wo_rk 03.04.04, 14:12 Polskie z 8 asami, francuskie podobne do dzisiejszych (podobno), a także karty flamandzkie. Może ktoś słyszał coś o kartach flamandzkich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anahella Re: Rodzaje kart. 03.04.04, 15:25 O tych francuskich wiem co nieco - chyba wiem o co chodzi. To po prostu talia podobna do Arkanow Mniejszych Tarota, czyli jest dodatkowa karta dworska - rycerz, jego miejsce w talii jest pomiedzy waletem a dama. W odroznieniu od kart Tarota ma kolory tradycyjne: kier, karo, trefl, pik. Talie oraz gre, w ktora sie gra za jej pomoca nazywa sie popularnie tarokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wo_rk Re: Rodzaje kart. 04.04.04, 20:12 Prawdę mówiąc w tej chwili interesują mnie tylko karty flamandzkie, inne mnie nie zainteresowały. Nie mam pojęcia dlaczego, wiem pytam jeszcze raz, czy kroś słyszał coś o kartach flamandzkich? nowe forum w portalu forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19371 Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Rodzaje kart. 04.04.04, 21:05 Alex ostatnio bywał w tamtych stronach, może on coś wie? Ja pierwsze słyszę, że są jakieś inne karty niż te, którymi gram z synem w makao... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Rodzaje kart. 05.04.04, 00:02 ralston napisał: > Ja pierwsze słyszę, że > są jakieś inne karty niż te, którymi gram z synem w makao... Kart ci jest dostatek - w wiekszosci niewiele pewnie odstaja od kart klasycznych. O polskich kartach z 8 Asami nie slyszalam. Ale sa emitowane karty, ktorych nie sprzedaje sie w taliach tylko mona nimi grac w gry RPG a nawet w Pokemony. Ale do nich trzeba miec system gry i mistrza, ktory by to wszystko ogarnal. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Rodzaje kart. 05.04.04, 09:33 A ja takie karty z dużą ilością asów widziałem. Kiedyś na westernie. Jak jeden facet zaczął drugim trząść, to tamtemu te asy z wszystkich kieszeni i rękawów wyskakiwały... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Rodzaje kart. 06.04.04, 00:03 ralston napisał: > A ja takie karty z dużą ilością asów widziałem. Kiedyś na westernie. To byla talia specjalna, tylko dla twardzieli;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Rodzaje kart. 06.04.04, 09:41 O tak... tamtego wlekli potem za końmi. Twardy musiał być. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Włóczenie 06.04.04, 09:59 Włóczenie za końmi zmiękcza twardzieli. I niszczy ich garderobę. Odpowiedz Link Zgłoś