Dodaj do ulubionych

zakup samochodu

02.08.14, 22:20
Banalnie zaczynając, jestem kobietą i jak każda kobieta bywam w życiu mniej lub bardziej niezdecydowana. Tak samo jest i w tym przypadku, a dosyć już mam moich wszystkowiedzących przyjaciół, znajomych i wszystkich wokół, których później mogłabym obwiniać, dlatego postanowiłam napisać do grona ludzi postronnych. Na ten cel mogę przeznaczyć około 8-9 tys. Silnik do 1.6, rocznik wiadomo jak najmłodszy. Nadal waham się pomiędzy gazem a dieslem. Benzyniak nie wchodzi w grę. Nie jeżdżę zbyt dużo po mieście, nie dojeżdżam do pracy za często, do tego przy dobrej pogodzie służy mi rower. Dosyć regularnie jeżdżę natomiast w trasy po Polsce, więc zależy mi na jak najbardziej ekonomicznym samochodzie.
Obserwuj wątek
    • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 02.08.14, 22:45
      Kup benzynę i załóż LPG. Żaden Diesel. Diesel to zło:

1. Głośny
      2. Kopci
      3. drogi w naprawach (turbo,dwumasa,wtryski - każde nowe 2-4 tys.zł)
      4. w zimie długo się nagrzewa i trudniej odpala
    • piotr33k2 Re: zakup samochodu 02.08.14, 23:03
      za te pieniądze nie masz żadnej rozsądnej alternatywy dla auta z silnikiem benzynowym oczywiscie wolnnossącym ,chyba że...... wybierzesz rewelacyjny diesel francuski dci np. w jakiejs lagunie królowej lawet , he he.
      • marusmk Re: zakup samochodu 03.08.14, 12:40
        A dlaczego nie polecisz (starszych) HDi- można rzec że są wieczne.
    • samspade Re: zakup samochodu 03.08.14, 14:15
      Czemu pojemność do 1.6? W ten sposób eliminujesz dajmy na to silniki 2,0 hdi
      Natomiast ogólnie trzeba szukać samochodu w dobrym stanie technicznym. Marka/model nie jest aż tak istotna.
      I jeszcze jedna rada. Nie czytaj mondrości misiaczka.
      • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 03.08.14, 16:10
        I jeszcze jedna rada. Nie czytaj mondrości samspade :)

• thea19 Re: zakup samochodu 03.08.14, 16:43
          wszyscy zgodnie twierdza, ze gadasz glupoty, powtarzasz w kolko stereotypy i niepotwierdzone obiegowe opinie. doswiadczenie masz zadne (jeden stary woz drabiniasty nie czyni cie specjalista) a wymadrzasz sie i klepiesz te bzdury oporowo.
          • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 03.08.14, 17:25
            thea19 napisała:

> wszyscy zgodnie twierdza, ze gadasz glupoty, powtarzasz w kolko stereotypy i ni
            > epotwierdzone obiegowe opinie. doswiadczenie masz zadne (jeden stary woz drabin
            > iasty nie czyni cie specjalista) a wymadrzasz sie i klepiesz te bzdury oporowo.

Wszyscy mi zazdroszczą że mam swój styl:)
            Twój problem polega na tym że nie masz argumentów o Dieslu a ja podałem ich kilka.
            Więc to ty piszesz nie na temat wątku i pierdoły :)
            • samspade Re: zakup samochodu 03.08.14, 17:40
              To co inni czuja na temat twojego stylu to raczej nie jest zazdrosc.
              Co do argumentow. Podales ich kilka to prawda. Tyle ze sa one bzdurne. Wyssane z palucha ewentualnie innej czesci pokraka.(w zaleznosci od twoich prederencji)
              • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 03.08.14, 18:09
                samspade napisał:

> To co inni czuja na temat twojego stylu to raczej nie jest zazdrosc.
                > Co do argumentow. Podales ich kilka to prawda. Tyle ze sa one bzdurne. Wyssane
                > z palucha ewentualnie innej czesci pokraka.(w zaleznosci od twoich prederencj
                > i)

Przemawia przez Ciebie zazdrość...esencja zazdrości...bo jak inaczej wytłumaczyć że nie podajesz swoich kontr-argumentów skoro ja podałem kilka argumentów? i dlaczego moje argumenty są bzdurne? Nie uzasadniłeś...:) Nie masz nic do powiedzenia prócz tego że jestem "be" ...po prostu zazdrościsz :)
                • samspade Re: zakup samochodu 03.08.14, 18:52
                  Co do zazdrsci juz napisalem. Ze nie zrozumiales, twoj problem.
                  Co do twoich argumentow. Skad wytrzasnales cene za kolo dwumasowe do 2.0hdi? A argument z czasem rozgrzewania sie silnika, jest tak malo istotny ze pomijalny.
                  • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 03.08.14, 19:11
                    samspade napisał:

> Co do zazdrsci juz napisalem. Ze nie zrozumiales, twoj problem.
                    > Co do twoich argumentow. Skad wytrzasnales cene za kolo dwumasowe do 2.0hdi? A
                    > argument z czasem rozgrzewania sie silnika, jest tak malo istotny ze pomijalny.

1. Nigdzie nie napisałem że 2 tys.zł to cena za koło do HDI. To ogólna średnia cena za dwumasę do Diesli...chodziło o to że jeśli do dwumasy dodamy turbo wtryski to jest to spory wydatek dla kogoś kto szuka auta za 8 tys.zł :)
                    2. Jeśli nasza autorka wątku jeździ na krótkich odcinkach to argument z długim czasem rozgrzewania się Diesla jest istotny szczególnie zimą. Jazda na zimnym silniku nie jest korzystna - wtedy lepiej kupić benzynówkę:)
                    • samspade Re: zakup samochodu 03.08.14, 21:54
                      Srednia cena wzieta z sufitu. I to cale twoje argumenty
                      A co do jazdy zalozycielki watku to wystarczy przeczytac jej post.
                      • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 04.08.14, 12:30
                        samspade napisał:

> Srednia cena wzieta z sufitu. I to cale twoje argumenty
                        > A co do jazdy zalozycielki watku to wystarczy przeczytac jej post.

1. Nie wzięte z sufitu tylko realna cena za wtryski Diesla 1200-2000 zł.sztuka Zależy jaki model auta. Jeśli wartość auta to 7 tys.zł to padną dwa wtryski i to jest połowa wartości auta! Naprawy Diesla są po prostu droższe niż prostej benzynówki - to prosty wniosek...a jazda na LPG jest nawet tańsza niż na ropę ;)
                        2. Czytałem jej post...dużo jeździ więc LPG bez dwumas,turbo i innych kosztownych gratów :)

• samspade Re: zakup samochodu 04.08.14, 13:11
                          I znowu ceny z sufitu. Regenerowane wtryski można kupić za mniej niż połowę podanej przez ciebie kwoty. Ale czego można się spodziewać po kimś takim jak ty.
                          Już wystarczająco straciłem czasu na "rozmowę z tobą"
                          EOT
                          • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 04.08.14, 13:28
                            samspade napisał:

> I znowu ceny z sufitu. Regenerowane wtryski można kupić za mniej niż połowę pod
                            > anej przez ciebie kwoty. Ale czego można się spodziewać po kimś takim jak ty.
                            > Już wystarczająco straciłem czasu na "rozmowę z tobą"
                            > EOT

a ile wytrzymają regenerowane wtryski? Połowę tego co nowe? ;)
                            a w benzynówkach nie wymieniam wtrysków więc zero zł kosztów...
                            Ja też myślę że szkoda czasu na pisanie o tym że koszty napraw Diesli są wyższe bo tego nie zrozumiesz:)

• samspade Re: zakup samochodu 04.08.14, 13:35
                              misiaczek1281 napisał:

> a ile wytrzymają regenerowane wtryski? Połowę tego co nowe? ;)

Skąd wiesz ile wytrzymają? Jeżeli połowę tego co nowe to z 200 tys masz spokój.

> Ja też myślę że szkoda czasu na pisanie o tym że koszty napraw Diesli są wyższe
                              > bo tego nie zrozumiesz:)

Tyle że te koszty nie są na takim poziomie na jakim je przedstawiasz. Powiem wprost fantazjujesz z cenami. Ale to nie pierwszy przypadek takich zagrań z twojej strony.
                              Kłamałeś w kwestii opon, kłamałeś w kwestii AC za twojego resoraka, kłamiesz i teraz.

• misiaczek1281 Re: zakup samochodu 04.08.14, 14:48
                                samspade napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                                >
                                > > a ile wytrzymają regenerowane wtryski? Połowę tego co nowe? ;)
                                >
                                > Skąd wiesz ile wytrzymają? Jeżeli połowę tego co nowe to z 200 tys masz spokój.
                                >
                                > > Ja też myślę że szkoda czasu na pisanie o tym że koszty napraw Diesli są
                                > wyższe
                                > > bo tego nie zrozumiesz:)

>
                                > Tyle że te koszty nie są na takim poziomie na jakim je przedstawiasz. Powiem wp
                                > rost fantazjujesz z cenami. Ale to nie pierwszy przypadek takich zagrań z twoje
                                > j strony.
                                > Kłamałeś w kwestii opon, kłamałeś w kwestii AC za twojego resoraka, kłamiesz i
                                > teraz.
                                >
                                Nie kłamię. Wszystko zależy od stanu technicznego a cudów po Dieslu za 7 tys.zł bym się nie spodziewał bo on już ma grubo ponad 300 000 km a jeśli dotąd nie miał wymienianych wtryskiwaczy,turbo ani dwumasy to tuż po zakupie w takiej "minie" trzeba to wszystko wymienić - nie licz że handlarz ci przed sprzedażą ci cokolwiek wymieni:) dokonując taniej regeneracji wyjdzie 3 tysiące zł(3x 800 zł(wtryskiwacz,turbo,dwumas) + 600 zł robocizna =3 tys.zł) w aucie wartym 7 czyli koszt naprawy może wynieść połowę wartości auta - dobre nie? :)
                              • klemens1 Re: zakup samochodu 04.08.14, 15:06
                                samspade napisał:

> Kłamałeś w kwestii opon, kłamałeś w kwestii AC za twojego resoraka, kłamiesz i
                                > teraz.

Dorzućmy do tego kłamstwo "na kupnie nowego traci się 50% w stosunku do kupna 4-latka".
                                • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 04.08.14, 19:16
                                  klemens1 napisał:

> samspade napisał:
                                  >
                                  > > Kłamałeś w kwestii opon, kłamałeś w kwestii AC za twojego resoraka, kłami
                                  > esz i
                                  > > teraz.
                                  >
                                  > Dorzućmy do tego kłamstwo "na kupnie nowego traci się 50% w stosunku do kupna 4
                                  > -latka".
                                  To akurat jest prawda, tylko źle zacytowałeś...chodziło o "nowe auto traci aż 50% w 4 lata":)
                                  Cytuj dokładniej i ucz sie ucz od mistrza oszczędzania hehe:)

• octavian-33 Moda chorwacka - błagam o litość!Tam jesteś ze wsi 04.08.14, 21:12
                                    to się nie znasz na autach. To Twoja opinia o wieśniakach, obojniaku, przepraszam gendermanie.
            • thea19 przejrzales mnie 03.08.14, 18:50
              jezdze piatym dieslem i w zadnym nie zepsula sie czesc wymieniana jako taka strasznie awaryjna i kosztowna w naprawie. i uwaga: kazdy odpalal zima niezaleznie od temp na zewnatrz.
              jakby byly takie diesle straszne i awaryjne to czysto statystycznie w ktoryms cos powinno pasc.
              no a stylu zazdroszcze ci strasznie, normalnie spac po nocach nie moge tak mnie to gryzie.
              • misiaczek1281 Re: przejrzales mnie 03.08.14, 19:16
                thea19 napisała:

> jezdze piatym dieslem i w zadnym nie zepsula sie czesc wymieniana jako taka str
                > asznie awaryjna i kosztowna w naprawie. i uwaga: kazdy odpalal zima niezaleznie
                > od temp na zewnatrz.
                > jakby byly takie diesle straszne i awaryjne to czysto statystycznie w ktoryms c
                > os powinno pasc.
                > no a stylu zazdroszcze ci strasznie, normalnie spac po nocach nie moge tak mnie
                > to gryzie.

Po prostu miałeś szczęście że żadna z tych części Ci się nie zepsuła...to że tobie się nie zepsuła nie znaczy że komuś innemu się nie zepsuje:) Szczególnie jeśli się kupuje starego zajeżdżonego 15 letniego Diesla za 8 tys.zł to dwumasa albo turbo padnie na pewno...kwestia czasu ...a w wolnossącej benzynówce żadna z tych części nie padnie na 100% wiesz dlaczego? Bo ich tam nie ma :)
                • thea19 Re: przejrzales mnie 03.08.14, 19:27
                  mialam gamoniu jak juz.
                  benzynowka taka cudowna i nic sie w niej nie psuje, eksploatacja to tylko plyny i filtry, ewentualnie piora od wycieraczek. och, po co w ogole produkuja te diesle a ludzie glupie i je kupujom, gupki jedne.
                  • piotr33k2 Re: przejrzales mnie 03.08.14, 23:09
                    ale za osiem koła jakiego ty diesla kupisz ?gdy to były jeszcze diesle starej generacji to lałes zupe i wio nastepne sto tys i wiecej kilometrów ,ale teraz ? za te pieniadze kupisz wyeksploatowanego już diesla i naprawde w.... sie niedługo w powazne koszty które przewyższa całą sume zakupu tego samochodu. diesel dobry( zalezy też który) ale w miare jeszcze nowy najwyżej kilkuletni, inaczej to pewna wtopa nerwy i same klopoty .
                  • gzesiolek Re: przejrzales mnie 04.08.14, 12:27
                    Oczywiscie, ze wazniejszy jest stan danego egzemplarza niz to czy to diesel czy benzyna...
                    Kwestia, ze w takim autku za 8tys PLN, mozna domniemywac kilka rzeczy:
                    1) jesli to diesel zwlaszcza sprowadzony to zwykle robil minimum 30tys km rocznie (jesli uzytkowany prywatnie) lub nawet 50-100tys km (jesli firmowo)... bo diesla kupuje sie po to aby taniej podrozowac (co zauwazyla sama autorka pierwszego postu)... w benzynie ryzyko przebiegu realnego pow. 300tys km jest znacznie nizsze...
                    2) w prostej atmosferycznej benzynie jest jednak znacznie mniej rzeczy ktore moga sie zepsuc... to nie znaczy ze sie nic nie psuje... tzn. ze w aucie za 8tys. masz kilkakrotnie wieksze ryzyko, ze jednak rano zostawisz auto pod domem niz w benzynie... nie chodzi tu o to, ze codziennie nie bedziesz mogl odpalic, ale o to, ze jak w benzynie moze stac sie cos 1-2x w ciagu roku, to w dieslu taki przypadek moze byc np.3-4x...
                    3) generalnie jesli autorce nie zalezy na mega dynamice, a jedynie na taniej jezdzie to polecam 1.9 SDI od VW... jakis Golf IV powinien byc z nim dostepny... Do wyscigow sie nie nadaje (pewnie po tym czasie zrobienie setki w 20s bedzie sukcesem), ale spali srednio 5l/100km i nie ma calej masy osprzetu... po prostu jest nie do zajechania... u nas firmie jest 10letnia Fabia... ponad 300 tys km... psulo sie w niej wiele rzeczy... nawet deska plonela jak poszlo zwarcie na bezpiecznikach... ale silnik nie do zajechania...
                    No i autkiem mozna sie rozpedzic do tych 130-140km/h na autostradzie i nie martwic sie ze chwilowe spalanie pokaze pow 9l/100km jak w benzyniakach...
                    • klemens1 Re: przejrzales mnie 04.08.14, 15:08
                      gzesiolek napisał:

> 1) jesli to diesel zwlaszcza sprowadzony to zwykle robil minimum 30tys km roczn
                      > ie (jesli uzytkowany prywatnie) lub nawet 50-100tys km (jesli firmowo)... bo di
                      > esla kupuje sie po to aby taniej podrozowac

Ja bym kupował diesla ze względu na charakterystykę silnika, a nie na spalanie - wolę jeździć dieslem. Teraz są jednak turbobenzyny, które też mają dobrą charakterystykę, więc jest wybór pod tym względem.
                      • gzesiolek Re: przejrzales mnie 04.08.14, 16:22
                        Zobaczymy jak beda w wieku, ze beda za 8-9tys PLN...
                        Wtedy sie wypowiem... ;)

Bo nowa ok... Sam jezdzisz, dbasz, wiesz po jakim czasie mozesz sie spodziewac wydatkow... jest ok...
                        Ale jak kupujesz takiego nastolatka, to nie wiesz czy po wydaniu tych 8tys na autko, nie bedziesz musial za chwile dolozyc jeszcze kilka... albo i jeszcze kilka... Wtedy jednak prostota i niezawodnosc sa w cenie...
                  • misiaczek1281 Re: przejrzales mnie 04.08.14, 12:38
                    thea19 napisała:

> mialam gamoniu jak juz.
                    > benzynowka taka cudowna i nic sie w niej nie psuje, eksploatacja to tylko plyny
                    > i filtry, ewentualnie piora od wycieraczek. och, po co w ogole produkuja te d
                    > iesle a ludzie glupie i je kupujom, gupki jedne.

no no...widzę że zaczynasz kumać temat :)
                    szczerze? w 2 lata zrobiłem prostą benzynówką prawie 20 000 km.
                    Co się zepsuło? tanie drobiazgi: tłumik (140zł), łącznik stabilizatora (50zł),czujnik świateł stopu(100zł),wymiana filtrów i oleju,zawór EGR(nowy 400 zł ale to się czyści więc nie kupowałem nowego:)
                    Koszty znikome:) a w dieslu jak padną wtryski albo turbo to 4 tysiące idą na naprawe:)

• samspade Re: przejrzales mnie 04.08.14, 13:41
                      misiaczek1281 napisał:

> szczerze? w 2 lata zrobiłem prostą benzynówką prawie 20 000 km.

Natłukłeś tych kilometrów że hej.

> Co się zepsuło? tanie drobiazgi: tłumik (140zł), łącznik stabilizatora (50zł),c
                      > zujnik świateł stopu(100zł),wymiana filtrów i oleju,zawór EGR(nowy 400 zł ale t
                      > o się czyści więc nie kupowałem nowego:)
                      > Koszty znikome:) a w dieslu jak padną wtryski albo turbo to 4 tysiące idą na na
                      > prawe:)

Powiedz szczerze boldowy misiaczku. Czemu podajesz ceny z sufitu do diesli a sam nie kupujesz nowego zaworu EGR. Czemu w dieslach nie uwzględniasz regeneracji części?
                      • misiaczek1281 Re: przejrzales mnie 04.08.14, 14:52
                        samspade napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                        >
                        > > szczerze? w 2 lata zrobiłem prostą benzynówką prawie 20 000 km.
                        >
                        > Natłukłeś tych kilometrów że hej.
                        Tak. Dlatego warto kupić benzynówkę bo robią mniejsze przebiegi i są mniej wytłuczone niż kopciuchy :)
                        >
                        > > Co się zepsuło? tanie drobiazgi: tłumik (140zł), łącznik stabilizatora (5
                        > 0zł),c> > zujnik świateł stopu(100zł),wymiana filtrów i oleju,zawór EGR(nowy 400 zł
                        > ale t> > o się czyści więc nie kupowałem nowego:)
                        > > Koszty znikome:) a w dieslu jak padną wtryski albo turbo to 4 tysiące idą
                        > na na> > prawe:)
                        >
                        > Powiedz szczerze boldowy misiaczku. Czemu podajesz ceny z sufitu do diesli a sa
                        > m nie kupujesz nowego zaworu EGR. Czemu w dieslach nie uwzględniasz regeneracji
                        > części?
                        mogę uwzględnić: turbo - regeneracja 800zł, dwumas - regeneracja 800zł wtrysk - regeneracja 800zł - razem 2400zł + robota 600 zł = 3 tys.zł. w aucie wartym 7 tys.zł czyli naprawa kosztuje połowę wartości auta ! Śmieszne nie?:)
                        • samspade Re: przejrzales mnie 04.08.14, 15:17
                          I dalej kwoty wziete z sufitu. Czy jak w twoim przypadku wyssane z pokraka. Taki juz twoj styl, brednie i klamstwa.
                          I to stwierdzenie faktu a nie obelga.
                          Szkoda klawiatury na rozmowe z toba. Tak wiec boldowy fantazjuj dalej. Mam to gdzies. Autorka watku juz wie zeby twoich wynurzen nie brac powaznie
                          • misiaczek1281 Re: przejrzales mnie 04.08.14, 19:18
                            samspade napisał:

> I dalej kwoty wziete z sufitu. Czy jak w twoim przypadku wyssane z pokraka. Tak
                            > i juz twoj styl, brednie i klamstwa.
                            > I to stwierdzenie faktu a nie obelga.
                            > Szkoda klawiatury na rozmowe z toba. Tak wiec boldowy fantazjuj dalej. Mam to
                            > gdzies. Autorka watku juz wie zeby twoich wynurzen nie brac powaznie

cokolwiek napiszę to powiesz że brednie:) Diesel jest tańszy w naprawach od niewysilonej benzynówki? 2+2=4 to też brednie gdy napisze to misiaczek?:)
                            Masz uprzedzenia:) hehe
                            • samspade Re: przejrzales mnie 04.08.14, 20:04
                              Nie twierdze ze diesel jest tanszy w naprawach.
                              Twierdze ze kwoty ktore podajesz sa nieprawadziwe. Rozrozniasz roznice?
                              I tak mam uprzedzenia. Nie lubie klamliwych durni.
                              • misiaczek1281 Re: przejrzales mnie 04.08.14, 20:11
                                samspade napisał:

> Nie twierdze ze diesel jest tanszy w naprawach.
                                > Twierdze ze kwoty ktore podajesz sa nieprawadziwe. Rozrozniasz roznice?
                                > I tak mam uprzedzenia. Nie lubie klamliwych durni.

Kwoty są prawdziwe bo podałem je orientacyjnie z widełkami 1200-2000zł.
                                a ja nie lubię chamów którzy obrażają innych od durni.

• samspade Re: przejrzales mnie 04.08.14, 20:17
                                  Koszty nie sa prawdziwe. Celowo zawyzasz, nie podajesz cen regenerowanych czesci.
                                  I nie napisalem ze jestes durniem, ale skoro sie poczuwasz. Teraz mamy pewnosc.
                                  Tak wiec boldzie czy jak wolisz durniu spadaj.
                                  Klamczuszku to koniec naszej rozmowy.
                                  • misiaczek1281 Re: przejrzales mnie 04.08.14, 23:33
                                    samspade napisał:

> Koszty nie sa prawdziwe. Celowo zawyzasz, nie podajesz cen regenerowanych czesc
                                    > i.
                                    > I nie napisalem ze jestes durniem, ale skoro sie poczuwasz. Teraz mamy pewnosc.
                                    > Tak wiec boldzie czy jak wolisz durniu spadaj.
                                    > Klamczuszku to koniec naszej rozmowy.

spadaj na drzewo:)
    • bunkum Re: zakup samochodu 03.08.14, 22:25
      Szanowna Pani,
      Samochod kosztuje wiecej.
    • silver66691 Re: zakup samochodu 03.08.14, 22:54
      nie założyłam wątku żeby stało się polem bitwy. Każdy ma swoje racje i niech przedstawi je popierając jakimiś sensownymi argumentami. Przedstawiłam swoje oczekiwania i jak na razie nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi.
      samspade chcę mały silnik, gdyż nie posiadam jeszcze zbyt wielu zniżek, a nie chciałabym płacić ubezpieczenia krocie. Jaki to jest silnik 2.0 hdi i jakie są jego zalety, że tak go polecasz?
      bunkum nawet nie skomentuje.
      • piotr33k2 Re: zakup samochodu 03.08.14, 23:14
        hdi nie hdi za te pieniadze kupisz WYJECHANEGO rzecha do którego bedziesz tylko dokladać niemałe sumy ,daj sobie spokój dziewczyno dobrze ci radze ,szukaj normalnej benzyny czy to z gazem czy bez , i tyle w temacie .
      • samspade Re: zakup samochodu 03.08.14, 23:29
        Daleki jestem od polecania jakiegokolwiek silnila. A rodzina silnikow hdi to diesle CR grupy PSA. Montowane miedzy innymi w xsarach/xsarach picasso(podany zasieg cenowy)
        Nie zamykal bym sie na pojemnosc max 1.6.
        Piszesz o jezdzie w trasy. Nasuwa sie od razu cos wiekszego niz kompakt ale wtedy bedzie wiekszy silnik. W tej kwocie wybor samochodow jest bardzo duzy. Jak juz napisalem wiele zalezy od stanu technicznego pojazdu. Do tego doochodza jeszcze osobiste preferencje. Mozesz miec dajmy na to astre/xsare a mozesz kupic cos wiekszego xantia vectra momdeo a moze omega.
      • misiaczek1281 Re: zakup samochodu 04.08.14, 12:48
        silver66691 napisał(a):

> nie założyłam wątku żeby stało się polem bitwy. Każdy ma swoje racje i niech pr
        > zedstawi je popierając jakimiś sensownymi argumentami. Przedstawiłam swoje ocze
        > kiwania i jak na razie nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi.
        > samspade chcę mały silnik, gdyż nie posiadam jeszcze zbyt wielu zniżek, a nie c
        > hciałabym płacić ubezpieczenia krocie. Jaki to jest silnik 2.0 hdi i jakie są j
        > ego zalety, że tak go polecasz?
        > bunkum nawet nie skomentuje.

Dołóż do tych 8 tysięcy 3 tysiące i Kup Polo IV albo Golfa IV z silnikiem 1.4 16V 75 lub 100KM może z LPG?
        argumenty?
        1. mały cichy prosty 4 cylindrowy silnik bez turbo i trwały
        2. co prawda pali 7-8 litrów benzyny ale LPG spali 8-9 więc tania jazda pewna
        3. silnik nie posiada drogich w naprawie części jak u Diesla: dwumasa,turbo, drogie pompowtryski,DPF
      • vogon.jeltz Re: zakup samochodu 04.08.14, 14:31
        > Jaki to jest silnik 2.0 hdi i jakie są jego zalety, że tak go polecasz?

2.0HDi to silnik diesla z wtryskiem common rail koncernu PSA (Peugeot, Citroen). Oczywiście mówimy tu o pierwszej generacji tych silników, bo tylko takie samochody łapią się na podane przez ciebie kryterium cenowe. Ta pierwsza generacja ma 8 zaworów (kolejne mają już 16), występuje w dwóch wariantach mocy: 90KM i 110KM i spotykana jest w takich modelach jak:
        - Citroen Xantia, Xsara, Xsara Picasso, C5, Berlingo
        - Peugeot 206, 306, 307, 406, Partner

Zaletą tych silników jest generalnie duża trwałość i niezawodność, małe spalanie oraz brak ekstremalnie drogich w naprawie części:
        - przeważająca większość wymienionych samochodów nie ma w ogóle filtra cząstek stałych,
        - wtryski Bosch - nadają się do regeneracji za ułamek ceny nowych
        - turbo o stałej geometrii - ciężko jest popsuć, jeśli eksploatuje się zgodnie z zasadami sztuki to powinno wytrzymać tyle co silnik, w razie czego regeneracja jest możliwa i stosunkowo tania
        - koła dwumasowe do tych modeli kosztuje już chyba poniżej 1000 zł.

Swego czasu były to jedne z najlepszych diesli na rynku.

Za 8-9 koła na luziku kupisz np. Xsarę z ostatnich lat produkcji. Z tym silnikiem spali ci w trasie 5-6 litrów ON.
    • jeepwdyzlu kilka propozycji 04.08.14, 14:40
      -fiat panda lub punto z motorem 1,2 benzyna
      gazu nie trzeba - pali mało...
      -skoda fabia - może byc diesel ale SDI czyli prosty bez turba czytaj - tani w serwisie
      -któryś z opli - astra lub corsa - raczej benzyna - do motoru w astrze 1,4 i 1,6 - mozna smiało zakładać gaz

Przy budżecie ok 10 tys
      ważna jest niezawodność, tani serwis, dostępność zamienników
      czyli marka popularna
      może jeszcze jakaś fiesta?

jeep
      • silver66691 Re: kilka propozycji 04.08.14, 15:16
        Yeeeep.
        I w końcu jakiś konkret. Fiaty odpadają, ponieważ już kiedyś się nacięłam na feralny egzemplarz i mimo, że nie chcę generalizować, to raczej fiata już nie wezmę. Ale pozostałe typy całkiem względne.

Chyba jednak zrezygnuję z diesla i pozostanę przy starym, zaufanym gazie. Tak więc zakładając instalacje o czym trzeba pamiętać i który rodzaj jest najlepszy? Czy najmniej wadliwy? Czy to juz na miejscu wybierają Ci pod konkretny model?
        • samspade Re: kilka propozycji 04.08.14, 15:47
          Bedziesz gazowac zwykle silniki, jakis specjalnych instalacji nie beda wymagac.
          Sekwencja za 2000-2500 wystarczy.
          Pozostajr zalozyc ja dobrze.
          • jeepwdyzlu Re: kilka propozycji 04.08.14, 15:57
            Tak więc zakładając instalacje o czym trzeba pamiętać i który rodzaj jest najlepszy? Czy najmniej wadliwy? Czy to juz na miejscu wybierają Ci pod konkretny model?
            ---------
            poszukaj dobrego warsztatu
            polecanego przez ludzi
            tu istotna jest jakość
            nie martw się - dobry warsztat Ci doradzi...
            mała uwaga na marginesie - spróbuj umieścić zawór wlotowy zbiornika wysoko - po co masz klękać w kółko? Zwłaszcza, że mamy już samoobsługę...
            Pytanie tylko - po co gaz w małym motorze - radzę Ci wybrać auto nieduże - małe koła tanie opony, końcówki drążków, mało oleju itd itp....

jeep
            • samspade Re: kilka propozycji 04.08.14, 16:03
              Male autko do jazdy w trasy? Mozna ale po co?
              Jak dla mnie kompakt to minimum.
              • jeepwdyzlu Re: kilka propozycji 04.08.14, 16:07
                Mozna ale po co?
                --------
                kasa misiu kasa
                jak masz budżecik a nie budżet to wszystko się liczy
                a jakość jazdy wieloletnią astrą czym się różni od jazdy młodszą przecież corsą?

jeep
                • samspade Re: kilka propozycji 04.08.14, 16:23
                  Ta corsa nie bedzie na tyle mlodsza. Moze byc tez roznica w wyposazeniu. I czesto mniejsze silniki.
                  Jezeli ktos jezdzi po dwujezdniowkach to ok. Ale na jednojezdniowkach moze to byc uciazliwe.
              • misiaczek1281 Re: kilka propozycji 04.08.14, 20:14
                samspade napisał:

> Male autko do jazdy w trasy? Mozna ale po co?
                > Jak dla mnie kompakt to minimum.

Za 8 tysięcy lepiej kupić mniejsze autko (Polo,Corsa) młodsze o 5 lat niż starszego 5 lat kompakta zajeżdżonego dużo bardziej bo kompakty robią większe przebiegi:) cóż z tego że kompakt 2 cm większy skoro stara padaka ?:)
                • silver66691 Re: kilka propozycji 07.08.14, 04:22
                  Ale ja nawet wolę małe auto, z małym silnikiem i lepszym rocznikiem. Nie interesuje mnie specjalnie super wyposażenie samochodu. Ma mi służyć do przemieszczania się komfortowo z miejsca na miejsce. Nie musi rozpędzać się 7 sekund do setki i wyciągać kolosalnych prędkości.
        • koza_oddam Re: kilka propozycji 04.08.14, 16:19
          W tym budżecie Astra G z silnikiem 1,6 75KM na mono - zakładasz gaz II generacji, albo 1.6 na wielopunkcie 84KM i tu sekwencja, oba silniki 8-zaworowe i to generalnie to samo, rozrządy te same, paski te same - różnią się mocą i sposobem zasilania. Do gazu idealne, poprawnie zagazuje je już pierwszy lepszy Heniek. Astry G już tak okrutnie nie korodują, więc jak się kupi ładną sztukę o co nietrudno, to parę lat się pośmiga. Szału nie ma, w końcu Opel, ale - auto daje radę. Poszukaj egzemplarzy z eksportu, jakoś do wyrobów z Gliwic nie mam zaufania.
          • jeepwdyzlu Re: kilka propozycji 05.08.14, 10:00
            Poszukaj egzemplarzy z eksportu, jakoś do wyrobów z Gliwic nie mam zaufania.
            -------
            A czemu?
            Gliwicka fabryka ponoć najlepsza w całym koncernie jeśli chodzi o jakość...

jeep
            • misiaczek1281 Re: kilka propozycji 05.08.14, 15:30
              jeepwdyzlu napisał:

> Poszukaj egzemplarzy z eksportu, jakoś do wyrobów z Gliwic nie mam zaufania.
              > -------
              > A czemu?
              > Gliwicka fabryka ponoć najlepsza w całym koncernie jeśli chodzi o jakość...
              >
              > jeep
              >
              eee tam...dziadek Ulrich spod Groningen jest najlepszy...od 2 lat nie staje mi ;)
              Znaczy staje tylko nie psuje się ;)

• koza_oddam Re: kilka propozycji 05.08.14, 16:13
              Powiedz to szczęśliwym posiadaczom F-ek z Gliwic. Moja F-ka z 1993 roku ma 21 lat jak łatwo obliczyć i jest w o wiele lepszym stanie niż późniejsze gliwiczanki które widuję, kilka z nich maja sąsiedzi i można się za głowę złapać. Moją się da podnieść na 1.5 metra na podnośniku warsztatowym i dalej jest sztywna - ale robiona w Bochum. Astry G są nieco lepiej zabezpieczone, ale to dalej nie jest to i jak wspomniałem, wyrobom z Gliwic nie ufam.
              • misiaczek1281 Re: kilka propozycji 05.08.14, 18:44
                koza_oddam napisał:

> Powiedz to szczęśliwym posiadaczom F-ek z Gliwic. Moja F-ka z 1993 roku ma 21 l
                > at jak łatwo obliczyć i jest w o wiele lepszym stanie niż późniejsze gliwiczank
                > i które widuję, kilka z nich maja sąsiedzi i można się za głowę złapać. Moją si
                > ę da podnieść na 1.5 metra na podnośniku warsztatowym i dalej jest sztywna - al
                > e robiona w Bochum. Astry G są nieco lepiej zabezpieczone, ale to dalej nie jes
                > t to i jak wspomniałem, wyrobom z Gliwic nie ufam.

Astra z 1993? to jeszcze jeździ? ;)
                a dziurę w podłodze czym zastawiasz? snopkiem ? ;)
        • misiaczek1281 Re: kilka propozycji 04.08.14, 19:23
          silver66691 napisał(a):

> Yeeeep.
          > I w końcu jakiś konkret. Fiaty odpadają, ponieważ już kiedyś się nacięłam na fe
          > ralny egzemplarz i mimo, że nie chcę generalizować, to raczej fiata już nie wez
          > mę. Ale pozostałe typy całkiem względne.
          >
          > Chyba jednak zrezygnuję z diesla i pozostanę przy starym, zaufanym gazie. Tak w
          > ięc zakładając instalacje o czym trzeba pamiętać i który rodzaj jest najlepszy?
          > Czy najmniej wadliwy? Czy to juz na miejscu wybierają Ci pod konkretny model?

o jak miło że mnie posłuchałaś żeby nie kupować Diesla bo Diesel to zło:)
          A w gazie najważniejsza jest jakość montażu instalacji i serwisu. Poszukaj dobrego gazownika i ciesz się tanią jazdą. Weź większy zbiornik 50 litrów żeby nie tankować często w trasie jeśli dużo jeździsz.Powodzenia:)

• octavian-33 Diesel to zło a misiaczek to genderman. Sam siebie 04.08.14, 21:18
            obsłuży.
          • silver66691 Re: kilka propozycji 07.08.14, 04:17
            Nie znam się na dieslach wcale, zachęcona ogólnymi komentarzami w necie wolałam zadać konkretne pytanie. Tak więc widzę, że diesel nie jest dla mnie. Dziękuję i pozdrawiam :)
    • klemens1 daihatsu cuore 1.0 (n/t) 04.08.14, 15:13
      .
    • xvqqvx Nie polecam motoporady.pl - bezmózgi spamer. 06.08.14, 07:39
      Nie polecam motoporady.pl - bezmózgi spamer.
      • kosmov Re: Nie polecam motoporady.pl - bezmózgi spamer. 11.08.14, 16:08
        A czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat reanult clio 2011? ostatnio przymierzam się do kupna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka