Dodaj do ulubionych

Mam problem z ciągiem kominowym

12.09.10, 22:10
Witam!
Od dłuzszego czasu mam problem z kominem.Komin jest w środku domu.Do strychu jest 5m,na strychu przechodzi przez dach z lekkim przechyleniem.Konstrukcja dachu była wcześniej zrobiona niż wybudowany komin.W zwiazku z tym został przechylony ,żeby zmieścic sie miedzy krokwy.Od stropu ponad dach ma ok.4m.Przekrój komina 28x15.Dymi się w kotlowni.Z zewnątrz jest doprowadzone powietrze rurą PCV 10cm.Był już wykwaliikowany kominiarz, który zmierzył ciag.Mieścił sie w granicach normy.Był też rzeczoznawca budowlany ktory stwierdzil że jest wada kotła.Kocioł wymieniałem już 3 razy.Problem pozostal.Szukam fachowca który by mi doradził co zrobić.Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 13.09.10, 19:33
      mataczysz
      piszesz ze od dluzszego czasu masz problem
      tymczasem z wypowiedzi wynika ze problem jest od zawsze

pzdr.
    • Gość: jan Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 00:39
      Proponuję zamontować wentylator wyciągowy spalin kominowych.
      Sam osobiście mam taki firmy BBTRONIK z Rybnika i sprawdza się znakomicie.
      Skończyły się problemy z dymieniem w kotłowni , oraz z rozpalaniem pieca.
      Działa u mnie bezawaryjnie od 2 lat , jest to jedyny sposób na Twój problem z pominięciem budowy nowego komina .Polecam serdecznie , naprawdę warto zainwestować trochę gotówki, zwraca się po jednym sezonie i oczywiście znikają problemy.
      Pozdrawiam jan.
    • Gość: wiener Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.chello.pl 06.10.10, 19:56
      tu nie znajdziesz fachowej porady :/ oprocz propozycji Jana, bo to zawsze moze sie przydac, ale musisz nastawic sie na szum/szumek/etc. no i nie wiadomo, czy przy Twoim kominie to sie akurat sprawdzi... choc oczywiscie sprobowac mozna!
      osobiscie dziwie sie, ze ktos wymurowal Ci komin o przekroju 28/15, przeciez to malenstwo :/
      podzwonilbym jeszcze po okolicznych fachowcach-zdunach i szukal, szukal, w koncu musi sie znalezc ktos, kto Ci pomoze, ale na pewno nie forum!
      • Gość: cromwell Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 06.10.10, 20:17
        Gość portalu: wiener napisał(a):

> tu nie znajdziesz fachowej porady :/ oprocz propozycji Jana, bo to zawsze moze
        > sie przydac, ale musisz nastawic sie na szum/szumek/etc. no i nie wiadomo, czy
        > przy Twoim kominie to sie akurat sprawdzi... choc oczywiscie sprobowac mozna!
        > osobiscie dziwie sie, ze ktos wymurowal Ci komin o przekroju 28/15, przeciez to
        > malenstwo :/
        > podzwonilbym jeszcze po okolicznych fachowcach-zdunach i szukal, szukal, w konc
        > u musi sie znalezc ktos, kto Ci pomoze, ale na pewno nie forum!

kolego wiener
        gdyby kolega mial chociaz za paznokciami odrobine fachowosci z mety by pan poznal ze przekroje komina 28/15 praktycznie nie istnieja
        po dugie
        to calkowicie wystarczajacy przekroj komina /a nawet ten zgodny z wymiarami/ ze przy minimalnej wysokosci rzeczonego mamy zagwarantowany ciag
        chcialem tylko deliatnie zauwazyc ze ciag komina nie zalezy li tylko od przekroju i wysokosci
        na ciag sklada sie wiele czynnikow /nie mowie o spartolonej robocie/ zewnetrznych
        jak wysokosc ponad kalenice strefy wiatrowe i inne
        jak chocby zaklocenia ciagu przez obca zabudowe
        daruj sobie pan te wyglupy z gabarytami komina
        pewnie niejeden chcialby miec takie wymiary
        nie masz pan nic do powiedzenia to wypad
        bruzdzisz pan gosciowi szukajacemu porady
        a porada jest jedna niezmienna
        kotlow nie wymieniac bo szkoda kasy
        szukac kominiarza z prawdziwego zdarzenia

pzdr.

• Gość: wiener Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.chello.pl 06.10.10, 20:59
          znasz li Pan takie powiedzenie: "krowa, ktora duzo muuuczy..."? bo bardzo mi sie z kims tu kojarzy.. hmm... o i jeszcze jedno: "uderz w stol..." liczylem na Pana :) nie zawiodl mnie Pan! hahaha!!
          poza tym proponuje czytac ze zrozumieniem, nie tylko unosic sie ambicja...
          • Gość: d o o pa Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: 80.50.131.* 07.10.10, 12:03
            Bo ten cały kromwel to taki osobnik co to musi wszędzie swoje 5 groszy wsadzić. A najlepszy z jego pomysłów to cyklinowanie deski tarasowej, myślałem że z krzesła spadne jak to przeczytałem hehe:)
            • Gość: cromwell Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.10.10, 15:16
              kolego d o o pa
              odnosze wrazenie ze zaprzecza pan teorii darwina
              wg darwina ewolucja trwala tysiace lat
              tymczasem kolega doopa udowodnil ze jego dziadek zszedl po jablko z jablonki
              i nie chcialo mu sie wylazic na drzewo
              wiec babcia bedac w ruii tez musiala zejsc na ziemie
              gratuluje postepu
              powiedz pan dzieciom
              albo wnukom
              ze nie mozna obrazac interlokutorow bez podania merytorycznych powodow
              mozna to podciagnac pod etyke
              tylko do etyki brakuje panu przynajmniej 2 pokolen

pzdr.
          • Gość: cromwell Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.10.10, 12:30
            sprawdz dtr kotlow
            iwekszosc producentow podaje wymiary komina 27x14
            wiec nie pitol ze to maenstwo
            od kiedy to zdun buduje stalowe kotly
            niezle ci sie kotkuje...

krolu zloty odszczekam wszystkie zarzuty jezeli wytlumaczysz skad nagle takie "dzwne"
            przekroje 27x14
            • Gość: wiener Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.chello.pl 07.10.10, 13:22
              Ty tu jestes szefem, ja tam sie nie znam... chyba faktycznie mi sie KOTKUJE?? :)
              • Gość: cromwell Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.10.10, 15:08
                no tak
                zamiast merytorycznej dyskusji idiota nazwal mnie debilem...
            • Gość: tomek-dortmund Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.11, 17:10
              a ja wiem skad niby taki dziwny wymiar, zreszta kazdy murarz wie :) to wymiar ceglowki plus 2 fugi i na szerokosc pol cegly plus 2 fugi jako ze wymiar wewnetrzny. Kiedys sie tylko kominy murowalo i kazdy konstruktor musial, mial nawet obowiazek uwzgledniac wymiary ceglowek. Teraz sa gotowe betonowe elementy i taki komin stawiam w 1 dzien ;)
    • Gość: wiener to dla Ciebie Cromwell... IP: *.chello.pl 07.10.10, 12:33
      to chyba o Tobie :)
      • jar.os Re: to dla Ciebie Cromwell... 07.10.10, 20:58
        cromwella wku.....wia pie.....lenie głupot i tyle ,mnie zresztą też
        • Gość: seiw83 Re: to dla Ciebie Cromwell... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 21:08
          jesli ciag w kominie jest to byc moze cos wu\ytwarza wiekszy ciagniz komin i dlatego sie cofa- mzoe ta rura pcv jet tak niefortunie umieszczona, ze nastepuje przeplyw powietrza nie w ta strone co trzeba, moze sa jakies inne otwory ktorym idostarczane jest powietrze do pomieszczenia.moga byc inne amle detale ktore zmieniaja sytuacje
    • Gość: grzes Re: Mam problem z ciągiem kominowym IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.05.11, 15:38
      Witam w sprawach kominów mógłbym pomóc zajmujemy się renowacjami i montażem wkładów.Kontakt na emaila grzes1981_31@o2.pl pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka