Dodaj do ulubionych

ekologiczny dom

22.06.10, 09:53
We własnym domu możemy czynnie przyczyniać się do ochrony
środowiska. Nie wynika to tylko z wykorzystania do jego budowy
ekologicznych materiałów, ale również zmieniając swoje zachowania na
te bardziej proekologiczne w obszarze wyposażenia i budowy domu.
Warto poczytać sobie o akcji Mój świat jest Eco. Polecam zmienić
swoje nawyki i przyczynić się do ochrony środowiska:)
Obserwuj wątek
    • virot Re: ekologiczny dom 22.06.10, 10:45
      Jestem jak najbardziej za. Warto świadomie dbać o środowisko naturalne, oraz
      poszerzać swoją wiedzę na ten temat. W końcu człowiek jest odpowiedzialny za
      wszelkie ekologiczne katastrofy i niszczenie środowiska naturalnego. Zwiększajmy
      swoją świadomość ekologiczną.
      • andriej74 Re: ekologiczny dom 22.06.10, 14:55
        Takie akcje są przydatne, bo jeszcze wiele czasu minie zanim w naszym kraju
        ludzie zmienią nawyki na bardziej ekologiczne.
        Wystarczy zobaczyć, z jakim trudem do dziś przychodzi segregacja śmieci, a jest
        to przecież wierzchołek góry...
    • sergiel.pl Re: ekologiczny dom 05.07.10, 17:00
      Ja myślałem już o tym aby mój dom był eko zanim zacząłem budowę domu. Doszedłem
      do wnioski za dom który jest najbardziej ekologiczny to taki który ma najmniej
      ścian zewnętrznych przy największej kubaturze czyli dom w formie kopuły. Dało to
      odzwierciedlenie w rzeczywistości w zeszłym roku, w moim domu kopule przez cały
      sezon grzewczy spaliłem ok 8m3 drewna czyli ok 1200zł i nie używałem żadnych
      innych mediów grzewczych.
      • doroti1983 Re: ekologiczny dom 05.11.10, 14:25
        Warto pomyśleć o właściwej izolacji budynku, gdyż wtedy zaoszczędzimy straty energii i ciepła, co również wpłynie pozytywnie na nasze rachunki za ogrzewanie i pozwoli oszczędzić środowisko naturalne...

Zamiast styropianu polecam zastosowanie wełny mineralnej, która pozwoli ścianom oddychać i pozytywnie wpłynie na jakość powietrza w domu.
    • Gość: cromwell Re: ekologiczny dom IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 05.11.10, 15:37
      jestem laikiem w temacie
      dlatego prosze o jeszcze
      czy ktos wie jak zaoszczedzic np wode pitna
      wszystkim wiadomo ze murzynki cierpia na brak wody
      chcialbym sie rowniez dowiedziec ile kosztuje nowoczesna pradnica
      mowiac prosciej ile trzeba pedalowac zeby zagotowac litr wody
      ja pedaluje 30 minut na 2 filizanki
      a smak kawy?
      nie mozna tego z niczym porownac...

pzdr.
    • katarzyna.s.ki Re: ekologiczny dom 08.11.10, 00:07
      Czasem zmienić zachowania, na takie, które mniej eksploatują środowisko jest trudne. Trudne z powodu złych nawyków i przyzwyczajeń, czasem dochodzi również problem lenistwa. Akcja "Mój Świat jest eko" jest jak najbardziej potrzebna i oby więcej podobnych miało miejsce. Warto tu zwrócić również uwagę, że najlepiej dobre nawyki ekologiczne wpajać już od najmłodszych lat. Może się do tego przyczynić "Akcja eko szkoła", której jednym z celów jest edukacja ekologiczna. O akcji można poczytać na stronie akcjaekoszkola.pl. A co do budowy samego domu ekologicznego, to oprócz tzw. materiałów budowlanych ekologicznych, dobrze byłoby zainwestować w nowoczesne, zużywające mniej energii instalacje ogrzewcze, przygotowania cwu, sanitarne oraz dobrze zaizolować termicznie zewnętrzne przegrody budowlane.
    • totar Re: ekologiczny dom 08.11.10, 17:06
      Kwestia ekologii jest ważna choć wciąż tak okrutnie ignorowana i wyśmiewana przez wielu. Zauważyłem jednak, że zaczyna to się zmieniać choć niestety nie z powodu przekonania do potrzeby dbania o środowisko w jakim żyjemy. Jednak kwestia pieniędzy, które pozostają w naszej kieszeni przy oszczędzaniu energii, woda itd przemawia do niektórych. Myślę, że mimo wszystko jest to jakiś krok do przodu. Jeśli ktoś już podjął jakieś kroki w stronę energooszczędności i ekologii (nawet jeśli z innych pobudek) to łatwiej będzie go przekonać, że warto przy tym pozostać i wyjaśnić dlaczego niż osobom, które są zatwardziałymi wyśmiewaczami.
      • Gość: luzik Re: ekologiczny dom IP: 178.73.49.* 08.11.10, 17:34

Biorąc pod uwagę że to forum reprezentuje parę procent wszystkich zainteresowanych remontami to tak samo się ma do ilości zainteresowanych ekologią.
        Ja bym się radził zastanowić nie nad tym czy ktoś to popiera czy olewa ale nad prostym przyziemnym tematem: czy nas na to stać?
        Spróbujemy polemiki na ten temat czy zakładamy nowy główny temat?
        • totar Re: ekologiczny dom 10.11.10, 22:59
          Myślę, że warto założyć osobny temat żeby nie zaśmiecać tego. "Koszty budowy i utrzymania ekologicznego domu". To zakładać?:)
        • Gość: horny Re: ekologiczny dom IP: *.chello.pl 12.11.10, 11:32
          trochę pobudować żeby o ekologie zadbać ... www.youtube.com/watch?v=-FUGxMwpJo8
      • Gość: cromwell Re: ekologiczny dom IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.11.10, 17:43
        czlowieku o jakiej ekologii piszesz
        ponad polowa polakow nie ma dostepu do segregacji odpadow
        ok 30 % nie ma podpisanych umow ze smieciarzami
        gminy i powiaty nie rzadaja rachunkow za wywoz smieci oproznienie szamba
        nie badaja skladu zgorzeli kominowej na okolicznosc spalania substancji niebezpiecznych
        ulegaja gawiedzi sprzeciwiajacej sie powstaniu spalarni smieci
        choc wszyscy jaraja w piecach co wpadnie pod reke
        i nie przemawiaja do nich fakty ze spalenie w takiej spalarni tony smieci
        spowoduje tyle dymu co spalenie 5l pojemnika po spryskiwaczu do szyb w zwyklym piecu
        zwyczajnei nie pozwola
        tworza komitety obywatelskie bo ich "wille "wybudowane za gierka nieotynkowane straca na atrakcyjnosci

niestety wiekszosc jest takich w gminach
        a wladza dba o wlasne stolki
        i kolo sie zamyka

pzdr.
        • Gość: luzik Re: ekologiczny dom IP: 178.73.49.* 08.11.10, 19:05
          tak jest faktycznie - pełna zgodność.
          • Gość: crom Re: ekologiczny dom IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.11.10, 19:13
            gdybys matole luzik vel przemo vel grand tech umial czytac prosty diagram jakim jest drzewko
            pewnie bys sie zorietowal ze to nie bylo do ciebie
            ale czego sie mozna spodziewac po idiocie...
            • Gość: luzik Re: ekologiczny dom IP: 178.73.49.* 08.11.10, 19:23
              jaki ty śmieszny jesteś człowieczku a jaki malutki i tylko tutaj możesz się wykazać bo mało jest tu takich co się naprawdę znają na tematach.Ukłony w pas mały człowieku.
        • totar Re: ekologiczny dom 10.11.10, 23:08
          Twoja wypowiedź brzmi jak: "olejmy ekologię skoro i tak większość jej nie respektuje". Ale właśnie dlatego trzeba ten temat poruszać, powielać i wciskać wszędzie gdzie się da. Jeśli wszyscy olejemy sprawę to nie będzie lepiej. Ja nie jestem fanatycznym ekologiem. Nie przykuwam się do drzew ani nie wykonuje żadnych innych szalonych działań. Ale chciałbym, żeby środowisko, w którym żyje i mam nadzieję jeszcze długo pożyć, nadawało się do egzystencji. Zwróciłeś uwagę na ważny problem - śmieci. Sam cierpię z tego powodu! Nie jestem w stanie otworzyć okna po godzinie 15 i w weekendy! Bo sąsiedzi palą wszystkie śmieci a szczególnie plastiki!! Otwarcie okna zamiast skutkować odświeżeniem powietrza kończy się wypełnieniem pokoju niemiłosiernym smrodem. Choćby dlatego, żeby to się zmieniło, zamierzam mówić o ekologii i przekonywać ludzi, że swoich zachowaniem negatywnie oddziałują również na siebie i swoich bliskich!
          • Gość: przemo Re: ekologiczny dom IP: 178.73.49.* 11.11.10, 06:47
            Tak kiedyś trąbiono o ocieplaniu się klimatu a jak w zeszłym roku przyszła zima i dowaliło 30 na minusie to nagle zieloni ucichli i teraz pewnie nam zlodowacenie grozi. Na prawdziwe i potężne zanieczyszczenia nie mamy żadnego wpływu bo to od rządów państw zależy a nie od budowania domeczków w ekologicznych systemach.
            • katarzyna.s.ki Re: ekologiczny dom 22.11.10, 23:10
              40% ogólnego światowego zużycia energii przypada na cele grzewcze i klimatyzacyjne budynków mieszkalnych. Zużycie energii przez przemysł ("prawdziwe i potężne zanieczyszczenia" jak piszesz) to ok 28%. W świetle tych faktów, chyba warto zacząć zmniejszać nadmierną eksploatację nieodnawialnych źródeł energii i obciążać środowisko naturalne. Budowa domów energooszczędnych ma sens.
            • totar Re: ekologiczny dom 25.11.10, 23:57
              W sytuacji gdy całe społeczeństwo ma gdzieś ekologie to nie można liczyć na to, że ruszą poważne działania. To nas zależy jak rozwija się ten świat. Nie zapominajmy, że nie my jesteśmy sługami rządów państwa a jesteśmy ich pracodawcami.
              • doroti1983 Re: ekologiczny dom 14.12.10, 16:52
                Często niestety ekologiczne rozwiązania są o wiele droższe niż te tradycyjne- nieekologiczne. Ciężko przekonać wtedy człowieka do wyboru droższego materiału.

Jakich argumentów użyć, by zainwestował on w ekologiczne rozwiązania?
                • katarzyna.s.ki Re: ekologiczny dom 16.12.10, 00:28
                  Na etapie budowy domu, faktycznie ekologiczne rozwiązania dot. materiałów budowlanych oraz systemów instalacji sanitarnej, są droższe od tradycyjnych. Dzieje się tak dlatego, iż producenci niejednokrotnie przez wiele lat pracują w laboratoriach nad stworzeniem produktu, który dzięki innowacyjnej technologii będzie zużywał mniej energii lub mniej szkodził środowisko naturalnemu. Koszty tych badań i poszukiwań ekologicznych rozwiązań kosztują, co przekłada się na cenę końcową produktu. Argumentem jednak, który powinien przekonać inwestorów jest fakt, że koszty eksploatacji takiego domu są znacznie niższe, a mieszkanie w domu zbudowanym z ekologicznych materiałów jest po prostu zdrowsze. Mogę przytoczyć tu przykład dotyczący izolacji do ociepleń. Wełna mineralna w ECOSE Technology firmy Knauf Insulation, dzięki zastosowaniu przy jej produkcji innowacyjnej technologii wolnej od formaldehydu, poprawia jakość powietrza wewnątrz domu. Wełna mineralna w ECOSE Technology spełnia wytyczne AFFSET (>10mg/m3). Są to najbardziej rygorystyczne wymogi w zakresie emisji formaldehydu w Europie. Zaznaczę, ze tutaj akurat cena tradycyjnej wełny mineralnej nie różni się znacząco od ceny materiałów w ECOSE Technology. Jest to tylko jeden przykład wśród zapewne dużej liczby podobnych. Myślę, ze jeśli inwestor chce użyć ekologicznych materiałów, może tego dokonać, nie odbiegając znacząco od planowanego budżetu. Należy jednak zrobić dokładne rozeznanie wśród producentów materiałów budowlanych oraz wśród proponowanych na rynku rozwiązań systemów instalacji sanitarnej.
                  • Gość: Chomik Re: ekologiczny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 23:38
                    Wiele rozwiązań ekologicznych jest droższych jako początkowa inwestycja, która zwraca się w trakcie użytkowania. Zresztą nie powinniśmy myśleć wyłącznie o wysokości rachunków, które przyjdzie nam zapłacić. Co z naszą odpowiedzialnością za środowisko? Przecież my również potrzebujemy zdrowego otoczenia! Musimy mieć choćby czym oddychać...
        • pandzik Re: ekologiczny dom 15.12.10, 20:18
          I to jest qrwa wszystko w temacie.

Śmieci wrzucić komuś do śmietnika, w drodze do pracy. W szambie zrobić dziurkę i spływ do rowu (połowa mieszkańców takiej Wisły - przy samej rzece - ma rurki oficjalnie pociągnięte do rzeki) , raz na pół roku sie wybierze to gęste, co zostało i jest ekonomicznie...

Polska Ekologią stoi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka