-
Wątróbka
Ostatnio na życzenie mojego męża na obiad była wątróbka. On ją uwielbia ja w sumie też, ale gdy pomyślę o jej oczyszczaniu to nie jest już tak dobrze, ale dam radę czego się nie robi dla...dobrego jedzonka ;)
Więc zaczynajmy, potrzebujemy:
wątróbka drobiowa ( ja miałam jakieś 700g)
2-3 cebule
olej
sól, pieprz
majeranek
vegeta
mąka
jola-fasola-gotuje.blogspot.co.uk/2013/01/watrobka.html
Oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę wrzucamy na rozgrzany olej...
-
Potrzebuję pomocy - jak przygotować wątróbkę drobiową? Nigdy jej
jeszcze nie robiłam, a muszę mieć gotową dziś wieczorem. Macie
jakieś pomysły???
Help!!! Please!!!
-
witam, planuję zrobić wątróbkę drobiową, ale na inny sposób niż z cebulą. myślałam o suszonych śliwkach/ żurawinie. i tu jest moje pytanie do Was: jakie przyprawy będą do tego pasować? drugie pytanie: czy lepiej smażyć wątróbkę na maśle czy na oleju? myślałam o podsmażeniu mięsa z owocami (+ może jeszcze czosnek), a potem duszeniu (chciałabym zrobić z sosem). nigdy nie robiłam wątróbki, więc wszelkie dodatkowe info mile widziane :)
-
Jakiś miesiąc temu kupilo mi się za duzo wątróbki i przeczytałąm na opakowaniu, że mozna mrozić, to zamroziłam. Nigdy wcześniej tego nie robiłam, babcia mi zawsze mówiła,ze wątróbke to tylko na świeżo, bo taka odmrozona to sucha i gorycz będzie czuć? I tak się zastanawiam czy wywalić czy jednak bedzie zjadliwa. Sama mam jakieś takie mieszane uczucia...:-/
Zamrażacie wątróbke? Nie traci na smaku?
-
Cebula, wiadomo.
Jadłam też z jabłkami prażonymi z majerankiem.
Jadłam i z chrzanem tartym.
A Wy? Jakie spotkaliście wątróbkowe, swojskie dodatki? Oraz przyprawy,
poza solą i pieprzem?
-
Mam dziś na obiad wątróbkę w sosie i chciałabym podać ją z jakimiś
kluseczkami. Jakie będą smaczne, szybkie i pasujące? Do wątróbki,
oczywiście...?
-
jak w temacie, mój mąż to wielbiciel wątróbki. Zarówno drobiowa, jak i
wieprzowa jest jego przysmakiem, robiłam mu już gulasz z wątróbki, wątróbkę z
jabłkami, krem do chleba z wątróbką. Najbardziej jednak lubi zwykłą
przesmażoną z cebulką, z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z zsiadłym
mlekiem. Mam pytanie, do tej pory smażyłam na oleju, czy można usmażyć ją na
oliwie lub na domowym smalcu? czy to jakoś podniesie jej "smaczność"? Chodzi
mi o to, że najbardziej mężowi smakuje chrupią...
-
-
Jak upiec wątróbkę? Unikam potraw smażonych a ze względu na bogactwo witamin powinnam jeść wątróbkę a kompletnie nie wiem ile czasu powinna się piec i w jakiej temperaturze?
-
Otóż tak, wątróbka niedosmażona. Popełniłam takie coś na obiad, bueee...
-
Z ta natka pietruszki to zajebisty pomysl, bo ci ku.. tluszcz na pysk zony
nie pryska i nadaje sie ona do ponownego uzytku np. wspolne wyjscie przy
swietle dziennym.
-
Z pewnych względów zostałam z ok. 0,8 kg wątróbki surowej. Na pewno
nie wykorzystam jej jutro. Nie chciałabym jej wyrzucać.
Czy można wątróbkę zamrozić?
-
Trochę roboty ale warto. PYCHOTA
-
Poszukuję dobrego przepisu na wątróbkę. Niezbyt przepadam za tym daniem więc
mam nadzieję, że podsuniecie mi jakiś dobry i sprawdzony przepis. Tylko
proszę krok po kroku, bo niezbyt dobra ze mnie kucharka :)
Pozdrawiam.
-
Kupiłam dziś wątróbkę drobiową, jak ją podajecie aby była smaczna ja
zazwyczaj smażę z cebulą, a macie może jakiś inny pomysł?
-
Usmażyłam na obiad wątróbkę z cebulką, ale zdecydowanie przeszacowałam możliwości mojej rodziny. Nie wiem co z nią teraz zrobić. Wyrzucić szkoda. Jutro już jej ponownie nie odsmażę, bo jedziemy na proszony obiad. Trochę mi jej szkoda, co można z nią zrobić, żeby wyszło jakiś danie np. na kolację?
-
no własnie, jak robicie? ile czasu smażyć? jak przyprawić?
-
No właśnie, jak? Ile na dwie osoby na obiadek jej kupić? Na co zwrócić uwagę
przy zakupie. Jak i ile czasu przygotowywać?
-
Poproszę o dobre rady, bo wątróbkę uwielbiam i nawet raz próbowałam ją
usmażyć. Odsączyłam, obtoczyłam w mące, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i jak
mi nie zaczęła strzelać, skakać po tej patelni... Przy próbie odchylenia
pokrywki, w celu odwrócenia cholery na drugą stronę naturalnie, zaznaczyła
swoje ślady na ścianach i suficie, i... skończyła w koszu. A jak Wam się to
udaje??? Może kupiłam "złą" wątróbkę, bo drobiową???
-
Jak się robi to danko - proszę o parę wytycznych ! Pozdrawiam