Dodaj do ulubionych

Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 19:43
Witam

Mam kilka pytan w zaiazku z ta wycieczka, a mysle ze jest to ich coroczny
program wiec mysle ze ktos z forumowiczow juz byl i moze mi odpowiedziec :-)

A wiec:
1) Na tego rodzaju imprezy jezdze juz od 10 lat, ale dotychczas tylko z Itaka.
Tu mam pytanie - czy rainbow to biuro godne zaufania jezeli chodzi o takie
trasy i w ogole. Przyznam ze cena jest duzo nizsza niz za podobna impreze w
Itace i lepsza - przynajmniej tak wynika z programu. A wiec - co sadzicie
jezeli chodzi o Rainbow i tej imprezy.

2) Podczas 7 dnia jest przejazd pociagiem z Asuanu do Kairu - opis pociagu
jest niby super, ale jednak troche mnie to martwi po opisu jaki ktos dal nt
pociagu w Indiach z Triada. Czy ten przejazd pociagiem jest bezpieczny ? Co
sadzicie ?

3) Z jakimi liniami lotniczymi w jakich godzinach latal Rainbow w zeszlym
sezonie do Hurghady z Poznania ?

4) W dniach 12 - 14 (a w zasadzie 11 - 15)jest pobyt w hotelu. Wybralismy
***** hotel Steigenberger w Hurghadzie. Co o nim sadzicie ? Warto placic 920
zl doplaty za pobyt w nim ? Dodam ze maja to byc wakacje zycia i stad ten hotel.

5) Itaka ma na rejsie po Nilu statek 5*, a Rainbow 4* - co to za statek -
dobry czy raczej kiepski ? Warto placic 180 zl doplaty za AI podczas pobytu na
statku ?

6) Itaka w swoim katalogu pisze ze oplaty lotniskowe to 250 zl (lot do Marsa
El Alam), a Rainbow ma 150 zl (lot do Hurghady). Z czego wynikaja roznice w
doplacie ? To normalne ?

7) Duzo naczytalem sie o "zemscie faraona" i przyznam sie ze troche sie boje
ze zepsuje mi to urlop. Wiem ze nalezy pic tylko wode butelkowana, nie jesc
salatek, owocow, najlepiej tylko zywnosc poddana obrobce termicznej....ale
jednak strach jest. Czy polskie leki (wegiel, stoperan) pomagaja na to ? Jak
nazywa sie egipski lek na te przypadlosc ? Czy mozna go kupic juz w polsce ?
Czy w egipcie jest om powrzechnie dostepny i dajac aptekarce kartke z jego
nazwa mozna go bez problemu kupic ?

Dzieki

Bardzo licze na wasze odpowiedzi. Mam nadzieje ze moje obawy zostana rozwiane
i spedze wakacje zycia.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 03.12.07, 20:25
      jechałam pociagiem Kair - Asuan z innym biurem
      zapytaj czy gwarantują, że
      1) cała grupa będzie w jednym wagonie
      2) egipski pilot zgromadzi bagaże w jednym miejscu i będzie całą noc ich
      pilnował. Nasz zarzucił na stos waliz specjalną siatkę a i tak nad ranem rodzina
      opuszczająca wagon próbowała wyjść z naszymi dwoma walizkami
      Jeśli to gwarantują, to jedź spokojnie :)
      • Gość: [] Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 21:09
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=72848302&a=72850051
        • Gość: [] Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 21:11
          szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=wzd%B3u%BF+Nilu&A_szukaj=tresc&A_szukaj=temat&zywe=2&sort=data_desc&poz=0&ile
          =15
        • Gość: Karinka Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 11:01
          Jeśli chodzi o obawy związane z wyborem organizotora to odpowiem że
          Rainbow Tours to dobre biuro podróży godne zaufania. Jestem sażystką
          i wiem coś o tym, większość moich klientów chętnie kupują imprezy z
          Rainbow tours i są zadowoloni.Po 2 co do klas statków, to statki 4*
          posiadają mniejsze pokoje i gorsze jedzenie niż ten 5*.
          Pozdrawiam
    • Gość: jaszczur Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.toya.net.pl 03.12.07, 22:16
      Odpowiem na pytanie nr 4 ( może nie całkiem ) - ten hotel jest niedawno oddany
      dla gości i ciężko z opiniami na jego temat . Cztery lata temu byłem w hotelu
      Verdi - jest to hotel tej samej sieci umiejscowiony po drugiej stronie ulicy i
      ma 4* , jak na Egipskie warunki niezłe 4* . Hotel Al.Dau Beach był już
      wybudowany i stał w stanie surowym , duży budynek w pierwszej linii przy samej
      plaży z ładnym piaskiem ,łagodnym zejściem do wody , około 20-30 metrów od
      brzegu woda po pas i zaczyna się rafa .
      Natomiast dwa lata temu będąc w Hurghadzie przejeżdżałem obok niego to był
      właśnie wykańczany , z zewnątrz prezentował się nieźle .
      Myślę , że z tego hotelu wrócisz zadowolony , bo sieć Steigenberger ma dobre
      hotele .
      Powodzenia .
    • Gość: [] Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 22:31
      Juz jest dopłata 100 pln więcej i rozsyłane są klientom dopłaty

8((
    • imka.allegro Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 03.12.07, 23:44
      przemo, zajrzyj na gazetowe forum Egipt - tam znajdziesz kopalnię informacji
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=622
      Co do Twoich pytań:
      ad. 2 - pociągiem Kair-Asuan jechałam trzy tygodnie temu, da się przeżyć (3
      godziny opóźnienia). Co prawda nasz touroperator nasz główny bagaż posłał do
      Asuanu autokarem, wsiadalismy tylko z podręcznym, więc doświadczeniami z zakresu
      pilnowania bagażu się nie podzielę.
      Opinie o tym pociągu są różne - w zależności od stopnia tolerancji danej osoby:
      od całkiem zdegustowanych, po może nie entuzjastyczne ale utrzymane w normie. Na
      pewno jest chłodno - klima pracuje i warto mieć pod ręką coś cieplejszego na
      noc. I warto ograniczyć korzystanie z toalety - w większości relacji nie wygląda
      ona zachęcająco (ja jej nie widziałam, wystarczyła mi mina mojego TZ ;->
      Fotele duże, miejsca na nogi więcej niż w samolocie, oparcia uchylne w znacznym
      stopniu. Wysokie osoby mogą mieć mniej wygodnie niż niższe (my z TZ wysocy
      jesteśmy, byliśmy nieco połamani).
      Uważam że przejazd jest bezpieczny w takim samym stopniu jak sam pobyt w Egipcie
      - bardziej niebezpieczne jest przechodzenie ulicy w Kairze ;)

ad. 5 - z tymi gwiazdkami na statkach bywa różnie. Płynęłam na dwóch
      pięciogwiazdkowych - i uważam że standradem rózniły sie o dwie gwoazdki :) Więc
      jak trafisz na dobrą czwórkę to nie będzie źle ;)

W ciągu 6 dni pobytu na statku, za dwie osoby, bez szaleństw (kawa, świeże soki,
      piwo, woda, czasem wino do obiadu czy kolacji), zapłaciliśmy za napoje równo
      100$ - czyli 250 zł. Sam więc policz czy Ci się all opłaci :)

ad. 7 - egipski lek nazywa się Antinal, kosztuje 5 funtów. Wchodzisz do apteki,
      mówisz 'Good morning (tu uśmiech ;) antinal, please' i masz. Wg niektórych to
      samo co polski nifuroksazyd - ja wolałam Antinal. Dodatkowo i na zapas kupiłam
      Intetrix, silniejszy, antybiotyk (12 funtów), podobno piorunująco szybki i
      skuteczny w działaniu. Na szczęście się nie przydał i przywiozłam go 'na
      pamiatkę' ;)
      Rainbow w Kairze zatrzymywał się w Santanie (przynajmniej na tablicy koło
      recepcji widziałam polskie ogłoszenie dla grupy Rainbowa ;) apteka jest 30
      metrów od hotelu.
      Pić wodę mineralną - tak. Mycie zębów - już niekoniecznie. Z tym 'niejedzeniem'
      sałatek i owoców bym nie przesadzała - wydaje mi się że wiekszość zależy od
      predyspozycji danej osoby. My jedliśmy wszystko jak leci, mój TZ, wrażliwszy, w
      połowie pobytu zeżarł opakowanie Antinalu (bardziej zapobiegawczo niż z
      absolutnego musu) a pod koniec rozbestwił się do tego stopnia, że z własnej woli
      wypił porcję soku z trzciny cukrowej - teoretycznie siedliska zemsty ;) Przeżył
      - nic mu nie było :)
      Jeśli masz tzw. strusi żołądek i nie będziesz jadł daktyli prosto z ziemi - nic
      Ci nie powinno być ;)
      No cóż - wiele zależy też od zwykłej czystości przygotowywania posiłków w
      hotelach. W Santanie jakoś nie słyszałam żeby ktoś z mojej grupy (32 osoby)
      złapał tę zarazę ;]

Imka
    • Gość: Add Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: 81.210.32.* 05.12.07, 09:42
      Byliśmy z Rainbow w maju 2007.
      Statek - wyżywienie super, czysto, jedyny mankament to hałas silników w tylnych
      kajutach.
      Pociąg - czystość jak w polskim, wygodne fotele lotnicze, brak przedziałów,
      egipcjanie przechodzą przez wagon do toalety, co godzine budzi obsługa
      proponując herbatę w brudnych szklankach, bagaże nawet największe zmieszczą się
      na półkach nad głowami, dosyć zimno ustawiona klima, ogólne wrażenie niezłe.
      Program turystyczny realizowany bez opóźnień i fachowo - pani Magda.
      Zemstę faraona miało 80% wycieczki mimo picia alkoholu i naprawdę czysto
      podawanych posiłków. Biuro zapewniło lekarza który leczył nas
    • Gość: Add Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: 81.210.32.* 05.12.07, 09:53
      antybiotykami dożylnie (bez opłat). Zemsta leczona trwała około 24 godziny, nie
      leczona przeciągała się. Lepiej od razu iść do lekarza który dyżuruje 24 godziny
      na dobę i nie przejmować się biegunką lub wymiotami bo mają łagodny przebieg -
      nikt się nie zesr.. podczas zwiedzania.
      W Kairze hotel Santana- czysto w pokojach ale jedzenie beznadziejne, brudne
      nakrycia, kawa nie do wypicia, poza tym o`k.
      Ostatni dzień w Kairze należy zorganizować sobie samemu - proponuję śmiesznie
      tanie taxi i np. ogród zoologiczny - bilet 1 USD a oprowadzi was osobiście
      strażnik za bakszysz max 10USD - warto.
      W Hurghadzie polecam Magawish plaża ponad 1 km długości i super jedzenie.
      Polecam wycieczkę mimo kilku niedogodności naprawdę warto.
      • Gość: przemo77 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:26
        Jeszcze jedno pytanie:

- czy w przypadku wycieczki do Syrii/Jordanii lub Maroka tez wystepuje "zemsta
        faraona", czy to tylko taka "egipska" przypadlosc ? Pytam sie bo z tego powodu
        jestem w stanie nawet zrezygnowac z tej wycieczki, na rzecz wlasnie Syrii i Jordanii
        • Gość: jaszczur Do przemo77 IP: *.toya.net.pl 09.12.07, 22:59
          A widziałeś Faraona w Maroku ? Wszędzie może nas trafić przypadłość żołądkowa ze
          względu na zmianę klimatu , wody , flory bakteryjnej itp. ale tylko w Egipcie
          jest tak nazywana . Nie przejmuj się tak tym , jeżdżą tam miliony osób i
          większość z nich tam wraca , to chyba o czymś świadczy .
          A poza tym w naszym "wnętrzu" też trzeba co jakiś czas posprzątać :-)
          • Gość: 0 Re: Do przemo77 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 13:35
            Dodaj, że posprzątać w tampie F16
    • Gość: gość Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:07
      Witam!
      Byłąm z RT w październiku br
      Pociąg znośny (poza WC, okropność, ale tylko tak gdzie siedzili Polacy, warto
      podejść do innego wagonu ja byłam w arabskim tam idzie przeżyć). Bagaż masz cały
      czas nad sobą, pełna kontrola.
      Byłam w hotelu obok Twojego, przewodnik mówił, że w tej chwili jest to najlepszy
      hotel w Hurghardzie. Ja też dopłacałam do hotelu 5* i jestem w pełni zadowolona.
      Statek pewnie będzie Qeen Nefer, niby 5 gwiazdek, ale nie dam mu ze 4. Można
      bezpośrednio na statku dokupić AL nawet za 1 dzień. Uważam, że nie warto bo i
      tak cały dzień spędza się poza statkiem.
      Co do zemsty większość ludzi wzięło właśni na statku po wieczorze orientalnym.
      Zasada nr 1 nie objadać się. Nie iść do KFC w Kairze polecanego przez przewodniczkę.
      W razie pytań służe pomocą
      • Gość: gosc Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:08
        acha
        ale biuro jak najbardziej godne polecenia. w przyszłym roku jadę ponownie z RT
      • Gość: Sysiap Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.07, 13:24
        Byłam na rejsie po Nilu w październiku zeszłego roku. Pociag bardzo wygodny - poza toaletą. Klima albo nie działała , a jak wlączyli to wszyscy sie ubierali. Grupa była w dwóch wagonach, bagaże nad glową - bez problemu - wygodnie i bezpiecznie. Na wypoczynie hotel Magawish - fajna plaża, ale na zadupiu - do sklepów trzeba dojeżdzac busem (ok 3 funty eg.) Statek 5* fantastyczne jedzeni, zadnej zemsty (z całej grupy tylko jedna osobe dotkneło, mnie obsypała wysypka - lekarz w Kairze za friko na drugi dzień wszystko przeszło) - wówczas nie było mozliwości dokupienia All inclusiva i bardzo załowałam bo na statku za napoje kasowali strasznie - np piwko w knajpie - 8-11 funtów - a na statku 25. Jadłam w KFC w Kairze (niedaleko Sfinksa) i pycha - porcje 2 razy wieksze niz u nas za te same ceny. Jedynie tempo obsługi moze doprowadzic do szaleństwa. Ogólnie wycieczkę POLECAM !!!
      • bucz3o Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 30.03.08, 13:32
        mam parę pytań odnośnie egiptu.
        Wybieramy się z parą znajomych 09.19 po raz pierwszy do egiptu na rejs po nilu
        RT proszę o parze wskazówek :
        -co zabrać ?
        -ile dolarów ?
        - co sądzisz o tym biurze podróży ?
        - śpimy w hotelu empaier co o tym myślisz?
        - jak posiada pan jakieś wskazówki co do takiego wyjazdu proszę o podpowiedz z
        góry dziękuje
        pozdrawiam Bucz3o
        • Gość: Ajlona Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 23:34
          Witam!
          Ja tez wybieram sie w tym roku 19.09 do egiptu na ten rejs z RT i
          własnie czytam wypowiedzi innych juz doswiadczonych
          podróżników.Cenne wskazówki.:-))
          Do zobaczenia w Egipcie!
          Pozdrawiam
          Ajlona
    • Gość: 0nna Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 09:27
      Także czekam na odpowiedź -czym tam dolecimy i wrócimy ??

Czym poplyniemy na programie od 11 stycznia?

Wiecie już coś ??
    • caroline1976 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 22.01.08, 23:17
      z Poznania leciałam na te wycieczke arabskimi/egipskimi(?) liniami
      MCA - byl to czarter i od razu powiew egzotyki - obsluga to
      Egipcjanie. w dodatku te linie podaja posilek podczas lotu, podczas
      gdy kolezanka z Warszawy lecac polskimi liniami nie miala podanego
      zadnego posilku.
      • Gość: 0nna Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 06:23

Wróciłam wczoraj-lecieliśmy Lotus Air-to egipska panstwowa linia,
        bardzo przyjemny lot, w obie strony, z miłą załogą.
        Jeden przejazd wózkiem przez pokład z wieloma rodzajami soków, napoi-
        bezpłatnymi.
        W drodze powrotnej bagaży nikt nie ważył i nie sprawdzał- chyba
        dobrze, bo przy niektórych osobach to niejeden camel padłby...
        • Gość: ziuta Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.devs.futuro.pl 05.03.08, 15:11
          miałam łagodną postać zemsty, poszłam do lekarza, dostałam zastrzyk w 4 litery i
          jeszcze tego samego dnia wieczorem było lepiej. Nie jest to jakaś straszliwa
          choroba: oprócz biegunki są bolesne skurcze w brzuchu, może być temperatura. Ja
          się od początku nastawiałam na jedzenie owoców z targu, spróbowanie lokalnego
          jedzenia takiego na ulicy, etc., no więc musiało mnie to spotkać.
          Ale jeśli chodzi o wodę, to do końca myłam zęby w butelkowanej. Już nawet nie
          chodziło o zemstę, a o egipskie rury i brak zaufania do nich ;-)

PS. Gorszą zemstę (ale to już Wikinga) złapałam w Danii. Trzy dni wyjazdu w
          plecy! Tak więc nie ma co się bać ani przesadzać. TO może Cię dopaść wszędzie!
          Miłego wyjazdu!
    • Gość: MagdaT Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.lama.net.pl 14.06.08, 19:01

A ja mam takie pytanie: na którą opcję warto jechać bardziej?
      Na podstawową "wzdłuż Nilu", czy "Wzdłuż Nilu - dla wygodnych"?

Czy ktoś byl na tej "dla wygodnych"? - bo podobno to nowa oferta.

Dzisiaj pani w biurze podroży tłumaczyła, ze rożnica jest tylko w kolejności
      zwiedzania i w ilości dni spędzonych na statku (w wersji dla wygodnych statek
      plynie z prądem więc tą samą trasę pokonuje szybciej, i na statku jest sie o
      jeden dzien krocej, za to końcowy pobyt w Hurghadzie jest dluższy - no i w
      pociągu z Kairu są kuszetki a nie fotele)

Mamy czas do wtorku, żeby sie zdecydować, poradźcie!
    • Gość: dorochan Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.08, 23:28
      Tydzień temu wróciliśmy z Rejsu. To pierwsza wyprawa z Rainbow Tours i po
      różnych doświadczeniach z innymi biurami tu byłam pozytywnie zaskoczona.
      Wszystko elegancko dograne organizacyjnie. Co do statku miał być 4 gwiazdkowy a
      dostaliśmy 5-cio... Bardzo przyjemna podróż, all inclusive się przydało
      niewątpliwie... przy kolacjach szczególnie..;). Pociąg z Asuanu do Kairu wygodny
      choć brudno nieco było, WC dla odważnych ;). Fotele lotnicze bardzo wygodne, 12
      godzin przespane, minęło szybko. Nasza grupa była w dwóch wagonach, bagaże
      wszystkie mieliśmy przy sobie. Wiem, że była opcja dla wygodnych i różniła się
      od tej dokładnie tym powiedziała Pani w biurze. Szczerze powiem, że nie wiem co
      lepsze. To objazdówka, my korzystaliśmy ze wszystkiego co się dało i było dość
      intensywnie. Niektórzy na to narzekali (nie wiem czemu)Wczesne wstawanie o 4-5,
      ale warto było...ostatnie 3 dni w Hurgadzie mimo wypraw na nurkowania nieco nas
      nudziły... byliśmy w Empire - 3* ale bardzo mocne, czysto, dobre jedzenie, 2
      baseny, ładna plaża. Generalnie to wyprawa dla tych, którzy wolą zwiedzać niż
      leżeć na leżaku i pić piwko. Wersja dla wygodnych może nieco mniej intensywna
      ale bardzo podobna
      Co do hoteli, to w Hurgadzie Empire, w Kairze Mayorca (3* ale standard jednak
      niższy nieco niż Empire), statek Orchestra - 5* - bardzo pozytywne... czysto,
      super bar, imprezy wieczorkiem, basenik, jedzenie bardzo dobre. Co do "zemsty
      faraona" to rzeczywiście przypadków było dużo ale lekarz był cały czas z nami i
      można go było odwiedzić bez płacenia gotówką - ubezpieczyciel się z nim rozlicza
      bezpośrednio (duży plus dla biura). Nam się upiekło jako nielicznym..:) no ale
      po każdym posiłku wypijaliśmy 50 czystej wódeczki :)... poza tym jeszcze w
      Polsce kupiłam Nifuroksazyd i zaraz na miejscu Antinal - tu potwierdzam, że
      polski lek to to samo co Antinal tylko o połowę słabszy...potwierdził mi to
      lekarz jak również skład wypisany na ulotkach... więc oprócz wódeczki po kilku
      dniach zapobiegawczo braliśmy co drugi dzień ten słabszy lek a jak czuliśmy, że
      żołądek coś tam szaleje lekko to Antinal... no i się udało...:)
      Generalnie wyprawa była bardzo udana, Egipt mnie pozytywnie zaskoczył , więc
      polecam tę wyprawę wszystkim, którzy lubią podróże...:)
      • Gość: ella Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 08:15

Jak sobie radziliście z upałami?
        • Gość: dorochan Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 12:18
          Co do upałów to rzeczywiście bywało skrajnie, szczególnie w Asuanie i Abu Simbel. Temp dochodziła nawet do 39 w cieniu. Fakt, że przy tamtejszym suchym klimacie nie odbiera się jej tak tragicznie jakby to było u nas, ale dla lubiących chłodek może być ciężko. Ja akurat lubię ciepełko i dość szybko się przystosowałam, mój chłop zdecydowanie woli chłody ale co dziwne On też się dość szybko przestawił - to sprawa klimatu. Natomiast fakt niepodważalny, że trzeba mieć krem z wysokim filtrem (ja miałam 30), okulary i coś na głowę, wodę cały czas ze sobą i ubranko z bawełny lub czegoś przewiewnego... można dać radę:) Prawdą jest jednak, że większy komfort zwiedzania, w przystępnych temperaturach jest w marcu, kwietniu a potem październik.
          • Gość: Paweł Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: 195.187.252.* 06.08.08, 10:49
            Kilka dni temu wróciłem. 39 stopni w cieniu to chłodno :) Teraz było
            w granicach 46-48. Dało się wytrzymać, było kilka starszych osób i
            też dały radę.
    • Gość: Gość Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 11:11
      Jeśli masz tego typu pytania, to lepiej zostań w domu.
    • Gość: gosc Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 10:22
      wlasnie wrocilam z Egiptu.Pobyt byl fantastyczny,jedzenie w brod/chodz dosc
      monotonne/,na statku obsluga tylko meska:) i b.mila.Jezeli ktos jest
      przyzwyczajony do polskich alkoholi to ich wyroby z procentami raczej nie beda
      im smakowac.Najbardziej traumatycznym przezyciem byla podroz pociagiem do
      Kairu.Brudno,robactwo, toalety jak ktos wczesniej zaznaczyl tylko dla odwaznych
      lub zdesperowanych:)Po wejsciu do wagonu wszyscy na trzy-cztery wyjeli
      chusteczki i zaczeli sprzatac wokol siebie.Koniecznie trzeba poscielic na
      siedzenie recznik bo mozna sie przykleic.Cieple okrycie typu bluza konieczne bo
      klimatyzacja dziala az za dobrze.Humory nam sie poprawily jak zobaczylismy w
      jakich warunkach podrozuja tubylcy.... Dla nich bylismy szczesciarzami...
      Mieszkalismy w hotelu Empire,pokoje skromne ale b.czysto.Nie uswadczysz nawet
      mrowki:)a za 1$ pozostawionego rano na lozku masz piekne figurki skrecane z
      czystych! recznikow.
      Dzieki Bogu zemsta faraona nas ominela.
      • fala66 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 09.10.08, 18:46
        Mam pytania: - zastanawiam się jaka jest różnica w zwykłej wyciecze
        i dla wygodnych oczywićie prócz odwróconej kolejności programu
        - wszyscy piszą o tym jak brudne mogą być fotele w pociągu, a nie
        spotkałem się z opinią jak wyglądają kuszetki w opcji dla wygodnych
        - gdzie warto spedzić jeden dzień więcej: na statku ( w zwykłej) czy
        w hotelu (dla wygodnych)czyli generalnie, którą lepiej wycieczkę
        wybrać
        - i jeszcze jedno: jakie temperatury panują w Egipcie w marcu, jest
        znośnie, czy gorąco?
        Będę wdzięczny za opinie osób, które wiedzą coś na ten temat.
        • Gość: gosc Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 11:16
          ja bylam na wycieczce zwyklej ale rozmawialam z uczestnikami wersji "dla
          wygodnych". Oprocz kuszetek mieli mniej zwiedzania, wiecej odpoczynku. Program
          zwykly byl nastawiony raczej na "zobaczenie jak najwiecej".Na temat pogody w
          marcu nie moge nic powiedziec bo bylam we wrzesniu i szczerze powiedziawszy
          bardzo chetnie wybralabym sie tam jeszcze raz.... niewazne w jakim miesiacu:)
          • taliaq Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 19.10.08, 18:03
            Ja właśnie wróciłam z rejsu po Nilu dla "niewygodnych". Było super, naprawdę
            polecam. Ze znajomymi z "wygodnych" doszliśmy do wniosku, że obie wycieczki
            różnią się jedynie kierunkiem zwiedzania no i wagonem sypialnym. U nas, a
            terminie 3-17.10 były 2 grupy zwykłe po 45 osób + jedna "wygodnych".Jeśli macie
            pytania, chętnie odpowiem.
            • Gość: areaa Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: 153.19.24.* 05.11.08, 11:50
              Masz moze gg wzglednie tlen , mialabym pare pytań
              wybieram sie ale nie moge zdecydowac :
              z rainbowem czy z sigma travel .
              Zalezy mi na zwiedzaniu
              • Gość: karmela Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.08, 14:31
                polecam z rainbow (chociaż z sigma travel nie byłam:))) wróciłam pod
                koniec października, było super, dużo zwiedzania, dużo wrażeń, było
                pięknie...
                • roza72 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 05.11.08, 17:04
                  Ja równiez polecam!Wróciłm w październiku i było super!Wyjazd
                  świetnie zorganizowany, nie ma się czego przyczepić. Serdecznie
                  polecam, wrażenia są niesamowite!
              • issys Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 07.11.08, 22:11
                i ja tez polecam co prawda byłam z rainbow w czerwcu ale cały czas
                wspominam miło wszystko świetnie zorganizowane
              • taliaq Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 08.11.08, 14:29
                moje GG 2874912. Służę pomocą.
    • Gość: stoktotka Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:51
      Byłam w lipcu 2008 na tej imprezie i jestem bardzo, bardzo
      zadowolona. Na pewno jeszcze raz cchciałabym odwiedzić te wszystkie
      miejsca, koniecznie z Rainbowtours. Impreza zorgonizowana bez
      zastrzezeń, trochę podróżuje i wiem że bywa różnie. Tu nie było sie
      do czego przyczepić, a wręcz przeciwnie dużo rzeczy było na plus np.
      biuro gwarantowało statek 4*, na miejscu okazało się że był 5*,
      obsługa na najwyższym poziomie, pokoje czyściutkie, jedzenie
      wyśmienite, różnorodne. Długo by można było pisać... Wszystkie
      transfery z Hughady do Luxoru i z powrotem przebiegały bardzo
      sprawnie. Pociąg relacji Assuan - Kair może nie najwyższych lotów
      ale da się przeżyć. Na szczęście nie musieliśmy korzystać z toalety,
      ponoć strasznie brudne, poza tym może byc trochę zimno z powodu
      klimatyzacji. My byliśmy na to przygotowani, bluzy z kapturem,
      skarpetki i dlugie spodnie do tego. Ponoć w drugim wagonie było
      odwrotnie, strasznie gorąco. Egipt to taki dziwny kraj, na wszystkim
      chcą zarobić, jak się zrobiło zrzutkę to przewodniczka szła do
      obsługi i wszystko wracało do normy. Też jechałam do Egiptu pełna
      obaw ale na miejscu czułam sie bardzo bezpiecznie, na każdym kroku
      policja, a biały człowiek to świętość. Turystyka to główne źródło
      utrzymania, wiec dbają żeby było ok. Aha, polskie środki na "zemstę"
      podobno nie działają, my zaopatrzyliśmy sie zaraz po przyjezdzie w
      egipski ANTINAL, ale na szczeście nie był potrzebny, bo nie mieliśmy
      żadnych kłopotów żołądkowych. Piliśmy dużo coli, wodę tylko
      butelkowaną, także do mycia zębów, poza tym nie jedliśmy surowych
      warzyw tylko gotowane. Na statku był z nami cały czas lekarz (chyba
      Rainbow ma to w ofercie), jak coś sie działo niektórzy dostawali
      zastrzyk i rano czuli sięjak nowonarodzeni. Nie wybrażam sobie że
      mogłabym czegoś nie zwiedzić z powodu "zemsty". Jak masz jeszcze
      jakieś wątpliwości to chętnie je rozwieję: grazynammm@poczta.onet.pl
      • Gość: AgaM Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 16:54
        Mam pytanie dla osób, które były na wycieczce wzdłuż Nilu z Rainbow Tours. Ile
        osób liczyły Państwa grupy. Pytam o to, bo wybieram się na nią a na
        doświadczenie z tym, że Rainbow robi "spędy". Jakie są Państwa doświadczenia w
        tym względzie.
        Będę wdzięczna za odpowiedź.
        • Gość: Mag Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.toya.net.pl 16.04.09, 18:09
          Byłam na tej imprezie na przełomie stycznia i lutego. Rewelacja - wszystko zorganizowane na wysokim poziomie, kompetentna pilotka - a grupa nieduża ok 20 osób. Bardzo przyjemnie się zwiedzało.
        • miriam_73 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 16.04.09, 18:26
          zalezy od sezonu. w ub. roku w sierpniu były 2 ok 40-osobowe grupy (każda z
          własnym pilotem i przewodnikami) na rejsie standardowym (z Magda i Mackiem) i
          jedna grupa "wygodnych" (pilotował Janek). Powiem szczerze, że w ogóle wielkości
          grupy się nie odczuwało, bo była (zasadniczo ;-)) zdyscyplinowana i
          zainteresowana zwiedzaniem od poczatku do konca.
          • taliaq Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 17.04.09, 09:21
            W ub.r. na początku października - dwie grupy po 46 osób, czyli max, ile do
            autokaru weszło + pełen autokar "dla wygodnych". Każda grupa miała odrębny plan
            zwiedzania(znaczy inną kolejność zabytków), aby nie wchodzić sobie w drogę,
            odrębnych pilotów i przewodników. Nawet nocnym pociągiem jechaliśmy o innych
            godzinach. Dla mnie liczebność grupy nie była wielkim minusem.
            • bj13 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 06.05.09, 09:57
              Witajcie,
              wyruszam 15 maja "...wzdłuż Nilu dla wygodnych".
              Proszę o info jaka jest temperatura wieczorami w tym okresie w
              Egipcie oraz co myślicie o hotelu Grand Azur oraz Sea Star.
              • miriam_73 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 06.05.09, 10:20
                Już powinno byc bardzo ciepło, co najwyżej cienki sweterek albo szal na ramiona
                powinien wystarczyć.

Lubię Sea Stara, byłam w nim juz 3 razy - spokojny, cichy i bardzo dobrze
                utrzymany hotel, dojazd do/z Daharu i Sakkali bezproblemowy, dobrze utrzymana
                plażą, nie ma tłoku, ładne baseny, doskonałe jedzenie. Jest też nieduże centrum
                fitness, dobrzy masażyści (szczególnie drobniutka, niepozona dziewczyna z
                "żelaznymi" rekami ;-))) Obsługa miła i uczynna, nienaganna czystość. Nie jest
                najnowszy, ale naprawdę porządny.
                Fotki masz tutaj (3 początkowe są z Empire'a w którym bylismy 2 noce po
                przylocie, przed rejsem), jesli masz jakieś dodatkowe pytania - pisz smiało:
                travel.webshots.com/album/566715341gPtRAt
                • bj13 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 06.05.09, 15:43
                  Dziękuję ;-) a zdjęcia cudne - z jakiego aparaciku?
                  • miriam_73 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 06.05.09, 17:18
                    Olympus E-400
    • dina3 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 07.01.09, 14:30
      Wybieram się w marcu na rejs po Nilu "dla wygodnych" z Rainbow
      tours. Znalazłam tutaj na forum wiele praktycznych rad, ale
      interesują mnie jeszcze opinie o wycieczkach fakultatywnych
      (dodatkowo płatnych) jakie oferuje biuro w drugim tygodniu pobytu.
      Czy ktoś korzystał np. z wycieczki do Aleksandrii, nad Kanał Sueski,
      do Abu Simbel, Madinat czy też wycieczki katamaranem ze szklanym
      dnem?
      Która z tych wycieczek jest najbardziej atrakcyjna, a może wszyskie?
      Będę wdzieczna za opinie. Pozdrawiam
      • taliaq Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 07.01.09, 17:07
        Wszystkie sa fajne, z wyjatkiem lodzi ze szklanym dnem. Ludzie byli
        rozczarowani. Lepiej snurkowanie lub nurkowanie. Nie wymienilas tez wioski
        nubijskiej, jazdy wielbladem i lotu balonem nad dolina krolow. Oj, poszlo troche
        kasy na te fakultety, ale warto bylo.
        • Gość: sosna Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 16:57
          Jadę na tą wycieczkę za tydzień. Proszę napisz mi ile trzeba wziąć ze sobą kasy
          (dolary)
          , żeby starczyło na wejścia i w.fakultatywne.Z góry dziękuję!
          • Gość: . Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: 217.96.39.* 22.01.09, 18:57
            Spójrz w programie na ceny fakultetów, nie podajesz ponadto, czy masz opcję all
            inc w hotelu w części pobytowej i na statku.
            Program jest adekwatny do pobieranych potem kwot.
            • Gość: Milon Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 20:30
              Witam serdecznie.
              Miałbym takie pytanie odnośnie tej wycieczki.
              Czy gdy byliście Państwo na tej wycieczce Wzdłuż Nilu, to czy były tam osoby
              podrózujące same. Tzn ja chciałbym pojechać do Egiptu , ale musiałbym jechac
              sam, i nie wiem czy dobrze bym się czuł.
              Nigdy jeszcze nie bylem na wycieczce organiowanej przez biuro podróży i takie
              może troszkę dziwne to pytanie moje.
              I miałbym 2 pytanie. Z tego co patrzyłem to jest to 14 dniowa wycieczka. czy
              była to taka uciążliwa podróż czy dało sie spokojnie ją wytrzymać?
              • taliaq Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 27.01.09, 21:24
                Ja byłam sama na tej wycieczce. Nie musiałam dopłacać do singla, bo biuro
                znalazło mi fajną panią na dokwaterowanie. W sumie były 4 singielki i 2 panów
                singli. Generalnie to, że byłam sama w niczym nie przeszkadzało, nikt z
                wycieczki nie robił głupich uwag itp.
                Co do samej wycieczki - zwiedzanie jest naprawdę intensywne, ale na końcu są 4
                dni odpoczynku w Hurghadzie, więc jest ok. Polecam wyjazd, byłam w październiku
                2008.
              • miriam_73 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours 27.01.09, 22:54
                Nie ma żadnego problemu a samopoczucie jest wypadkową własnego podejścia do
                otoczenia i tego na jakich ludzi się trafi :) Ja dokwaterowania nie polecam, bo
                trafić można bardzo różnie. Ja kiedyś pechowo (z Rainbow właśnie) trafiłam na
                dokwaterowanie na wycieczce w Tajlandii. 2 trudne tygodnie, niestety. Na tym
                rejsie z RT byłam w sierpniu 2008, jako singiel, mój znajomy też sobie wykupił
                jedynkę, były jeszcze chyba 2 lub 3 osoby samotne, nie było żadnych problemów,
                uwag czy czegokolwiek takiego. Wycieczka jest piękna, sprawnie realizowana,
                wrażenia niezapomniane. Tu masz moją szczegółową relację:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=83560589&a=83560589 zdjęcia w
                linku w podpisie.
    • Gość: kmaria007 Re: Egipt - Wzdluz Nilu - z Rainbow Tours IP: *.adsl.no 24.08.09, 14:08
      My byliśmy w Egipcie na wycieczce wzdłuż Nilu dla wygodnych i w 100%
      polecam ta opcje gdyz jest duza wygodniejsza i mniej meczaca,jest
      pociag z kuszetkami-bardzo sympatyczny z reszta:)my wrócilismy z
      wakacji z RB bardzo zadowoleni z powodu ogromu wrazen jakich
      dostarczyl nam ten kraj oraz bardzo wypoczeci poniewaz biuro spisalo
      sie na medal.Wszystko sprawnie,dopiete na ostatni guzik,hotele dobre
      jedynie hotel empire w hurgardzie to dosc skromny hotel wiec na
      czesc pobytowa polecamy przynajmniej 4 gwiazdkowy,bo standarty
      egipskie sa troche niższe europejskie.My bylismy w magawish dobre
      jedzenie,tylko jak sie trafi domek daleko od plazy to potem kawelek
      trzeba isc,ale jak sie wlozy troche drobnych do reki recepcjonisty
      to dadza blisko plazy:)my tym razem wzielibysmy ten 5
      gwiazdkowy,gdyz komfort troche lepszy i blizej do miasta,a jedzenie
      rzekomo pychotka(tak opowiadali znajomi z grupy) i duzo bardziej
      zroznicowane niz w magawish,statek którym byl rejs mial byc 4
      gwiazdkowy ale nam dano 5* i byl naprawde super,jedzenie
      rewelacja,nikt nie chcial z grupy z niego schodzic.W zwiazku z tym
      ze sporo osob chorowalo na zemste faraona to dobrym pomyslem biura
      byl lekarz egipski,bardzo mily i skuteczny we wszytskich
      problemach.Nikt nie starcil zadnego dnia zwiedzania dzieki niemu:)
      Przewodnik Pan Marek skarbnica wiedzy!!!Nie mamy do rainbow żadnych
      zarzutów poza jednym małym mankamentem na koniec że wylot do polski
      mielismy o 2 w nocy,a doba hotelowa konczyla sie o 10 rano,z
      poczatku przewodnik mowil ze bedzie mozna przedluzyc dobe by moc
      wykorzystac jeszcze ten dzien na plazowanie bo tak sie umowil z
      recepcjonicta ale jak przyszlismy rano okazalo sie ze nie ma juz
      miejsc,a recepcjonista nie pozwolil nam dokonac wieczorem
      rezerwacji.Naszczescie nasz przewodnik zalatwil nam kwatere w innym
      hotelu,niestety bez basenu czy dostepu do plazy ale lepsze to niz
      siedziec z walizka w korytarzu,czesc osob sie nie zdecydowala
      doplacic do innego hotelu i czekala w recepcji z walizka.My bylismy
      tak zadowoleni i zauroczeni cala wycieczka ze nie robilismy z tego