1yavor 11.02.09, 11:58 Moi drodzy, czy ktokolwiek może polecić jakąś parafię, bądz też księdza, będącego w stanie ochrzcić dziecko dwojga ludzi żyjących ze sobą bez aktu małrzeńskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia-gumisia Re: Chrzest dziecka 11.02.09, 12:57 A co ma jedno do drugiego, ja ochrzciłam bez problemu w kościele przy ul. Kotarbińskiego Parafia Królowej Pokoju, księdza zawsze po kolędzie przyjmuje i nigdy nie z wrocił mi uwagi, a już 5 lat żyje pod jednym dachem z moim M bez ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
1yavor Re: Chrzest dziecka 11.02.09, 13:02 Najwidoczniej dla coniektórych ma znaczenie. Niepytałbym bezpodstwnie na forum, gdyby sprawę udało mi się pozytywnie załatwić. Niestety w parafii św. Jacka przu ul.Wojska Polskiego są księżą niereformowalni i z góry traktują uczciwego człowieka jak seryjnego mordercę. Dziekuję za info, na pewno wezmę to pod uwagę :) Tylko, że to nie moja parafia... Odpowiedz Link Zgłoś
misia-gumisia Re: Chrzest dziecka 11.02.09, 13:28 To nie ma znaczenia ze to nie twoja parafia, moja kolezanka chrzciła dziecko w mojej parafii, a tez do niej nie nalezy, tak wiec napewno nie bedzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
1yavor Re: Chrzest dziecka 11.02.09, 13:50 Ale może nie miała ten "magiczny papier" z zaślubin, tak przeceniany przez kościół? Niemniej jednak będę musiał się tam pokierować i zobaczę co z tego wyniknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bebetka_only Re: Chrzest dziecka 12.02.09, 10:36 Myślę, że jesteś w błędzie jeśli chodzi o kościół u Jacka. Nie mamy ślubu i ochrzciliśmy bez większych problemów córkę w święta. Chcieli tylko wiedzieć dlaczego nie mamy ślubu no i powiedziano nam że oczywiście powinniśmy go wziąć ale bez jakiegoś szczególnego nacisku. Może to kwestia odpowiedniego nastawienia, albo rozmowy z proboszczem a nie tym drugim księdzem. Ale słyszeliśmy, że bez problemów chrzczą u Jezuitów i na Wierzejach. Odpowiedz Link Zgłoś
amabel Re: Chrzest dziecka 24.02.09, 18:42 Moja koleżanka (panna) miała wielki problem w kościele na Łódzkiej.Proboszcz nie zgodził się ochrzcić dziecka pannie.Bez problemu ochrzciła w parafii św. Jacka. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Chrzest dziecka 11.02.09, 16:47 1yavor napisał: > ....bez aktu > małrzeńskiego ? Śmiem twierdzić, że aktu "małrzeńskiego" to nikt nie posiada. Znam za to wiele osób z aktem małżeńskim... ale pewnie to nie to samo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1yavor Re: Chrzest dziecka 11.02.09, 22:40 Oczywiscie, ze to samo. Wkradla sie literowka, ktora jednak niewiele wnosi do tresci. Podobnie jak wypowiedz na jej temat. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrkowiankaanka Re: Chrzest dziecka 12.02.09, 08:57 Literówka kilka razy - straszną masz klawiaturę, ale "niepytałabym" o to .... Spróbuj u Bernardynów, oni są wyrozumiali. Odpowiedz Link Zgłoś
1yavor Re: Chrzest dziecka 12.02.09, 10:28 Mimo wszystko doszukalem sie wlasnie tej jednej :) Dziekuje za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Chrzest dziecka 12.02.09, 17:21 1yavor napisał: > Oczywiscie, ze to samo. Wkradla sie literowka, ktora jednak niewiele > wnosi do tresci. Podobnie jak wypowiedz na jej temat. Literówka jest wtedy, kiedy byś napisał np. mażeństwa, małżemstwa...itd. Jeśli zamiast akt małżeństwa piszesz "małrzeństwa" wówczas nie jest to żadna literówka, tylko najzwyklejszy w świecie ort. Bardzo paskudny zresztą. A my bykom mówimy stanowcze NIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
osoba.duchowna Re: Chrzest dziecka 24.02.09, 22:38 majkel01 napisał: > Literówka jest wtedy, kiedy byś napisał np. mażeństwa, małżemstwa...itd. Jeśli > zamiast akt małżeństwa piszesz "małrzeństwa" wówczas nie jest to żadna > literówka, tylko najzwyklejszy w świecie ort. Bardzo paskudny zresztą. A my > bykom mówimy stanowcze NIE :) Święta prawda. Byk jak się patrzy, a nie żadna literówka! I tacy rodzinę zakładają?! Ksiądz ma rację: chrzest dopiero wtedy, kiedy ojciec dziecka przyniesie do kancelarii maturę. I co łaska. Odpowiedz Link Zgłoś