Gość: mario IP: 80.51.24.* 06.01.04, 11:21 mam nowe okna PCV i caly czas jest na nich para wodna. chyba ze mam uchylone okno, ale nie bede spal przy otwartym oknie bo zamarzne!!!!! co jest nie tak?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: Okna PCV 06.01.04, 11:52 Albo kupiłes okna z promocji, albo masz za dużą wilgotność w mieszkaniu. Para wodna skrapla się w miejscach najzimniejszych, a jednocześnie to miejsce najzimniejsze musi mieć temperaturę na tyle niską, by nastapiło skroplenie. Nie dam se uciąc, ale chyba ta temperatura, to 4 stopnie C. Twoje okna (a ściślej mówiąc - szyby) najwyraźniej nie są na tyle ciepłochronne, jak powinny. Niestety, ale oszczędzanie w kwestii dobrych okien i np. pozałowanie 500-1000 zł na lepsze szyby, wychodzi później bokiem. Ja też mam okna PCV i dosyć dużą wilgotnośc w mieszkaniu (zwłaszcza w kuchni podczas gotowania), a nigdy na okach nie pojawiła mi się skroplona woda. Odpowiedz Link Zgłoś
kw72 Re: Okna PCV 06.01.04, 13:15 Witam, Podczas np.gotowania wydziela sie duzo pary wodnej, ktora pozniej osiada na zimnych miejscach (szyby okien, glownie w okolicach ramy). Jezeli w czasie prac kuchennych lub innych (niekoniecznie w kuchni;) ) nadmiar tej pary nie zostanie usuniety poprzez wentylacje czy tez za pomoca mikrowentylacji okien lub uchylu, bedziesz mial taki efekt. Sprawdz jeszcze droznosc przewodow wentylacyjnych w kuchni i łazience - przyloz zapalniczke i zobacz, czy ogien kieruje sie w strone kratek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchelek Re: Okna PCV IP: 195.187.99.* 06.01.04, 13:58 nie ma to nic wspólnego z promocją. Okna współczesne są bardzo szczelne i ustaje wymiana powietrza. Okna powinny być rozszczelniane albo ewentualnie wyposażone w nawiewniki. Podaj adres e-mail to Ci wyślę poradnik co z tym zrobić. Tu się nie zmieści a ponadto ma rysunki i zdjęcia. Kanały wentylacyjne mogą być drożne - ale co z tego jak nie ma napływu przez okna. Na mikrouchyleniu też nie można cały czas przebywać - jest wtedy za zimno!!! Mój login - pchelek Odpowiedz Link Zgłoś