Dodaj do ulubionych

Programy do przerabiania zdjęć na xxx- pytania

23.06.07, 00:05
Mam kilka pytań co do takich programów.
1. Czy to wogóle zdaje egzaminsmile?
2. Jak dobrej jakości muszą być zdjęcia, obrazki, które chciałabym przerobić?
3. Czy takie zdjęcie musi mieć odpowiednią wielkość? Chodzi mi o to czy da się
zrobić tak, że mam zdjęcie np formatu A5 i chcę to zamienić na schemat o
większym formacie.
4. Jak jest później z doborem mulin. Z tego co kiedyś czytałam to od razu jest
dobrana kolorystyka, czy tak? I jeśli faktycznie tak jest to czy w tym
doborze nie ma żadnych przekłamań?
ITD, ITP.
Piszcie wszystko co wam do głowy przyjdzie na temat tych programów. I
napiszcie mi który jest najlepszy.
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • julita414 Re: Programy do przerabiania zdjęć na xxx- pytani 23.06.07, 10:55
      wiesz, jeśli ktoś to potrafi fachowo zrobić to napewno warto, ale ja osobiści e
      próboiwałam na różnych programach i niewypal, schemat był prawie niewykonalny,
      np tło miało każdą kratke innego koloru, gddybym chciała to wyszyc to bym sie
      zadziobała,
      pozdrawiam i zycze powodzenia
    • jola_ep Re: Programy do przerabiania zdjęć na xxx- pytani 23.06.07, 11:36
      > 1. Czy to wogóle zdaje egzaminsmile?

Tak, jak najbardziej smile Choć nie każdy obrazek da się dobrze przerobić.

> 2. Jak dobrej jakości muszą być zdjęcia, obrazki, które chciałabym przerobić?

Tak. Im lepsze, tym lepiej smile

> 3. Czy takie zdjęcie musi mieć odpowiednią wielkość?

Nie tyle wielkość, ile jakość. Obrazek mierzymy w pikselach (komputerowy), nie da się raczej przerobić go na schemat, który będzie miał więcej krzyżków. Czyli z obrazka 100 na 100 pikseli da się zrobić schemat maksymalnie 100 na 100 krzyżyków. Za to można go wyszyć na kanwie o większych "krzyżkach" i w rezultacie powstanie większy obrazek. Jednak przerabiane nalepiej chyba wyglądają na drobnej kanwie (ja używam 18-tki)

> 4. Jak jest później z doborem mulin. Z tego co kiedyś czytałam to od razu jest
      > dobrana kolorystyka, czy tak?

Tak. Ale dobry program umożliwia ingerecję w wybrane kolory.

> I jeśli faktycznie tak jest to czy w tym
      > doborze nie ma żadnych przekłamań?

Ja używałam Haftixa i drobne przekłamania były przy niektórych kolorach. Ale dało się wytrzymać wink

> Piszcie wszystko co wam do głowy przyjdzie na temat tych programów.

Wydaje mi się, że raczej należy nastawić się na większe schematy - gdzieś około 150 - 200 - 250 krzyżyków. Nie ma co jednak szaleć z rozmiarem - w sieci spotykałam schematy o wielkości np.280 na 350 krzyżyków. Ładnie wyglądały, ale ile czasu zajęłoby ich wyszycie...
      Schematy charateryzuje "pikselioza". Dużo zależy tu od obrazka i ustawienia programu. Mi to nie przeszkadza wink, a mój mąż najpierw cierpliwie w programie eliminuje pojedyczne krzyżyki.
      Drugą wadą są kolory - zwykle, aby obrazek mi się podobał potrzeba niemal 100 kolorów mulinek. Kupić na raz taką ilość - to duży wydatek. Ja zwykle większość już mam. Lubię jak obrazek ma dużo kolorów, a mój mąż je eliminuje i ma zwykle około 50 kolorów wink

> napiszcie mi który jest najlepszy.

Przetestowałam starego (sprzed 4 lat) PCStitch'a, dawnego i obecnego Haftrix'a oraz Abakana.
      Każdy program ma swoje wady i zalety. Jeden obrazek przerabia się ładnie w jednym programie, inny lepiej wychodzi w innym. Na przykład dawny Haftix dobrze przerabia obrazy w stylu "malarskim" (płynne przejścia kolorystyczne), a obecny lepiej obrazki "rysowane" (w miarę jednolite obszary kolorystycze).
      Haftix ma fajne narzędzia do modyfikacji schematu uzyskanego automatycznie, w abakanie ładniej wychodzi symulacja gotowego haftu.

My ostatecznie zdecydowaliśmy się na Haftix (bo tani i fajnie modyfikuje się schematy, dla nas to też frajda, nie tylko krzyżykowanie).

Niektóre efekty widać tu:
      whitered36.fotosik.pl/albumy/59830.html
      Pozdrawiam
      Jola
      • okruszek444 do joli 23.06.07, 12:45
        Obejrzalam Twoje prace- sa przepiekne!!!
        Krajobrazy podobaja mi sie bardzo ale jeszcze bardziej trzy pozostale-
        uwielbiam ten typ wzorow.
        Zachwycilam sie szczegolnie "lisciasta", czy jest mozliwosc otrzymania od
        Ciebie wzoru?? Bylabym bardzo wdzieczna
        • jola_ep Re: do okruszka44 24.06.07, 11:16
          > Obejrzalam Twoje prace- sa przepiekne!!!

Te ładniejsze wykrzyżykował mój mąż smile

> Zachwycilam sie szczegolnie "lisciasta", czy jest mozliwosc otrzymania od
          > Ciebie wzoru??

Możemy zaoferować jedynie plik w formacie .hft. Do wydrukowania potrzebna będzie pełna wersja Haftix'a. Nie da się zrobić zrzutu wzoru, bo jest niewyraźny.

Pozdrawiam
          Jola
      • polinezja5 Re: Programy do przerabiania zdjęć na xxx- pytani 23.06.07, 20:27
        z wypowiedzi Joli wynika że oprócz programu do przeróbki zdjęć trzeba mieć
        jeszcze fachowego i zaangażowanego męza. O ile program jest łatwo dotępny o
        tyle z takim mężem może być niejaki kłopotsmile Ale rezultaty współpracy
        przepiękne smilesmilesmile
        • jola_ep Re: Programy do przerabiania zdjęć na xxx- pytani 24.06.07, 11:21
          > oprócz programu do przeróbki zdjęć trzeba mieć
          > jeszcze fachowego i zaangażowanego męza.

Nie musi być mąż smile
          Wystarczy program (na początek demo), fajne obrazki i trochę czasu smile
          Zachęcam do zabawy. Poszukiwanie obrazków w sieci, gromadzenie, sprawdzanie, czy się dobrze przerabiają - to miłe zajęcie w wolnych chwilach. Nawet dla osoby bez talentu artystycznego (czyli dla mnie wink ).
          Potem jeszcze retusze i poprawki. Jak się obrazek nie znudzi w czasie przeróbek, to znaczy, że warto go wyszyć smile

Dziękuje za miłe słowa smile))

Pozdrawiam
          Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka