IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 13:49
jeju uwielbiam i wlasnie mi sie zachcialo - lece do sklepu nawet upal mnie
nie przerzaza . czy sa tu jacys czekoladozercy.ja mam wlasnie jakis atak chce
nadziewanej natychmiast najlepiej orzechowej mniam mniam :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: mysza Re: CZEKOLADA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 22:58
      mmmmmmm teraz tez podjadam , moje lakomstwo zostanie pewnie ukarane :((ale nie
      moge sobie odmowic tej przyjemnosci :))
      • derwisz1 Re: CZEKOLADA 11.08.02, 23:27
        Podziwiam Cię, że jeszcze masz tę czekoladę. Ja tam już bym ją dawno zjadł,
        mniam mniam (a może tak dużo kupiłaś?) :)))
        • Gość: mysza Re: CZEKOLADA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 10:10
          kupilam trzy i potem walczylam sama ze soba,ale okazalo sie (jak zwykle przy
          czekoladzie)ze jestem slaba,lakomstwo zwyciezylo :)
    • Gość: mian Re: CZEKOLADA IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 10:59
      Czekolade i inne slodzycze pochlaniam wyłacznie w duzych ilosciach . Jesli lezy
      cokolwiek slodkiego w zasiegu mojej reki , to niestety zaraz znajduje prostą
      droge do mojego żołądka ;-)
      Dlatego tez staram sie nie kupowac zbyt czesto czekoladki , bo odbic sie to
      moze na zdrowku niestety ;-)))

mian
      • Gość: mysza Re: CZEKOLADA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 14:38
        to ze moze na zdrowku sie odbic to prawda :((no i spotkanie z waga moze byc
        nieprzyjemne ALE ZA TO JAK POPRAWIA HUMOR :)))))
    • Gość: mian czekolada , czekolada ;-)) IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 08:26
      Takie oto przepisy na pitną czekoladę znalazlem w starym numerze Voyage'a .

Champurrado (czekolada Atole )

Aztekowie dodawali do czekolady kukurydzę . Do dziś podaje się ją w ten sposób
      w Ameryce Łacińskiej . Do garnka wsypać 65 g mąki kukurydzianej , dolać 750 ml
      wody . Podgrzewać mieszając , aż masa zgęstnieje . Zdjąć z ognia , dodać 175 g
      cukru i 750 g mleka . Dodać 75 g deserowej czekolady startej na tarce , Ubić (
      najlepiej zapomocą molinillo ) , podawać na gorąco .

Jeszcze czekolada po meksykańsku .

Meksykańska gorąca czekolada

W rondlu podgrzewać 1 l mleka z laską cynamonu i 2 goździkami aż się prawie
      zagotuje . Dodać czekoladę i mieszać na średnim ogniu do zupełnego
      rozpusszczenia . Wlać do miksera , dodać 3 krople esencji migdałowej i miksować
      ok. 30 sekund , aż pojawi się pianka . Wlać do żaroodporych ogrzanych szklanek
      i od razu podawać .

SMACZNEGO ;-)))

mian
      • Gość: mian jeszcze czekolada po irlandzku ... IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 08:31
        250 ml gęstej smietany , 400 ml mleka , 115 g mlecznej czekolady drobno
        posiekanej , 2 łyżki stołowe kakao , 4 łyżki stołowe irlandzkiej whisky .
        Ubić mikserem połowę śmietanki , Wymieszać w rondlu mleko z czekoladą i
        podgrzewać , ąż się czekolada rozpuści . Wsypać kakao , zamieszać , zagotować .
        Zdjąc z ognia , wlać resztę śmietany i irlandzką whisky ..

co wy na to ? ja jeszcze nie próbowałem ;-)

mian
        • Gość: mysza Re: jeszcze czekolada po irlandzku ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 08:42
          Gość portalu: mian napisał(a):

> 250 ml gęstej smietany , 400 ml mleka , 115 g mlecznej czekolady drobno
          > posiekanej , 2 łyżki stołowe kakao , 4 łyżki stołowe irlandzkiej whisky .
          > Ubić mikserem połowę śmietanki , Wymieszać w rondlu mleko z czekoladą i
          > podgrzewać , ąż się czekolada rozpuści . Wsypać kakao , zamieszać ,
          zagotować .
          >
          > Zdjąc z ognia , wlać resztę śmietany i irlandzką whisky ..
          >
          >
          > co wy na to ? ja jeszcze nie próbowałem ;-)
          >
          >
          > mian

slinka cieknie gdy sie to czyta mniam,niestety nie mam irlandzkiej whisky,ale
          sprobowac trzeba koniecznie :)))))
    • Gość: mian Re: CZEKOLADA IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 08:33
      Wspominałem juz wczesniej o filmie " Czekolada " z Juliete Binoche i Johny
      Deepem . Miła komiedia romatyczna . Słodka jak ten tytuł ;-)))

Oto link do recenzji na gazecie ;-)

www2.gazeta.pl/film/2,23804,747944,FILMY.html
      mian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka