Dodaj do ulubionych

problem z elektryka w mieszkaniu

10.10.10, 02:43
robilam remont mieszkania, cala elektryke opawiajac prace dogadalm sie ze zakladajac lampe z 2-3 zarowkami chce mozliwosc zapalenia i jednej i wszytskich. zalozylam lampe i swieca sie wszystkie trzy. czy ten elektryk zrobil mnie w balona? mam reklamowac czy co?
Obserwuj wątek
    • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.10, 08:49
      Ile przewodów wystaje z lampy, jaki jest wyłącznik oświetlenia, ile przewodów wystaje z sufitu?
    • Gość: wojtek651 Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 12:37
      Jeżeli tak się dogadywałaś jak piszesz w ojczystym języku to nie ma się co dziwić.Właściwie gdyby elektryk pracował na poziomie Twojej poprawności językowej to w ogóle nic nie powinno działać,ani lampy ani gniazda.Zareklamuj szkołę podstawową której nie powinnaś skończyć.
      • jarecki_2 Re: problem z elektryka w mieszkaniu 10.10.10, 12:43
        nie masz nic mądrego do "powiedzenia" to się nie "odzywaj". Czego nie zrozumiałeś przez te rażące błędy "omnibusie" językowy???
      • cromwell1 Re: problem z elektryka w mieszkaniu 10.10.10, 14:15
        to raczej osinobus nie omnibus
        kilka bledow mozna wytknac z wypowiedzi osinobusa
        porusze tylko merytorczne
        "gniazda nie dzialaja"
        po drugie
        wtf "zareklamuj szkole podstawowa"?
        • Gość: dyzurna Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.brutele.be 10.10.10, 20:48
          Panowie spokojnie czy ktos zauwazyl o ktorej pisalam.
          Mialam ciezka noc co jak widac odbilo sie na pisaniu :)
          Z sufitu wystaja 3 przewody, zloty, czerwony i niebieski.
          Aha no i elektryka nie byla robiona w Polsce...
          Pozdrawiam i bardzo prosze o opinie..
          • Gość: wojtek 651 Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 21:15
            A sam remont był robiony w Polsce czy nie?
            • dyzurna Re: problem z elektryka w mieszkaniu 10.10.10, 22:00
              widze za kolega zna sie tyle na elektryce co ja...
          • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 07:38
            Postaraj się odpowiedzieć na resztę zadanych przeze mnie pytań. To że z sufitu wystają 3 kable to jest w porządku. Niebieski to zero, reszta fazowe biegnące z wyłącznika. Jak są podłączone te przewody w lampie?
          • jarecki_2 Re: problem z elektryka w mieszkaniu 11.10.10, 09:31
            no to lipa. Powinny z sufitu wystawać 4 przewody, 3 normalnie i jeden, czwarty, do zasilenia drugiej sekcji w lampie a włącznik powinien być dwu klawiszowy. Masz zrobioną instalację pod lampę, która zapala wszystko naraz.
            • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:42
              Ten czwarty przewód to do czego ma być? Chyba że do wentylatora.
              • jarecki_2 Re: problem z elektryka w mieszkaniu 11.10.10, 11:49
                do drugiego obwodu lampy, chyba, że wykorzystasz uziemienie, żółty, jako drugi obwód co nie jest zgodne z przepisami.
                • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 12:05
                  jarecki przestań jarać. Czwarty przewód PE stosuje się w instalacjach TN-S a takiej założycielka wątku nie ma. Normalnie mają być trzy przewody niebieski 0 dwa kolorowe fazowe z wyłącznika podwójnego i to jest cała filozofia. PE czyli żółto - zielony łączy się z metalową obudową jeśli jest zabezpieczenie różnicowo - prądowe.
                  • Gość: xxx Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: 80.50.131.* 11.10.10, 12:26
                    Kolego proponuję się dokształcić trochę i dowiedzieć się czemu służy przewód PE. To wg. Ciebie jeśli nie ma różnicówki to przewodu PE nie podłączysz??
                    • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 12:36
                      Owszem podłączysz tylko nie ma to sensu. Możesz podłączyć i 30 przewodów tylko po chugona.
                      • Gość: xxx Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: 80.50.131.* 11.10.10, 14:17
                        Nie ma sensu?? Czy to chłopie masz pojęcie o elektryce w ogóle?? Chyba nie do końca wiesz czemu służy przewód PE o co to wyłacznik RCD.
                        • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.stk.vectranet.pl 11.10.10, 16:42
                          Przewód zerowy jest pojęciem nieprawidłowym i przestarzałym, pochodzącym z czasów, gdy nie wyróżniano osobnych przewodów neutralnych (N) i ochronnych (PE), lecz oprócz przewodów fazowych był jedynie uziemiony przewód zerowy. Przewód zerowy został zastąpiony przez przewody N oraz PE lub PNE, w zależności od tego, jaką funkcję spełniają. Co to jest RCD też wiem. Tylko te ttwoje docinki nie mają nic wspólnego z wątkiem. Założycielka wyraźnie napisała cytat: Panowie spokojnie czy ktos zauwazyl o ktorej pisalam.
                          Mialam ciezka noc co jak widac odbilo sie na pisaniu :)
                          Z sufitu wystaja 3 przewody, zloty, czerwony i niebieski.
                          Aha no i elektryka nie byla robiona w Polsce...
                          Pozdrawiam i bardzo prosze o opinie..

Pytam w związku z tym gdzie widzisz przewód PE?
                  • Gość: xxx Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: 80.50.131.* 11.10.10, 12:33
                    I jeszcze jedno, po czym wnosisz, że założycielka wątku nie ma instalacji TN-S??
                    • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 12:36
                      Przeczytaj wątek to się dowiesz.
                      • Gość: xxx Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: 80.50.131.* 11.10.10, 14:18
                        No własnie przeczytałem i nie wiem, oświeć mnie proszę "expercie".
    • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:57
      obrazki.elektroda.net/8_1256407796.jpg
      a.imagehost.org/download/0700/Zyrandol
      www.elektroda.pl/rtvforum/topic1058047.html - tu z czwartym przewodem PE - żółto zielonym - rzadko stosowanym. Dotyczy instalacji TN-S z różnicówką.
    • Gość: cromwell Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 11.10.10, 19:16
      stala klientka pisze
      wiec pasi rozbudowac szerzej wypowiedzi
      dodam ze dyzurna nie jest elektrykiem
      kumacie cos z tego kolezanko dyzurna?
      jezeli nie kumacie postaram sie to objasnic nieco prosciej
      zaznaczam nieco
      nie wiem od jakiego pulapu startowac
      stad pytanie

pzdr.
      • dyzurna Re: problem z elektryka w mieszkaniu 13.10.10, 20:34
        Cromwell prosze napisz jak mozesz przejrzysciej.
        Ja wroce do watku z odpowiedziami na pozostale pytania nieco pozniej..
        dzieki
        • Gość: Jarek Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 17:36
          Jeśli "dogadałaś" i nie działa, to reklamuj.

A na marginesie, to poziom wypowiedzi na tym forum jest skandaliczny. Za zasłoną anonimowości panoszy się wręcz niepisane chamstwo w najgorszym wydaniu. Jeśli natomiast pojawią się porady bardziej merytoryczne to są nacechowane głównie marketingiem.

Myślę że ludzie powinni piętnować tego typu fora, korzyści dla posiadających zapytania są raczej wątpliwe.

Pozdrawiam
          • Gość: sztyrlic Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 19:50
            Pożałowania godny poziom wiedzy w temacie.
            • Gość: xiunc Re: problem z elektryka w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 10:00
              Co widać po twojej wypowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka