Dodaj do ulubionych

Elementarze

30.08.05, 15:11
Mieszkam w Moskwie i choc to nie moje najwazniejsze zadanie juz od ubieglego
czerwca myslelismy aby otworzyc polska szkolke niedzielna. Chyba chwycilo bo
do dzis (popoludnie we wtorek 30.08) mam zapisanych 12 dzieci w wieku 8-14.
Czy ktos moglby podrzucic uzywane podreczniki do nauki polskiego dla tych
chetnych. Wszystkie praktyczne podpowiedzi mile widziane

www.stolgaparish.org
Obserwuj wątek
    • zodiak72 Re: Elementarze 30.08.05, 15:20
      ZAraz, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem - chodzi o wyslanie Ci tych używanych
      podręcznikow, czy o podanie jakichś tytulow, linkow do aukcji?
    • sieradzak Re: Elementarze 30.08.05, 16:28
      kurcze ;-(
      Idea fajna !!! ;-)
      Ino nie mam nic takiego, bo dzieciak za mały, ale popytam znajomych, może coś
      się uda zorganizować ?

Może wszyscy poszukamy ? Później jakoś walniemy to w jedno miejsce i zastanowimy
      się jak to wysłać do Moskwy ?

Może macie znajomych, którzy mają znajomych, którzy mają po swoich pociechach
      jakieś podręczniki z zerówki lub 1 klasy podstawówki ?
      • svdmos Re: Elementarze 30.08.05, 16:38
        Podejrzewam ze trzeba bedzie wyslac. Zreszta wyglowkuje w ciagu najblizszych
        dni jak to zrobic najlepiej dla sponsorow. Musze sie przyznac ze jest
        to "zalew" urodzaju, bo mam szkole angielskiego dla 130 dzieci i niemieckiego
        dla 70 dzieciakow, a zupelnie nie przygotowalem sie na polski. Bez paniki! Jest
        jeszcze troche czasu.

J.Jagodzinski
        • paenka Re: Elementarze 30.08.05, 16:58
          ja mam na strychu pelno ksiazek z j. polskiego i nie tylko:D ale nie iwem czy az z 1 klasy podstawowoki ale napewno cos z tego okresu bedzie
          • sieradzak Re: Elementarze 30.08.05, 17:28
            o ;-) no to poszukaj ;-)
            Kto jeszcze ma ?
            Zrobimy krzewienie kultury polskiej na wschodzie ;-)
            • ebusia_fam_fatal Re: Elementarze 30.08.05, 17:29
              ja ksiazek nie mam, dalam wszystkie siostrze, ktora dala je przyjacielowi -
              ukraincowi, ktory sie polskiego uczyl :D
              nauczyl sie :)
              • gosiaczek_sdz Re: Elementarze 30.08.05, 17:31
                A ja tam nic nie mam, wszystko poszłooo..nie wiem gdzie:D Ksiązki do polskiego
                juz daaaaawno nie widziałam na oczy i całe szczęscie:D
                • euroazja Re: Elementarze 30.08.05, 17:48
                  ja mam książki po dziecku - kl. I-IV
    • sieradzak pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 17:51
      Czy ma ktoś pomysła na miejsce zbiórki ?
      Bo trzebaby to jakoś do kupy zebrać ? i przygotować do wysyłki ?
      • gosiaczek_sdz Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:03
        U Ciebie w domu:D
        • sieradzak Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:28
          Nie pytaj póżniej - czy jest jakiś wątek na temat.
          • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:30
            no przeciez Ci na pytanie odpowiedziala.
            i to nawet na temat zbiorki podrecznikow bylo :D
            • sieradzak Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:32
              Najdziwniejsze jest to, że gdzie jest temat lekki i żartobliwy, to tworzycie
              fikcje i powagę na maks.
              A jak jest poważna sprawka i można coś fajnego zrobić - to se robicie jaja i
              kryjecie sie na wzajem.

Szkoda
              • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:37
                nie robie se jaj
                tylko nie wiem co sie czepiasz jej ze watek nie na temat
                odpowiedziala Ci

i wcale jej nie kryje - takie moje odczucie i kazdy kto by tak napisal - na
                Twoja riposte dostalby taki moj komentarz
              • gosiaczek_sdz Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:37
                Ej no pytasz sie gdzie zbiórka, to mówie ze u Ciebie, nie jesteś chętny by
                pomóc?
                • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:39
                  tak se mysle, ze on by pewnie chcial w kredensie.
                  i to wtedy gdy cafe beda grac:]
                  • sieradzak Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:43
                    zdecydowanie zaczyna mnie nudzić ta dziecinada

nawet mi się nie chce komentować waszych genialnych pomysłów i poczynań - Jak
                    tak dalej pójdzie to trzeba będzie przemianować to forum na Kącik Towarzyski
                    ebusi i gosiaczka.
                    • gosiaczek_sdz Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:45
                      O co Ci chodzi? Zadałeś pytanie, podałam pomysł gdzie, a Ty z tego robisz
                      jakieś niewiadomo jak to nawet nazwać. Chetny byłeś by pomóc, to nie możesz
                      udstępnić domu do zbierania? Wystarczyło odpowiedzieć, że nie, a Ty od razu
                      jakieś jazdy robisz. I teraz właśnie widać kto tu robi bałagan.
                    • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 18:46
                      jestes przewrazliwiony,
                      ot co

a z drugiej strony
                      cytujac samego Wielkiego Pana Sieradzaka
                      Wolny kraj, demokracja, pisze to na co mam ochote.
                      no rulez z tego co pamietam na tym forum jest?

goska odpowiedziala normalnie i na temat a Ty sie czepiasz
                      zastanow sie
                      • sieradzak Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:09
                        Nie jestem przewrażliwiony ;-)

Jeśli zadaję pytanie czy ma ktoś pomysł na miejsce zbiórki, jasne jest chyba, że
                        osobiście nie mam pomysłu ! Gdyż jest to pytanie, a nie deklaracja !

Więc idiotyczne propozycje typu "u Ciebie" w domu są po prostu idiotyczne - a
                        coś takiego mnie wkurza i jeśli tego nie widzisz - to nie wiem co mam Ci
                        powiedzieć !

Sarkazm ? No cóż może czasem faktycznie przerastam kogoś merytorycznie, ale nie
                        zwałby się Wielkim, jednak skoro tak to odbierasz to nic mi do tego.

Cytaty mają to do siebie, że podane bez kontekstu tracą sens.
                        Ale jeśli już - to wydaje mi się, że czasem warto zachować zdrowy rozsądek i
                        mieć odrobinę wyczucia, co się pisze i po co ? Ale może jestem w błędzie ?

Jeśli Twoim zdaniem gosiaczek odpowiedział normalnie i sensownie to tracę wiarę
                        w ludzi ;-)
                        • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:14
                          ale wiesz. ja bede caly wrzesien w domu - i bardzo chetnie w okreslonych
                          godzinach mozna do mnie te ksiazki przynosic. dla mnie to nie jest idiotyczna
                          propozycja. i nie musisz wszystkiego odbierac w ten sposob
                          • sieradzak Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:20
                            ebusie - jeśli nie wiesz o co chodzi, a już prościej tego nie mogłem napisać -
                            to skończmy ten temat - bo jest po prostu bez sensu.

Dla mnie ta zbiórka - też nie jest idiotyczna, ale nie mam czasu żeby jeszcze
                            się tym zająć, ledwo wyrabiam się z tym co mam na łbie. Dlatego nie proponowałem
                            swych "usług" w tym zakresie - tylko zadałem poważne pytanie do innych co mają
                            do powiedznia. "Propozycja" gosiaczka była nie tylko nie logiczna ale i bez
                            sensu, ot takie gadanie dla gadania, jak coś takiego robimy w postach o dupie
                            maryni to spoko, ale jak jest jakaś "poważna" sprawa, to myślę, że możnaby być
                            bardziej merytorycznym i rzeczowym - ot i tyle.
                            • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:22
                              no to wystarczylo napisac ze nie bo sie nie wyrabiasz.
                              i nie pisalam ze idiotyczny pomysl zbiorki jest tylko to - co sam nazwales ze
                              jest idiotyczne. cos sie Twoje wypowiedzi kupy nie trzymaja..
                              nie dziwie sie skad tyle nieporozumien

ja moge sie tym zajac i jakos nie jest to dla mnie nielogiczne czy jak bys se to
                              jeszcze nazwal
                              i nadal uwazam ze jej propozycja nie byla nielogiczna. a jesli byla to pomysl o
                              swojej i moim domu
                              • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:24
                                kazesz mi skonczyc temat..
                                a z niewinnej propozycji gosi wyszla jakas jatka
                                szkoda :(
                        • gosiaczek_sdz Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:15
                          Idiotyczne? A niby co w tym takiego idiotycznego? Skoro nie miałeś pomysłu to
                          Ci go podrzuciłam, proste? Przerastasz merytorycznie? To żes sobie komplement
                          zarzucił, tylko czy aby trafny? Teraz to ja już nie bardzo wiem o co Ci chodzi?
                          Bo chyba sie za bardzo zagalopowałeś.
                          • sieradzak Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:25
                            Jeśli dalej nie rozumiesz, to nie moja wina ;-(
                            Chyba jakoś będę unikał postów Twoich i ebusi, tak dla świętego spokoju ;-)
                            • ebusia_fam_fatal Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:25
                              ok, unikaj, tylko nie waz mi sie z czyms powtorzyc :)
                            • gosiaczek_sdz Re: pomysł na miejsce zbiórki ? 30.08.05, 20:29
                              Nie moja wina, że nie umiesz krótko i na temat odpisać, tylko robić wielkie
                              HALO tak jak to lubisz. Unikaj, Twój wybór.
    • ebusia_fam_fatal wiec od poczatku 30.08.05, 18:46
      na powaznie gdzie zrobic zbiorke
      • ebusia_fam_fatal propozycja: dom Sieradzaka - nie zgodzil sie 30.08.05, 18:47
        jeszcze jakies propozycje?
        • sieradzak dom ebusi - bardziej w centrum ;-) 30.08.05, 20:14
          ot taka sama propozycja jak gosiaczka, ty się nie deklarujesz, ale ja se tego
          nie widze i nie rozumiem, więc niech będzie u Ciebie ;-)
          • ebusia_fam_fatal ja sie przynajmniej sama zdeklarowalam 30.08.05, 20:15
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=28382652&a=28395892
      • ebusia_fam_fatal gdzies w Sieradzu 30.08.05, 19:00
        gdziekolwiek - zbliza sie impreza 10 000 postow na forum, moznaby przy okazji
        przyniesc podreczniki tam - gdzie bedzie impreza;)
        nie mowie o lokalu, plenery mile widziane
    • svdmos Re: Elementarze 30.08.05, 20:15
      Nie nadazam sledzic wszystkie odpowiedzi bo dom pelen gosci z polski, a u nas
      do polnocy jeszcze daleko. Jesli macie jakies podreczniki do j.polskiego (dla
      poczatkujacych) to jutro pewnie wymysle jakis punkt zborny. Pewnie klasztor
      choc z siostrami jeszcze nie rozmawialem. Jutro to zrobie. Nie chodzi o klasyke
      polska ale o "abc" dla poczatkujacych. Popatrzcie po soich regalach.Napewno sie
      cos znajdzie.
      • ebusia_fam_fatal Re: Elementarze 30.08.05, 20:18
        widzisz sieradzak, i o co tyle krzyku... buehehehee
      • sieradzak Miejsce zbiórki 30.08.05, 20:30
        Ok ;-)
        Gość w dom ...

Jak dogadasz to miejsce zbiórki to klepnij na forum gdzie i jak. Osobiście nie
        mam takich książek (o czym pisałem) ale pogadam ze znajomymi !

Myślę, że dobrzeby było gdyby to trwało przez kilka dni a może ze 2 tygodnie
        (jeśli jest taka możliwość ?)

Siostry - zorganizowałyby wysyłkę tych książek ?
        • svdmos Re: Miejsce zbiórki 30.08.05, 20:40
          U nas prawie polnoc wiec popchne sprawe jutro. Wszystkim dzieki za
          zinteresowanie
    • svdmos Re: Elementarze 01.09.05, 13:45
      Moi Drodzy,

Dzieki za dobre checi. Wczoraj jeden z moich znajomych, ktory pracuje w Moskwie
      w polskiej firmie farmaceutychnej zadeklarowal sie zasponsorowac cala Polska
      Szkolke Niedzielna. Zawracalem wiec Wam glowe niepotrzebnie. U nas wszystko OK
      i Polakow juz przestali bic. Oby tylko przestali pic, wtedy wszystko (prawie)
      byloby OK
      • zodiak72 Re: powiedz parę slow o Moskwie 01.09.05, 13:52
        Rosja mnie zawsze fascynowala. Chyba swoim ogromem i przestrzeniami oraz Jej
        rosyjską romantyczną duszą;-) Choć co do tego romantyzmu - to nie wiem, ile go
        zostalo w Rosjanach obecnie.

Bylem kiedyś w Leningradzie - Sankt Petersburgu i .... ehhh, tego nie da się
        opowiedzieć w paru slowach;-) Nigdy nie bylem w Moskiwe. Czy moglbys powiedziec
        pare slow, jaka ta Moskwa jest? Gdybys mogl ją okreslić np. w kilku
        przymiotnikach: czysta/brudna itp.
      • sieradzak Re: Elementarze 01.09.05, 17:19
        Grun, że wszystko dobrze się skończyło i że dzieciaczki będą się uczyły naszego
        języka (już im współczuję ;-)
        • svdmos Re: Elementarze 01.09.05, 19:13
          Na pytanie o opowiesc o Moskwie to raczej rece opadaja, szczegolnie iz jestem
          pod wrazeniem dnia. Dzis jest tutaj pierwszy dzien roku szkolnego. Pija
          dokladnie wszyscy. Wracajac do domu (byla gdzies 16.30) sam ze sciezki na
          przyleglym skwerku taszczylem dziewczynke, aby lezala na lawce a nie na mokrej
          ziemi. Miala nie wiecej niz 13-15 lat.

Wbrew doniesieniom ludziom w Moskwie materialnie powodzi sie nie najgorzej.
          Problem w tym ze "stare" im odebrano a w to miejsce miejsce nic nie przyszlo.

Moje pomysly na naprawe sytuacji (przynajmniej w bezposrednim sasiedstwie) tez
          maja ograniczony odzew. Do nich musi jednak mowic swoj. Polakow uwazaja, ale
          tak do konca nie sluchaja. Poza tym ja raczej obracam sie w tzw/ "polskim"
          towarzystwie. Wiekszosc z moich znajomych (ok.70%) to Polacy w jakims tam
          stopniu.

Pozdrawiam jeszcze raz z Babilonu !
          • sieradzak O Moskwie i Rosji ;-) 03.09.05, 14:44
            No cóż, podobno trudno zmienić przyzwyczajenia.
            Rosjanie od wieków nawykli do władz dyktatorskich, a prawie 100 lat pod rządami
            czystej wody komunistów zapewne wyjałowiło ten naród i społeczność, toż to chyba
            jakieś 3 pokolenia wyrosły w tej "kulturze" .

Z naszego polskiego punktu wiedzenia, to im dłużej misiu będzie się przebudzał
            tym lepiej, bo przy tym potencjale co mają są w stanie zawojować całą europę,
            tak więc Polska ma czas, aby lepiej stanąć na nogach ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka