Dodaj do ulubionych

Prawa autorskie

13.09.06, 01:14
"Twórca musi być właścicielem towaru/usługi, posiadać prawa autorskie"kilka z
nas na pewno wie o co chodzi powieccie mi dkladnie kiedy posiadam prawa
autorskie do wyszytego obrazka powiedzmy z wzoru zamieszczonego w gazecie?
Gdzieś wyczytalam ze jeśli cos zmienię w schemacie to jest juz mój itd?moze
ktoś się zna i odpowie ?
Obserwuj wątek
    • silje_1982 Re: Prawa autorskie 13.09.06, 07:02
      Witaj.
      Nie jestem prawnikiem, ale zwróć uwagę na ostrzeżenia/uwagi w gazetach z
      wzorami. "Wszelkie prawa zastrzeżone". Kupujęc gazetę masz prawo sobie ten wzór
      wyszyć, oprawić i powiesić, ale nie sprzedać. Prawa autorskie będziesz miała do
      wzoru, który sama stworzysz.
      Tyle zdążyłam z tego wszystkiego wywnioskować. Chyba musimy się z tym wszyscy
      pogodzić...

Pozdrawiam,

Silje
    • sanja3 Re: Prawa autorskie 13.09.06, 10:10
      wydaje mi się ,że prawa dotyczą kopiowania i sprzedawania wzoru.
      Natomisat dzieło wyszyte na podstawie wzoru jest twoim własnym dziełem -
      odtworzeniem( na które składają się wzór, materiał, własna praca, czas
      poświęcony, itp)- zresztą ,ktorej udało się wyszyć duży"obraz" bez pomyłki we
      wzorze lub czasmi dobrania podobnego koloru.
      Rozmawiałam kiedyś z prawnikiem na ten temat - przepisy obowiązujące w Polsce są
      bardzo nieprecyzyjne - i na różne sposoby interpretowane.
      Moim zdaniem kupując gazetę lub wzór nabyłaś prawo do korzystania z niego -
      czyli wyszycia, podarowania dzieła, wystawienia na licytację.
      Ale to tylko moje zdanie.
      • alvia Re: Prawa autorskie 13.09.06, 20:48
        No własnie, nie wiadomo co nam własciwie wolno, gdy kupujemy gazetę ze wzorem.
        Wolno wyszyć, powiesic na ścianie, wolno podarować komus. Ale czy wolno
        sprzedać? Wolno wystawić gdzies w jakiejs galerii i sygnowac to własnym
        nazwiskiem? Czasem można podkreślić kto jest autorem wzoru, ale przeciez nie
        zawsze to wiemy. I nie ma co mówic, że jesteśmy już autorkami wzoru, który
        trochę zmieniłysmy. To by musiały być zmiany naprawdę wyraźnie zauważalne.
        • sylwia0407 Re: Prawa autorskie 13.09.06, 21:41
          Kiedyś juz był podobny temat.
          Nie wiem dokładnie jak jest z zagranicznymi wzorami, ale dzwoniłam do redakcji
          naszych rodzimych gazetek tj."Hafty Polskie" "Kram z Robótkami" i tam mi
          powiedziano (po naradzie bo sami nie byli pewni przepisów), że jak kupiłam
          gazetę i coś sobie wyszyję z tych wzorów to to jest moje i mogę z tym zrobić co
          chcę, a więc sprzedać też.
    • jantar2005 Re: Prawa autorskie 18.09.06, 16:21
      Prawa autorskie chronia nie tylko wzor w calosci ale takze jego poszczegolne
      elementy. Nielegalne jest zamieszczanie wzorow na internecie, czy nawet
      jakiekolwiek powielanie, nawet na wlasny uzytek. Ja zawsze robie kserokopie
      wzoru, bo nie chce zniszczyc oryginalu w czasie wyszywania, albo musze go
      powiekszyc i to takze jest wlasciwie nielegalne. Dzielenie sie wzorem tez nie
      jest legalne, chybe ze sie odsprzeda albo podaruje oryginalny wzor. Wyszyte
      wzory mozna podarowac ale nie odsprzedac, na to nalezy uzyskac zgode autora, za
      ktora czasem trzeba zaplacic. Nawet szablony do malowania czy pieczatki sa
      prawem autorskim objete. Tak sie sprawa sprawa ma na Zachodzie i pewnie w
      zwiazku z tym, ze Polska nalezy do Unii, pod takie same prawa podlega.
      • sanja3 Re: Prawa autorskie 18.09.06, 18:50
        zwracam ci uwagę, że autor dostał już swoją działkę - kupiła gazetę a więc
        wydawca sie z nim rozlicza i to jego broszka.
        Mają rację w wydawnictwie to jest jej dzieło i może zrobic z nim co chce -
        kupiła wzór, mulinę , kanwę i to są jej pieniądze - włozyła pracę w haft - i to
        jest także jej praca.
        Nie dajmy się zwariować.
        • vivictoria Re: Prawa autorskie 18.09.06, 21:52
          Kiedyś była klauzula, że nie można powielać masowo. W końcu po to są wzory i
          schematy w czasopismach, by je powielać? Rękodzieło ma to do siebie, że nie
          jest masówką, więc....?
        • jantar2005 Re: Prawa autorskie 21.09.06, 04:26
          Ales naskoczyla! Takie sa zasady do ktorych w Polsce i tak sie nikt nie
          dostosowuje, a ja nie jestem zadna policja od spraw autorskich. Gazeta czy nie,
          autor zazwyczaj i tak zastrzega sobie prawa autorskie i niekoniecznie dostaje
          kase od wydawnictwa za zamieszczenie wzoru.
    • baabcia Re: Prawa autorskie 18.09.06, 22:44
      warto zanaczyć co sie pisze, czy to co sie wie czy to co chciałoby się, żeby
      było prawdą i prawem obowiazujacym. To dwie zupełnie różne rzeczy. Niestety.
      • vivictoria Re: Prawa autorskie 19.09.06, 00:17
        Nie wiem, czy istnieje gdzieś jasna wykładnia.
      • sanja3 Re: Prawa autorskie 19.09.06, 09:43
        jak zapewne sie orientujesz w Polskim prawie nie ma jednoznacznej interpretacji
        danego prawa, czy jego wykładni , czy też tzw prawa casusu.
        Każdy sędzia interpretuje wg własnego widzimisię(tzn wg własnj interpretacji)
        dlatego też jest możliwe w takiej samej sprawie krańcowo różne wykładnie - co
        jest zupełnym ewenementem i bzdurą.
        Dopóki z tym nie będzie porządku to każda opinia jest indywidualna bez względu
        na to kto ją wyraża - i nie mozna powiedzieć ,że coś obowiązuje albo nie.
        Swoją drogą z interpretacją "obowiązującego " prawa autorskiego mają także prawnicy.
    • orka70 Re: Prawa autorskie 21.09.06, 16:48
      Pracowałam kiedyś w galerii więc moje wywody są takie(być może
      kontrowersyjne).Malarz namalował obraz i to jest oryginał.Każdy następny taki
      sam obraz malowany przez innego malarza to juz kopia.Na obrazie w dolnym rogu
      musi być napisane www i sygnatura artysty (co znaczy wykonano według wzoru
      przez artystę).Nie mylić z reprodukcjami które są tylko zdjęciem obrazu.Kiedy
      jest namalowany fragment lub coś zostało zmienione jest podane ze obraz został
      namalowany na podstawie...My tez malujemy chociaż inną techniką więc sprawa
      może mieć się podobnie.To że ściągamy wzory z internetu to podchodzi pod
      piractwo tak jak ściąganie filmów.Wiem ze nikt z nas nie drukuje i nie
      sprzedaje wzorów itp.To problem moralny .I tak będziemy szukać takich rozwiązań
      bo są tańsze i bardziej dostępne .No bo ilu z nas może sobie pozwolić na
      oryginalny wzór firmy dmc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka