ralston 30.08.05, 09:53 Mam trochę zebranego owocu jarzębiny. Potrzebuję sprawdzonego przepisu na nalewkę. Kto poratuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatka_ Re: Nalewka z jarzębiny 31.08.05, 14:38 Z tego co sie zorientowalam, zaleca sie dodanie innych owocow np. suszonych sliwek, jak w przepisie ponizej, albo lepiej - rodzynek. Składniki na 2,2 litra: 2 kg jarzębiny 100 g suszonych śliwek 2,5 litra wódki czystej 45% Sposób przygotowania: Jarzębinę zerwać po pierwszych przymrozkach( lub zerwaną wsadzić na noc do zamrażalnika a potem rozmrozić). Ułożyć owoce na blaszy i podpiekać w piekarniku uważając żeby sie nie przypaliły i nie przywarły do blachy. Przesypać do naczynia, dodać śliwki zalać wódką. Płyn z owocami wstawić w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować przez bibułe i rozlać do butelek. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nalewka z jarzębiny 31.08.05, 14:55 Ten przepis widziałem już gdzieś w necie. Zresztą jedyny jaki znalazłem. Czy ktoś z Twoich znajomych go może wypróbował? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nalewka z jarzębiny 01.09.05, 09:26 No to trzeba będzie podjąć ryzyko :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nalewka z jarzębiny 29.08.06, 18:24 Niestety nie udało się zrobić nalewki. Cały zapas jarzębiny szlag trafił kiedy się lodówka zepsuła. Może w tym roku się uda... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Nowe pomysły na nalewki? 09.10.06, 09:01 Na orzechówkę już za późno, pigwy nie ma w tym roku, została jarzębina. Żona znalazła gdzieś przepis na nalewkę z jarzębiny i liści porzeczki chyba. Może wypróbujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Nalewka z jarzębiny 09.10.06, 22:49 Nalewka wiśniowa na rumie. Markowa. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Nalewka z jarzębiny 09.10.06, 22:50 A piłeś Maraschino? Nalewka wiśniowa ale bez koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Nalewka z jarzębiny 09.10.06, 22:53 Jak to bez koloru? :-O To jakby wodanieniebieska a trawaniezioelona. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Nalewka z jarzębiny 09.10.06, 23:04 Ale tak jest. jak się pofatygujesz to mogę poczęstować. Przywieźlim z Czarnogóry. Odpowiedz Link Zgłoś