Dodaj do ulubionych

jak przerobić pastuch :)

13.05.07, 15:44
6 Cze 2005 01:02 Re: pastuch elektryczny
Witam. Na prośbę kolegi przerobiłem pastuch. Orginalnie ładowane kondensatory
były do napięcia około 300 V. Podniosłem je do ok 600 V. Po zastosowaniu cewki
zapłonowej uzyskałem iskrę o ok 6 cm długości. Jednak wydolność prądowa była
mała i napięcie opadało za mocno na długiej linii pastucha. W cewce dużo
energii magnetycznej rozprasza się z powodu braku zamknięcia strumienia
magnetycznego w rdzeniu żelaznym. To tak jakby zrobić transformator i włożyć
trochę blaszek do karkasu, efekt mizerny. Rozwiązanie tego problemu to
zastosować porządny transformator podwyższający napięcie. Tu zastosowałem
własny patent transformator od kuchenki mikrofalowej. Jednak pragnę zwrócić
uwagę, iż jest to niebezpieczne, energia jest transformowana na stronę wtórną
z małymi stratami i uzyskiwane napięcia wysokie. To nie zabawa dla amatorów.
Obserwuj wątek
    • mateuszwierzbicki rezystorki, elektryzatorki, neonóweczki, schemacik 13.05.07, 15:47
      18 Cze 2005 22:00 Re: pastuch elektryczny
      Witam
      Usterka usunięta 8-) . Uszkodzony był (przerwa) rezystorek R2, po wymianie
      rezystorka elektryzator radośnie błysnął swoją neonóweczką :D :D . Szczerze
      mówiąc myślałem, że elektryzatorek pracuje ciągle a tu okazuje się, układzik
      pracuje impulsowo (krótkie impulsy wysokiego napięcia). Dzięki za schemacik!!!.
      • mateuszwierzbicki daję Wam jeszcze jeden pastuch 13.05.07, 15:49
        Masz tu jeszcze jeden sprawdzony pastuch.
        Zamiast trafa i mostka możesz użyć baterii 6V do pastucha, ale układ można
        zasilać napięciami do 15V.
        Zamiast BDY25 można użyć np. KU 607 lub każdego innego o napięciu C- E ok. 100V.
        Może się okazać, że trzeba będzie zrezygnować z D5 - zależy od typu użytej
        cewki. Ja zastosowałem cewkę od malucha dwubiegunową olejową i musiałem
        zrezygnować z niej. Tranzystor może być bez radiatora - moc wydzielana na nim
        jest znikoma.
        • mateuszwierzbicki brak testów pastucha na dzieciach 13.05.07, 15:50
          24 Cze 2005 15:06 Re: pastuch elektryczny
          Kontekst
          W opisamym pastuchu częstotliwość pracy pzrzetwornicy zawiera się w granicach
          200-400Hz. Myślę, że ze względu na krótki czas otwarcia tranzystora przez cewkę
          płynie stosunkowo mały prąd, a w związku z tym moc wyładowań jest niewielka -
          choć napięcie wysokie.
          Opisanego pastucha nie "testowałem" na dzieciach ale na sobie i muszę
          powiedzieć, że ręka sama się cofa - efekt jakby ktoś uderzył mnie lekko w ramię.
          Pastuchy działające z częstotliwością ok. 1Hz mają dużo większą moc indukowaną w
          cewce WN i wiem, że nie robią krzywdy dzieciom, gdyż dawno temu przetestowałem
          jeden taki na sobie - i nadal żyję.
          • mateuszwierzbicki zbawienny wpływ PREDATOR 13.05.07, 15:52
            Re: pastuch elektryczny
            Dzięki PREDATOR już naprawiłem, więc schemat jest mi juz nie potrzebny
            • mateuszwierzbicki trafa do pastuchów 13.05.07, 15:53
              28 Cze 2006 10:14 Re: pastuch elektryczny
              Witam!!
              Trafa do pastuchów posiada sklep w Augustowie, są na ferrycie, cena ok. 30pln.
              Posiadają tam też te małe do przetwornicy.
              • mateuszwierzbicki zrób to sam 13.05.07, 15:54
                19 Maj 2005 17:52 Re: pastuch elektryczny
                zamiast tegotrafa mozesz uzyc cewki wysokiego napiecia od motocykla też bedzie
                działać sam widziałem takowy patent na mazurach i działał i to z dobrym skutkiem
                tam była cewka od samochodu Trabant
                • mateuszwierzbicki pastuch high tech 13.05.07, 15:57
                  26 Wrz 2005 07:53 pastuch elektryczny-zabezpieczenie przed jego uszkodzeniem..
                  Mam takie ciekawe zlecenie od znajomego!
                  Znajomy ma na pastwisku elektrycznego pastucha(kilka km) i chce zebym mu go
                  zabezpieczyl przed uszkodzeniem jego czyli przecieciem drutow lub odlaczeniem
                  napiecia.chce o tym wiedziec poprzez np wyslanego smsa.
                  trzeba bedzie zastosowac modol gsm +komorka...ale jak ten modol wysterowac??
                  co zastosowac zeby podczas przeciecia przewodow modol gsm dostal impuls??
                  • millefiori Re: pastuch high tech 13.05.07, 17:46
                    Gdzie Filon? - spytala Laura, chwiejac sie na obcasach a la Ludwik XV i
                    starajac sie jednoczesnie zapanowac nad stadem ufryzowanych i upudrowanych na
                    rokokowo barankow, spietych jedwabnymi smyczkami z roziowej wstazki.
                    • mateuszwierzbicki Re: pastuch high tech 13.05.07, 17:48
                      po elektrycznym jaworem :)
                      • millefiori Re: pastuch high tech 13.05.07, 17:53
                        Przeciez jeszcze ksiezyc nie wzeszedl, psy sie nie uspily... A to klaskanie, co
                        sie rozlega, coz oznacza, Panie Mateuszu?
                        • mateuszwierzbicki Re: pastuch high tech 13.05.07, 17:54
                          to standing ovation :)
                          • millefiori Re: pastuch high tech 13.05.07, 17:57
                            Dla Elektrycznych Pastuchów?
                            • mateuszwierzbicki Re: pastuch high tech 13.05.07, 17:58
                              na to wychodzi. Odstraszenie Filona przed zniszczeniem jawora nie jest takie
                              proste :)
                              • millefiori Re: pastuch high tech 13.05.07, 19:49
                                O jerum, proundem go pieszczou???
                                • mateuszwierzbicki Re: pastuch high tech 13.05.07, 19:58
                                  a próndem, próndem :)
                                  • zielonamysz Re: pastuch high tech 13.05.07, 22:21
                                    A czy ona nie wola,ta Laura- Ty jawor, ty jawor..tu Brzoza, tu brzoza? Czy jakos
                                    tak...
                                    • brezly Re: pastuch high tech 14.05.07, 08:07
                                      Stac mnie tylko na pojekujace: ech.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka