Dodaj do ulubionych

na dobry poczatek

22.03.07, 15:47
Tak jak wspominalam w moim watku powitalnym ja dopiero planuje kartkowac.

Co zatem mozecie mi polecic na poczatek?
Za jakie karki sie najpierw najlepiej wziac? Jakie materialy uzywac? Gdzie je
najlepiej kupowac? Itd. Itd.

Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
Obserwuj wątek
    • r0sie Re: na dobry poczatek 22.03.07, 15:49
      o rany, nie zauwazylam ze jest juz watek z tym samym tytulem :)

jesli sie da to prosze go zmienic, albo wykasowac i zalozyc nowy, nie wiem,
      sorry
      • annqaa do r0sie 22.03.07, 18:33
        dwa takie same tytuly ale srodek inny dlatego zachecam do wpisania sie tam:)

ja wykorzystuje wszystko co mam- z powodow finansowych nie stac mnie na fajne wzory jakie mozna zakupic w sklepach.
        na dobry poczatek wez wszystko co masz pod reka:D
        kartka, klej (ja uzywam magika- albo zwykly)jakies materialy, kwiatki i do dziela.
        pozdrawiam,
        Ania
    • baszalotta Re: na dobry poczatek 22.03.07, 17:27
      no niestety, nie mogę poprawiać tematów, mogę ewentualnie je przeklejać, albo
      usuwać całkiem :)
      będa zatem dwa dobre początki ;)

ja w kartkach w sumie też jestem początkująca, bo choć swoje pierwsze
      popełniłam kilka miesięcy temu, to rzadko tak naprawdę mam na nie czas, choć
      korci mnie bardzo, to częściej oglądam, niż robię. Ale to się niebawem zmieni,
      mam nadzieję, że już w ten weekend coś powstanie- potrzebuję bowiem duuuużo
      relaksu, więc będzie jak znalazł :)

postaram się wieczorem wkleić fotki swoich pierwszych- gdzieś chyba sie błąkają
      jeszcze, poszukam....
      na początek zakupiłam kilka kolorowych arkusików papieru o różnej grubości i
      próbowałam metodą wytnij-przyklej. Nawet ze starych kartek wycinałam motywy i
      naklejałam na swoje- trochę może infantylne, ale to były takie początki
      początków :)
      potem coś dodałam, tekturkę, koroneczkę, koralik, sznureczek- coś, co leżało w
      szafie i czekało na lepsze czasy. Przyklejałam pisoletem na klej- to chyba nie
      był najlepszy pomysł :)- a papier z papierem kleiłam zwykłym klejem.
      Sprawie klejowej muszę się bliżej przyjrzeć, bo wybór już chyba dla nas jest
      spory... a propos kleju- szukam kauczukowego, czy ktoś z Was gdzieś widział,
      czy też ów specyfik klejowy odszedł już z minioną epoką?

Teraz będę ćwiczyć na kartkach z książki (zakupiłam)- już się doczekać nie
      mogę :)
      • kasia.z Re: na dobry poczatek 22.03.07, 19:30
        Jak już dziewczyny napisały, zacznij od tego co masz w domu: brystol kolorowy
        papier, resztki tasienek koronek, koraliki, cekiny itp. Ja używam zwykłego kleju
        do papieru w sztyfcie. Do innych dodatków albo w miejscach niepewnych najleiej
        sprawdza się Magic, ewentualnie duustronna taśma klejaca z marketu budowlanego.
        A szukając inspiracji przejrzyj forum, albo dział kartek w cafeart
        Kasia
      • haanulka Re: na dobry poczatek 20.04.07, 09:59
        witam karteczkowe maniaczki. Baszalottko to super pomysł z tym forum kartkowym!
        A co do kleju to nie ma nic lepszego niż MAGIC, klei dosownie wszystko i robi
        się zupełnie przezroczysty. Pozdawiam
      • rudaa2 Re: na dobry poczatek 20.04.07, 10:58
        baszalotta napisała:

Przyklejałam pisoletem na klej- to chyba nie
        > był najlepszy pomysł :)- a papier z papierem kleiłam zwykłym klejem.
        > Sprawie klejowej muszę się bliżej przyjrzeć, bo wybór już chyba dla nas jest
        > spory... a propos kleju- szukam kauczukowego, czy ktoś z Was gdzieś widział,
        > czy też ów specyfik klejowy odszedł już z minioną epoką?
        Polecam Ci klej UHU,korzystam tylko z niego.Jest nieco droższy niż inne
        kleje,ale bardzo skutecznie klei.Jest kilka rodzajów UHU.Najlepszy jest żel w
        tubce,PRZEŹROCZYSTY,szybkoschnący.Należy sprawdzić przed zakupem czy jest
        przeźroczysty,bo bywa też żółty,mętny i ten zostawia ślady.Nie polecam UHU w
        plastikowej buteleczce,ten też jest przeźroczysty,ale nie jest szybkoschnący i
        podczas wysychania wygina papier.Klej UHU przypomina nieco klej butapren.
        • baszalotta Re: na dobry poczatek 29.04.07, 10:38
          dziekuję rudaa2,
          ta informacja jest dla mnie cenna :)
          UHU już wpisany na listę zakupów.
    • kasiakonwalia Re: na dobry poczatek 20.04.07, 23:13
      od zawsze bylam maniaczka papieru, wiec placze sie on wszedzie po mieszkaniu i
      wyziera ze wszystkich katow. Magazynuje rozne skrawki w pracy, np. koperty z
      dalekich krajow i z egzotycznego papieru. Czasem nawet wizytowki o ciekawej
      fakturze czy kolorze sie przydaja na jakies drobne elementy.
      Zbieram tez sznurki, wstazeczki czy inne elementy pasmanteryjne z prezentow,
      bukietow czy pudelek; w sumie prawie wszystko sie przyda...
      Gdybym miala zainwestowac w jakis material przy ograniczonych finansach, to
      kupilabym porzadny karton na sama kartke; mysle, ze kartka z mety wyglada o
      niebo lepiej, jesli jest zrobiona ze sztywniejszego materialu, z nie z
      pierwszego lepszego bloku rysunkowego. Oraz porzadny klej - to tez podstawa. I
      radzilabym koniecznie nozyk do wycinania.
      A potem - to juz sie toczy jak lawina: nozyczki, pieczatki, tusze,
      dziurkacze, "punchery"...
      Aha, jeszcze chcialam w tejprzydlugiej wypowiedzi wspomniec o moim ulubionym
      narzedziu, mianowicie o przezroczystym plastikowym kwadracie z podzialka i
      zaznaczonymi katami. Nie wiem, czy w Polsce jest cos takiego (pisze zza
      Wielkiej Wody :) - ja moj kupilam w dziale szmatkowym, kobietki uzywaja czegos
      takiego do wycinania kawalkow materialu na patchworki. Zamiast odmierzac,
      przykladam kwadrat i myk, nozykiem.
      Tu jest link do podobnego narzedzia, tylko wiekszego:
      joannfabrics.com/catalog.jhtml;$sessionid$DZ41A0IAAJGHMP4SY5NBIHR50LD3OEPO?CATID=24990&PRODID=130752
      To tyle - pozdrawiam i zycze tworczego kartkowania!
      • annqaa Re: na dobry poczatek 29.04.07, 11:36
        swietna rzecz:D ten szablon.a w jakim regionie mieszkasz?
        pozdrawiam
        • r0sie gilotyna / gilotynka 07.05.07, 15:26
          czy uzywa sie tego do przycinania kartonow na kartki?
          czy warto w nia inwestowac na poczatek?

rozwazam jej zakup tez do innych celow, stad moje pytanie
          jesli okaze sie przydatna do kartek to kupie, jesli nie to sie chyba na razie
          wstrzymam z jej zakupem

jak ewentualnie inaczej przycina sie kartony na kartki?
          nozyczkami? nozykami?

z goy dzieki za opdowiedzi
          • rudaa2 Re: gilotyna / gilotynka 07.05.07, 15:40
            r0sie napisała:

> czy uzywa sie tego do przycinania kartonow na kartki?
            > czy warto w nia inwestowac na poczatek?
            >
            Korzystam z dużego trymera do cięcia papieru(podobny do gilotyny,tylko zamiast
            ramienia z ostrzem ma okrągły nożyk przesuwany na prowadnicy).Nie wyobrażam
            sobie cięcia papieru na kartki i wkładki do nich za pomocą nożyczek.Można także
            zlecić pocięcie na małe formaty w zakładzie introligatorskim,ale to są dodatkowe
            koszty.Mając trymer lub gilotynę jesteś zupełnie niezależna.Polecam Ci zatem
            zakup tego urządzenia(koszt od ok.100zł do700zł w zależności od długości ostrza).

• kasiakonwalia Re: gilotyna / gilotynka 08.05.07, 03:26
              gdybym nie miala dostepu do gilotyny w sklepie z pracownia, to zapewne bym w
              nia zainwestowala, ewentualnie w trymer. Nozyczkami sie nie utnie, chocby nie
              wiem co.
              • r0sie Re: gilotyna / gilotynka 08.05.07, 23:44
                Dzieki, dzieki.
                Nie napisalam ,ze nie bede sie tym raczej zajmowac profesjonalnie, tylko od
                czasu do czasu, stad moje watpliwosci czy warto, chociaz kto wie.. :)
        • kasiakonwalia Re: na dobry poczatek 08.05.07, 03:29
          jesli to bylo pytanie do mnie, to w chicago :)
    • monawmona Re: na dobry poczatek 30.06.07, 15:37
      ja też dopiero zaczynam , i to zaczełam najprościej , kupiłam blok techniczny
      (0,90 zł) ,blokj rysunkowy ( 0,70) kartki kolorowe a formacie A3 (2,5 zł ) ,
      nożyczki do wycinania wzorków (4,50 zł) , w domu miałam klej do tapet , taśme
      dwustronną pozostała po remontach i zwykłe nożyczki . I z tego wszystkiego
      wychodzi mi takie coś .monawmona.fotosik.pl/albumy/219219.html.
      Wyliczyłam że oczywiscie nie biorąć pod uwage talentu i czasu włożonego w
      prace , to koszt wykonania jednej karteczki wynosi około 1 zł .
      • r0sie Re: na dobry poczatek 30.06.07, 15:50
        imponujace te karteczki, gratuluje!

mozesz zdradzic jak wykonujesz zawijaskowe kwiatuszki inne detale?
        • monawmona Re: na dobry poczatek 30.06.07, 16:27
          Dziekuje . Postaram sie to jasno wytłumaczyć . Najpierw za pomocą ołówka i
          linijki , rysuje na kartkach kolorowych paseczki o szer. 3 mm i różnej długości
          7-14 cm . Następnie wycinam je i następnie "roluje" najpierw do kształtu oczka
          a potem tworzę odpowiedni kształt jaki mnie interesuje ( łezka itp.) koniec
          paseczka sklepjam klejem i następnie tak przygotowane wzorki naklejam na kartke
          tworząc motywy . Są też specjalne dłutka do tej techniki ale ja takowego nie
          posiadam , po prostu palce :) . Pozdrawiam.
          • artpasja Re: na dobry poczatek 01.07.07, 00:29
            FANTASTYCZNE te Twoje kartki ;-))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka