeśli można.
    • daniela25 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 07.07.05, 23:39
      MZK - sorry
      • tygrys999 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 08.07.05, 00:03
        MZK jako 100%spółka miasta może wykonywać szereg różnych zadań dla
        miasta.Zaczynając od transportu osobowego kończąc na pochówku.Problemem jest
        to,że to tylko jedna spółka-1 prezes,2-3 wiceprezesów,kilku kierowników,reszta
        pracuje.Lepiej tworzyć nowe instytucje gdzie w każdej jest prezes-
        dyrektor,kilku kierowników,kilkunastu
        zastępców,kilku...specjalistów,kilku....doradców,kilku....konsultantów,kilkunast
        u skierowanych do prac interwencyjnych pracowników opłacanych z pieniędzy na
        walkę z bezrobociem.Stąd brak prądu i światła ale system działa/O.Grotowski/.
    • daniela25 Re: 1 rok Prezydenta Matusewicza 10.07.05, 00:19
      Dziękuję za informację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka