Dodaj do ulubionych

Jaka moc kaloryfera

10.12.10, 12:08
Witam, proszę mi powiedzieć, jaka powinna być moc kaloryfera w pomieszczeniu o pow. 10 m2
przy temperaturze grzejnika ( mierzyłam ;) ok 40-50 st.C.
Szukałam wyliczeń, ale są tylko dla wyższych parametrów. i teraz tak, nie wiem czy grzejniki mam za małe, czy pogonić palacza.
Dla parametrów ( wg tabeli producenta ) 90/70/20 wychodzi mi, ze ten grzejnik który mam ma 1325 W, dla parametrów 70/55/20 - 836 W. Innych parametrów brak. Dziękuję za odpowiedź.

PS. Jestem humanistką ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: pandzik Re: Jaka moc kaloryfera IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 13:09
      Ano brak. Parametr 50-40 stopni C.- to żaden parametr.
      • zuzanka79 Re: Jaka moc kaloryfera 10.12.10, 14:55
        Gość portalu: pandzik napisał(a):

> Ano brak. Parametr 50-40 stopni C.- to żaden parametr.

Czyli co? Bo w necie piszą jeszcze o czymś takim jak 60/40/20 i to by może pasowała do stanu mojego mieszkania, ale wyliczeń nie ma i nie wiem jak się do tego odnieść.
    • Gość: Ewa Re: Jaka moc kaloryfera IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 14:42
      Moc grzejnika ma być taka, jak wynika z wyliczenia zapotrzebowania ciepła, niezależnie od temperatury pracy instalacji. Im niższa temperatura tym grzejnik musi być większy.
      Pokój około 10m2 to zapotrzebowanie ciepła rzędu 1000W (budynek średnio docieplony, wysokośc pokoju 2,5-2,8).

I co ma do tego palacz?
      Trochę za mało danych, nawet jak na humanistę ;)

• w-domu Re: Jaka moc kaloryfera 11.12.10, 18:44
        paramettr 50/40 to nisko wydajność grzejnika to max 60% wydajności dla 70/55, musisz sporo przewymiarować grzejnik
        • Gość: Ewa Re: Jaka moc kaloryfera IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 16:29
          Sądzę, że nasza humanistka ma raczej problem z regulacją. I stąd słabe parametry pracy instalacji. Ten palacz tak mi podpowiada.
    • cola33 Re: Jaka moc kaloryfera 12.12.10, 10:17
      jeżeli słabo izolowany budynek w zupełności 1600 w wystarczy jeżeli dasz 1700 lepiej dla Ciebie.
    • zuzanka79 Re: Jaka moc kaloryfera - wyjaśnienia 12.12.10, 23:05
      Już śpieszę wyjaśnić o co chodzi m.in. z tym palaczem.
      Mieszkam w bloku (WM), sami ogrzewamy budynek (jest palacz). Dwie ściany (przeciwległe) budynku zostały jesienią ocieplone ( styropian 10 mm). Szarpnęło to wspólnotową kasą.
      Mam sąsiadkę emerytkę starszą panią, wdowę, u której w mieszkaniu jest ... 17 st, gdy u mnie ( po przeciwnej stronie) np. jest od 21-23 ( lubię ciepełko a dzieci biegają boso). No i okazało się, że jej 18-metrowy pokój ogrzewa taki kaloryfer jak mój 10-metrowy. Do tego kaloryfery nie mają mocy, bo ze względów finansowych oszczędza się na opale. Grzejniki w moim mieszkaniu mają od 35 do 50 stopni ( te 50 to przy ostatnich mrozach, a jak tak jak dziś jest +1 to ledwie te 35) -temperaturę mierzę już kilka dni. Ale z drugiej strony to skandal.
      Kiedy powiedzieliśmy z mężem sąsiadce, że chyba kaloryfery ma za małe to powiedziała, że tak jej doradził ten, co jej grzejniki wymieniał jakieś trzy lata temu i w ubiegłym roku nie marzła. Żal mi kobiety bo to bardzo sympatyczna i serdeczna starsza pani. Jest schorowana, i każde nawet najmniejsze przeziębienie to dla niej obciążenie zarówno fizyczne jak i finansowe (leki). Dogrzewanie czymś na prąd nie wchodzi w rachubę. Moje dzieci ją uwielbiają, a my z mężem wyręczamy w zakupach i większych pracach domowych. Więc się pytam o co chodzi? Czy rzeczywiście to wina tego niedogrzanego pomieszczenia, czy temperatury grzejnika?
      • marko1971 Re: Jaka moc kaloryfera - wyjaśnienia 13.12.10, 11:35
        najlepiej poprosić o wizytę innego instalatora i na miejscu znajdzie przyczynę,
        wcale nie musi być to wina grzejnika a np. słabej wydajności pompy czy zapowietrzania układu
        w tym miejscu

• yagres Re: Jaka moc kaloryfera - wyjaśnienia 13.12.10, 13:11
          Zwolnij palacza c.o. bo tak to sobie może palić ale u siebie w garażu albo altance. 35 stopni to przecież te grzejniki chłodzą a nie grzeją! Temp. człowieka to 36,6 stopni. Przy mrozach nie zagrzejesz mieszkania, no chyba że własnym oddechem i ciepłotą ciał domowników. Styropian nigdy nie zastąpi uczciwego ogrzewania budynku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka