an.na 27.09.02, 19:23 Jakie kursy musze skonczyc jesli chce zostac stewardesa?Kursy wystarcza?Jak moge i gdzie dowiedziec sie o przyjeciach do pracy?Moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: gość Re: STEWARDESA IP: 217.153.26.* 27.09.02, 19:45 Na forum był już ten wątek www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=531&w=2904214 Naprawdę warto go prześledzić. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: STEWARDESA 27.09.02, 20:28 Tylko że wypowiedzi niejakiej "crazy" wyglądają mi na podpuchę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomek Re: STEWARDESA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 16:28 Przede wszystkim musisz miec warunki fizyczne - na czym siedziec, czym oddychac ... to podstawa. No i zdrowie ogolnie na poziomie. Poza tym troche przebojowosci, podlozyc sie kilku decydentom ... i linie transatlantyckie stana otworem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: STEWARDESA IP: 217.153.26.* 28.09.02, 18:57 Tomciu, Tomciu... Dlaczego straszysz dziewczynę. Przecież to taki "ciekawy" zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: STEWARDESA IP: *.73-24.tampabay.rr.com 29.09.02, 16:21 Zalamalam raczki. "podpuche" ? Ja sobie narazie odpuscilam zawod stewardessy, ale widze ze Tobie marzy sie zawod "detektyw". Hihi,biedactwo, jak Ci zabraknie pieniazkofff na chlebek, to popros na forum, napewno ci ktos pomoze. P.S. Sen to najlepsze lekarstwo na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: STEWARDESA-do Crazy 222 30.09.02, 15:42 Lepiej być detektywem niż infantylną gówniarą w stylu "no to idż mała i pobiegaj sobie po Paryżu" czy jak to tam bylo. Pobiegaj sobie lepiej do szkoły ,a o mój chleb się nie martw. Pomartw się o to ,żeby Ci rozumu przybyło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Spokój mi tu na forum IP: 217.153.26.* 30.09.02, 18:55 Dajcie sobie po razie dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emerytka? Re: Spokój mi tu na forum IP: *.chello.pl 30.09.02, 21:59 No to spokój,czy po razie,bo już nic nie rozumiem? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Spokój mi tu na forum IP: 217.153.26.* 30.09.02, 22:11 Wydawało mi się tylko, że dyskusja zaczynała zbaczać na inne tory, to pozwoliłem sobie ją dyskretnie przerwać. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu 03.10.02, 14:32 To zboczenie;)) z tematu to nie do końca moja wina.Ale od czytania wypowiedzi tej panny lekko zadrżała mi grdyka. :)) Przywołana do porządku odpowiadam poważnie: aby przyjać się do LOT-u(o czym w najbliższym czasie nie ma co marzyć,bo sytuacja idzie wręcz w odwrotną stronę)trzeba mieć skończone 21 lat,pozytywne wyniki z egzaminów z 2 języków obcych,w tym obowiązkowo angielskiego,ogólny dobry stan zdrowia i" proporcjonalną" sylwetkę(no i pokonać innych kandydatów na spotkaniu z komisja). Od czasu do czasu prowadzone są nabory do Emirates i Qatar Airlines,szczegóły na ich stronach internetowych.Można tam nieżle zarobić,ale praca raczej dla osób bez zobowiązań. Tyle wiem na ten temat. Pozdrawiam Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TROY Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.02, 14:41 Potrzebna jest kadra do "Deutsche BA",wymagania nie sa tak kretynskie jak w przypadku PLL "Lot": www.flydba.com Na sezon szukaja "Condor" i "Aero Lloyd" pracownikow, w prawie kazdej stronie linii lotniczych jest "job" do klikniecia. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu 03.10.02, 16:18 No tak ,tylko skąd tu wziąć paszport z Unii(o ile kumam po niemiecku-a nie kumam). :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TROY Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.02, 09:00 emerytka? napisała: > No tak ,tylko skąd tu wziąć paszport z Unii(o ile kumam po niemiecku-a nie > kumam). :)) Dobrze kumasz:) Faktycznie,jedyny wymog to posiadanie paszportu EU,albo pobyt staly w np Niemczech. Ale przeciez niedlugo polski paszport bedzie paszportem EU??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emerytka? Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu IP: *.chello.pl 04.10.02, 14:30 Tylko że latka lecą... A nie wiadomo ile ma ich an.na i czy może poczekać. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TROY Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.02, 14:57 Gość portalu: emerytka? napisał(a): > Tylko że latka lecą... > A nie wiadomo ile ma ich an.na i czy może poczekać. :)) Ogladajac stewardessy "Delty" lub sp."Sabeny" moze byc spokojna *g* Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu IP: *.73-24.tampabay.rr.com 04.10.02, 15:29 Napewno wymogiem Delty nie jest "proporcjonalna budowa ciala" i ladna buzka. Ostatnio lecialam, i pifo podawala mi Stw w wieku kolo 50 lat, ok. 160cm i pewnie ponad 70 kg . Emerytka.Eh,ta nadpobudliwosc. Peace! Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka? Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu-crazy.. 07.10.02, 14:02 A ja z kolei cały czas proponuję powrót do szkoły. I to z tego co widać -podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu-crazy. IP: *.73-24.tampabay.rr.com 07.10.02, 14:54 Ach ta prowokacja.Z jednej strony "Spokoj" z drugiej "powrot do szkoly podstawowej " :-) wybieram odpowiedz a) Wiec... gdzie te stewardessy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: Spokój mi tu na forum-powrót do tematu IP: *.adslplus.ch 27.10.02, 18:52 Gość portalu: TROY napisał(a): > Gość portalu: emerytka? napisał(a): > > > Tylko że latka lecą... > > A nie wiadomo ile ma ich an.na i czy może poczekać. :)) > > > Ogladajac stewardessy "Delty" lub sp."Sabeny" moze byc spokojna *g* Zgadzam sie mozna tez dolozyc SAS i KLM Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz an.na - any updates IP: 63.99.105.* 21.10.02, 20:53 Czy cos zrobilas z trych sladach w miedzyczsie? Mam nadzieje ze moze Tobie sie uda? Powodzenia , Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: an.na - any updates IP: *.73-24.tampabay.rr.com 22.10.02, 13:55 Owszem.Zaczelam sie intensywnie uczyc drugiego jezyka , bo wlasnie to jest moja najwieksza przeszkoda w drodze do spelnienia tego marzenia. Mysle tez o wyjezdzie na kilka miesiecy , zeby podszkolic sie w tym jezyku. (Uwazam, ze wyjazd za granice to naprawde super sprawa,zeby podszlifowac obcy jezyk,polecam!). Pozatym przeszlam na diete ;) Pzdr Marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Re: an.na - any updates IP: 63.99.105.* 22.10.02, 15:36 Swietnie! Jakiego drugiego jezyka sie uczysz - moze pomozemy Tobie z materialami / kontaktami. Ta dieta sie nie przejmuj tak za mocno ...z wlasnych doswiadczen (nie stety) zawsze mi trudniej utrzymac ta juz stracono wage niz schudnosc (shoot! ...jak sie to pisze po polsku). O i jeszcze jedno jak masz wolne chwile to staraj sie czytac o liniach lotniczych i trendach w lotnictwie cywilnym. Ja jak poszedlem na rozmowe to staralem sie przekazac rekrutatorom ze sie intersuje tym przemyslem, wiem w jakich kierunkach idzie business lotniczy, jakie so nowe typy samolotow, gdzie jest najlepszy i ten gorszy catering ... provider .. chyba dostawca, jakie sa dobre/nowe terminale i te starsze, etc. Jest tez pare ksiazek o lotnictwie cywilnym, glownie pisanych przez obecnych lub bylych szefow lini. Od takie bajery. Ale o tym to puzniej jak juz bedziesz szykowala sie do interviews. Powodzenia!!! Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: an.na - any updates IP: *.73-24.tampabay.rr.com 23.10.02, 13:52 Lukasz! Z tym czytaniem ksiazek to masz racje. Chetnie sobie poczytam w wolnych chwilach. moze moglbys polecic jakas pozycje, przy ktorej bym tak szybciutko nie zasnela? Moze jest jakas lekturka napisana "dla ludzi"? A moze jest na rynku jakis magazyn itp? Zaczelam sie uczyc wloskiego.Moze to nienajlepszy wybor,ale strasznie mi sie podoba ten jezyk, a najwazniejsza jest pasja! Bez niej wszystko idzie pod gorke. Szukamlam w necie jakis stron, ktore mogly by mi pomoc, ale kompletna pustka. Na kurs narazie sie nie chce zapisywac, wierze w swoje ambicje, i bede sie dzielnie uczyc sama w domku. Postroffienia Crazy-FA< Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz ksiazki i czasopisma IP: *.online-age.net 23.10.02, 15:04 Hej! Wloski to bardzo mily jezyk! Wlasnie wrucilem z wakacji w Toskanii, naprawde milo bylo sluychac tego jezyka, niestey z przykrtoscie nie wiele bede mogl Ci pomus z wloskim ... ledwi co mowie tylko co codzienne potrzeby turysty jak rozmowal w hotelu, restuaracji, itp. Zycze tobie duzo zaparacia, cierpliwosci i wytrzymalosci !!! Oto Ksiazki: To jest lista ksiazek, ktore przeczytalem ale oczywiscie jest ich o wile wiecej, np.: jak masz mozliwosc to smailo wejdz na www.amazon.com. 1) "Nuts!: Southwest Airlines' Crazy Recipe for Business and Personal Success" by Kevin Freiberg, Jackie Freiberg, Tom Peters - bardzo dobra ksaizka o tym jak powstaly pierwsze "no frills" linie lotnicze. Szczegolnie polecam tak na poczatek - ksaizka ta bedzie bardzo dobrym wstepem do "jak efektywnie funkcjonowac powinna kazda linia lotnicza". 2) From Worst to First: Behind the Scenes of Continental's Remarkable Comeback by Gordon Bethune, Scott Huler - tez mocno polecam o tym jak Gordon Bethune z rekonstruowal Continental i wyciagnal ja z bankructwa - troch jest w nej amerykanskiego kiczu autobigoraficznego o tym jaki on sam siebie wychwala 3) Flying Blind, Flying Safe: The Former Inspector General of the U.S. Department of Transportation Tells You Everything You Need to Know to Travel safe by Mary Schiavo, Sabra Chartrand - byla inspoektor bezpieczenstwa lotniczego z tutejszego departamentu (ministerstwa) transportu pisz o tym ... jak niebezpieczne sa linie lotnicze i jak byc bardziej bezpiecznym Inne ksiazki: -)All You Ever Wanted to Know About Flying: The Passenger's Guide to How Airliners Fly by Julien Evans - o tym jak lataja samoloty -)Fatal Words: Communication Clashes and Aircraft Crashes by Steven Cushing - troche o katastrofach -)Emergency!: Crisis in the Cockpit by Stanley Stewart rowniez w wypadkach Czasopisma: Jest ich rowniez za duzo .... osobiscie ja prenumeruje Airways Magazine (www.airwaysmag.com) jest w nim mieszanka wszystkiego: pasarzerskie, cargo, o czarterach, oraz specjalne artykuly o tym co sie dzieje w przymysle na bierzaco np o bankructwie Swissair i Sabeny, o nowych samolotach np Airbus 340-600, etc. Mozesz rowniez poszperac po necie i np znalezc strony zwiazkow zawodowaych stewardes np w Swiss'ie jest to www.kapers.ch oni wydaja ze zmienna czestotliwoscia gazetke kabine www.kapers.ch/pub/kabine.html - w wiekszosci po niemiecku ale rowniez sa artykuly i tlumaczenia po angielsku. Na razie L Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: ksiazki i czasopisma IP: *.73-24.tampabay.rr.com 23.10.02, 15:46 Jejkuuuu,no to mam zajecie na najblizsze 2 lata :-) Dzis mam dwie godzinki przewry w pracy, to "polece" do biblioteki, po ksiazki ....i po slowniki ;) Lukasz- super , ze masz taka pasje.Podziwiam kazdego, kto wklada tyle wysilku, by byc w czyms dobry,pozniej jeszcze lepszym... Biore z Ciebie przyklad! ;) Pozd. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Time magazine IP: *.online-age.net 25.10.02, 15:33 Marta! W wydaniu Time magazine - wersja wdrukowana w USA - z dnia 28 paz 2002 jest artukol Southwest - pierwszej taniej lini lotniczej w USA. Ciekawe porownanie o tym jak oni kontroluja koszty, motywuja pracownikow...i zarabiajal pieniadze Pozdrowienia, L Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: Time magazine IP: *.73-24.tampabay.rr.com 25.10.02, 16:49 Dziekuje.Zaraz bede szukac. musze sie pochwalic,ze w ciagu ostatnich dwoch wieczoroff poprostu pochlanelam dwie ksiazki o FA. bbylam w bibliotece poszukac tych ksiazek ktore mi poleciles ,ale nic nie znalazlam.Mam juz na oku druga biblioteke dw arazy wieksza:-) P.S. Przeczytalam gdzies, ze nie ma szans na prace jako Flight attendant w Polsce.Dlaczego?wies zco s o tym? Czy to znaczy ze bede musiala sie w przyszlosci przeprowadzic do Dubaju ? Pzdrrrr Marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: Time magazine IP: *.73-24.tampabay.rr.com 25.10.02, 16:58 "Flight attendants at Southwest work as many as 150 hours a month" Lukasz! Naprawde Ci zalezy zeby mnie zniechecic? ;) M. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirko Flight attendants czyli obrazliwie: stewardessa IP: 65.206.44.* 25.10.02, 20:39 Jest chyba tym rodzajem kariery co agentka handlu nieruchomosciami. Ladnie (obiecujaco!) wygladac, usmiechac sie duzo i miec po prostu szczescie. Przejsciowy etap w zyciu dla wiekszosci a praca do emerytury dla nielicznych. Slabiutkie pieniadze, ew. szansa na skasowanie mlodego pilota (nieliczne takie zwiazki maja z jakiegos powodu szanse przetrwania) a iluzja "zobaczenia swiata" latwa do wyobrazenia: po calym 14 godz. dniu na nogach i chlodnej/cieplej (zalezy kto co lubi) poscieli hotelowej, kedy do wyjzadu na lotnisko i calonocnego lotu masz 6 godzin a w tym obiad - jedziesz zwiedzac czy aby na spacer po kilku okolicznych sklepach i na godzine dwie znow do lozka - podladowac baterii? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Crazy222 Re: Flight attendants czyli obrazliwie: stewardes IP: *.73-24.tampabay.rr.com 25.10.02, 20:47 Dzien Flight Attendant trwa czasem duzo wieceej niz czternascie godzin,czasem nawet nie ma czasu zjesc, i biega sie na glodniaka! Pasazerowie na ciebie wymiotuja,krzycza, maja zal ze kurczak jest niedogotowany...itp itp. Ja to wiem. ALe wlasnie chce zeby moje zycie tak wygladalo.Zebym byla zapracowana,zmeczona.Lubie to, nie chce byczyc sie do gory brzuchem w weekendy.Chce miec swiadomosc ze zaraz moze do mnie zadzwonic ktos z lotniska, i za 15 minut mam byc gotowa! Dla niektorych to jest dziwne i niepojete. Wporzadku-wolisz pracowac w banku osiem godzin ddziennie - Twoja sprawa.ja marze o lataniu.I prosze, niemoff mi jakie to jest trudne i meczace ... Pzdr. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirko "How to" IP: 65.206.44.* 25.10.02, 22:34 choosetocruise.com/flightstewardess.html www.marshamarks.com/flight_attendant.htm www.iaopa.org/resources/qual/flightatt.html www.airlinecareer.com/ www.aerocourse.com/flightattendant.html www.inflightcareers.com/index.php www.homestead.com/InflightBeautyGuide/files/links.htm biznet.maximizer.com/flightexpress/ www.iflyswa.com/careers/flight_attendant.html inflightcareer.tripod.com/ www.jet-jobs.com/seminar/flightattendant.html $20 000/rok w USA??? To niestety glodowa pensja sprzedawczyni sklepowej! Nie starczy na splate samochodu i czynsz za male dwupokojowe mieszkanie w wielu miastach gdzie sa lotniska i centra linii! .. a moze droga konkursu w RPA !????! www.eccentrix.com/members/sacabincrew/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz 150 hrs per week to nie tak duzo IP: *.online-age.net 29.10.02, 20:48 Hej! Czy to tak naprawde duzo: to na dzien okolo 7 godzin biorac pod uwage 22 dni w pracy - a na pewno jest ich wiecej w Southwest. Jest jeszcze ten element: w low-cost nie ma caterigu nietylko masz zglowy problemy z niedopieczonego kurczakiem ale rowniez spedzach wiecej czasu w poweitrzy poniewaz samolot nie musi stac na lotnisku i czakac na wysprzatanie po jedeniu i zapakowanie tego nowego. W dodtaku Amerykanskie przepisy i normy na 737 mowia ze jest tam tylko 3 FA (w porownaniu w LOT jest od 5 do 6). Mam paru znojomych, ktorzy lataja w innym low-cost: JetBlue i wasnie chwala sobie to ze lataja czesciej i wiecej. Bo tak na prawde dla tych co maja w zylach paliwo lotnicze to jest walsnie COOL! Pozdrowienia, L Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe.k do Łukasza 30.10.02, 10:33 cześć Łukasz , widzę , że masz dużą wiedzę na temat linii lotniczych , mam do Ciebie wielką prośbę , możesz skontaktować się ze mną na skrzynkę , potrzebuję Twojej pomocy ; studiuję amerykanistykę i będę pisać pracę , ogólnie mówiąc , na temat amerykańskich linii ; jeżeli znajdziesz chwilkę będę Ci bardzo wdzięczna...:) Phoebe .................:)............................. Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe.k do Łukasza 30.10.02, 10:34 cześć Łukasz , widzę , że masz dużą wiedzę na temat linii lotniczych , mam do Ciebie wielką prośbę , możesz skontaktować się ze mną na skrzynkę , potrzebuję Twojej pomocy ; studiuję amerykanistykę i będę pisać pracę , ogólnie mówiąc , na temat amerykańskich linii ; jeżeli znajdziesz chwilkę będę Ci bardzo wdzięczna...:) Phoebe .................:)............................. Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe.k do Łukasza 30.10.02, 10:35 cześć Łukasz , widzę , że masz dużą wiedzę na temat linii lotniczych , mam do Ciebie wielką prośbę , możesz skontaktować się ze mną na skrzynkę , potrzebuję Twojej pomocy ; studiuję amerykanistykę i będę pisać pracę , ogólnie mówiąc , na temat amerykańskich linii ; jeżeli znajdziesz chwilkę będę Ci bardzo wdzięczna...:) Phoebe .................:)............................. Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe.k do Łukasza 30.10.02, 10:35 cześć Łukasz , widzę , że masz dużą wiedzę na temat linii lotniczych , mam do Ciebie wielką prośbę , możesz skontaktować się ze mną na skrzynkę , potrzebuję Twojej pomocy ; studiuję amerykanistykę i będę pisać pracę , ogólnie mówiąc , na temat amerykańskich linii ; jeżeli znajdziesz chwilkę będę Ci bardzo wdzięczna...:) Phoebe .................:)............................. Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe.k do Łukasza 30.10.02, 10:36 cześć Łukasz , widzę , że masz dużą wiedzę na temat linii lotniczych , mam do Ciebie wielką prośbę , możesz skontaktować się ze mną na skrzynkę , potrzebuję Twojej pomocy ; studiuję amerykanistykę i będę pisać pracę , ogólnie mówiąc , na temat amerykańskich linii ; jeżeli znajdziesz chwilkę będę Ci bardzo wdzięczna...:) Phoebe .................:)............................. Odpowiedz Link Zgłoś
phoebe.k Re: do Łukasza 30.10.02, 11:30 ooops , przepraszam za odbitki , ale wystąpiły jakieś problemy techniczne na serwerze i non stop odsyłało mi wiadomość , nie wiedziałam , że to się wysyła ; sorki Phoebe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz zapomnialem IP: *.online-age.net 04.11.02, 16:08 Przepraszam po prostu zapomnilem: moj e-mail to lukasz_n@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz OK podczas weekendu IP: *.online-age.net 31.10.02, 15:28 Phoebe: zkontaktuje sie podczas weekendu lub jeszce przed Pozdrowienia, Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz do Phonebe IP: *.online-age.net 18.11.02, 16:34 Hey! Co slychowac. Daj znac ja tam postepy z praca! Pozdrowienia, Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś