Dodaj do ulubionych

Jak to zrobić?

26.01.06, 19:11
Wyhaftowałam wzór, co dalej?
Czy po upraniu rozciągać?
Czy krochmalić?
Czy samej kupić ramkę i dać do oprawy?

Dziękuję za podpowiedzi Margo
Obserwuj wątek
    • marek524 Re: Jak to zrobić? 26.01.06, 19:18
      Witam serdecznie, ja po praniu delikatnie rozciagam i wyrównuje, nie krochmalę. Znalazłem małą pracownię plastyczną i tam oddaje moje hafty do oprawy.
      Pozdrawiam Marek z Bydgoszczy
      • ola46 Re: Jak to zrobić? 26.01.06, 22:27
        Witam Marku.
        Mieszkam również w Bydgoszczy.
        Bardzo dużo mam obrazków nie oprawionych.
        O ile mogłabym Cię prosić o adres pracowni byłabym b. wdzięczna.
        Pozdrawiam serdecznie
        Ola
        • 2222-2e Re: Jak to zrobić? 26.01.06, 22:35
          Ja piorę w płynie do prania z dodatkiem Vanischa do kolorów ,płuczę a potem
          zawsze krochmalę.Kupuję gotowy krochmal w butelce i wlewam nakrętkę na małą
          miskę wody.Potem delikatnie wykręcam , naciągam i prasuję po lewej stronie
          dopóki nie będzie suchy.Krochmalenie ułatwia oprawę.Sama oprawiam , oprawa w
          punktach jest bardzo droga.Wiem że są punkty np. przy Castoramie gdzie można
          oddać do oprawy ale mi szkoda kasy.I tak ładnie wyglądają.Ewa
          • tamara40 Re: Jak to zrobić? 27.01.06, 09:15
            moje dzieła też sa prane, "naciągane" i prasowane, a ramką zajmuje sie mój
            tato smile
            • andzia84 Re: Jak to zrobić? 27.01.06, 09:40
              ja tez piorę i prasuję na lewej stronie, kupuje ramkę i sama oprawiam, ale
              muszę spróbować z tym krochmalem. Co to daje? Gaft robi się sztywny?
              • 2222-2e Re: Jak to zrobić? 27.01.06, 13:47
                Tak ,w zależności ile dasz krochmalu , obrazek jest po prasowaniu sztywny i
                gładki.Bardzo ułatwia to oprawę bo nie ślizga się przy zakładaniu ramy.Polecam
                ten sposób bo kiedyś oprawiałam bez krochmalenia i pojawiały się fałdki pod
                szybą , a z krochmalem nie.Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka