Dodaj do ulubionych

czarno - białe schematy

10.08.09, 14:46
W jaki sposób sobie organizujecie pracę wyszywając wzór z czanobiałego
schematu. Mam jeden taki wzór ale strasznie boję sie za niego zabrać ponieważ
wydaje mi sie ze zaraz się w nim pogubię.Moze macie jakies swoje taktyki,
podzielcie sie proszę. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sylwia611 Re: czarno - białe schematy 10.08.09, 15:26
      Witaj można zaznaczyć wyszywany obszar ołówkiem samoznikającym lub
      długopisem czy czymś co łatwo jest sprać. Wyszywanie idzie dużo
      szybciej i nie męczy się tak wzrok bo tylko raz na jakiś czas
      zaglądasz do schematu aby zaznaczyć partię krzyżykówsmile
    • inna57 Re: czarno - białe schematy 10.08.09, 15:44
      Ja bardziej wolę właśnie schematy czarno-białe z symbolami. Pewnie jest to
      kwestia przyzwyczajenia, ale przy bardzo dużych wzorach gdzie zróżnicowanie
      kolorystyczne jest minimalne to jedyne racjonalne rozwiązanie.
      Sposobów na to pewnie każda hafciarka ma wiele. Przy bardzo dużych
      skomplikowanych wzorach ja na przykład wybieram sobie niewielki wycinek wzoru
      resztę dokładnie zasłaniam (żeby nie kusiło) i haftuję jedynie, dokładnie tą
      część, zaczynając od tych symboli których jest najwięcej w wybranym fragmencie.
      Po kolei haftuję kolejne symbole na wybranej części aż do szczęśliwego finału i
      znów odsłaniam kolejny fragment aż do ukończeniu całego haftu.
      Niektóre Panie już wyhaftowane symbole zamalowują zakreślaczem, ale zabiera to
      bardzo dużo czasu.
      Aby jeszcze ułatwić sobie pracę haftuję "na dwa koszyczki" w jednym są nitki
      które będą używane do wybranego haftu (lub do wybranej części) i gdy już
      wszystkie krzyżyki z tego symbolu są gotowe torebeczka z nitkami trafia do
      drugiego koszyczka. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie to całe wyszywanie "na
      symbole" do każdej torebeczki wsuwam karteczkę z wydrukowanym lub przerysowanym
      symbolem co znacznie ułatwia poszukiwania.
      • lacrima_2 Re: czarno - białe schematy 10.08.09, 23:48
        Na pewno dasz radę. Koleżanki podały Ci sposób zorganizowania sobie nitek i pracy. Ja w dużych pracach przy użyciu 120 i więcej kolorów zakreślam sobie na żółto haftowane symbole, potem je zamalowuję na zielono. Pomaga, gdy zapomnisz wyszyć jakiegoś x. Ale najważniejsze - zacznij haft, sama dojdziesz do tego jaki sposób organizacji odpowiada Ci najlepiej. Pozdrawiam smile
        P.S Także wolę schematy czarno-białe.
        • hania1953 Re: czarno - białe schematy 11.08.09, 06:34
          Ja też wolę czarno - białe schematy...przy kolorowych można się pomylić , a tutaj masz symbole..każdy z nich odpowiada tylko jednemu kolorowi muliny...i tak jak pisała lacrima - przy dużej ilości kolorów to jest najlepszy sposób ...
          pozdrawiam Hania smile
    • maykaf Re: czarno - białe schematy 11.08.09, 10:08
      Dziękuję kochane kobietkismile) Zawsze można na Was polegać. Już zaczynam wyszywać
      . Zabrałam się narazie za malutki obrazeczek,zobacze co z tego wyjdzie. Buziaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka