mniejszy73 06.03.04, 02:08 Proszę o opinie na temat kabin i brodzików. Na jaką firmę sie decydować ? Czy szkło lepsze gładkie czy matowe ? Wszelkie dodatkowe uwagi mile widziane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Serwisant Re: KABINA - jaką wybrać ??? IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 08:14 Napewno zdecyduj się na renomowaną firmę ( np.:sanplast, Koło, Roca,Hupe, Villeroy&Boch ), zawsze znajdziesz serwis i części. Wybór kabiny to kwestia gustu i ceny. Lepsza w utrzymaniu czystości jest kabina ze szkła hartowanego niż polistyrenu. Co do brodzika to wybierz akrylowy, praktyczniejszy - możesz go łatwo wyczyścić,jest mniej podatny na uszkodzenia, a po wejściu do brodzika nie ma w nim "uczucia zimna" jakie wystepuje przy brodzikach emaliowanych, akryl to też dowolność kształtu brodzika ( i kabiny). Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: KABINA - jaką wybrać ??? 06.03.04, 08:49 Popatrz wybierając na to jak wygląda kabina na dole przy brodziku, od środka. Im więcej ma zakamarków tym gorzej. Biorąc prysznic woda będzie się lała po ściankach i docierała do tych zakamarków. Nie znam osoby, która zaraz po prysznicu wyciera kabinę do sucha, tak więc woda będzie zbierała się tam na dole. Raz na jakiś czas (zależy to od jakości wody) trzeba wyszorować kabinę. Ja gdy to robię używam starej szczoteczki do zębów, małego pędzelka ,śrubokręta, gąbki, dużej ilości cillitu. Jest to czynność której wyjątkowo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: KABINA - jaką wybrać ??? 06.03.04, 10:40 Ja Ci radzę żebyś kupił taką kabinę w której się będziesz mógł spokojnie zmieścić. 90 x 90 lub powyżej. W mniejszej ledwo się można obrócić nie mówiąc o schyleniu się po mydło. Ważne też jest jak się będą otwierały drzwiczki. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to drzwi przesuwne. Nie zabiera tyle miejsca co drzwi uchylne. A woda ścieka z nich do wnętrza kabiny a nie na zewnątrz czyli na podłogę. A tak trzeba wycierać po każdej kąpieli i można się poślizgnąć na mokrej podłodze. Lepsze/droższe kabiny mają taki bajer - różny w różnych firmach - że łatwo można "zdemontować" ruchome skrzydło i wyczyścić część stałą. Bez śrubokrętów i szczoteczek do zębów. Zwróć na to uwagę. Poza tym nie ma potrzeby kupowania głębokich brodzików. Ja mam 5 cm, woda się nie wylewa i łatwo przez niego przejść. Ważny jest też odpływ. Kup taki o większej średnicy. Ja mam hansgrohe 9 cm samoczyszczący. Bardzo łatwo usuwa się z niego wszelkie śmieci. Czy kupisz szkło gładkie czy ze wzorkiem to na każdym będzie widać zacieki z wody. Na pewno zwykłe gładkie szkło hartowane nie pomniejszy Ci pomieszczenia. Nie kupuj pleksi. Strasznie żółknie od wody. No i podstawa - silikon dobrze położony i zawartością środków grzybobójczych. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gonja Re: KABINA - jaką wybrać ??? 06.03.04, 16:56 Nie na kazdym szkle widac zacieki! Na pewno nie widac ich na szkle "mlecznym". Gdy ja wybieralam kabine to koniecznie chcialam kupic gladkie szklo, bez wzorkow. Ale fachowiec w sklepie doradzil nam wlasnie mleczna mowiac, ze nie bedzie jej trzeba czesto czyscic. I mial racje, ja do dis jestem mu wdzieczna. Te kabiny moze nie robia wrazenia w sklepie, ale przy gornym swietle w lazience wygladaja zupelnie inaczej - daja taki jasny zieloniutki kolorek. ja mam KABI 90, z brodzikiem glebokim (ale to tylko ze wzgledu na dziecko przy kapaniu - przynajmniej bedzie mogla sobie usiasc). Dzrwi sa suwane, wyjmowane wiec z czyszczeniem nie ma problemow (nie musze latac z jakimis pedzelkami itp...). Polecam z czystym sumieniem mleczne szklo. Odpowiedz Link Zgłoś
jana07 Re: KABINA - jaką wybrać ??? 07.03.04, 00:10 Uzytkownicy kabin, jak sie Wam sprawuja scianki przejrzyste? Czy rzeczywiscie widac na nich kazda kople? Podobno sa specjalne plyny zapobiegajace osadzaniu sie kropli na sciankach. j. mniejszy73 napisał: > Proszę o opinie na temat kabin i brodzików. > Na jaką firmę sie decydować ? > Czy szkło lepsze gładkie czy matowe ? > Wszelkie dodatkowe uwagi mile widziane. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: KABINA - jaką wybrać ??? IP: *.centertel.pl 08.03.04, 09:06 Ja mam i mogę polecić RAVAK SKCP4 90cm i do tego brodzik z konglomeratu marmurowego również RAVAK + syfon - całość wygląda bardzo elegancko a cena jest umiarkowana. Kabina jest pokryta specjalnym materiałem który ułatwia czyszczenie, wystarczy po kąpieli przetrzeć kabinę ręcznikiem i jest śliczna, jak nowa. Brodziku z akrylu nie polecam bo trochę się ugina, jest śliski i łatwo go zarysować. A ten konglomeratowy jest bardzo stabilny i ładnie wygląda. Cena takiego kompletu jak ja mam to ok 2300zł (duży upust m.in. w www.saniter.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: KABINA - jaką wybrać ??? IP: 195.205.44.* 09.03.04, 11:55 Mam drzwi od kabiny przesuwane szklane, bez wzorków firmy Koło. Raz w tygodniu myję cilitem mleczkiem, od czasu do czasu cilit kamień i rdza. Wycieram i jest OK. Drzwi mozna zdjąć, ale ja czasem też wykorzystuje starą szczoteczke do zębów. Brodzik mam akrylowy, ale nie ugina się, bo fachowcy zamontowali go na jakiś specjalnych bloczkach... Nie za bardzo wiem jak to sie nazywa. Powiedzieli, że bedzie wszystko dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mniejszy73 Re: KABINA - jaką wybrać ??? 10.03.04, 02:45 Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. Czekam cierpliwie moż ejeszcze ktoś napisze. :o) Pozdrawiam, Jędrek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: KABINA - jaką wybrać ??? IP: *.prokom.pl 10.03.04, 16:30 ArtWeger - citiline Odpowiedz Link Zgłoś