margerytka75 26.01.06, 19:11 Wyhaftowałam wzór, co dalej? Czy po upraniu rozciągać? Czy krochmalić? Czy samej kupić ramkę i dać do oprawy? Dziękuję za podpowiedzi Margo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek524 Re: Jak to zrobić? 26.01.06, 19:18 Witam serdecznie, ja po praniu delikatnie rozciagam i wyrównuje, nie krochmalę. Znalazłem małą pracownię plastyczną i tam oddaje moje hafty do oprawy. Pozdrawiam Marek z Bydgoszczy Odpowiedz Link
ola46 Re: Jak to zrobić? 26.01.06, 22:27 Witam Marku. Mieszkam również w Bydgoszczy. Bardzo dużo mam obrazków nie oprawionych. O ile mogłabym Cię prosić o adres pracowni byłabym b. wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie Ola Odpowiedz Link
2222-2e Re: Jak to zrobić? 26.01.06, 22:35 Ja piorę w płynie do prania z dodatkiem Vanischa do kolorów ,płuczę a potem zawsze krochmalę.Kupuję gotowy krochmal w butelce i wlewam nakrętkę na małą miskę wody.Potem delikatnie wykręcam , naciągam i prasuję po lewej stronie dopóki nie będzie suchy.Krochmalenie ułatwia oprawę.Sama oprawiam , oprawa w punktach jest bardzo droga.Wiem że są punkty np. przy Castoramie gdzie można oddać do oprawy ale mi szkoda kasy.I tak ładnie wyglądają.Ewa Odpowiedz Link
tamara40 Re: Jak to zrobić? 27.01.06, 09:15 moje dzieła też sa prane, "naciągane" i prasowane, a ramką zajmuje sie mój tato Odpowiedz Link
andzia84 Re: Jak to zrobić? 27.01.06, 09:40 ja tez piorę i prasuję na lewej stronie, kupuje ramkę i sama oprawiam, ale muszę spróbować z tym krochmalem. Co to daje? Gaft robi się sztywny? Odpowiedz Link
2222-2e Re: Jak to zrobić? 27.01.06, 13:47 Tak ,w zależności ile dasz krochmalu , obrazek jest po prasowaniu sztywny i gładki.Bardzo ułatwia to oprawę bo nie ślizga się przy zakładaniu ramy.Polecam ten sposób bo kiedyś oprawiałam bez krochmalenia i pojawiały się fałdki pod szybą , a z krochmalem nie.Ewa Odpowiedz Link