Dodaj do ulubionych

UE bez paszportów - pytanie

05.05.04, 17:00
Witam, mam pytanie: macie już jakieś doświadczenia z przekraczaniem granic
państw UE z dowodem osobistym, zwłaszcza starym? Trafił mi się właśnie wyjazd
do Niemiec i Czech za miesiąc, jak się uprę to dowód wymienię na nowy w tym
czasie, ale paszportu nie ma szans, a mam nieważny. Z tego co się rozpisywano
to ze starym dowodem nie powinno być problemów, ale to teoria - a praktyka?
Napiszcie proszę jeśli już sprawdziliście takie podróżowanie.

Pozdrawiam
MS
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: UE bez paszportów - pytanie 05.05.04, 18:28
      wróciliśmy przedwczoraj z niemiec. wyjeżdzaliśmy jeszcze z paszportami, a
      wracając pokazaliśmy niemcom ( bo tylko oni kontrolowali ) "stare" dowody. niet
      problema. usmialiśmy się tylko, bo patrząc na zdjęcie w dowodzie mojej bratowej
      niemiecki granicznik porównywał je ze mną.
      • em_es Re: UE bez paszportów - pytanie 05.05.04, 21:03
        Dzieki, to mnie pociesza, nie powinno zatem byc problemow - nie chce teraz
        dokumentow wymieniac bo niewatpliwie wkrotce beda nowe druki - po co sie
        fatygowac 2 razy, wiem, obowiazku wymiany na te nowe nie bedzie, ale skoro
        wystarczy na nie poczekac to lenistwo decyduje :)

MS
        • Gość: phoenix@o2.pl Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.knot.tk 09.05.04, 01:21
          szczerze to przepisy swoja droga, a straznicy i tak na to leja... :D i robia po
          swojemu... bo jechalismy do danii w 3, wszyscy mielismy paszporty, ale jeden
          tak zniszczony, ze nieczytelny... w tamta strone wzieli paszporty i tego co
          mial nieczytelny zapytali czy ma inny dokument, powiedzial ze prawo jazdy, a
          oni ok i pojechalismy (nawet nie sprawdzali), a w druga strone tylko pomachali
          zebysmy jechali czyli pelny looz... ale teraz czekac na shengen, aby symbolem
          kraju byla tylko flaga i nazwa przy drodze, a nie jeszcze celnik :D

pozdrawiam

Phoenix
          • Gość: xmen Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.mis / *.pse.pl 09.05.04, 09:10
            Państwa z którymi graniczymy i są w UE napewno nie bedą robiły problemów, ale
            mam wątpiwości co do np. Włoch czy Hiszpanii
            • Gość: Aa Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.bluu.net / *.bluu.net 10.05.04, 11:18
              A co w przypadku Grecji, chodzi mi głównie o Kretę samolotem. Czy mogą być
              problemy z przekroczeniem granicy na stary dowód?
              • Gość: Travel Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.acn.waw.pl 10.05.04, 16:00
                Stary dowód musi być w dobrym stanie, a zdjęcie aktualne.
                Chodzi o stwierdzenie Twojego obywatelstwa bez żadnej wątpliwości.
                To jest istotą kontroli tożsamości po 1 maja - czy nie jesteś np. obywatelem
                WNP itp.
                Weż ile się da innych dokumentów ze zdjęciem: prawo jazdy, karte kredytową ze
                zdjęciem, legitymację służbową, stary paszport, nawet, jeśli już nie jest ważny.

• orchidea27 Re: UE bez paszportów - pytanie 11.05.04, 07:15
              Xymen, po przekroczeniu granicy niemieckiej dalej nikt nie sprawdza paszportow.
              Po prostu nie istnieje coś takiego, jak punkty graniczne.
              • Gość: cs Re: UE bez paszportów - pytanie IP: 195.215.5.* 11.05.04, 10:58
                moga Ci sprawdzic dokumenty w kazdym miejscu, a takze przeprowadzic kontrole
                celna.
                Widzialem pare dni temu polski samochod zatrzymany przez celnikow kolo
                Hamburga, na trasie do Bad Segeberg.
                Czasami tez w Danii blokuja cala autostrade i kontroluja ile papierosow
                wwozisz :o)
                • orchidea27 Re: UE bez paszportów - pytanie 12.05.04, 08:43
                  Oczywiście ... dokumenty mogą sprawdzić w każdym miejscu, ale to raczej przy
                  kontroli drogowej. Co do kontroli celnej, to jeszcze się z taką nie spotkałam
                  na trasie, a jeżdzimy po Europie od 10 lat.
                  • Gość: cs Re: UE bez paszportów - pytanie IP: 195.215.5.* 12.05.04, 14:50
                    zapewniam, ze to prawda, nie liczac tego, co slyszalem od znajomych, ktorych
                    zatrzymali na autostradzie, to mnie sie tez przytrafilo raz.
                    Na stacji benzynowej na trasie Berlin-Hamburg, w poblizu bylej granicy NRD-RFN,
                    podjechal do mnie samochod policyjny i wypytywali sie, co przewoze.
                    Sprawdzili pobieznie bagaznik i tyle, ale fakt jest faktem.
                  • vojager29 Re: UE bez paszportów - pytanie 12.05.04, 14:54
                    travel dobrze radzi, jesli masz paszport to go ze soba zabieraj w miejsce
                    dowodu osobistego (dwa dokumenty to o jeden za duzo)
                    majac pecha w przeciwienstwie do orchidei27, mozna byc zatrzymanym i
                    zatrzymanym do wyjasnienia
                    legitymujac sie dowodem osobistym w polskim jezyku, nie wymagajmy zbyt wiele
                    chyba, ze trafimy na policjanta z polskim pochodzeniem
                    rozumiem nasz zapal do bycia unijnym obywatelem ale dajmy im czas a sobie
                    wygode bezkonfliktowego urlopu czy tylko wycieczki
                    po co sie niepotrzebne denerwowac, jesli chce paszport okey, prosze bardzo

ps. aseratka napisal, ze przy wjezdzie do polski kontrolowali tylko niemcy,
                    mozna zapytac to oni tam jeszcze sa, powinni byc tylko polacy
                    • Gość: Travel Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.acn.waw.pl 12.05.04, 18:00
                      Nie napisalem " w miejsce dowodu osobistego" tylko "oprócz", nawet jeśłi
                      paszport jest już nie ważny.

Nowe dowody są niekwestionowalne, problem może być teoretycznie ze starym,
                      jeśli zdjęcie nieaktualne.

Mój znajomy jechał do Niemiec na starym dowodzie dośc zniszczonym, jednak
                      zdołał tylko machnąć okładką, jedynie zwolnił na przejściu.

Z tego, co do mnie dochodzi najbardziej upierdliwi są...polscy SG-cy na granicy
                      ze Słowacją. Zdarza się im nawet pytać "dokąd wyjazd", choć po 1 maja "naszym"
                      możemy już na to nie odpowiadać, bo co ich to obchodzi.
                      • Gość: kamabs Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.ztpnet.pl 16.05.04, 12:53
                        Hej, ja tez tak mamy nowy dowod i tym samym nie wpisane dzieci. W takim
                        przypadku dziecko musi miec swoj paszport (ew. byc wpisamym do paszportu
                        rodzicow). Koszt wyrobienia paszprtu dla dziecka 30 zl+5 zl znaczek skarbowy,
                        no i zdjecie ok 15. Pozdrawiam
                    • aseretka Re: UE bez paszportów - pytanie 13.05.04, 07:11
                      vojager29 napisała:

> ps. aseratka napisal, ze przy wjezdzie do polski kontrolowali tylko niemcy,
                      > mozna zapytac to oni tam jeszcze sa, powinni byc tylko polacy

Nie mam pojęcia. Ale, że są to pewne, bo tylko oni nas kontrolowali ( tzn.
                      sprawdzali dokumenty ). Trwało to jednak zaledwie kilka sekund.
    • Gość: marcelino A na co meldować się w hotelu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 19:56
      Czyli na jaki dokument?

A na co meldują się goście z innych panstw UE w Polsce?

m
      • vojager29 Re: A na co meldować się w hotelu? 12.05.04, 20:48
        o'key travel, a co ma zrobić rodak, jeśli zatrzyma go powiedzmy policja we
        francji i zarząda udokumentowania obywatelstwa
        w 99% żabojady w mundurach nie rozumieją innych języków a nasz rodak zna tylko
        zabużański dialekt
    • Gość: M Re: UE bez paszportów - pytanie IP: *.alstom.pl / *.ipartners.pl 14.05.04, 09:23
      A na jakiej podstawie granicę przekracza małe dziecko?
      W nowym dowodzie nie ma informacji o dzieciach. Skąd wiadomo, czy dziecko jest
      swoje, czy uprowadzone.
      • teo-filo Re: UE bez paszportów - pytanie 14.05.04, 18:58
        No właśnie, mam to samo pytanie. Chcę jechać z małym dzieckiem na Litwę a mam
        nowy dowód bez wpisu dzieci. Czy mam zabrać jakiś dokument typu akt urodzenia?
        Nie chciałbym mieć problemów z powrotem do kraju. Czy ktoś juz podróżował z
        kilkuletnim dzieckiem?
    • Gość: cs taka ciekawostka IP: 195.215.5.* 14.05.04, 10:19
      wiecie, ze sa kraje w EU, gdzie nie ma obligatoryjnie zadnego ID typu nasz
      Dowod Osobisty ?
      Jako ID uzywa sie Paszportu lub Prawa Jazdy, ale oczywiscie jest to prywatna
      sprawa, czy ktos ma ochote placic za paszport, czy nie.
      Tak ze na dobra sprawe nie moga legitymowac czlowieka w takim sensie, jak w
      Polsce, bo nie ma obowiazku posiadania zadnego dowodu tozsamosci.
      Oczywiscie obcokrajowcy musza miec jakis dokument no i moga zatrzymac w pudle
      do czasu "ustalenia tozsamosci".
      • golfiarz63 Re: taka ciekawostka 14.05.04, 10:48
        maz racje tylko czesciowo
        paszport w tych krajach, nie jest dokumentem obowiazujacym na terenie danego
        kraju
        zamiast dowodu osobistego obywatele posiadaja karte z numerem id, ktory wpisany
        jest we wszystkie inne dokumenty, np. prawo jazdy i policja jest w stanie
        zindetyfikowac delikwenta w ciagu kilku sekund
        prawo jazdy natomiast, nie jest dokumentem waznym jako indentifikator
        obywatelski w zwiazku z czym poruszajac sie po ue musza miec paszport w miejsce
        dowodu osobistego
        • reaa Re: dziecko bez paszpoertu 15.05.04, 10:19
          Jak to jest z dzickiem?
          Mam nowy dowod, a dziecko nie jest wpisane.
    • travel_wawa Na granicy ze Słowacją jak w PRL-u 16.05.04, 19:15
      dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/05.15/Podhale/0101/0101.html
    • basia553 dziecko 16.05.04, 21:20
      mnie tez interesuje temat "dziecko". Zaprosilam 12-letniego siostrzenca
      z Polski do mnie do Niemiec. Przyjedzie sam, bedzie mial wiec wlasny jakis
      paszport. A jak bede chciala z nim gdzies poleciec? Nawet nazwiska mamy inne.
      Co o tym sadzicie?
      • Gość: myszy Re: dziecko IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.05.04, 16:10
        a ja chcialam zapytac - czy dzieci moga wyjechac do austrii na (swoj) dowod,
        czy trzeba im wyrabiac paszport? mam je niby wpisane do starego dowodu, moge
        odebrac nowy a wtedy strace stary i musze dzieciakom cos wyrobic... z drugiej
        strony moze sobie nie zawracac glowy, tylko nie odbierac jeszcze nowego,
        pojechac razem z dziecmi na starym, wrocic i dopiero sie bawic w te roszady
        dokumentowe???

pozdrawiam cieplo
    • Gość: akka Re: UE bez paszportów - jak w Anglii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 21:11
      Czy cos wiecie o Wielkiej Brytanii? Czy można bez problemów wjechac (wlecieć)
      na stary dowód?
    • Gość: Grodek Ważna uwaga do dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:38
      Chciałbym wtrącić do tej dyskusji jedną uwagę. Dotyczy to zwłaszcza lotów
      samolotem. Lecąc np. na wspomnianą wyżej Kretę może się zdażyć awaryjne
      lądowanie w kraju nie będącym członkiem UE. Pół biedy jeżeli cała operacja
      ograniczy się do szybkiej naprawy i ponownego startu. Zdaża się jednak, że lot
      jest przerwany na dłużej i wpada nocleg. Opuszczenie lotniska bez paszportu
      jest niewykonalne. I powstaje problem. Wydaje mi się, że wrzucenie paszportu do
      torby nie jest wielkim wysiłkiem i nie nastręcza problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka