Dodaj do ulubionych

Łączenie się kafli

08.04.10, 21:23
W kuchni mam polozone na podlodze kafle w kolorze brazowym, w
pokojach panele. W przedpokoju rowniez byly panele, teraz
postanowilam to zmienic i polozyc rowniez kafle. W kuchni nie ma
drzwi. Moje pytanie jest nastepujace: czy wybierajac kafle do
przedpokoju powinnam kupic takie same jak w kuchni, czy mozna
polozyc jakis inny odcien?
Czy lepie wyglada jak na laczeniu sa takie same? Czy inne nie
wprowadza jakiejs dysharmonii??Pytanie prozaiczne, ale dzis powstalo
w mojej glowie podczas wyboru w sklepie. I zostalam z niczym, a
raczej z watpliwosciami;)
Bede wdzieczna za jakas podpowiedz :)
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Łączenie się kafli 08.04.10, 21:46
      osobiscie preferuje takie same plytki, ale rozne odcienie rowniez nie musza zle
      wygladac! najlepiej jesli ktos doradzi Ci naocznie, albo kup kilka plytek, tych,
      na ktore sie zdecydowalas i uloz "na sucho", zobaczysz, czy w ogole do siebie
      pasuja, czy Ci sie to spodoba! mozna rowniez zastosowac jakis sprytny sposob
      polaczenia obu kolorow, np. kupic mozaike z obydwoma kolorami, jesli taka jest
      oczywiscie, ulozyc pas pomiedzy dwoma kolorami; albo utworzyc swoja mozaike:
      polamac plytki obu kolorow na drobne kawaleczki i rowniez ulozyc pas, mozna
      pokombinowac, moze jakis luk, fala z mozaiki od strony "nowych" plytek (wszystko
      zalezy od calosci wystroju (nowoczesny, rustykalny itp.); znajdzie sie kilka
      sposobow polaczenia obu kolorow;
      mozna rownieza moze w obu kolorach sa inne formaty plytek i na placzeniu
      zastosowac np. 10/10 lub jakies prostokaty?
      i plytki powinny byc raczej z "jednej rodziny", najlepiej z tej samej serii!
    • mika-9999 Re: Łączenie się kafli 14.04.10, 15:24
      Ja mam położone inny gres w kuchni a w przedpokoju też inny. Wygląda to bardzo
      dobrze. Jednak wydaje mi się, że jest to kwestia wnętrza, gdyż jeśli ja mam
      szafki kuchenne ciemny brąz i brązowe płytki to razem to współgra. Z kolei w
      przedpokoju mam jasne płytki marmurowe , prawie białe, a na ścianie farbę koloru
      brzoskwiniowego. Zaznaczam, że też nie mam drzwi między kuchnią a przedpokojem.
      Ja też miałam ten dylemat, ale firma która sprzedawała mi płytki (marmurowe.pl)
      poradzili tylko, żebym nie zastosowała zestawienia kolorów bardzo gryzących się
      np różowy i żółty, zresztą zależy kto co lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka