Dodaj do ulubionych

Płyty karton-gips

20.10.10, 10:32
Mam dylemat w związku z planowanym remontem i zakładaniem płyt k-g. Jeste wiele stron o tym jak i jakie montowac, nie moge jednak wyszukac tego, czy zakładanie powinno zacząc się od sufitu czy od ścian? Bardzo prosze o odpowiedz, pytanie może banalne, jednak mi nie daje spac:) Z góry dziękuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: Płyty karton-gips IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 20.10.10, 16:51
      najpierw sufit
      pozniej sciany

pzdr.
      • kroowek Re: Płyty karton-gips 20.10.10, 18:19
        Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź.
        • Gość: tomek-dortmund Re: Płyty karton-gips IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.10, 20:16
          niestety tym razem cromwell sie pomylil, sciany potem sufity.
          Duzo latwiejszy montaz, sufit z g-k musi byc osobnym elementem.
        • jarecki_2 Re: Płyty karton-gips 20.10.10, 22:14
          zawsze robię najpierw ściany.....
          • kroowek Re: Płyty karton-gips 20.10.10, 23:52
            Oo i co teraz? Jednak ściany pierwsze?
            • jarecki_2 Re: Płyty karton-gips 21.10.10, 11:16
              Wszystko jak zwykle zależy. Zależy od fachowca, od warunków i wymagań. Ja wolę mieć wyrównane ściany zanim zacznę montować sufit a ktoś inny woli mieć sufit podparty płytami ze ściany.
              Wykonanie najpierw ścian ułatwia wyrównanie ścian, wyprowadzenie kątów i zminimalizowanie docinania płyt na suficie w przypadku braku kątów właśnie. Zdaj się na wykonawcę może, bo co wykonawca to jak widzisz inaczej.
              • Gość: cromwell Re: Płyty karton-gips IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 21.10.10, 12:32
                kurde
                w zyciu bym nie wpadl ze mozna sobie tak komplikowac robote
                normalnie
                najpierw sufit na stelazu
                powyzej 30m2 na kratownicy
                latwo sie montuje przyscienny itd
                pozniej sciany
                obojetne
                na stelazu albo na kleju
                na stelazu jedynie jezeli nierownosci scian sa powyzej 4-5 cm
                katy wazne sa w lazience/brodzik wanna/
                kuchnia/szafki zlewomywak/
                ale tylko kilka katow
                nie wszystie
                w przeciwnym razie z mieszkania mozna zobic dziuple

tomku oswiec mnie
                bom ciemny jak chlop panszczyzniany
                co znaczy sufit odzielony od scian

pzdr.
                • tomek-dortmund Re: Płyty karton-gips 21.10.10, 21:45
                  Ok, wiec nie mozesz sufitem podwieszanym laczyc sciany , dlatego tez nie kreci sie plyt g-k do profili "u" (ktore sa wlasnie przymocowane do scian) unikajac pekniec w suficie. Sufit ma wisiec.
                  Dalej, jesli najpierw wykonasz sufit a potem zaczniesz szpachlowac sciany, to szpachla bedzie miala styk z sufitem, co za tym idzie sufit bedzie ciagnac szpachle(pekniecia ukosne w szpachli, tynku). Mozna to uniknac przyklejac tasme klejaca do sufity a po szpachlowaniu ja odcinajac.
                  Dalej, dzielac pomieszczenie scianka dzialowa z g-k bedziesz musial profil "u" scianki przykrecic do sufitu podwieszonego, laczac znowu jastrych scianke i sufit. Do tego dochodzi,ze twoim sposobem wykonanie izolacji akustycznej i ppoz. jest duzo bardziej pracochlonne, zarazem latwo o bledy. Wlasciwym systemem jest postawinie scianki dzialowej a potem podwieszanie sufitow.
                  Wybaczcie moj styl pisowni, w wieku 13 lat wyjechalem z polski, mam nadzieje ze jednak mozna zrozumiec sens.
                  • jarecki_2 Re: Płyty karton-gips 21.10.10, 22:05
                    tak tylko nie rozmawiamy o stawianiu ścian z płyt GK na stelażach, to jest zupełnie inna kwestia i zasady wykonania są jasne. rzecz tyczy oklejania, okładania ścian istniejących i tylko takich, chociaż w oklejaniu ścian ma analogiczna zasada zastosowanie, ściany potem sufit chociaż nie do końca z tych samych powodów.
                    Jeśli do obłożenia ścian stosujemy stelaż, czyli okładamy ściany płytami GK jednostronnie na stelażu stalowym czy drewnianym, tym bardziej wolę mocować stelaż ściany do posadzki i sufitu i opłytować a potem wykonać sufit.
                  • Gość: cromwell Re: Płyty karton-gips IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 22.10.10, 16:17
                    Dalej, jesli najpierw wykonasz sufit a potem zaczniesz szpachlowac sciany, to szpachla bedzie miala styk z sufitem, co za tym idzie sufit bedzie ciagnac szpachle(pekniecia ukosne w szpachli, tynku). Mozna to uniknac przyklejac tasme klejaca do sufity a po szpachlowaniu ja odcinajac.

dokladnie
                    szpachluje sufit na gotowo
                    przyklejam tasme do oklejania paczek/najciensza/
                    i lece z plytami na scianach

pzdr.
                    • Gość: waldi Re: Płyty karton-gips IP: *.gdynia.mm.pl 24.10.10, 18:40
                      A ja robie tak:
                      Jezeli pojedynczy pokoj - najpierw sufit , potem sciana
                      Jezeli dziele pomieszczenia na mniejsze - najpierw sciany a potem sufit.
                      A tak naprawde w przypadku pojedynczego pomieszczenia jak zrobisz poprawnie to nie ma takiego znaczenia. Powiem tak : jak wygodniej
                      Pozdrawiam
                      • jar.os Re: Płyty karton-gips 24.10.10, 18:54
                        popieram ,
                        • kroowek Re: Płyty karton-gips 24.10.10, 23:06
                          Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi i pomoc! Widze, że ile osób tyle sposobów, ale każdy post dodał coś przydatnego:) Także miło mi będzie jeżeli jeszcze ktoś się wypowie i coś doradzi.
                  • grand-tech Re: Płyty karton-gips 31.10.10, 20:55
                    Nie czepiajcie się Tomka bo to tylko świadczy w Waszej małej wiedzy w temacie. Otóż już dawno Niemcy w wykończenówce nie stosują sztywnego łączenia sufitu ze ścianą bo ściana pochłania drgania z budynku mimo taśmy dylatacyjnej na posadzce. Ale to jest o tyle skomplikowane że trzeba dokładnie dociąć płyty sufitowe ze szczeliną około 1,5-2mm na akryl. Powiem Wam szanowni Fachowcy że nie mają problemu z pęknięciami na suficie ale tam się inaczej pracuje i za inne pieniądze. U nas nikt się w to nie bawi a nawet twierdzę że większość o tym nie wie.
                    Co do tematu to każde wykonanie jest dobre szczególnie przy obecnej dostępności taśm STRAIT-FLEX które odpowiednio zastosowane załatwiają temat pęknięć.
                    • brodziu Re: Płyty karton-gips 01.11.10, 12:04
                      Sztywne łączenie powoduje tendencje do pękania ścian. Warto więc jak pisze grand-tech przypilnować, by od początku położyć ściany prawidłowo.
              • Gość: Eregips Re: Płyty karton-gips IP: *.tktelekom.pl 05.11.10, 12:24
                "a ktoś inny woli mieć sufit podparty płytami ze ściany." to jakis zart, jeszcze pewnie zbroicie sufit ze sciana
    • Gość: krzysztof Re: Płyty karton-gips IP: *.eltronik.net.pl 04.11.10, 22:09
      najpierw ściany potem sufit. Zgadzam się z całą wypowiedzią Tomka według mnie posiada bardzo fachową wiedzę na temat k-g
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka