Dodaj do ulubionych

Dulux-tragedia na ścianach !

IP: 62.72.120.* 02.02.04, 14:44
Moze ktos mi wyjasni jaka jest przyczyna tego ze farba Dulux nie dosc ze nie
pokrywa dobrze scian, to jeszcze tworza sie zacieki? i wyglada wszystko nie
najlepiej? dodam ze nie maluje sama...
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 02.02.04, 16:45
      Co ty na to Once1?
      • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 02.02.04, 17:16
        vampi_r napisał:

> Co ty na to Once1?

serdeczne pozdrowienia dla Ciebie vampi_r
        :)
        Postaram sie pomóc ale musze znac kilka szczegółów
    • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 02.02.04, 17:13
      Jesli mozesz powiedziac którą farbą malujesz i jakim narzedziem -postaram ci
      sie pomóc a cha jezeli mozesz napisz jak wygladały twoje sciany przed
      malowaniem (nowe , stare itp. informacje)
      pozdr
    • Gość: Wykonawca Re: Dulux-tragedia na ścianach ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.04, 18:26
      Przyczyną zacieków może być : swieże tynki wapienne, wapnowanie świeżych
      tynków - Dulux pokrywa ale tworzy żacieki w niektórych miejscach. Takie objawy
      zaobserwowałem w nowych mieszkaniach oddawanych np. na Ursynowie.

Jeżeli musisz malować to rób to kilka razy kładąc wałkiem niwielkie ilości
      farby , po każdej warstwie odczekać dobę i malowac kolejną warstwę.

UWAGA: Na tynki wapienne wapnowane nie stosować gruntu żadnego nawet Duluxa.
      Aby uniknąc malowania kilku warstw można zastosowac gładz gipsową.
      • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 02.02.04, 19:08
        Gość portalu: Wykonawca napisał(a):

> Przyczyną zacieków może być : swieże tynki wapienne, wapnowanie świeżych
        > tynków - Dulux pokrywa ale tworzy żacieki w niektórych miejscach. Takie
        objawy
        >
        > zaobserwowałem w nowych mieszkaniach oddawanych np. na Ursynowie.
        >
        > Jeżeli musisz malować to rób to kilka razy kładąc wałkiem niwielkie ilości
        > farby , po każdej warstwie odczekać dobę i malowac kolejną warstwę.
        >
        > UWAGA: Na tynki wapienne wapnowane nie stosować gruntu żadnego nawet
        Duluxa.
        > Aby uniknąc malowania kilku warstw można zastosowac gładz gipsową.

*****************************************************************************
        Własnie wtedy masz wieksza pewność , ze farba nie będzie się” trzymała” podłoża
        . Dulux jest farba akrylowa wiec w połaczeniu bezpośrednim z wapnem otrzymasz
        mizerny efekt odpadającej farby lub nierównego krycia . „bardzo dobry pomysł
        z gładzia gipsowa tylko musisz kupic dwa razy wiecej farby bo połowę wypije
        sciana( a dulux jest drogą farbą wiec…..) A co robisz z pyłem na scianie od
        cekolu. Własnie po to są grunty żeby takich sytuacji uniknąć . A grunt dulux
        jest produktem wodnym swietnie nadającym się pod farby akrylowe.Stosując
        grunt , który jest rzadki i dobrze wnika w podłoże wzmacniasz je i blokujesz
        pylistość sciany a przedewszystkim „odcinasz się „od wapna i poprawiasz
        przyczepnośc farby nawierzchniowej

.
        W nowych mieszkaniach zazwyczaj jest taka sytuacja ponieważ developer maluje
        je na biało emulsja białą z dodatkiem własnie wapna. Po co się to robi- jako
        wykonawcy nie będę opowiadał

pozdr
        • Gość: Wykonawca Re: Dulux-tragedia na ścianach ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.04, 20:25
          Odpowiadam dla Once1. Odradzam grunt na wapno -Dulux ścieka po zagruntowaniu
          wyglada to jak cieknące wapno i ma po wyschnieciu połyskliwy nierównomieny
          wygląd. Sciany wapnowane mają strukture bardzo zanistą i decydując sie na Cekol
          i szpachlowanie należy je przeszlifować z drobin piasku. Duża pracochłonnośc
          ale efekt gładkich scian inaczej niemozliwy do osiągnięcia. Bezsprzecznie
          grunt Duluxa nadaje sie i należy stosować do zmniejszenia chłonności Cekolu,
          jednakże nie stosując nic na wapienne ściany uzyskamy szybciej pokrycie farbą
          Dulux malując co najmniej 3-krotnie -dobrze rozprowadzajac farbę z niewielkim
          nasączeniem wałka. Warstwy muszą dobrze odeschąc pomiedzy warstwami.

Koniecznie też trzeba zmyc tynki wapienne woda z szarym mydłem przed
          przystąpieniem do malowania.

Na koniec ,są lepsze farby od Duluxa mniej geste a lepiej kryjące np. Dyrup -
          i to konkretnie na ścianach wapiennych.
          • Gość: F Re: Dulux-tragedia na ścianach ! IP: 62.72.120.* 03.02.04, 11:02
            dziekuję wszystkim za odpowiedzi :))
            chyba wlasnie tak bylo jak piszecie.
            poniewaz mialam zle polozone tynki ekipa kladla mi je ponownie i pewnie dlatego
            tak to wyglada. i co teraz zrobic? polozyc kilka warstw farby?
            • vampi_r Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 03.02.04, 11:16
              A może lepiej zastanów się nad tapetą, albo boazerią.
            • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 03.02.04, 13:33
              ale która farbą malujesz ? once , kolory swiata , farba z mieszalnika ?
              • Gość: F Re: Dulux-tragedia na ścianach ! IP: 62.72.120.* 03.02.04, 13:49
                once i kolory swiata
                • Gość: resia Re: Dulux-tragedia na ścianach ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 14:13
                  A JA POLECAM Dyrup.
                  Malowaliśmy właśnie kuchnię po położeniu gładzi gipsowej i kupiliśmy 4,5 l. za
                  70 zł .kuchnię mam 3x4m a po podwójnym pokryciu wałkiem pozostało jeszcze pół
                  kubełeczka .Wydaje się ,że droga a jaka wydajność ???
                  Pokryło ślicznie 0 mazów itp.
                • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 03.02.04, 15:36
                  zobacz w tym wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=7336696&a=7337360
                  • competer1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 03.02.04, 17:26
                    SORY, ONCE1, ale jakość farb Duluxa pogorszyła się i to bardzo. Rozumiem, że
                    handlujesz tym towarem i zależy Ci na obrotach, ale taka jest prawda. Nie będę
                    tu przytaczał szczegółów, tylko dla tego, żebyś nie odebrał tego jako atak
                    konkurencji lub nieżyczliwych. Dodam tylko, że zajmuję się pracami związanymi
                    z ww materiałami. Jeśli jednak chcesz się dowiedzieć więcej to zapraszam na
                    priv lub gg 3698147.
                    • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 03.02.04, 18:07
                      Ja przeciez tego nie produkuje i nie mam na to wpływu co dzieje sie z farbą .
                      Jesli ktos ma problem , moze złozyć reklamacje i jesli jest uzasadniona
                      napewno zostanie uznana . Handluje tym towarem , a mógłbym innym ale uważam
                      (moja osobita opinia) , ze jest to jedna z najlepszych farb dostepnych na
                      naszym rynku (nie bedę wymieniał innych marek bo jest to forum publiczne i
                      chyba nie do tego służy). Jednak w swojej kilunastoletniej zabawie z farbmi
                      przekonałem sie , ze wiele osób poprostu nie wie jak malowac taka farbą , a
                      wielu wykonawców uparcie trzyma sie przestarzałych technologi. Stad wynika
                      wiele kłopotów z wygladem sciany :(
                      Ponieważ , posiadam odrobinę wiedzy na ten temat postanowiłem podzielic sie
                      nią na tym na forum.A robie to bardziej z przyjemności niz checi zysku .
                      a dzieki mojej sygnaturce nie jestem anonimowy , wiec jesli cos pisze to biorę
                      za to odpowiedzialnośc .Niestety nie moge odpowiadac za fabrykę.
                      • competer1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 03.02.04, 21:48
                        Cieszę się, że podchodzisz do tego w ten sposób. Szacunek dla Ciebie. Jednak
                        nie byłbym sobą gdybym nie skomentował Twojego podejścia do wiedzy o malowaniu
                        i nowych technologiach. Jeśli Dulux reklamuje farby w swoich spotach tak jak
                        to robi teraz w Polsce to nie ma się co dziwić, że ludziska do tematu
                        zabierają się w taki a nie inny sposób. I potem takiej pani co obejrzała
                        reklamę farba zawija się na wałku i jest płacz, że raz miał wystarczyć.
                        • Gość: mazik Re: Dulux-tragedia na ścianach ! IP: 217.153.131.* 04.02.04, 01:05
                          A czym różnią się farby Kolory Świata od tych z mieszalnika ? Jakie mają
                          parametry ? Takie same ? Obie są akrylowe ?
                          • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 04.02.04, 14:18
                            Kolory świata to farba matowa , jesli korzystasz z mieszlnika masz do wyboru
                            matt lub półmat. poza tym farba z mieszalnika ma nieco lepsze parametry :))
                            pozdr
                        • once1 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 04.02.04, 14:50
                          wiesz reklama to taki wyimaginowany swiat gdzie wszystko jest idealne
                          zwłaszcza jesli chodzi o reklamowany produkt. To dotyczy wszystkich produktów
                          nie tylko farb(poprostu taka piekna bajka)jest skierowana do okreslonej grupy
                          odbiorców - mógłbym sie tu pewnie rozpisać ale nie oto chodzi .Jeżeli np .
                          żubr występuje w puszczy - to jest tu użyty pewien skrót myślowy i raczej nikt
                          nie biegnie do lasu aby zobaczyc" spiewających wesołych zuberków" a tym
                          bardziej po TEN napój powszechnie kazdemu znany. Reklamy nie mozna odbierać
                          dosłownie.W tym spocie z duluxem chodzi bardziej o pokazanie łatwosci
                          malowanią , szybkości efektu jednym słowem "szybko ładnie i bez problemu"
                          pozdr.
                • Gość: mamsonka Re: Dulux-tragedia na ścianach !-do F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 15:59
                  Spróbuj reklamować tą farbę. Miałam niedawno taki sam problem z farbami dulux
                  i dostałam z powrotem pieniądze za farbę.
                  • Gość: F Re: Dulux-tragedia na ścianach !-do mamsonki IP: 62.72.120.* 05.02.04, 09:35
                    Czy mozesz mi podpowiedziec jak ma wygladac taka reklamacja?
                    mam jechac z puszka farby do sklepu w ktorym kupilam i powiedziec ze farba jest
                    do d..y?
                    najgorzej ze wszystkich na scianie m,i wyszedl kolor ktory zwie sie "zielen
                    mchu" facet ktory mi malowal byl zalamany, efektem po pomalowaniu i co mam z
                    tym zrobic?
                    • Gość: mamsonka Re: Dulux-tragedia na ścianach !-do F IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 12:14
                      Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam.
                      Kupowałam tą farbę w castoramie. Musiałam wypełnić specjalny druczek i opisać,
                      co było nie tak. Generalnie reklamacji nie uznali, ale aby utrzymać dobre
                      kontakty z klientem oddali pieniądze. To już bardzo dużo. Najlepiej dowiedz
                      się w sklepie, w którym kupowałaś farbę. Pozdrawiam.
    • zorka_5 Re: Dulux-tragedia na ścianach ! 04.02.04, 16:01
      Dulux to generalnie tragedia zarówno mieszalnik jak i gotowe. Jest cala masa
      innych 1000 x lepszych i 100 x tanszych farb: Dyrup/Bondex, Tirkurila (czy
      jakoś tak).
      • vampi_r Once1 05.02.04, 11:26
        Dostało się po raz kolejny farbom Dulux.

Nie po raz pierwszy słysze, ze coś komus odpada lub zostają zacieki i smugi.
        I nie rozumiem. Sam pomalowałem Duluxem całe mieszkanie (dulux z mieszalnika)
        i nic mi nie odpadło, nie mam nigdzie smug, wszystko ładnie się pokryło.
        Drogie toto, to fakt. Ale jak zobaczyłem wybór kolorów Beckersa, Tircurilli i
        Duluxa, to stwierdziłem, że wole odżałowac te 1000 zł (bo w sumie tyle wydałem
        na farby duluxa potrzebne do pomalownia 57 metrowego mieszkania bez sufitów i
        łazienki) i mieć kolorek, taki jaki chcę, a nie taki, jaki proponuje mi
        fabryka.

Tyle, że czytając teraz te wszystkie narzekania i odpowiedzi Once'a, zaczynam
        mieć wątpliwości.
        Rzeczywiście - jak tu ktoś juz napisał - Dulux reklamował się tak jak się
        reklamował - blondynka, w trakcie jak jej facet wyprowadza psa, sama maluje
        pokój.
        Nie było nic o konieczności moczenia wałka, stosowania specjalnego gruntu,
        stosowania jakiegoś specjalnego wałka.
        A tu biedny Once, wciąż wyjasnia, zwala winę na złe podłoże, złego malarza,
        zły wałek.

Mam do pomalowania jeszcze kuchnię. Once, co radzisz, jaką farbą?
        • once1 Re: Once1 05.02.04, 20:35
          Dzięki za współczucie :). Ale to naprawde w wielu przypadkach jest wina złego
          malowania , ja nie tylko sprzedaje te farby ale zanim sprzedam farbe testuje
          sam lub maluje (jesli starczy mi czasu) . Malowałeś duluxem to wiesz jak sie
          zachowuje . znam wszystkie pozostałe marki(dwoma z nich zajmowałem sie nawet
          dośc dokładnie) i oprócz jednej tu wymienianej zadnej nie moge własciwie nic
          zarzucic . sorry ale etyka sprzedawcy nie pozwala mi na anty reklamę dla innej
          firmy :)

Jesli kuchnia nie jest bardzo narazona na tłuszcze czy tym podobne zabrudzenia
          wymagające naprawde mocnego szorowania to pomalował bym :kolorami świata lub z
          mieszalnika ale to moja prywatna uwaga (ze wzgledu na połysk farby).a swoja
          droga podziel ten 1000 przez pomalowane metry to wcale nie bedzie tak drogo :)
          jesli porównasz to z producentem podobnej jakosci farby i wezmiesz pod uwagę
          ile tamtej farby musiał bys zużyć (wydajnosci)
          pozdr.
          once1
          • vampi_r Re: Once1 06.02.04, 11:20
            once1 napisał:

> Dzięki za współczucie :).
            >

A nie ma za co. Czytuję często, to co piszesz i wiem, że znasz się na tym.
            To niestety rzadkośc w dzisiejszych czasach - tzn. żeby ten, kto sprzedaje
            dany produkt(y) wiedział cos więcej na jego temat.
            Ostatnio chodziłem za wieżą Hi-Fi. Spotykałem niestety sprzedawców, którzy na
            pytanie o pasmo przenoszenia dźwięku, robili wielkie oczy, zupełnie jakbym
            pytał ich o teorię względności.
            Ty wiesz niemal wszystko o "swoich" produktach, a dodatkowo to, że zajmujesz
            się na tym forum prawdziwym doradctwem malarskim, czyni z ciebie mistrza.

Szkoda tylko, że co raz częściej musisz świecić oczami za Duluxa, a niektórzy
            odnoszą się do ciebie, jakbyś był producentem tych farb.

Ja malowałem Duluxem i jestem zadowolony. Trochę mniej z ceny.
            Sąsiad z góry pomalował wszystko Beckersem i zapłacił 1/3 tego co ja.
            Tyle, że moje kolory podobają mi się bardziej....
            Niestety u ciebie kupiłem tylko raz dwie próbki. I to jeszcze w czasach, kiedy
            nie wiedziałem, że Once1 to ty.
            Zwykle kupowałem w sklepie przy ul. Olbrachta - tam koło Kolmexu. Twój punkt
            chyba ściśle współpracuje z tym sklepem. Tak mi się wydaje. Bo to sprzedawcy z
            Olbrachta raz odesłali mnie do ciebie, gdy brakło im potrzebnego pigmentu.

Ale mniejsza.
            Rzecz w tym, że obecnie sam nie wiem, czy powinienem polecać farby Duluxa
            swoim znajomym.
            Bo to, co tu czytam, te problemy innych, trochę zmroziły mój pierwotny
            zachwyt "twoimi" farbami.
            Błędy w malowaniu, zły tynk, zły wałek... a ludzie po prostu chcą kupić farbę,
            maznąć i mieć ładnie. Mało kto zastanawia się nad tymi rzeczami.
            I własnie z reklam Duluxa w TV wynikało, że jest oto taka farba. A tu
            rozczarowanie.
            • once1 Re: Once1 06.02.04, 14:50
              Problemy są z każdą farbą zreszta nie tylko z farba bo nawet nlepsi producenci
              nie unikną błedów . Była kiedys reklama lakieru do parkietu gdzie na impezie
              pani tanczy nie dośc ze wszpilkach to na potłuczonym szkle - myslisz ze ten
              lakier to wytrzymuje - bzdura. Na tym forum poprostu duzo pisze sie o DULUXIE
              stąd tez znajdujesz negatywne opinie . Jak zauwazyłes o innych farbach nie ma
              tyle wątków a jak są to wygasają dosc szybko. To normala sytuacja wydaje mi
              się jesli mówi sie o czyms duzo to jest zarówno duzo dobrego jak i złego .
              Porostu kazdy ma swoje zdanie.
              jesli chodzi o pasmmo przenoszenia to życze ci jak najszerszego zwłaszcza na
              dole :)
              pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka