10.11.10, 12:50
Lektura forum, a także moje osobiste doświadczenia skłoniły mnie do refleksji. Macie szczęście do dobrych fachowców, czy nie? Jakiś czas temu robiłam całościowy remont średniego (70 m) mieszkania. Przez chałupę przewinęło się sporo ekip. Właściwie tylko do jednej, nie, do dwóch nie miałam żadnych zastrzeżeń. Wszystkie inne zaliczyły mniejsze lub większe wpadki.
Oto zestaw ekip:
- ekipa elektryków
- ekipa od wymiany okien
- ekipa od kaloryferów, hydrauliki i gazu
- ekipa od płytek, gładzi, malowania, białego montażu
- ekipa od wymiany drzwi wewnętrznych
- ekipa od wymiany drzwi zewnętrznych
- ekipa od zabudowy kuchni i od mebli na zamówienie
- ekipa od montażu mebli kupnych
- ekipa parkieciarzy
- ekipa od montażu blatu w kuchni
- ekipa od montażu szkła na ścianach w kuchni.
Łącznie... 11. Tylko dwie niczego nie spartaczyły, nie zniszczyły, zrobiły wszystko w terminie, sprawnie, schludnie i bardzo fachowo, a mianowicie ekipa od drzwi zewnętrznych i od montażu mebli kupnych. Nie jest to budująca statystyka. Dodam jeszcze, że nie jestem bardzo wymagająca szczególarą, potrafię przymknąć oko na to i owo, nie czepiam się drobiazgów, nie jestem skąpa, nie biorę fachowców najtańszych, nie odmawiam lepszych materiałów, cenię ludzi, którzy wiedzą w jakiejś materii więcej niż ja. Czemu doświadczeni, poleceni fachowcy pozwalają sobie na babole? A z jaką lubością taka ekipa narzeka na te pozostałe ;). A może to mnie się nie poszczęściło? Drodzy forumowicze, jak tam u Was ze statystyką ;)?
Obserwuj wątek
    • tomek-dortmund Re: Fachowcy 10.11.10, 18:30
      Normalka, w niemczech to samo.
      Dlatego sa w budowlance tolerancje, bo perfekcyjnosc jest nieosiagalna.
    • Gość: Martyna Re: Fachowcy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.10, 19:01
      Drzwi wewnętrzne wstawiła mi szybko i fachowo ekipa od drzwi, kuchnie na wymiar zainstalowała
      firma w której ją zamówiłam. Bez zarzutu.
      Wszystko pozostałe wykonał pan Darek z teściem, taka dwuosobowa firemka.
      Szybko, dokładnie, sprawnie, terminowo.
      • Gość: przemo Re: Fachowcy IP: 178.73.49.* 10.11.10, 19:07
        Takie posty jak wyżej to aż się miło czyta.Tak powinno być i okazuje się że można.
      • Gość: cromwell Re: Fachowcy IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 10.11.10, 19:13
        brawo martyna
        o to chodzi
        jedna firma ale solidna
        procz ogrzewania gazowego i parkietow robilismy wszystko
        no moze jeszcze byli goscie od mebli na zamowienie
        rozumiem ze drzwi byly z usluga zeby nie stracic gwarancji
        mysle ze pan darek z tesciem tez by sobie spokojnie poradzili

pzdr.
      • ookaa Re: Fachowcy 10.11.10, 22:31
        Przywracasz mi, Martyno, wiarę w ludzi. Szczerze gratuluję :).
    • mj.agh Re: Fachowcy 12.11.10, 14:39
      Mając już trochę doświadczeń budowlano-wykończeniowo-remontowych i mam podobne odczucie. Jakość wykonawcza sporej części firm nie jest zadowalająca. Przy czym nie jest przecież tak że wszystko co robią to knocą ale wystarczy, że sknocą jedną istotną rzecz, którą trzeba przerabiać (o ile się da) co za sobą pociąga nerwy, czas, często też i koszty.
      W sumie to mam dwie firmy, które mógłbym z czystym sumieniem polecać - to są faktycznie ekipy z którymi nie mieliśmy najmniejszych problemów, swoją robotę zrobili rewelacyjnie, w terminie. Naprawdę obie strony były zadowolone.
      Z resztą ekip wniknęły jakieś problemy… Czasem wydaje mi się, że to ja zbyt zwracam uwagę na szczegóły (a to mi się nie podoba, że kafelki są krzywo, że kąty nie są proste, że dach jest skrócony o 15 cm z jednej strony i o 30 z drugiej w stosunku do projektu że okno przesunięte o pół metra, 2 miesiące opóźnienia i takie tam drobiazgi, które dla różnych ekip mógłbym wymieniać jeszcze długo…). Ale jak słyszę opowieści znajomych to chyba większość ma problemy i spięcia z tzw. „fachowcami”.
      Teoretycznie można powiedzieć, że każdemu zdarza się popełnić błąd tylko jeśli tych błędów jest dużo, ze strony wykonawcy są problemy z ich poprawieniem, wykonawca denerwuje się i jest bezczelny jeśli wskazuje mu się błędy i prosi o poprawę… to nie mam powodu aby być zadowolony z takiego wykonawstwa i chcieć polecać ekipę.
      • Gość: cromwell Re: Fachowcy IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 12.11.10, 15:23
        nie mam zamiaru bronic firm
        zgadzam sie ze czesto zdarzaja sie absztyfikanci
        skracanie dachu to u mnie norma
        zwlaszcza kiedy inwestor zamowi dachowke i drewno na wiezbe
        skoro dachowka ma podzialke 35-40 cm
        a drewno na wiezbe jest na styk
        albo jeszcze gorzej
        to jakim cudem nie skrocic dachu?
        pewnie ze informuje inwestora jaka jest przyczyna skrocenia dachu
        przed rozpoczeciem prac przekladam drewno z kupy na kupe mierzac kazdy element
        i staram sie dopasowac do projektu
        chociaz to nie moja brocha
        ale nastepni w kolejce czekaja
        wiec trzeba sie jakos ubezpieczyc
        w koncu ostrzegam ze pasi skrocic dach albo wymienic kilka krawedziakow
        w wiekszosci przypadkow inwestor jest tak zniechecony kolomyja wokol budowy
        ze kladzie lage
        a pozniej nagle pretensje
        trza bylo mi powierzyc kupno materialow
        odpowiadam glowa za jakosc
        w razie czego reklamuje na koszt tartaku
        a tu nagle komus sie nie chce walczyc bo opadl z sil
        i olewa
        olewanie to najgorszy wrog budowy;)

pzdr.
        • Gość: gość Re: Fachowcy IP: *.centertel.pl 14.11.10, 01:50
          a czy można dostać namiary do tych dobrych fachowców :)
          • Gość: gość Re: Fachowcy IP: *.centertel.pl 14.11.10, 19:59
            dlaczego ktoś tutaj kasuje posty ???
            interesują mnie namiary na fachowców z okolic Oławy, Wrocławia... z góry dziękuję
            • Gość: przemo Re: Fachowcy IP: 178.73.49.* 14.11.10, 20:29
              Jak oczerniają ludzi to nie kasują ale jak chodzi o fachowców to kasują.Nie bardzo myśli ten co to robi.Szkoda że głupoty nie kasuje.
              • Gość: gość Re: Fachowcy IP: *.centertel.pl 14.11.10, 20:34
                no i tego właśnie nie rozumiem... może ktoś boi się konkurencji, że jak znajdą się namiary na dobrych fachowców to w końcu inni mogą zapomnieć o zleceniach ... tak czy owak namiary są mi potrzebne :)
                • ten_trzeci_blizniak Re: Fachowcy 17.11.10, 17:09
                  Polecam pogrzebać na favore.pl. Mają tam system rekomendacji, więc nigdy nie kupujesz kota w worku. Ja korzystałem i sobie chwalę. Jak się trochę postarasz to remont wyhaczysz za free -> tnij.org/i2hf
                  • Gość: cromwell Re: Fachowcy IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 17.11.10, 17:40

> Polecam pogrzebać na favore.pl. Mają tam system rekomendacji, więc nigdy nie kupujesz kota w worku. Ja korzystałem i sobie
                    chwalę. Jak się trochę postarasz to remont wyhaczysz za free ->

no tak
                    nawet nie wchodze w podejzana stronke z prostego powodu
                    system rekomendacji chocby jaki nie byl wspanialy podlega subiektywnym ocenom
                    wiec wypad spamerze w dluga
                    • Gość: przemo Re: Fachowcy IP: 178.73.49.* 17.11.10, 20:33
                      Ale prawda jest taka że są tam fachowcy którzy coś potrafią pokazać i zaprezentować a z tego co tu obserwuję to ganić umiesz ale żeby coś pokazać zrealizowanego to jeszcze nie dożyłem.
                      A z favorów jakby się tu zebrali to być cienko płakał ze swoimi komentarzami.
        • mj.agh Re: Fachowcy 16.11.10, 23:27
          Wiesz, z jednej i drugiej strony pan zapomniał, że na ścianę jeszcze pójdzie styropianu 15cm i w części projektu gdzie rozrysowana była więźba dachowa wystający dach był zaznaczony od 40-centymetrowej ściany (ytong+styropian) a nie od tego co jest teraz fizycznie czyli tylko ytong. . Dodatkowo z drugiej strony nie doczytał w projekcie i przesunął sobie ostatnią krokiew o dodatkowe 15 cm. Tu akurat nie jest kwestia fachowych wyliczeń tylko fachowej pomyłki/niestaranności. Co do wszelkich wyliczeń i znajomości projektu to siedzę w tym znacznie lepiej niż ekipa budowlana. Zarówno elementów konstrukcyjnych (w te strony to tylko kwestia drewnianych łat i murłat oraz stalowych HEBów) jak i dachówki było pod dostatkiem. Dachówka ma szerokość krycia 223-225mm czyli łącznie na długości pan nam uszczknął 2 rzędy dachówek. Z jednej strony odpuściliśmy bo zorientowaliśmy się jak już do połowy dachu były dachówki położone, murłaty i heby stalowe odcięte. Z drugiej kazaliśmy przerabiać zgodnie z projektem. Oczywiście pokryliśmy koszt materiałów (nowych łat) bo już handryczyć się z facetem nie było siły.

> przed rozpoczeciem prac przekladam drewno z kupy na kupe mierzac kazdy element

Jak nasz pan sprawdził, że z przywiezionym drewnem na więźbę jest wszystko w porządku to po miesiącu jak zaczęli kłaść okazało się, że drewno na jętki przyjechało o przekroju 18x16cm zamiast 18x6. Naiwny uwierzyłem mu, że wszystko w porządku i sam nie skontrolowałem a potem była oczywiście szybka akcja wymiany bo na gwałt potrzebne.
    • piegoosek Re: Fachowcy 17.11.10, 00:33
      jak do tej pory my rowniez jestesmy zadowoleni ze wszystkich ekip, ktore u nas budowaly itp.
      lacznie ekip bylo, jak dotad, 7; zauwazylismy jednak trzy grzechy glowne fachowcow:
      1. dwa razy zdarzylo sie, ze cos zginelo z budowy, powiedzmy to byly drobiazgi, dlatego nie wnikalismy co i jak, nie warto bylo psuc sobie ogolnego naszego zadowolenia;
      2. jedna z ekip, widzac, ze w danym momencie nie mamy czasu na wnikanie w koszty zamawianych przez nich materialow, delikatnie mowiac, oraznela nas o jakis grosz... po prostu wykorzystali sytuacje... brzydko :/
      3. nieterminowosc - to zdarzalo sie dosc czesto, jednak budowa domu rzadzi sie swoimi prawami, remont/wykanczanie mieszkania wyglada zupelnie inaczej, nikt nie bedzie czekal na ekipe tygodniami :)
      generalnie jednak jestesmy mile zaskoczeni naszymi ekipami, mam nadzieje, ze pod koniec naszego przedsiewziecia bedziemy mowic to samo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka