Dodaj do ulubionych

Motodziennik: Beetle dla ludu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 12:36
Do dzisiejszego rankingu (i nie tylko dzisiejszego) jedna mała uwaga: najfajniejszy samochód z najcudowniejszym silnikiem jest wart cokolwiek, jeśli jest na chodzie. Polecanie w tym kontekście Citroena XM jest niepoważne.
Obserwuj wątek
    • Gość: tmk Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 12:41
      cena nowego żuka bardzo atrakcyjna!! ogólnie bardzo fajne autko. Do rankingu dorzucam Volvo V70
    • Gość: ;;;;;; Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.multimo.pl 30.08.11, 12:48
      spłaszczone porsche ten beetle i na zdjęciach nie prezentuje się świetnie... w sumie nie jest źle ale kompletnie czego innego się spodziewałem
    • Gość: mk Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 13:28
      Panie Jacku!
      Od dłuższego czasu w domu mamy psy. Duże. Bardzo duże. O ile jeden pies, rzeczywiście, w dowolnym kombi pojedzie to dwa już niekoniecznie. I tak, samochód, którym jeżdżę - kombi klasy E - jest już niestety za ciasny, przede wszystkim za niski. Dla psa na siedząco potrzeba ponad metr wysokości wnętrza w bagażniku. Mój największy wodołaz na siedząco sięgał prawie na 1,2 metra - czyli człowiekowi do pasa. W związku z tym do przewozu psów kupiliśmy SUVa. O ile kierowcy i pasażerowie są zadowoleni to psy narzekają, że bardzo wysoko muszą wskakiwać (zbudowałem im trap) a resorowanie jest sztywne (bo to stary ML). Niestety zamiana na nowszy egzemplarz okazuje się bezcelowa - samochody SUV z ładniejszą linią nadwozia mają niższe i węższe bagażniki - do tego bardzo wysokie progi. Wspomniany Discovery ma przepastny bagażnik i dobrze doświetlony, niemniej wciąż nie oferuje takiego komfortu z jakiego chcieliby korzystać nasi pupile.
      Ze wszystkich aut, jakimi jeździły, moje psy najchętniej wsiadały do Forda Windstara. Gdyż:
      1. Posiadał odsuwane szerokie drzwi.
      2. Wyjęty drugi rząd foteli, więc jechały w centrum uwagi.
      3. Niski próg.
      4. Jasne wykończenie kabiny (psy widzą trochę inaczej od nas i boją się ciemnych miejsc).
      5. Amerykańskie resorowanie.
      6. Mułowaty silnik i powolna skrzynia biegów odpowiadaja preferowanemu przez psy stylowi jazdy.

Zbierając przez lata doświadczenia od członków mojego stada jestem u progu decyzji o zakupie psivana jaok któreś z kolei auto w rodzinie - ale skoro ma jeździć tylko na spacer i na zad - to zależy mi na minimalizacji kosztów. Rozważane są dwie zasadnicze propozycje - Kia Carnival lub Voyager - takie egzemplarze za najwyżej kilkanaście tysięcy złotych.
      Wiele osób wozi psy autami typu Vito/T4 - bo są zabójczo praktyczne - i to też jest dobra alternatywa.
      Dodam, że psy ponadto testowały następujące maszyny: Klasa C, E, Laguna, Pajero, Patrol, Land Cruiser 100, 120, Viano, X5 (brak miejsca), XC90, Vaneo, Cherokee, Grand Cherokee, Voyager... - polecam spytać sprzedawców w salonie, większość pozwala przymierzyć się psu, a niektórzy wypożyczają auto na przejażdżkę z pupilem.
    • jacek.balkan Re: Motodziennik: Beetle dla ludu 30.08.11, 13:52
      Dzień dobry:)
      mk - pięknie dziękuję, jesteś specjalistą pierwszej klasy:)
      jacek - Citroen XM, zwłaszcza z ostatnich lat produkcji nie sprawia wielkich kłopotów. Ale jak zacznie, to nie wiadomo od czego zacząć...
      Pozdrowienia!
      Jacek
    • Gość: cub Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 30.08.11, 14:10
      razu pewnego w 4 osoby i z 2 psami wielkości niedużych owczarków niemieckich jeździliśmy taką landarą jak .. VW Lupo, tylko tylną półką trzeba było zdjąć :D
    • Gość: Misiaczeq Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.0.fullrate.dk 30.08.11, 14:17
      Jak Ty Jacek utrzymasz takiego psa?
    • Gość: Gość Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 14:26
      W niemczech na stronie volkswagena też tylko te dwa benzynowe silniki w ofercie się pojawiają?
    • Gość: MHM Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.zim.wroc.pl 30.08.11, 14:27
      > Citroen XM, zwłaszcza z ostatnich lat produkcji nie sprawia wielkich kłopotów.
      > Ale jak zacznie, to nie wiadomo od czego zacząć...

Proponuje od znalezienia mechanika, który zna te auta i potrafi je naprawiać. Niestety, większość XMów dostępnych na rynku jest naprawianych przez domorosłych druciarzy, albo speców od VW. Jak się kupi taki zaniedbany egzemplarz to faktycznie można się finansowo wykończyć.
    • Gość: Kuba Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.nowinynet.pl 30.08.11, 15:40
      Zauważyłem, że pan Jacek bardzo naiwnie wierzy w zapewnienia sprzedawców o bezwypadkowości aut. Ja bym się poważnie zastanawiał czy komuś opłaca się sprzedać bezwypadkowe auto z kilkutysięcznym przebiegiem, jakie czasem są pokazywane w poniedziałkowych okazjach. A w bezwypadkowe sprowadzane(polskie też) kilkunastoletnie po prostu nie wierzę!! Każdy z nas ma samochód i chyba wie jakie są realia. Ja sam w dość krótkim czasie, jeżdżąc ostrożnie zaliczyłem dwie stłuczki z nie swojej winy (jeden wjazd w tył dość konkretny,szczególnie dla tego który wjechał). Także myślę, że bezwypadkowych limuzyn/suvów/vanów, które przeleciały już ze 250000 albo i 300000 tysięcy, w polsce oczywiscie 186.....na alledrogo i innych serwisach poprostu nie ma..
    • Gość: Raffy07 Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.ip.netia.com.pl 30.08.11, 16:10
      Xm na miejscu 5? Bez urazy,ale wolę 20 letnią Omegę.Kombi i to spore,więc pięć osób spokojnie się zmieści i dwa ba nawet trzy azory w bagażniku.Silnik 2.6 DualRam 150 konny bo azory też lubią szybko jezdzic.
    • Gość: rychu Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.radom.vectranet.pl 30.08.11, 16:29
      Raffy07 - jak upchniesz tam 3 psy to będziesz męczycielem i sadystą. Chyba, że mówisz o takich malutkich.
    • wwx1 Re: Motodziennik: Beetle dla ludu 30.08.11, 16:41
      Panie Jacku zacznij Pan dzieci robić a nie psy kupować.
    • Gość: MHM Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: 89.174.56.* 30.08.11, 17:28
      @Raffy07: miałeś/jeździłeś XMemem ? Podejrzewam, że nie. Ja bym wolał 12-15 letniego XMa niż nowe BMW, Merca czy VW.

@wwx1: nie słuchałeś uważnie. Młody Balkan w drodze :)
    • Gość: ju noł hu Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.08.11, 19:06
      Sluchajac Dżejseka doszedlem do wniosku, ze najlepszym psamochodem w tym programie jest diskawery folkswagen bitla heczbeka. Sankjunk rodjus nawet mu nie podskoczy do wysokiej krawedzi zaladunku psa jaka ma pikap.
    • Gość: beny Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.181.188.249.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.08.11, 19:32
      Opel Vectra C kombi, to chyba jeden z najlepszych aut do przewozu dwóch dużych psów.
      Ogromny bagażnik świetnie nadający się do przewozu psiaków, umiarkowana cena i awaryjność, łatwo dostępne części i w niewygórowanych cenach . To tylko niektóre zalety tego auta.
    • Gość: Beny Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.181.188.249.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.08.11, 19:37
      Również Renault GRAND ESPACE to również a i nawet lepszy wybór od Vectry C
    • Gość: asd Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: 195.33.27.* 30.08.11, 19:44
      Czemu ktos skasował komentarze?
      Powtórze raz jeszcze:
      Cena nowego Beatla wcale nie ejst atrakcyjna biorąc pod uwage że kupujemy samochód za prawie 70tys zł bez silnika (bo 1.2T to jakieś nieporozumienie)
    • Gość: tukan Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 20:38
      Dlaczego nieporozumienie? 105KM może nie jest dużo, ale 175Nm to jak 1.6 - 1.8litrowe kiedyś. Do poruszania się po mieście wystarczy. Poza tym na starcie takie silniki. Potem mają pojawić się kolejne.
    • Gość: monia Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 20:45
      Panie Jacku. Chyba nie do końca zapoznał się Pan z cennikiem Beetla. Są i diesle , są i benzyny. Tak więc wybór zupełnie niczego sobie. Taka dziennikarska rzetelność.
    • Gość: fytax Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.11, 00:47
      @ MHM

Taa, mały, 60kilowy, pasterski Balkan... Ciekawe.

Totalnie bym się skusił na Cytrynę, Xantię np, ale nie wiem gdzie w Kato jest spec od Cytryn. :(
    • 1mississauga Re: Motodziennik: Beetle dla ludu 31.08.11, 06:45
      Nie moge zdzierzyc tej flagi pedalskiej nad tym zoltym garbusem(poprzedni model) na poczatku filmiku . Wcale sie nie dziwie ze nazywaja je autami dla cieplakow .Panie Jacku prosze zrobic jakies korekty (zadnych znaczkow propagandowych zboczencow) .Poprawnym politycznie mozna byc tylko w TV(codzienny obiad) ale nie na forum.Jesli chodzi o transport pieskow ,to tylko duze auta z dostepem do okna (najlepiej otwarte)
    • Gość: Ore Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.11, 06:52
      VW znowu wszystkich zaskoczył i to nie tyle samym nowym Beetlem (który IMHO jest OK) ale ... ceną nowego Beetla która jest bardzo OK ;-))
    • Gość: MHM Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.zim.wroc.pl 31.08.11, 07:19
      @fytax: Xantia ma renome najmniej awaryjnego hydropneumatyka. Mam Xantie 1.8 8V z '96 i zero awarii wymagających lawety. Praktycznie same eksploatacyjne rzeczy do wymiany.
      W Jaworznie jest bardzo dobry spec od Cytryn.
    • Gość: psowoz Re: Motodziennik: Beetle dla ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 07:58
      Do wożenia buldoga idealnie sprawdza się bagażnik Pandy - 30 kilo psa idealnie się mieści, nie świni siedzeń, nie ślini pasażerów, a dodatkowo ma świetny widok na drogę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka