Dodaj do ulubionych

Nie wiem czy dobrze zrobilem - KOMIN !!!

17.09.09, 22:31
W czasie budowy domu nie wiedząc z czego wymurowac komin, uzylem
nastepujących materiałów - zaznaczam ze chce uzywac pieca na paliwo
stale - eko groszek

wnetrze komina zawiera wklad ceramiczny (kwadrat wew.16 lub 18 cm),
lączony zaprawą szamotową, dookołą wkladu wlozona zostałą "wata
szklana" wysoko-temperaturowa, następnie komin został obmurowany
pełną cegłą do krokwi, juz z dachu wymurowany został z klinkieru ale
NIEPEŁNEGO??????? TZN TAKIEGO Z DZIURAMI W ŚRODKU gdzie ostatnie 3
rzędy cegieł juz na gorze są wymurowane z pełnego klinkieru
na wierzch komina nałorzona zostala czapka z blachy no i cały komin
nad dachem został pofugowany

pytanie jest takie - Czy to ze wieksza czesc komina nad dachem jest
wymurowana z dziurawego klinkieru poza ostatnnimi 3 rzedami jest złą
praktyką i czy moze to spowodowac popękanie komina itp.

prosze o praktyczną odpowiedz

pozdrawiam dawid
Obserwuj wątek
    • bunclik Re: Nie wiem czy dobrze zrobilem - KOMIN !!! 19.09.09, 21:19
      komin nie będzie pękał bo niby z jakiej racji
      na szczycie jest czapka z blachy a i 3 ostatnie warstwy są pełne to i woda niema
      szans się dostać do dziur w klinkierze poniżej a co za tym idzie nie zamarznie i
      nie spowoduje pęknięć cegły
      • schl0 bzdury 12.03.10, 20:46
        Komin buduje się wyłącznie z cegieł pełnych. Stosowanie dziurawek jest BŁĘDEM W SZTUCE BUDOWLANEJ.
        • brofran Re: bzdury 16.03.10, 19:08
          Napisać "bzdury" to kazdy potrafi , ale uzasadnij . Ja mam taki komin z
          dziurawki , 10 lat już stoi i działa , nic sie nie sypie . Zapewne z pełnej
          cegły jest solidniejszy - ale z praktyki wiadomo ze komin szybciej trzeba
          remontować niż sciany domu.
          • schl0 uzasadnienie było dużymi literami - powtórzę... 17.03.10, 09:24
            BŁĄD W SZTUCE BUDOWLANEJ. W projekcie były dziurawki? Czy samemu wprowadziłeś zmiany ze "względów ekonomicznych"?

porównanie dla ciężko rozumnych: naprawiajac auto (oczywiscie samemu - kazdy Polak to urodzony budowlaniec, mechanik samochodowy, hydraulik) wkładasz części z innych aut, przy okazji "poprawiając" rozwiązania inżynierów?
            • marko1971 Re: uzasadnienie było dużymi literami - powtórzę. 17.03.10, 11:01
              Jeżeli z dziurawki jest obmurówka wkładki ceramicznej ocieplonej wełną
              to jest to rozwiązanie prawidłowe,a nawet lepsze gdyż jak wiadomo
              cegła dziurawka ma lepsze wartości ciepłochronne niż pełna.Oczywiście
              górne warstwy muszą być pełne żeby woda opadowa nie dostawała się wewnątrz
              dziurawki,a najlepiej jak są to specjalne klinkierowe kształtki(ostatnia warstwa
              obmurówki).

schlO - w tym przypadku nie masz racji,a uzasadnienia też nie napisałeś..:))
              • Gość: dekarz82 Re: uzasadnienie było dużymi literami - powtórzę. IP: *.sta.asta-net.com.pl 29.04.13, 21:08
                a co z wodą która pada na boczne ściany komina, ściany boczne są dużo większe od samej "czapy" i to one chłoną najwięcej wody, a te pełne u góry to dla mnie nieporozumienie nie wiem po co są dawane, to tak jakby w deszczu używać parasol i chodzić na boso
    • drogimex Komin z dziurawki 27.04.15, 21:08
      Witam,
      osobiście odradzam budowę komina, zarówno całego pionu jak i tylko samego wykończenia nad dachem, z cegieł typu "dziurawka" czy cegieł "szczelinowych". Co prawda same cegły są z zewnątrz szczelne i nie umożliwią przeciekania wody, pamiętajmy jednak, że praktycznie zawsze znajdą się pewne niedoskonałości w wykonaniu szczelin między cegłami, którymi woda może wnikać do wnętrza cegły, a następnie w dół pionu kominowego.
      Polecam artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=jakie-cegly-na-komin-murowany w którym omówiono rodzaje cegieł, jakie zaleca się stosować do wykonania komina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka