mig72 04.07.05, 12:23 Ostatnio wpadła mi w oko (i ucho) szaradziarska ciekawostka: Nazwa mieszkanki pewnego kraju brzmi dokładnie tak samo jak nazwa tego państwa. Jaki to kraj? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Zagadka 2 04.07.05, 12:39 A mnie ostatnio wpadła w oko nazwa mieszkanki pewnej miejscowości, która brzmi jak kontrbój. Zgadnie ktoś?   ;-) Odpowiedz Link
mig72 Re: Zagadka 04.07.05, 12:40 Brawo, brawo! To chyba jedyny taki kraj... A jest jeszcze do tego rum, ale z małej litery. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Zagadka 04.07.05, 14:11 A z kolei mieszkanka Dominiki może mieć na imię Dominika. Nie wiem, jak się nazywa mieszkanka Dominiki, bo Dominikanka pochodzi raczej z Dominikany. Odpowiedz Link
reptar Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 07.07.05, 13:14 Mieszkanka pewnego miasta jest jak czynność przygotowawcza do sobótkowej imprezy. Kto wie, o którą mieszkankę tym razem chodzi? BTW: całkiem ciekawy materiał te mieszkanki. Czy ktoś już to wykorzystywał jako pomysł na "mieszkankowe" zadanie? Odpowiedz Link
uhuhu Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 07.07.05, 14:03 Na razie nie wiem, ale gdyby to nie była mieszkanka, tylko mieszkanki oraz gdyby to nie było przed sobótką, tylko po, a przynajmniej w trakcie - to strzelałbym, że chodzi o GNIEWIANKI. Odpowiedz Link
reptar Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 07.07.05, 20:35 reptar napisał: > jest jak czynność... ...określona rzeczownikiem odczasownikowym (gerundium). Plus, oczywiście, -wianka na końcu, jak to już ktoś słusznie zgadł   ;-) Odpowiedz Link
julesw Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 08.07.05, 11:57 reptar napisał: > Mieszkanka pewnego miasta jest jak czynność przygotowawcza do sobótkowej > imprezy. Kto wie, o którą mieszkankę tym razem chodzi? Jeśli czynność jest przed samą imprezą, to może być BRANIEWIANKA. Odpowiedz Link
reptar Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 08.07.05, 12:29 I właśnie o branie wianka mi chodziło   ;-) Punkt dla Ciebie! Odpowiedz Link
julesw A oto i zagadka :-) 11.07.05, 13:59 Chodzi o miasto, z którego homonimowo musi pochodzić dużo wakacyjnych dziewczyn :-) (innymi słowy: wiele _ _ _ _ _ _ z _ _ _ _ _ _) Odpowiedz Link
mig72 Re: A oto i zagadka :-) 11.07.05, 14:34 Po mojemu to mogłoby być tak: wiele LASEK z LASEK, ale jest o jedną kratkę za dużo. Przeoczenie autora czy inne rozwiązanie? Odpowiedz Link
julesw Re: A oto i zagadka :-) 11.07.05, 14:40 mig72 napisał: > Po mojemu to mogłoby być tak: > wiele LASEK z LASEK, ale jest o jedną kratkę za dużo. > Przeoczenie autora czy inne rozwiązanie? Też fajne, ale LASKI zdaje się nie mają statutu miasta, a więc to nie to. Odpowiedz Link
rauoaf Re: A oto i zagadka :-) 11.07.05, 15:34 Jules, jedna lepsza niż wiele;) RÓŻANA z RÓŻANA Odpowiedz Link
julesw Re: A oto i zagadka :-) 11.07.05, 15:50 rauoaf napisał: > Jules, jedna lepsza niż wiele;) > RÓŻANA z RÓŻANA O ile dobra, to z pewnością :-) Ale w kupie większy wybór :-) I nie chodzi o WRONKI (chociaż te nadzwyczaj stadne :-)) Odpowiedz Link
julesw Re: A oto i zagadka :-) - korekta... 11.07.05, 16:25 Okazuje się, że letnia pora tak mnie rozleniwiła, że utrudniłem zagdkę za bardzo, bo jest w niej... błąd gramatyczny :-( Zagadkę okazuje się można uratować, tyle że trzeba z niej zrobić... metagram (różne litery na drugim miejscu), a dziewczyny juz nie są takie wakacyjne, ale za to można zażyć :-) Odpowiedz Link
julesw Re: A oto i zagadka :-) - rozwiązanie 12.07.05, 09:22 Chyba za bardzo zagmatwałem to wszystko... Przepraszam wszystkich zainteresowanych za zamieszanie. Z propozycji rozwiązań, które padły pierwsze były LASKI, więc punkt dla miga. A miasto, które zainspirowało do zamieszania to MOŃKI (woj. podlaskie). Odpowiedz Link
mig72 Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 11.07.05, 11:24 Jeszcze jedna zagadka tego typu: Mieszkanka jakiego polskiego miasta jest blisko związana... z makaronem? I kolejna: Mieszka w Azji, a wychodzi z zabijaki. (W tym przypadku specjalne ukłony dla reptara - na pewno będzie wiedział, o co chodzi) :-))) Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 11.07.05, 12:17 zag 1 - kolanka? zag 2 - nie wiem :( Odpowiedz Link
mig72 Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 11.07.05, 12:23 Zagadka 1 - dobrze. Jeśli chodzi o drugą, to takie nietypowe słowo znalazłem w "Nowym Słowniku języka polskiego". Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 11.07.05, 12:47 zag 2 - zabijka - mieszkanka AbuZabi? Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Zagadek o mieszkankach ciąg dalszy 11.07.05, 13:24 po mojemu powinna być abuzabijka, no ale twórcy słowników wiedzą lepiej, jam jest tylko laik... Odpowiedz Link
reptar Kolejna zagadka 12.07.05, 18:07 Będzie opisane w sposób skomplikowany. Wyobraźcie sobie takie zadanie - złączki. Niektóre kratki są ukośnie podzielone i wpisuje się w nie dwie litery, którymi różnią się dwa wyrazy. Np. są cztery kratki, trzecia jest dzielona, wpisujemy wyrazy KARA i KATA tak: 1. K. 2. A. 3. R/T. 4. A. Tu wystąpił dodatkowy efekt: jeśli przeczytać wszystkie pięć liter, otrzymujemy nowy wyraz KARTA. Należy znaleźć trzy wyrazy, które dadzą ten sam efekt. Będą to: 7-literowy rzeczownik pospolity 7-literowa mieszkanka 8-literowa mieszkanka Dla ułatwienia dodam, że jest to zadanie z jajem ;-) Odpowiedz Link
misumena Re: Kolejna zagadka - rozwiązanie i nowa zagadka 13.07.05, 13:02 PISANKA PIZANKA PISZANKA A tym, którym popsułam przyjemność proponuję taką: metagram nazw miejscowości na 5 liter mieszkanki obu miejscowości to 10 literowy homonim dla ułatwienia dodam, że są to nazwy lekko zabarwione uczuciem. Odpowiedz Link
wolny_strzelec1 Re: Kolejna zagadka - rozwiązanie i nowa zagadka 14.07.05, 10:56 Podpowiedź: w metagramie zmienna jest ostatnia litera M. Odpowiedz Link
misumena Re: Kolejna zagadka - rozwiązanie i nowa zagadka 14.07.05, 14:42 Nie chciałabym być nieuprzejma, ale chyba starszemu strzelcowi coś się pomyliło. Jak może M zmienić się w inną literę i potem być homonimem? Wszyscy już pewnie wyjechali, a ci którzy zostali nie zniżają do rozwiązywania tak łatwych zagadek, więc dla czytających, którzy nie odgadli: LUBIN LUBIŃ LUBINIANKA Udanych urlopów życzy misumena :) Odpowiedz Link
reptar Re: Kolejna zagadka - rozwiązanie i nowa zagadka 14.07.05, 18:22 misumena napisała: > Wszyscy już pewnie wyjechali, a ci którzy zostali nie zniżają do rozwiązywania > tak łatwych zagadek Aleś niecierpliwa! Próbowałem, ale po podpowiedzi Strzelca straciłem wszelką nadzieję i już tylko się nie mogłem doczekać tego rozwiązania z M   ;-) Odpowiedz Link
wolny_strzelec1 Re: Kolejna zagadka - rozwiązanie i nowa zagadka 14.07.05, 18:25 Nic mi się nie pomyliło, myślałem o : ROZUM (miejscowość niedaleko Torunia), ROZUU miejswcowość na holenderskiej wyspie Oost Vlieland, a mieszkanki ROZUMIANKI. Natomiast uczucie to rozpacz jakiej doznaję na myśl o braku rozumu u niektórych... Pozdrawiam w_s. P.S. Pewnie mi zaraz napiszecie, że ROZUUMIANKA nie spełnia warunków, ale tego przecież nie słychać. ;-) Odpowiedz Link
reptar Re: Kolejna zagadka - rozwiązanie i nowa zagadka 14.07.05, 18:30 Ładne, a ROZUMIANKA z ROZUU jest do przyjęcia, podobnie jak NUKIJKA z NUUK czy AŁMATKA z AŁMA ATY (gwoli ścisłości ta ostatnia ma co najmniej dwie różne pisownie w PWN-ie). Odpowiedz Link
reptar Logogryf 26.07.05, 17:45 <1>ANKA - obywatelka pewnego państwa <2>ANKA - obywatelka innego państwa <1><2> - czasownik w trybie rozkazującym Bez anagramowania, za to cząstki <1> i <2> nie są tej samej długości. Odpowiedz Link
julesw Re: Logogryf 27.07.05, 13:41 reptar napisał: > <1>ANKA - obywatelka pewnego państwa > <2>ANKA - obywatelka innego państwa > <1><2> - czasownik w trybie rozkazującym > > Bez anagramowania, za to cząstki <1> i <2> nie są tej samej dłu > gości. PAPUGUJ! A może jednak pozostań oryginalny :-) Odpowiedz Link
reptar Re: Logogryf 27.07.05, 18:26 julesw napisał: > PAPUGUJ! A może jednak pozostań oryginalny :-) Brawo, Jules! (niby wakacje, ale jednak chodzą ludzie po forum; cieszę się podwójnie). Odpowiedz Link
reptar Anagramogryf 27.07.05, 19:10 <1>ANKA - obywatelka pewnego państwa w Europie <2>ANKA - mieszkanka pewnego miasta w województwie dolnośląskim <1><2> - tym razem po zanagramowaniu! - mieszkaniec pewnego państwa w Azji Uwaga! Słowo określające mieszkankę pewnego miasta w województwie dolnośląskim jest homonimem słowa określającego mieszkankę pewnej gminy w województwie lubelskim, choć nazwy miejscowości są zdecydowanie różne. Dodatkowa zagadka więc: jak brzmią te dwie nazwy? Odpowiedz Link
reptar Re: Anagramogryf 27.07.05, 20:58 Nie chodziło mi o świdniczanki, choć - rzeczywiście! - Świdnica w dolnośląskim, Świdnik w lubelskim. Mamy zatem do czynienia z ciekawą analogią   ;-) (no a poza tym w dolnośląskim leży też wspominany wcześniej Lubin). To w lubelskim (z ostatniej zagadki) chyba nie jest miastem. Odpowiedz Link
berdyczowianka Re: Anagramogryf 27.07.05, 23:09 1 NIEMCZANKA w woj.dolnośląskim Niemcza, w woj.lubelskim Niemce 2 WATYKANKA WIETNAMCZYK Pozdrowienia :)) Pisz na Berdyczów Odpowiedz Link
berdyczowianka Re: Anagramogryf 18.09.05, 22:46 Reptar napisał: >Na Berdyczów piszę, Dzięki, że napisałeś, ale może jeszcze byłoby warto coś od czasu do czasu przeczytać, zwłaszcza we własnej skrzynce? Odpowiedz Link
reptar Re: off topic 19.09.05, 10:25 Dzięki za przypomnienie. Rzeczywiście, niezbyt systematycznie ściągam mejle z tej (gazetowej) skrzynki, więc parę zaległości było. Ale... niczego od berdyczowianki... Odpowiedz Link
julesw Logogryf metagramowy 28.07.05, 09:11 Dwie mieszkanki różnych wysp i obywatelka pewnego państwa są metagramami, a ich pierwsze litery (różne) ustawione w odpowiedniej kolejności tworzą markę samochodów. Jakie to panie i jakimi autami lubią jeździć? (zadanie ma mały kruczek) Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Logogryf metagramowy 28.07.05, 12:36 proste :) BMW balijka Malijka Walijka Odpowiedz Link
julesw Re: Logogryf metagramowy 28.07.05, 12:56 wujekjarek1 napisał: > proste :) Wakacyjne :-) Oczywiście chodzi o BMW. Odpowiedz Link