Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

regulator ciągu kominowego

IP: 213.76.194.* 20.04.01, 13:14
    Szukam informacjii o regulatorach ciągu kominowego - nasadkach kominowych np.
    firmy Termo-instal z Rudy Śląskiej. Jak działa takie urządzenie, jaka jest
    skuteczność w oszczędzaniu paliwa, gdzie można szukać informacji. Ewentualnie
    inne urządzenia o podobnym działaniu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: greg Re: regulator ciągu kominowego IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.05.01, 12:46
        Posiadam zamontowany na kominie regulator ciągu firmy z Termoinstal z Tykocina.
        Urządzenie to w moim przypadku sprawdza się znakomicie. Stabilizuje ciąg dymu,
        powoduje że komin jest cały czas ciepły, a jednocześnie wiatr nie ma wpływu na
        spalanie. Korzystam z pieca typu moderator z Hajnówki, w którym pierwotnie
        spalałem trociny, teraz paliwem jest miał węglowy, nawęglanie ma miejsce dwa
        razy na dobę, w ilości 1 1,5 wiadra w zależności od warunków. Zakupiłem to
        urządzenie, ponieważ mam komin o dużym przekroju, i dużym ciągu, co powodowało,
        że niekiedy temperatura czynnika grzewczego rosła w sposób niekontrolowany, np.
        do 80 stopni C, pomomo iż mam zamontowany regulator temperatury regulujący
        dopływ powietrza do pieca. W efekcie w pierwszym okresie dnia było w mieszkaniu
        zbyt gorąco, w drugiej przygasało i nieraz musiałem wieczorem ponownie
        rozpalać. Obecnie amplituda tych wachań znacznie się spłaszczyła tzn, jeżeli
        mam zadaną temperaturę 40 st. C, to początkowo rośnie do np. 46 a przed
        nawęglaniem wynosi np. 35, nie wygasa, jednocześnie komin jest ciepły i po
        dołożeniu paliwa szybko się rozpala. Oczywiście regulator ciągu musiałem
        nastawić na maksymalne zmniejszenie ciągu. Urządzenie to podniosło komfort
        termiczny w domu. Natomiast jeśli chodzi o zużycie paliwa, producent reklamuje
        oszczędność do 40 %, u mnie wynosi ono realnie około 5 %, większe oszczędności
        są pewnie możliwe w przypadku pieca o mniejszej sprawności. Moderator ma
        sprawność wysoką, i niewiele już można zyskać. Spalam ok. 5,5 - 6 ton miału
        rocznie. Mój dom ma blisko 200 m2 powierzchni, mury nie są ocieplone.
        Reasumując osobom zainteresowanym urządzenie polecam, choć bardziej dla wygody
        niż oszczędności - nie wygasa.
        • Gość: greg Re: regulator ciągu kominowego IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.05.01, 11:42
          sorry, pomyliłem firmy. Chodzi o regulator ciągu firmy Polmar z Tykocina,
          natomiast Termoinstal z Rudy Sląskiej to dystrybutur lokalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka