krycha_z_gazowni 24.02.09, 18:09 A ja przyjmuję do 12 kwa dziennie. Sypaną i rozpuszczalną. Uwielbiam, ostatnią na 5 minut przed pójściem do łóżka. MNIAM! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukryta_w_cieniu Strategia picia kawy 24.02.09, 18:19 grunt to nadawanie tytułów z kosmosu ... autor artykułu chyba nie wie co znaczy słowo strategia :) bo w samym artykule o jakiejkolwiek strategii picia kawy nie ma ani słowa ;P są tylko plusy i minusy dostarczania organizmowi kofeiny Odpowiedz Link Zgłoś
macply Durny tytuł - nijaki artykulik ... 24.02.09, 20:13 Jesli juz ktos zabiera sie za taki temat (mniej lub bardziej bliski ponad polowie Polakow podobno, czyli co najmniej 20 milionom ludzi), to powinien sie bardziej przylozyc... Ze niby zdrowsza rozpuszczalna od tej z ekspresu cisnieniowego lub kafeterki ? Wolne zarty !!!! CHemia i swinstwa w rozpuszczalniku kontra swiezo palona i mielona arabica (lub chocby mielona czarna Illy - ostatnio testowalem, polecam) z cisnieniowego ? Bez porownania !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Durny tytuł - nijaki artykulik ... 24.02.09, 23:53 Illy jest od 75 lat na rynku, wiec Twoje testy sa zbedne. Powiedz, lepiej, ze odkryles Ameryke. Odpowiedz Link Zgłoś
szellheliks Re: Durny tytuł - nijaki artykulik ... 25.02.09, 00:03 Illy jest bardzo dobra. Ważne jest jednak jaką, w czym i jak robię kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.bez.loginu Re: Durny tytuł - nijaki artykulik ... 08.04.09, 11:32 kluczem jest tu słowo "filtrowana" Ekspres ciśnieniowy nie przepuszcza kawy przez filtr, tylko otworeczki w pojemniczku... więc lipa. Niefiltrowana dostarcza nieszkodliwych na krótszą metę trucizn (nie będę się wymądrzał jakich). I o ile twierdzę, że to zawsze szukanie dziury w całym, o tyle jeśli ma się do wyboru coś tam podtruwać, a nie, no to chyba jasny jest wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
iduna Strategia picia kawy 24.02.09, 21:01 A moja strategia jest taka: wlewam kawę do kubka i ją wypijam ;D Odpowiedz Link Zgłoś
a-estrela-do-mar Strategia picia kawy 24.02.09, 22:55 A moja strategia jest taka, że nie piję kawy :D Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn Strategia picia kawy 25.02.09, 00:56 Co za glab pisal te zlepki z roznych zrodel? Niech sie glab wysili i pomysli nad tym ,co czyta, pozniej ulepi z tego cos, co jest wewnetrznie spojne, a jeszcze pozniej, ewentualnie, niech publikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eklusek sposób parzenia 25.02.09, 10:19 Wbrew temu co piszą w artykule wszystkim polecam najzdrowszy sposób parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, gdzie większośc potencjalnie szkodliwych substancji pozostaje w fusach a nie w kawie. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Mam nick grogreg i jestem kawoholikiem. 25.02.09, 10:50 No, może nie do końca. Piję dużo kawy. Ciśnieniowy ekspres i młynek do kawy to dla mnie podstawowe wyposażenie mieszkania. Gdy się urządzałem w nowo wynajętym mieszkaniu to spałem miesiąc na podłodze, bo sprzęt do parzenia kawy był na liście zakupów przed łóżkiem. Piję kawę tylko w domu.....czasem na wyjeździe, ale tylko w sprawdzonych miejscach. Brak kawy nie ma na mój nastrój ujemnego wpływu, ale niedobra kawa potrafi mnie wk.....ić. Pije 5-6 espresso dziennie. Kawę z mlekiem raczej z rzadka. Kawa rozpuszczalna dla mnie nie istnieje. Najlepszą kawę jaką piłem piłem we Włoszech. To była taka samobieżna kafeteria na bazie fiata 500....cudo, normalnie cudo. Dla kawoholików rada. Nawet najlepszą kawę psuje niestety nasza twarda polska woda. Nie wspomnę już o szybkim zgonie nawet najlepszych ekspresów.Dlatego warto zainwestować w instalację filtrującą. Różnica jest ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
pozegnaniekrk Blog o kawie 25.02.09, 15:10 Zapraszam na blog poświęcony kawie: www.blog.pozegnanie.com Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Blog o kawie 25.02.09, 17:49 Oj, chyba jest błąd w odnośniku. Zalecam małą czarną. Odpowiedz Link Zgłoś
marekathlone Re: Mam nick grogreg i jestem kawoholikiem. 19.05.09, 02:08 Powinieneś spróbować kawy którą serwuje Klub Santos Coffee.Ja wiecznie chwaliłem ta którą pijałem we Włoszech,ale jak spróbowałem tej to normalnie zwaliła mnie z nóg.Zapraszm na www.santoscoffee.pl a jak bedziesz chciał spróbować kawki to daj mi znać na gg.9965138 to powiem Ci jak ją sobie zamówić.Pozdawiam Cie kawocholiku. Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Re:czy można się podciągnąc do góry za sznurówki ? 06.04.09, 17:41 Podobno człowiek wykorzystuje niewielki procent swoich komórek mózgowych.Jednak mózg zużywa najwięcej energii i wydziela ogrom ciepła.Jest coś takiego,jak wydolność tygodniowa,miesięczna,roczna.I tego się nie przeskoczy(np. kawą).Jest też występujący przy narkotykach problem fazy zejściowej kiedy pozytywne działanie ustępuje.Kawa może wpływać korzystnie,jednak należy do toksyn- wyraźnie to widać przy problemach zdrowotnych(niektórych).Kawa markowa jest zdecydowanie lepsza smakowo od rozpuszczalnej(dla mnie mocniejsza).Można ją dodatkowo gotować i przyrządzać z dodatkami wzmacniajacymi(ale to raczej chodzi o oszczędność).Poczucie wyczerpania,senności,zmęczenia czy niechęci do wysiłku zależy od okoliczności i kawy _krótkoterminowo_.Podłoże biologiczne z pewnością istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
irv-ing Strategia picia kawy 10.04.09, 00:57 kawa dobra, nawet pyszna taka poranna świeżutka:) ale to nie sposób na przetrwanie- przynajmniej dla mnie. Pijam dla smaku ale nie stawia mnie na nogi;( nie tedy droga, zbyt duże ilosci które zdarzy mi się wypić, wywołują u mnie drżenie rąk i zbyt duży osad na zebach i tyle. są zapewne jakiś inne- mniej szkodliwe sposoby bycia cały czas na 100% poziomie w ciągu dnia??? Czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
raiss Inne napoje 28.05.09, 01:27 Ja kawę czasami piję dla smaku. Prawdę mówiąc śpi mi się po kawie równie dobrze, jak i bez kawy:P A do nauki, kiedy czeka mnie zarwanie nocy, wolę pić plusssz active. Działa znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Strategia picia kawy 30.05.09, 19:12 Kawę uwielbiam i nie wyobrażam sobie życia bez jej smaku. Co prawda teraz nie piję jej już tyle, co kiedyś. Jak we wszystkim - trzeba znać umiar. Raiss - Plusssz Active musi lepiej działać, niż kawa, ponieważ, co prawda również zawiera kofeinę, to jednak nie działa, jak filiżanka kawy, m.in. nie wypłukuje z organizmu cennych składników, a wręcz przeciwnie - uzupełnia je. Zwłaszcza, magnez. Odpowiedz Link Zgłoś