Dodaj do ulubionych

Oksydowanie - Wire wrapping

03.02.12, 22:50
Witam wszystkich wrappingowcow :)
Dlugo zabieralam sie za tworzenie bizuterii, ale w koncu...
Jak na razie jestem zielona w tym temacie.

W niektorych galeriach widze przepiekne prace z drutu miedzianego. Podobno jest on niedrogi i plastyczny. Latwiej sie wygina. Zamierzam jutro odwiedzic Castorame, potrzebuje rozne grubosci drutu. Jak najgrubsze stosujecie?
Kolejne moje pytanie to: jak i kiedy sie oksyduje i poleruje drut?? Raczej przed wykonaniem dziela? Czesto w tych galeriach jest napisane: "zoksydowane i wypolerowane" - a ja nie wiem do konca o co w tym chodzi.. Bede wdzieczna za odpowiedzi :)

A moze gdzies mozna juz kupic drut oksydowany?
Obserwuj wątek
    • b-rare Re: Oksydowanie - Wire wrapping 09.02.12, 20:21
      Oksydowanie, czyli pokrywanie metalu warstwą jego tlenku, ma na celu nadanie biżuterii wyglądu... starej biżuterii, dlatego oksyduje się gotowe/zaplecione elementy metalowe. W ten sposób wszystkie rowki i wgłębienie czernieją, są bardziej widoczne. Polerowaniem "regulujesz" ten efekt. Oksydowanie przed wykonaniem wydaje mi się bez sensu, tlenek ścierałby się m.in. od narzędzi.

P.S. Wrzuć link do swojego projektu jak już coś zrobisz, chętnie zobaczę :)
      • anka-biz Re: Oksydowanie - Wire wrapping 02.12.13, 09:03
        Zobacz jak wygląda taka biżuteria okzydowana:

ankabizuteria.pl/pl/search?orderby=position&orderway=desc&search_query=oksydowana
    • jan.suchodolski Re: Oksydowanie - Wire wrapping 27.06.12, 18:11
      druty i blachy miedziane lepiej kupować w specjalistycznych sklepach z metalami kolorowymi. maja lepszy wybór. W Warszawie jest taki sklep na ulicy ... Miedzianej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka