Dodaj do ulubionych

Do elektryków...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 19:47
Otórz mam dosyć wielki problem ...
Mieszkam w kamienicy, w której brak centralnej ciepłej wody, więc
postanowiłem kupić przepływowy ogrzewacz wody. I teraz mam problem,
podłączyłem go do rurek z wodą (nawet nie wiem jakim cudem :)ale woda leci.
Ale zeby ciepła woda leciała musi być to coś do prądu podłączone. Co prawda
wystają kabelki z tego ogrzewacza, tylko nie ma tam wtyczki do kontaktu i jak
sie domysliłem trzeba to podpiąc do gniazdka (te kable) tylko ja nie wiem
jak...Prosze o pomoc za którą z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • vvojtek.k Re: Do elektryków... 30.03.04, 20:01
      A ile tych kabelków???
      • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 20:51
        Kabeli są 3 - te z ogrzewaczaa (sa bardzo grube, tzn. grubsze niż te z
        przedłuzacza itp.)
        W scianie jest gniazdko z bolcem- tylko, ze ten kabel wystający z ogrzewacza
        jest za krótki. Tzn. brkuje mu troche do gnizdka jakies 1,5m
    • Gość: lolek Re: Do elektryków... IP: *.resetnet.pl 30.03.04, 21:18
      ...a jakiej mocy ten podgrzewacz... właściwie to najlepiej niech Ci to podłączy
      jakiś elektryk, bo widzę że z elektryką do czynienia nie miałeś. Może być tak,
      że będą Ci kable grzały atmosferę jak sam zaczniesz je przedłużać.
      • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 21:29
        Dlatego sie pytam, bo sie nie znam na elektryce :(

Ogrzewacz jest mocy 5,5 KW

• zayzayer Re: Do elektryków... 30.03.04, 21:43
          Taki ogrzewacz wymaga co najmniej 25-amperowego zabezpieczenia ("korków")
          Jeżeli masz słabsze to zacznij od rozmowy z elektrykiem.
          • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 21:48
            Co prawda nie wiem jakie mam korki, lecz moge dodać, że mam nową miedzianą
            instalację elektryczną, więc chyba nie bedzie korków wybijać :)
            • glenn1 Re: Do elektryków... 30.03.04, 22:05
              Witam będzie wybijać bo nikt nie montuje standardowo w mieszkaniu zabezpieczeń
              większych niż 16 amper można załozyć zabezpieczenie 25 amper ale to nic nieda
              bo 5,5 kW to jest więcej niż 25 amper.niestety ale najlepsze wyjście to wziąść
              elektryka.
    • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 13:15
      Wpadłem na taki pomysł : kable, które wystawały z ogrzewacza połączyłem kostką
      porcelanową z kablem z przedłużacza - bo musiała byc wtyczka do kontaktu -
      wszystko dzxiała tzn. leci ciepła woda
      1. Kabel od przedłużcza robi sie gorący, bo jest cieńszy od tego z ogrzewacza
      2.Kabel idzie przez pół łazienki do gniozdka
      A ja chce, zeby to wmontować (te kable) do sciany tylko jak to połączyć w
      gnizdku te kable?
      • vvojtek.k Re: Do Marcina 31.03.04, 13:25
        Gość portalu: marcin napisał(a):

> Wpadłem na taki pomysł : kable, które wystawały z ogrzewacza połączyłem
        kostką
        > porcelanową z kablem z przedłużacza - bo musiała byc wtyczka do kontaktu -
        > wszystko dzxiała tzn. leci ciepła woda
        > 1. Kabel od przedłużcza robi sie gorący, bo jest cieńszy od tego z ogrzewacza
        > 2.Kabel idzie przez pół łazienki do gniozdka
        > A ja chce, zeby to wmontować (te kable) do sciany tylko jak to połączyć w
        > gnizdku te kable?

MARCIN ZDAJ SOBIE SPRAWE ,ŻE ROBISZ COŚ CO MOŻE BYĆ ZAGROŻENIEM DLA INNYCH!!!

Jeżeli nie porazi kogoś prąd to może być to powodem pożaru
    • Gość: lolek Re: Do elektryków... IP: *.resetnet.pl 31.03.04, 13:54
      Marcin, po pierwsze to zapytam kto Ci podsunął pomysł kupienia do mieszkania
      podgrzewacza 5,5kW. Sprzętów o takiej mocy NIE WOLNO podłączać do gniazdka. Do
      zasilania powinien być zastosowany przewód 2.5 mm2 od samego bezpiecznika. Na
      100% masz 1.5 mm2 i jeszcze w kilku miejscach rozgałęziany. Te rozgałęziania
      będą się mocno grzać i z czasem coraz bardziej. Dlaczego sprzedawca nie
      zaproponował Ci podgrzewacza do 3kW tego nie wiem, ale on by z całą pewnością
      wystarczył aby mieć ciepłą wodę w umywalce. Jak w czasie Twojego mycia będą
      włączone inne większe odbiorniki eneggii to Ci wywali bezpieczniki przy
      liczniku, bo nie sądzę aby były większe niż 25A. A jakie masz ogrzewanie bo
      może Twoja instalacja jest jednak przystosowana do grzania prądem. Zobacz jakie
      masz bezpieczniki w mieszkaniu, no i przy liczniku by się przydało, może masz
      licznik 3-fazowy.
      • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 14:08
        Lolek, pomysłu mi nikt nie podsunął, tylko sam zdecydowałem sie, wiem, ze to
        nie rozsądne, no ale coż- stało się. Tylko, ze ogrzewacz 3-3,5KW nie wystarczy
        do łażienki, znaczy sie jako prysznic. W kuchni mam ogrzewacz 3,5KW/5,5KW -
        takie dwa przełaćzniki, zależy jaką chce miec ciepłą wodę, a jako prysznic to
        tylko produkują 5,5KW i więcej. Bezpieczniki są 16A, a czy liczniki jest 3-
        fazowy to nie wiem bo nie wiem gdzie tego szukać :(. Tylko, ze ten ogrzewacz w
        kuchni działa OK nawet na II, czyli na 5,5KW. Tylko, ze go spoko zamontowałem,
        bo on w ogóle nie miał kabla, więc uciąłem kabel z przedłużacza i rozkręciłem
        ogrzewacz i tam do kostki te kable wsadziłem - włorzyłem wtyczkę do kontaktu,
        chociaż w instrukcji pisało, ze tak nie można, ale ogrzewacz działa już rok !!!
        A w tym w łazience to te kable wystają a ja chce to podłączyc do gnizdka tylko
        tyle wiem, ze musz te gniazko odkręcić ale nie wiem do czego i jak/za pomocą
        czawego podłaczyć. Nazrazie na tej przedłużce działa ogrzewacz tylko ten
        chudszy kabel jest ciepły, ale prądu jeszcze nie wywaliło, z resztą przy tym
        ogrzewavczu z kuchni- to on kiedyś nawet chodził na bezpieczniku 10A, ale w
        koncu wywalił, na 16A jest OK
        Mam nADZIEJE, ZE MNIE ROZUMIECIE?
        Pozdrawiam
        • Gość: ??? Re: Do elektryków... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.03.04, 20:00
          Człowieku.
          Włos się na głowie jeży. Byc moze jesteś zaradny...ale bez przesady, bo to może
          sie źle skończyć. Koniecznie zaproś do domu jakiegoś elektyka (prawdziwego, z
          uprawnieniami). Jestem ciekawy czy tez sam naprawiasz bezpieczniki (jeśli masz
          topikowe). Słyszałeś kiedyś o pożarach na skutek niewłaściwej instalacji
          elektrycznej....nie wspominam o porażeniu prądem.
          • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:18
            ość portalu: ??? napisał(a):

> Człowieku.
            > Włos się na głowie jeży. Byc moze jesteś zaradny...ale bez przesady, bo to może
            >
            > sie źle skończyć. Koniecznie zaproś do domu jakiegoś elektyka (prawdziwego, z
            > uprawnieniami). Jestem ciekawy czy tez sam naprawiasz bezpieczniki (jeśli masz
            > topikowe). Słyszałeś kiedyś o pożarach na skutek niewłaściwej instalacji
            > elektrycznej....nie wspominam o porażeniu prądem.

Bezpiecznikow sam nie naprawiam tylko kupuje nowe
            Narazie jakos nie bylo pozaru - mysle, ze zagrozenie jest, ale to tylko takie gadanie na wyrost- wiadomo moze sie zdarzyc, lecz jest to malo prawdopodobne, bo juz 1 ogrzewacz chodzi rok i jakos nic sie nie stalo. Kiedys byli u mnie elektrycy z admnistracji i jak zobaczyli ze jade 10A bezpiecznikiem na tym ogrzewaczu to sie za glowe chwycili i tez mi tak mowili, ale jakos wszystko jest sprawne.
            Z reszta w mojej kamienicy tylko ja mam legalnie prad, bo reszta sasiadow jest bardzo biedna i maja prad na lewo- i na dodatek maja stara instalacje elektryczna, taka aluminiowa i 24h/dobe chodza grzejniki 2x2KW + kocherek 1.5KW + bojler 60l i tez jakos zyja. A musza miec to bo maja duzo dzieci, musza gotowac na pradzie, bo oczywiscie nie maja pieniedzy na zakup kuchenki gazowej, wode na bojleze caly czas grzeja bo najmniejsza rodzina ma 2 dzieci a najwieksza 5. Grzeja grzejnikami na prad, bo nie maja pieniedzy na wegiel.
            Ja nuiestety, zeby placic mniejsze rachunki za prad zainwestowalem w kuch. gaz. na butle, oraz grzeje weglem, no a cieplej wody to juz nie mam jak zrobic, a ze mieszkam sam najlepszym rozwiazaniem byl ten ogrzewacz. Te w kuchni 3.5/5.5KW to nic przy moich sasiadach z ta aluminiowa instalacja
    • zayzayer Re: Do elektryków... 31.03.04, 20:59
      Przez moment myślałem, że masz gwoździe w bezpiecznikach, ale domyślam się
      dlaczego one się nie palą. Prawdopodobnie do Twojego licznika dochodzi
      nienajlepsze napięcie i na dodatek słabymi drutami, a to powoduje duży spadek
      napięcia. Taki przykładowo (prawdopodobny) spadek (po włączeniu ogrzewacza) do
      180V powoduje spadek mocy do ok. 3,4KW, a prądu do ok. 19A. Twój ogrzewacz po
      prostu pracuje mocno obniżoną mocą. Gdyby nie było spadku bezp. 16A nie ma
      prawa wytrzymać.
      • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 21:27
        Nie wazne jest napiecie itp. wazne zeby leciala ciepla woda :)
        .
        Kapiel czy prysznic w zimnej wodzie brrrrrrrrrrrrrr
        • Gość: Marek Re: Do elektryków... IP: *.idea.pl 01.04.04, 11:30
          Tylko, że działa tak jakbyś podłączył podgrzewacz o mniejszej mocy.
          Uzupełniając wcześniejsze wypowiedzi - przewód o określonej średnicy może
          wytrzymać określony przepływ pradu - wynika to z tzw. gęstości natężenia
          elektrycznego która to zależy od zastosowanego materiału (zwykle miedź). Jeżeli
          przewód w Twoim przedłużaczu się grzeje to znaczy, że płynie nim prąd o
          maksymalnym natężeniu jakie tylko może przepływać przez przewód o tym przekroju
          a to może doprowadzić do przepalenia przewodu i do wspomianego już pożaru. Mam
          nadzieję, że przedłużacz jest z bolcem i podłączyłeś przynajmniej zero ochronne
          (kolor żółto-zielony) do bolca.
          Skoro masz zabezpieczenia 16A to znaczy to zapewne, że tyle daje Ci Stoen.
          Możesz wystąpić o zwiększenie mocy dostarczanej energii (jest w umowie), ale
          istnieje ryzyko, że i tak musiałbyś wymienić całą instalację domową (pamiętasz
          może jaki masz przekrój przewodów?).
          Co do instalacji jedno - wielofazowej - najlepiej sprawdź na umowie o
          dostarczanie energii.

Pozdrawiam,
          Marek (z zawodu elektryk)

PS: Próbowałeś używać równocześnie obu podgrzewaczy elektrycznych? Jak nie
          wywali Ci bezpieczników to pewnie i tak oba będą pracowały jakby miały po 1,5kW
          kazdy ;-(
          • Gość: jasiek11 Re: Do elektryków... IP: *.stoen.pl 01.04.04, 13:03
            a apropos STOEN... to gdzie ta kamienica? W jakim rejonie Warszawy?
            Podjedziemy, sprawdzimy tych sąsiadów......

pozdrawiam - Jasiek
            • Gość: marcin Re: Do elektryków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 13:21
              Kamienica, niestesty nie w W-wie :(
              W Katowicach, ale serdecznie zapraszam do K-c :)

Co do tych dwóch ogrzewaczy na raz to nie mam takiej potrzeby, bo mieszkam sam
              i wode puszczam albo w kuchni albo w lazience i wole nie probować :)
              • yassgoth Re: Do elektryków... 04.04.04, 20:34
                Jeśli Twój problem jest nadal aktualny, skontaktuj się ze mną
                yassgoth@NOSPAM.gazeta.pl -bez NOSPAM ;> poradzimy coś na miejscu, bo mieszkamy
                pewnie gdzieś niedaleko. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka