madziurku 24.02.10, 22:18 Witajcie. Jestem początkującą hafciarką. Wyszywam obrazek w jasnych kolorach. Czy po ukończeniu powinnam go wyprać? Bardzo się boję, że obrazek się zniszczy i cała praca pójdzie na marne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lacrima_2 Re: Pranie prac 25.02.10, 00:25 Nic mu się nie stanie. Nie martw się, jeżeli masz obawy wypierz w jakim delikatnym środku. Ale nawet wygotowanie nic mu złego nie zrobi. Odpowiedz Link
kamala86 Re: Pranie prac 25.02.10, 09:25 Ja tam zawsze tak pobrudzę kanwę podczas pracy, ze potem zawsze muszę wręcz szorować w gorącej wodzie. I nigdy nic się nie stało Najważniejsze ze jest czyste. Uważaj tylko na kolory czerwone, ponoć lubią czasem farbować Odpowiedz Link
maigwen Re: Pranie prac 25.02.10, 12:17 a czy wyszywasz go na malowanej kanwie, tzn. takiej, gdzie kolory i wzór został nadrukowany? Jeśli tak, to tego się nie pierze, bo farba spłynie i wszystko się zniszczy. Jeśli przenosisz wzór "z papieru" na czystą kanwę, pierz bez obaw, niektórzy nawet do pralki wrzucają... Odpowiedz Link
madziurku Re: Pranie prac 25.02.10, 15:25 Dziękuję za rady. Haftuję ze schematu i bez koloru czerwonego, więc będę prać, choć i tak stres będzie Pozdrawiam. Odpowiedz Link
piegucha Re: Pranie prac 25.02.10, 16:59 Nie wszyscy piora swoje prace, nie jest to obowiazek. Ja wiekszosc obrazkow mam malych i szybko je haftuje, wiec nie "bawie" sie w pranie i nie mam stresow z farbowaniem. Odpowiedz Link
jol.anta Re: Pranie prac 25.02.10, 22:31 wiele prac już prałam delikatnie wygniatając w niezbyt gorącej wodzie / tych haftowanych "liczonym"/ i jeszcze nic się nie zniszczyło więc powodzenia ... Odpowiedz Link
gra.60 Re: Pranie prac 26.02.10, 10:13 Nie ma obowiązku prać swoich prac. Za zbyteczne uważam gotowanie haftów. Jednak wypranie ma to do siebie, że praca jest czysta, nitki muliny "układają się", i co uważam za najważniejsze: aida po upraniu zbiega się, co powoduje, że nie ma tak wielkich dziurek na materiale. Haft prasuję po lewej stronie, przez kawałek białego płótna. Praca robi się estetyczna. Jak zobaczysz u mnie w Fotosiku nawet czerwona gwiazda betlejemska nie zafarbowała mi. Wszystkie moje prace są po takich zabiegach kosmetycznych. Na Forum jest nas "t y l e" i każda robi po swojemu, Ty również masz prawo wyboru. Grażyna Odpowiedz Link
madziurku Re: Pranie prac 26.02.10, 16:51 Dzięki za rady. Jestem pewna, że jak upiorę to się przekonam, że obrazek faktycznie lepiej wygląda. Odpowiedz Link
eliss23 Re: Pranie prac 03.03.10, 21:22 Witaj. Ja swoje wszystkie obrazki (a przez 9 lat nazbierało się ich trochę) prałam razem z białym praniem w pralce automatycznej w takim specjalnym woreczku do prania biustonoszy. Potem krochmaliłam, prasowałam na lewą stronę przez pieluchę na czymś miękkim (złożonym kocu, albo poduszce) i gotowe Odpowiedz Link
gra.60 Re: Pranie prac 03.03.10, 22:25 Nie neguję prania haftu w pralce, ale pytam po co? Czyż nie wystarczy uprać ręcznie w wannie lub miseczce, bez wykręcania, na mokro naciągnąć równo pracę i przeprasować przez szmatkę po lewej stronie. Jeśli aida nie ma za dużo zapasu zbędnego brzegu, warto go zabezpieczyć np. obrzuceniem na maszynie zygzakiem. Po prasowaniu pracę odłożyć na jakieś pół godzinki, niech "odtaje" , odparuje, przeschnie całkowicie i już gotowa do oprawienia. Odpowiedz Link
jol.anta Re: Pranie prac 09.03.10, 10:15 Czy któraś próbowała wyprać pracę na kanwie z nadrukiem? Odpowiedz Link