Dodaj do ulubionych

Pracowity Krwinek - problem z pytaniami

25.02.11, 20:13
Hej, słuchajcie od niedawna gram w Krwinka, całkiem fajna zręcznościówka i przede wszystkim wciągająca trzeba mieć dobry refleks, hehe czasem to już mnie palce bolą :) no i można w tej grze też wygrać nagrody :) Ale oprócz refleksu i zbierania rubinów, odpowiada się na pytania i za te pytania jest o wiele więcej przyznawanych punktów. I tu pojawia się problem bo niektóre z nich sprawiają mi trudność. Grał już ktoś z Was z Krwinka i może zna odpowiedzi na pytania. Na początek te, które mnie aktualnie blokuje i nie mogę zebrać więcej punktów. : Dlaczego dłuższy pobyt w Wielkiej Brytanii, Francji, czy Irlandii w latach 1980-96 uniemożliwia oddanie krwi? Proszę pomóżcie, zna ktoś odpowiedź??
Obserwuj wątek
    • Gość: karski1 Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 08:05
      sam ostatnio oddałem krew - dzięki temu czuję się spełniony :)

-
      forum biznesowe
      • Gość: Gienek Re: Gadająca popielniczka! IP: *.xdsl.centertel.pl 10.05.11, 15:47
        zeby wykluczyć ryzyko BSE..

GADAJĄCA POPIELNICZKA - popielniczka która kaszle, dusi się i gada!
    • rysiek2011 Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 26.02.11, 14:39
      czarny.kala napisał:

> Dlaczego dłuższy pobyt w Wielkiej Brytanii, Francji, czy Irlandii w latach 1980-96
      > uniemożliwia oddanie krwi? Proszę pomóżcie, zna ktoś odpowiedź??

Żeby wykluczyć ryzyko BSE, które występowało w tamtych latach w tamtych rejonach. (pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85bczasta_encefalopatia_byd%C5%82a)
      • czarny.kala Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 27.02.11, 19:28
        Dzięki Wam bardzo za odpowiedzi :) BSE to choroba wściekłych krów, tak? a wiecie może, która grupa krwi w Polsce występuje najrzadziej i kiedy dostaje się statut honorowego dawcy? Mam jeszcze kilka pytań, które oblałem. Ta gra pytaniami mi kiedyś wykończy, nie da się ukryć, że czasem zadają bardzo szczegółowe i trudne pytania. a z Was ktoś grał? natrafił na jakieś trudne pytanie? bo tak to się fajnie gra, nie jest jakaś skomplikowana tylko pytania czasem mnie zaskakują...
        • rysiek2011 Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 27.02.11, 21:03
          czarny.kala napisał:

> Dzięki Wam bardzo za odpowiedzi :) BSE to choroba wściekłych krów, tak? a wieci
          > e może, która grupa krwi w Polsce występuje najrzadziej i kiedy dostaje się sta
          > tut honorowego dawcy?

1.Tak
          2.pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi (pod koniec strony masz Polskę)
          3.www.pckjaroslaw.info/images/pdfy/ustawa%20o%20krwi.pdf (rozdział drugi)
          • czarny.kala Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 28.02.11, 19:35
            dzięki za odpowiedź rysiek2011, faktycznie sporo wiesz i wiesz gdzie szukać. Skąd ta wiedza, z Krwinka czy tak po prostu? Bo może grasz tak samo jak ja? Mnie szczerze mówiąc niektóre te pytania zagięły i stąd mój problem, że część pytań jest banalna, część trudna a część niby prosta, ale podchwytliwa :)
            • rysiek2011 Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 01.03.11, 09:12
              Nie, nie gram w Krwinka :)
              Od czasu do czasu oddaje krew i kiedyś czytałem co nieco w tematyce krwiodawstwa
              • czarny.kala Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 01.03.11, 20:22
                To faktycznie posiadasz spora wiedzę... ja szczerze powiedziawszy dopiero uczę się na tych pytaniach wielu rzeczy, więc nie jest to takie złe:) Czasem faktycznie ciężko jest znaleźć informacje dotyczące jakiegoś pytania, ale dobrze są pomocni ludzi i pomagają. Dzięki :) A zacząłeś interesować się tą tematyką przed oddaniem krwi czy już jak się zaczęło? Jeśli oddajesz krew to pewnie znasz odpowiedź na ostatnie pytanie:) dlaczego warto być krwiodawcą :)?
                • rysiek2011 Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 01.03.11, 21:55
                  czarny.kala napisał:

> A zacząłeś interesować się tą tematyką przed
                  > oddaniem krwi czy już jak się zaczęło? Jeśli oddajesz krew to pewnie znasz odpo
                  > wiedź na ostatnie pytanie:) dlaczego warto być krwiodawcą :)?

Zacząłem czytać już po oddaniu krwi. Między innymi nurtowały mnie niektóre pytania z ankiety przed oddaniem krwi.
                  A dlaczego warto być krwiodawcą? Każdy ma inny powód. W większości chodzi o zrobienie czegoś dobrego, być może uratowanie innemu człowiekowi życia lub zdrowia. To nic nie kosztuje a wiele znaczy dla potrzebujących.
                  • czarny.kala Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 03.03.11, 19:41
                    Dlatego też uważam, że takie gry i zabawy wcale nie są złe. Bo mam wrażenie, że trochę zwiększyła się u mnie świadomośc na niektóre tematy.I chyba ważne zresztą. Oj można się bardzo dużo nauczyc, nie tylko bawic... Chociaż mam wrażenie, że zrobiło się to dziś dośc popularne. Czy się mylę??
                    • xana0 Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 05.03.11, 10:41
                      Ja też sobie tak pykam ostatnimi czasy i nawet nie mam wyrzutów sumienia, że marnuję czas, który mogłaby poświęcić na naukę, bo w końcu uczę się grając w to nie :)?
                      a na jakie nagrody się czaicie :P?
                      • czarny.kala Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 21.03.11, 15:33
                        xana0 napisała:

> Ja też sobie tak pykam ostatnimi czasy i nawet nie mam wyrzutów sumienia, że ma
                        > rnuję czas, który mogłaby poświęcić na naukę, bo w końcu uczę się grając w to
                        > nie :)?
                        > a na jakie nagrody się czaicie :P?

No pewnie, że tak/ Można się sporo nauczyc. Ja się wiele dowiedziałem i żałuję, że gra już się kończy, bo się wciągnąłem w gierkę. Powinna trwac cały czas:) a jak u Was? Są jakieś wygrane w Krwinku??
      • s-orbona Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami 10.05.11, 10:29
        Trzeba było tylko poczytać:P
    • Gość: artik Re: Sztaba złota 1kg - Prezent! IP: *.xdsl.centertel.pl 10.05.11, 15:45
      Sztabka złota 1kg - Pokaż innym że jesteś bogatszy niż myślą!
    • Gość: Genaro Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: 121.143.81.* 02.05.12, 15:32
      Film Elitarni Ostatnie starcie 2010 jest super! Polecam!
    • Gość: Laurie Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: *.rcil.gov.in 02.05.12, 15:47
      Film Pina (2011) jest super! Polecam!
    • Gość: Cherryl Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: 180.246.188.* 31.05.12, 15:25
      Film Generał (1926) jest super! Polecam!
    • Gość: Aura Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: 180.245.115.* 31.05.12, 15:28
      Film Rec 3 (2012) jest super! Polecam!
    • Gość: Bruno Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: *.183.234-60.dynamic.3bb.co.th 27.07.12, 13:28
      Film Zakochany Goethe (2010) jest super! Polecam!
    • Gość: Hanh Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: *.183.234-60.dynamic.3bb.co.th 27.07.12, 13:47
      Juz mozna obejrzec film Moja lodz podwodna (2010) online!
    • Gość: Rex Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: *.183.234-60.dynamic.3bb.co.th 27.07.12, 14:07
      Juz mozna obejrzec film Dokad teraz? (2011) online!
    • Gość: Malik Re: Pracowity Krwinek - problem z pytaniami IP: *.214.248.67.static.host.gvt.net.br 06.03.13, 12:07
      Juz mozna obejrzec film Muppety (2011) online!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka