Dodaj do ulubionych

Remont - wymiana rur

10.06.10, 12:41
Witam.
mam mieszkanie w bloku z lat 60/70-tych które chcę wyremontować. Mam problem z
rurami, sa wszedzie i zabieraja duzo miejsca daltego chciałabym je wkuć w
ścianę. - w łazience jest ich b. dużo są zasłonięte dyktą (odpływowe, cieple,
zimne + kanalizacja) - czy mozna je schować w ścianie? Podwójne rury grzewcze
czy je można usunąć? czy muszą one pozostać zeby zasilic nowe grzejniki? ja
kto jest? Następnie w kuchni rura od gazu jest istną spiralą, a i tak bede
chciała mieć elektryczna. czy można ta rurke uciać? czy nei za bardzo bo np.
musi być ciąg...? Licznik tez zajmuje duzo miejsca w kuchni czy takie rzeczy
sie demontuje i wstawia np. inny licznik???

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz ! :)))))))
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Remont - wymiana rur 10.06.10, 21:45
      Rury w łazience, inaczej pion wod-kan, nie do ruszenia, wymienić ekran na nowy,
      położyć płytki, zadbać o to, żeby ekran można było demontować jak pewnie jest
      teraz i tyle. Piony CO w pomieszczeniach, nie można ruszyć, można zabudować
      płytą GK, trzeba jednak pamiętać, że jak będą wymieniać takie piony na nowe,
      jeśli są stare (najlepiej zapytać w administracji), to takie obudowy zostaną
      zdemontowane i dodatkowa sprawa, taki pion grzeje a to nie jest bez znaczenia.
      Jak gazu w mieszkaniu ma docelowo nie być to rurę można zlikwidować, zgłosić do
      gazowni i odetną gaz z zewnątrz i zdemontują licznik, resztę rury można
      likwidować, jak już gazownicy z gazowni zrobią swoje.
      Licznik w kuchni, rozumiem że gazowy, jak wyżej, w ogóle go tam nie będzie bo
      gazu nie będzie więc jest zbędny.
      • Gość: eiwel Re: Remont - wymiana rur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 22:41
        Super ! dzięki za odpowiedź aczkolwiek trochę się zasmuciłam że z tymi rurami
        nie da się nic zrobić.... szczególnie z tymi w łazienkach, które zabiorą
        strasznie dużo miejsca jak się ten cały szajs zabuduje... hm... no nic...
        Co kuchni, narodziło się nowe pytanie... płyta elektryczna wymaga dodatkowej
        mocy, czy nie będzie problemu z zamontowaniem takiej w bloku? Rozumiem że
        elektryk to wszystko załatwia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka