Dodaj do ulubionych

Tkaniny do haftu

04.09.11, 18:25
Witam wszystkich,
robię poszukiwania do skompletowania pierwszego zestawu hafciarskiego. Na stronie internetowej sklepu z art. hafciarskimi znalazłam różne rodzaje tkanin:
- kanwa
- panama
- aida
- tkanina sztywna

O kanwie już wiele czytałam, jest popularna, widziałam ją na żywo. Wiem co to jest. Ale co to są te pozostałe tkaniny, czym się charakteryzują i do czego służą? Do jakichś nietypowych haftów?

Doświadczone Hafciarki, pomóżcie smile
Obserwuj wątek
    • okruszek444 Re: Tkaniny do haftu 04.09.11, 18:47
      To wszystko to wlasnie kanwa, tylko roznego gatunku, roznych firm, roznej jakosci.
      Ja np uzywam aidy DMC , najbardziej ja lubie. Ale niektorzy wola kanwe bardziej miekka, lub sztywniejsza.
      • toya666 Re: Tkaniny do haftu 04.09.11, 20:35
        Okruszku, wielkie dzięki! Czy mam rozumieć, że aida DMC jest średnio twarda? Kiedyś (jako dziecko) wyszywałam na kanwach z gotowym wzorem, pamiętam, że były baardzo sztywne (prawie jak plastik), nie trzeba było do nich tamborka, bo nawet się nie zginały.

Nie chciałabym teraz takiej kanwy. Czy możesz mi doradzić jakąś?
        • okruszek444 Re: Tkaniny do haftu 04.09.11, 23:20
          Moim zdaniem to bardzo dobry gatunek kanwy- nie jest za sztywna , ale nie jest tez przesadnie mieciutka jak bywaja nasze polskie kanwy . Nowa jest lekko sztywna ale nie na tyle by sie nie zginac wygodnie , a w trakcie roboty mieknie ale nie flaczeje.

Ja uzywam aidy DMC 14 , ale to juz rzecz gustu, 14 mi odpowiada bo nie jest za drobna a z kolei jest na tyle drobna by haft ladnie wygladal.
          Od lat kupuje na w necie na stronie
          haftkrzyzykowy.istore.pl/pl,category,178886,tkaniny,z,metra.html
          • toya666 Re: Tkaniny do haftu 05.09.11, 09:35
            Wielkie dzięki za polecenie strony!! Mają tam duuuży wybór i przystępne ceny! Chyba się tam zaopatrzę smile
            Czy wysyłka zawsze kosztuje 6 zł? Tak jest w cenniku choć trudno mi w to uwierzyć.
            • elishafciarka Re: Tkaniny do haftu 05.09.11, 13:44
              Jeszcze zerknij tu www.hobbystudio.pl/katalogi/hs-6a/tkaniny_new/tkaniny_new.html
              • toya666 Re: Tkaniny do haftu 05.09.11, 15:28
                Dzięki, elishafciarka! Zauważyłam, że kanwy w tym sklepie są troszkę tańsze i dodatkowo mają upust do końca października. Ale chciałabym zaopatrzyć się w 1 sklepie we wszystko za jednym zamachem a oni oferują tylko kanwy... Może w przyszłości smile
                • lideczka102 Re: Tkaniny do haftu 05.09.11, 15:39
                  W Hobby Studio nie sprzedaja tylko kanwy,maja masę innych rzeczy.Przeglądnij ich artykuły w spokoju,na pewno coś wybierzesz.Robię u nich zakupy od dawna,zresztą wiele osób ,które znam z blogów i z forum też tam robi zakupy.
                  • elishafciarka Re: Tkaniny do haftu 05.09.11, 15:41
                    Mają ogromny wybór i naprawdę konkurencyjne ceny. Poza tym można dzwonić, pytać i wszystko ładnie tłumaczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka