-
Pytanie do piekących chleb:
gdzie na Ochocie stacjonarnie można kupić tania mąkę żytnią 720 lub 750? Tania oznacza <3zł/kg. Da się w ogóle? W Carrefourze po prawie 6zł :( Polo-marketu brak - tam jest ponoć po ok. 2zł.
-
Gdzie w Warszawie można kupić nie białą mąkę w rozsądnych cenach? 6 zł za kg w Marcpolu i pobliskim eko odstrasza mnie nieco... Kto wie, niech powie, proszę!
-
w najnowszej kuchni trafiłam na przepis na bliny (jajka + mleko + proszek do
pieczenia + mąka). w przepisie mąka jest razowa. a ja w domu mam mąkę żytnią.
a ponieważ w temacie mąki jestem niestety kompletnym ignorantem to zapytuje
się was, drodzy forumowicze:
[b]czy mogę zastąpić razową mąkę, mąką żytnią bez szkody dla przepisu?[/b] czy
jednak jak jest napisane że razowa to to razowa i już.
-
kupiłam mąkę żytnią - myslę żeby zrobić z niej ciasto na pizze?
jak wpłynie to smak? chciałabym uzyskać taki chlebowy lekko kwaskowy posmak.
czy może lepiej zmieszać z mąką przenną np. pół na pół?
-
moje dziecko nie może jeść mąki pszennej. Zrobiłam z mąki żytniej no i klapa.
Nie usmażyły się:(. Tzn skórka ok, ale w środku płynne ciasto:(
-
Mam 'na stanie' sporą ilość mąki żytniej. Znacie może jakieś przepisy, co by
ja spożytkować?
-
zastanawiam się, czy do ciasta można dodać mąkę żytnią zamiast pszennej?? Do
tej pory używalam jej tylko do pieczenia chleba, ale tak mnie dzisiaj naszło
na ciasto.
Ktoś próbował? Poprosze o jakis sprawdzony przepis. Jak nie znajdę, ani nikt
nie napiszę, to zrobię kruche z owocami na mące żytniej i doniosę jaki efekt.
-
Czy mógłby mi ktoś pomóc i podać jakieś przepisy na ciasto z mąki żytniej?
Potrzebuję pilnie na piątek. Nie wiem czy można stosować przepisy takie jak
do mąki pszennej. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich
-
Chcę sobie zrobić zakwasik wg przepisu Makłowicza ale do tego potrzebna jest
mąka żytnia. W sklepach jest tylko pszenna różnego rodzaju, natomiast żytnia
wogóle się nie pojawia. Może ktoś wie?
-
Bo w każdym molochu owszem - 8 rodzajów mąki, ale pszennej, a w małych
sklepach w ogóle nie ma mowy.
-
Próbowałam zrobić naleśniki z mąki żytniej (razowej). Niestety z powodu diety
nie mogłam dodać mleka, dodałam więc wodę i jajko. Smażyłam na oliwie (na
patelni teflonowej) i niestety nie mogłam ich przewrócić na drugą stronę.
Przywierały do patelni, rwały się niemiłosiernie :( Kiedyś robiłam z mlekiem
i nie było problemu. Czy to "zasługa" wody? Jak Wy robicie takie naleśniki?
-
Czy można dodawać jej trochę do potraw z mąki pszennej, czy to już nie będzie
to samo ?
-
jak w temacie - wiem, że niektórym może się to wydać śmieszne pytanie ale ja
naprawdę nigdzie nie mogę jej nie mogę kupić :( Stąd prośba o pomoc tutaj,
będę wdzięczna za wskazówki :)
pozdr
-
Przygotowuję właśnie swój pierwszy żytni zakwas, właśnie zaczął się 4 dzień i jestem trochę niepewna, czy wszystko idzie dobrze. Przez pierwsze dwa dni pienił się ładnie. Codziennie go dokarmiam, ale wczoraj stwierdziłam, że piany jest nieco mniej, a zakwas rozwarstwił się, mąka opadła na dno słoja, a u góry zebrała się warstwa wody. Czy jest to jeszcze do uratowania?
Aha, korzystam z mąki żytniej pełnoziarnistej.
-
Piekarnie oferują chleb na zakwasie. Nie piekę chleba na zakwasie,
czasem na drożdżach, stąd moje pytanie. Babciny chleb zakwasowy
pachniał kwaśno, był świeży do tygodnia i niezbyt suchy. A
wczorajszy chleb kupiony w małej pierkarni (generalnie robia smaczne
chleby)jest suchy jak wiór, jasny i nie pachnie. Wciskają kit?
Poradzicie coś?
-
W smaku pyszny wyglada slicznie ,ale co z tego jak sie kruszy i
trudno go pokroic.Jest to chlebek na drozdzach ,mieszany pszenno
zytni.Czy ktos mi podpowie co moglo wyjsc nie tak i jakl temu
zaradzic na przyszlosc ,bo bardzo chcialabym piec chlebki dalej ale
jak maja sie rozwalac przy probie pokrojenia to sobie
odpuszcze.Dodam jeszce ,ze byl pieczony w zwyklym piekarniku gazowym.
-
zaczynam piec chleb w automacie. zrobiłam z przepisu koleżanki i wydaje mi się
że za dużo w nim mąki pszennej (10 dag żytniej na 50 pszennej). wiem, że nie
można do chleba na drożdżach dodać za dużo mąki żytniej, ale do jakich
proporcji mogę zwiększyć jej ilość? i jeszcze - chciałabym dodać otręby, tylko
nie wiem, czy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość maki?
-
Jak w temacie. Czy znacie w Krakowie sklep z dużym wyborem różnych rodzajów mąki? Nie chodzi mi o mąki przenne. Czasem kupuje mąkę żytnią razową. I zmuszony jestem to robić w sklepie z artykułami BIO (nie pamiętam nazwy) w Galerii Krakowskiej. Tylko że wyroby BIO są droższe od tych "nieekologicznych" (wspomniana żytnia razowa 7PLN za 900g) a na słowie BIO (często dość dyskusyjnym) mi nie zależy.
Ogólnie szukam orkiszowej razowej (w tym sklepie po ponad 12PLN)
jęczmiennej noi żytnich wszel...
-
Po programie Makłowicza zachciało mi się zrobić prawdziwy żurek, ale nie mogę
dostać ciemnej mąki (Warszawa)
-
można? trochę spóźniłam się z kiszeniem barszczu i teraz denerwuję się czy
zdąży dojść. a mam trochę ususzonego zakwasu do wypieku chleba, chyba można,
ale na wszelki wypadek pytam Szanownego Zgromadzenia;-)