coroner88 02.01.09, 19:12 zaproponujcie mi najszybszą trasę z Częstochowy do Tirany. czy jadąc przez Słowację,Węgry,Serbię i Macedonię do Albanii będzie najszybciej? dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vallas Re: jak do Albanii? 02.01.09, 19:30 Wejdź na poniższy adres "Via Michelin" - wskaże ci według twojej decyzji drogę "najkrótszą", "najszybszą", albo "polecaną". Czasami to 3 różne trasy, a czasami jest tylko jedna! Adres: www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: jak do Albanii? 03.01.09, 12:11 Budapeszt-Nowy Sad-Belgrad-Podgorica-Tirana Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszklimek Re: jak do Albanii? 03.01.09, 15:03 Tak jak bluemar napisała, czyli nie przez Macedonię, a Czarnogórę:) Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw_bb Re: jak do Albanii? 04.01.09, 22:30 Jesienią 1997 r. jechałem trasą .....DUBROWNIK - KOTOR - BUDVA - PODGORICA - SHKODER - DURRES - TIRANA - ELBASAN - STRUGA - OHRID - SKOPJE - KUMANOVO..... Przekraczanie granic - bez problemów, bez wiz, natomiast niezbędna była nasza "Zielona Karta". Drogi zupełnie dobre, za wyjątkiem odcinka w CZARNOGÓRZE przed granicą wyjazdową i w ALBANII od granicy do SHKODRY - dziurawy asfalt. Wyjeżdżając z PODGORICY należy kierować się na TUZI i dalej główną drogą - drogowskazy nie pokazują kierunku "Al". Przed TIRANĄ w KRUJE lepiej jechać na DURRES i w VORE do TIRANY "autostradą". Ponieważ nie chciałem wracać tą samą drogą - wracałem piękną, widokową, górską trasą przez ELBASAN - STRUGĘ(OHRID) - SKOPJE - KUMANOVO, i dalej, przez SERBIĘ, WĘGRY i SŁOWACJĘ. W ostatnich 3 krajach - jeśli nam się nie spieszy i chcemy lepiej poznać kraj - płatne autostrady można ominąć, podróżując zupełnie dobrymi drogami lokalnymi. Pozdrawiam Wiesław Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw_bb Re: jak do Albanii? 04.01.09, 22:57 Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście powinno być: Jesienią 2007 itd... Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: jak do Albanii? 05.01.09, 08:39 Trasa Elbasan-Ohrid jest rzeczywiście atrakcyjna widokowo-ale planując przejazd trzeba uwzględnić,że z Tirany jest do granicy około 100 km i potem następne około 150 km do początku autostrady prowadzącej do Skopije czyli prawie do Gostivaru.Nie jest to najszybszy wariant. Odpowiedz Link Zgłoś