Gość: Rafal IP: *.po.opole.pl 06.01.04, 21:24 Na co mam zwrocic uwage i czy wystarczy najtansza? Z gory dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ministryofsound Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 07.01.04, 00:22 Gość portalu: Rafal napisał(a): > Na co mam zwrocic uwage i czy wystarczy najtansza? > Z gory dziekuje za odpowiedzi najtansza z makro widzialem po 35 pln netto przeciez nie bedziesz jej uzywal 12 godzin dziennie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adasiek Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.01.04, 00:39 Zalezy do czego jej bedziesz uzywal. Jak do wiercenia w betonie to polecam z SDS-em.Do tego lepsiejsze wiertelko i idzie jak w maslo :) Odpowiedz Link Zgłoś
sntx Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 07.01.04, 01:00 przeciez koles sie pyta o wiertare do domu poco mu sds ? te kilka otworow przewierci zwykla tania za 40 pln bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: 194.9.223.* 07.01.04, 11:04 ja nie polecam najtańszych ze względu na możliwe kłopoty w trakcie użytkowania. Nie chodzi o to że się zepsuje i jest na gwarancji więc można naprawić (2-3 tygodnie), a jak po gwarancji to wywalić i kupić nową. Chodzi o to, że z regóły wiertarka się psuje wtedy kiedy jest potrzebna, a wtedy kwestia ceny jest już mało istotna, liczy się to że mamy rozbabraną robotę a nie mamy niezbednego narzędzia. Oszczędność nadmierna czasami nie popołaca. Odpowiedz Link Zgłoś
nik_i Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 07.01.04, 11:06 Zależy w czym chce wiercić. Jak w cegle, to może i ta najtańsza mu wywierci. A jak mieszka w blokach z płyty... Życzę powodzenia w wierceniu w betonie. Chyba jedyna dobra rzecz z czasów komuny. Tam bez "mocniejszego" sprzętu można się nieźle namęczyć lub wręcz nic nie zrobić, no może poza spaleniem kilku wierteł. A tak w ogóle to jak się coś kupuje to lepiej od razu kupić dobre (oczywiście jak się ma trochę wolnej kaski) niż potem wkurzać się i męczyć albo wywalać i kupować nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 07.01.04, 21:45 Do czego jej będziesz używał? Ja miałem ( i mam ją jeszcze)wiertarkę Celmy na licencji Boscha, do której się zakładało przystawkę udarową. Nie szło wiercić otworów w betonie. Co ja się namęczyłem chcąc wywiercić parę otworów. Taka wiertarka jest dobra do wiercenia w cegle, pustaku czy w drewnie. Do remontów w domu potrzeba coś lepszego. Ostatnio kupiłem młot udarowy, nie za duży, wiercenie z udarem , kucie, wiercenie bez udaru. Można stosować wiertła z SDS- em, jak i zwykłe. Kupiłem jedną z tańszych ( 219 zł). Wiercenie nim otworów w betonie, czy kucie, to czysta poezja. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 07.01.04, 22:06 ew. mniej wypasiona Black@Decker z udarem Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 08.01.04, 07:49 Black&Decker - zapomnij Kup albo tańszego Skil'a (od ok. 100zł), albo droższą Celmę (250zł) Tych po 40 zł z hipermarketów importowaną przez Toyę czy Topexa się wystrzegaj. To byle co, zaraz Ci sie zespuje. Stracisz czas i nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: 194.9.223.* 08.01.04, 09:33 A ja polecam Metabo - mam model 600W - Boże co ta wiertarka przeżyła...!!! I ciągle dziala i nie chce się zepsuć! Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 08.01.04, 12:53 Najlepszy jest meselek i młotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Makita IP: 193.0.117.* 08.01.04, 16:35 W wakacje mieliśmy też ten problem. Kupiliśmy japońską Makitę - sprzęt dla profesjonalistów (ok. 400 zł) Zdecydowaliśmy się na taką, ponieważ jako jedna z niewielu ma w środku części metalowe, a nie plastik, jak np. Bosch - sprzęt dla majsterkowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tjaw Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.crowley.pl 06.02.04, 21:41 Metabo to nie jest sprzęt amatorski, chyba ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
glenn1 Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 06.02.04, 22:41 Makita w cenie 400 zł.to jest z udarem mechanicznym jest niezła,do wiercenia i kucia w betonie potrzebna jest z udarem pneumatycznym najtańsza makita z pneumatycznym to wydatek 800-900 zł.bosha raczej nie polecam chyba że profesjonalny/niebieski/, bo amatorski/zielony/ zwłaszcza te z promocji to jeden wielki chłam,hilti jest dobre ale to dla profesjonalistów/drogi sprzęt/,toya z pneumatycznym jak na swój przedział cenowy/250zł./to i tak jest dobra.Pozostałych nie używałem więc nie będę się wypowiadał na ich temat.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.e / 213.25.195.* 06.02.04, 23:37 Jeśli moge doradzić to KINZO, może nie jest to najtańsze ale i tak bardzo tanie w stosunku do jego możliwosci. Polecam młotek kłująco wiercacy pneumatyczny ok 190 zł z całym zestawem osprzetu lub znacznie wygodniejszą wiertarke z udarem pneumatycznym ok 200 zł(niestety bez osprzętu). Jedno i drugie musze sie przyznac stosowałem w przemyśle i wytrwało po prawie dwa lata i pracowało by pewnie jeszcze gdybym niestosował nadwymiarowego osprzetu. Odradzam Toya i Topex, tu nie zgadniesz co trafisz, niektóre padają na drógi dzień, inna wytrzyma kilka budów, za duże ryzyko. Pozdrawiam. Lech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrucha Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.04, 00:30 Najważniejsze są wiertła. Nawet najlepszą wiertarką z kiepskim wiertłem nic nie zdziałasz. Sam używam wiertarki z hipermarketu (zwie się chyba Agojama) za 45 zł - 550W Przewiercałem się nią nawet przez 36cm stropy wiertłem 16mm i 18mm - było ciężko (1 otwór 20 minut) ale poszło. A w drewnie robiłem 22mm otwory. Jeśli chcesz wiercić w betonie zwróć uwagę na przedni uchwyt - musi być stabilnie zamocowany. I jeszcze raz powtórzę: WIERTŁA!!! Zestawy 6 sztuk po 5zł są g... warte. Z reguły nieprawidłowo zaostrzone (do metalu) albo z kiepskim jakościowo spiekiem (do betonu) i palą się od razu. Nie ma co przesadzać i kupować od razu np. Boscha - ja kupuję polskie wiertła bodajże Widełka pakowane pojedyńczo - średnio po 3-5zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.02.04, 11:46 20 minut jeden otwor?? To bym nic nie zarobil jakbym tak wiercil.Mam Hilti TE 2.W Platformie kosztuje 999 plus Vat.Mozna nieraz zlapac w promocji. No ale inna sprawa ze ta wiertarka pracuje na siebie nie byloby dobrze jak padla w najmniej oczekiwanym momencie.Wiertelka tez moga byc troche tansze - chociaz ja akurat dostalem komplet z Hiltiego.5-6-8-10-12 kosztuje cos kolo 130 (tez plus Vat chyba) zlociszy ale trzeba przyznac ze wiertelka tez sa super. Jak juz cos kupowac to tylko z SDS-em.Moze byc nawet tanszy model ale naprawde warto. Nie ma nawet porownania miedzy wiercenie tradycyjnym a z SDS-em Odpowiedz Link Zgłoś
pietruchan Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? 07.02.04, 22:09 To ma być wiertarka dla amatora - nie ma zarabiać na siebie - bo wtedy to już nie jest amatorska robota. Tak zrozumiałem pierwotny wątek. A po 3 otworach (czyli po godzinie :-) pożyczyłem od sąsiada pneumatyczne hilti i pojechałem 4 40mm otwory w 20 minut Ale jak sobie coś dłubię w garażu (półka, drzwi, wieszak itp) albo chcę powiesić coś na ścianie to przecież nie będę wydawał 999 złociszy na hilti! Pyknę agojamą i po kłopocie (nawet bez SDSa bo wiertła są ciut droższe) - no i można nieco bicepsik wyrobić przy tradycyjnym uchwycie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Jaka wiertarke kupic dla amatora? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.02.04, 23:39 Te 999 to bylo bez Vatu 22 % :):):).Tylko ze nawet do tego garazu to by przydalo sie miec w miare dobry sprzet.Poza tym maszyny z SDS-em nie sa az takie baaaardzo drogie (chociaz drogie to pojecie wzgledne). Wiertelka z SDFS drozsze ale tez dlzuej pochodza.Ostatnio przyszlo mi "normalna" wiertarka cos zrobic to myslalem ze ze wykoncze. Odpowiedz Link Zgłoś