Dodaj do ulubionych

Iloma nitkami 2 czy 4 ?

28.01.11, 10:01
Muszę mieszać dwa kolory i nie wiem czy po dwie nitki danego koloru czy po jednej ?
Będę haftować na AIDA 14 ( 54/10cm.) Proszę doradzcie bo wydaje mi się że 2 nitkami będzie prześwitywać . Ja do tej pory zawsze haftowałam 3 nitkami , a teraz muszę złączyć dwa kolory - dodam że tam gdzie występuje jeden kolor będę wyszywać 3 nitkami . Proszę poradzcie co robić .
Pozdrawiam Małgorzata.
Obserwuj wątek
    • mariola441 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 28.01.11, 13:09
      Wydaje mi się, że powinny być trzy nitki tak, jak w pozostałej części. Po prostu musisz zdecydować, którego koloru ma być więcej. Ja bym tak zrobiła, ale może są inne pomysły?
    • gra.60 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 28.01.11, 13:35
      Zapewne w legendzie jest podane, że łączenie nitek to:
      jedna nitka jednego koloru i jedna nitka drugiego koloru
      Tak powinnaś szyć - będzie wychodził melanż,
      którego efekt jest jakby z góry przewidziany.
      Z połączenia nitek 2na2 nie wiadomo co wyjdzie.
      Ja szyję na 14' dwoma nitkami i nie są mi straszne prześwity.
      Jednak jeśli Ty chcesz tak bardzo uniknąć owych prześwitów
      to wyszyj na 16' nicią 1na1
      • okruszek444 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 28.01.11, 13:39
        Ja zawsze haftuje na aidzie 14 ( z wyjatkiem poczatkow hafciarskich) i uzywam 2 nitek. Byc moze ciemne kolory leciutko przeswitua w czasie pracy, z bliska, ale to leciutko i wiszaca juz praca wcale nie ma tych przeswitow i jest bardziej delikatna niz wieksza iloscia nitek haftowana( wyprobowalam) Oczywiscie to moje zdanie osobiste tylko smile))
    • chaga555 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 28.01.11, 13:57
      Ja też haftuję na Aidzie 14 - 2 nitkami - z tym, że przy obrazkach z wypełnionym tłem zawsze na tkaninie w kolorze ecru. Biała przy ciemnych kolorach bardziej przebija, a ecru jest neutralna. Kombinacja kolorów nici najlepiej wychodzi moim zdniem 1 na 1.
    • piegucha Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 28.01.11, 17:04
      A ja bym całość wyszywała na 16 dwoma nitkami. Ja tak robiłam przy jednym Dimku i wyszło oki. Przy dwóch nitkach na 14 na pewno będą prześwity, a z czterema nitkami nie dasz rady, namęczysz się strasznie i zniechęcisz do robótkisad
    • bernadetta6921 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 28.01.11, 17:52
      Jeżeli będziesz haftować na 14-stce , 4 nitki to duża przesada. Jeżeli boisz się prześwitów (choć uważam, że niepotrzebnie) to radzę zmienić kanwę i odpowiednio do niej dobrać parzystą liczbę nitek.
      • malgosia7755 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 29.01.11, 10:48
        Wielkie dzięki za udzielone rady . Zdecydowałam że haftuje na 14 dwoma nitkami .
        • szmatka-gratka Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 29.01.11, 23:52
          malgosia7755 dobra decyzjasmile
          Napiszę Ci o moim błędzie.
          Czytałam wypowiedzi Dziewczyn iloma niktkami haftować.
          Przeważały głosy 2 nitki,ale i zdarzały się 3 niteczki.
          Haftowałam niewielki obrazek ciemnym kolorem i jakoś mi nie podszedł,
          przez te prześwity.
          Małe zakładki,biscornu jasnymi kolorami 2 nitkami wychodziły świetnie.

Zaczełam haftować 3 nitkami na kanwie DMC14
          dość spory obraz - słoneczniki
          Takie
          hafty2.nazwa.pl/files/produkty_png/756.png
          Z początku było nawet dobrze,ale im więcej zahaftowana kanwa,to
          trudniej wbijać mi igłę było.Widziałam,że nie jest dobrze,ciasno i ogólnie
          wygląd taki gobelinowy,gruby,no nie fajnie wychodziło.
          Zrobiłam prawie całe trzy ostatnie strony ( 13,14,15) poczym znajoma ujrzawszy pracę,stwierdziła że piękna ale..... gdybym dwoma nitkami zaczeła to praca byłaby delikatniejsza.
          W międzyczasie wyprałam "ciemną" pracę,wyprasowałam i prześwity znikneły,z daleka ich nie widać.
          Dobrze,że materiału miałam na tyle w zapasie to zaczełam od nowa bardzo powolutku z bolącym,pokłutymi napuchiętym paluchem od poprzednich słoneczników.smile
          Wczęsniej próby i nauka hafciarska była na kanwie gobelinowej z dużymi oczkami,ale i tu z 4 nitek,zeszłam do 3,bo po praniu cudnie kanwa się kurczyła i żądnych prześwitów nie było.
          Teraz też mam prześwity,liczę jednak że po skończeniu ( za latek kilkasmile ) wypraniu i wyprasowaniu pracy,oprawieniu,nie będą tak widoczne.

Na kanwę 16,18 czy innej,narazie się nie piszę.Nie ten etap jeszcze wink

Wniosek:
          Na dobre wychodzi wsłuchiwanie się w rady doświadczonych hafciarek smile

• malgosia7755 Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 31.01.11, 10:45
            Wielkie dzięki za radę - nie ma to jak skorzystać z rad doświadczonych hafciarek. Troszkę juz sobie powyszywałam ten mój obrazek tymi dwoma niteczkami i faktycznie wyszywa się rewelacyjnie - tak leciutko . Teraz będę juz zawsze wyszywać dwoma nitkami.
            Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.
            Małgorzata.
    • jola_ep Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 01.02.11, 19:27
      Właśnie zaczęłam jeden obrazek (wzór Marty Bell) na 14-tce trzema nitkami, jest jeden mieszany kolorek, ale użyję tam trzech nitek w pierwszym kolorze (lub dwóch) i wykrzyżykuję z wierzchu półkrzyżyki pojedynczą nitką w drugim (chodzi o efekt cienia). Już tak robiłam.

Równolegle robię drugi na 14-tce. Tym razem dwiema nitkami. Ten drugi jest delikatniejszy i wymaga delikatniejszej techniki.

Pozdrawiam
      Jola
    • agnecha Re: Iloma nitkami 2 czy 4 ? 07.02.11, 20:59
      podaję linka do stronki na którą warto zajrzeć
      tam w sposób graficzny/zdjęcia/ jest pokazane ile nitek na jaką kanwę

www.haftix.pl/faq_pl/006/haft_krzyzykowy_006.shtml
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka