Dodaj do ulubionych

jak się przygotować do USG ?

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.10.04, 19:00
wybieram się niedługo do ginekologa i chciałabym zrobić sobie USG brzucha.. niestety nie mam pojęcia czy należy jakoś przygotować się do takiego badania..
gdzieś czytałam że przy USG zewnętrznym należy wypić dużo płynów a przed dopochwowym przeciwnie..przyjść z puściutkim pęcherzem..

czy Wam lekarz dawał jakieś wytyczne przed tym badaniem?

mam taki problem że będę u tego lekarza po raz pierwszy i nie wiem dokładnie które USG wykonuje smile więc nie wiem co zrobić :0

Obserwuj wątek
    • Gość: kobietka Re: jak się przygotować do USG ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 13:36
      podciągam wąteksmile
      i jestem ciekawa jakie USG przeważnie wykonują lekarze (w swoich gabinetach)?
    • asia106 Re: jak się przygotować do USG ? 13.10.04, 13:56
      Najlepiej przedzwoń do lekarza i dowiedz się jakie USG wykonuje bo rzeczywiście
      jest tak, że do USG dopochwowego należy mieć pusty pęcherz a do zewnętrznego
      pełny. W większości nowoczesnych gabinetów wykonuje się USG dopochwowe ale być
      może zależy to też od indywidualnych potrzeb pacjentki.
      pozdrawiam
    • magdalena32 Re: jak się przygotować do USG ? 13.10.04, 21:55
      zrobiłam sobie usg po tym jak ginekolog podejrzewała u mnie torbiel na jajniku
      a to było jedyne wyjście aby to potwierdzić. Kosztowało mnie to 50 zł, ale się
      opłacało bo to mi pomogło. Samo badanie nie jest przerażające. Położyłam sie na
      łóżku a ginekolog wprowadził mi do pochwy taka plastikową rurę. To nic nie boli
      ale wielkość tego sprzętu przeraża. Badanie nie jest długie trzeba sie odprężyć
      i tyle powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka