Dodaj do ulubionych

piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwne

02.01.11, 16:34
Zmuszona jestem do zakupu nowego pieca co na gaz , ponieważ stary ( 25 lat POLSKI ze Świebodzina ) obecnie potrzebuje fachowca , który coś wymienia i stwierdził, że zimę jeszcze przetrzyma ale już na następną trzeba kupić nowy.
Mam stare grzejniki żeliwne, które sa dobre i nie chciałabym ich wymieniać, rurki też nie są grube , jest pompka. Wymiany wymaga tylko piec oraz chciałabym założyc termoregulatory czy coś takiego , by przykręcić grzejniki w pokojach w których sie nie mieszka.
Dom ma 50 lat parterowy z cegły dziurawki nie ocieplony , okna wymienione na nowe.
Powierzchnia do ogrzania 140m2 Obecnie temp. 19 - 20
W sklepie proponują mi różne piece. Ostatnio polecono mi piec kompensacyjny ale konkretnie nikt nie jest mi wstanie powiedzieć czy te stare grzejniki z dużą ilością wody można podłączyć do tego pieca. Obecnie zużywam 2500m3 gazu za cały rok ( w tym kuchenka i ogrzewanie ciepłej wody ).
Czy jak podłączę ten piec to coś zaoszczędzę, oczywiście przy temp. pomieszczeń 20
Czy nie zawracać sobie głowy i kupić taki sam piec jak mam.
Co należało by zrobić w moim domu aby mniej zużyć gazy no i było ciepło tj temp. 20
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 03.01.11, 11:55
      nie ma kotlow kompensacyjnych
      chyba smiga o kondensacyjny
      kup kierujac sie dostepem do serwisu
      chyba nie zamierzasz czekac w zimie 2 tygodnie na fachure
      oszczednosci pewnie beda
      chocby dlatego ze kociol jest nowoczesny i latwiej dobrac optymalne parametry pracy
      stare grzejniki zasadniczo nie powinny rzutowac na zuzycie gazu
      /zwlaszcza ze wzgledu na ilosc wody w ukladzie/
      przeciez nie grzejesz wody tylko dom
      a chatynce wszystko jedno ile masz wody w instalacji

oczywiscie beda pewne straty
      chociazby zwiazane z bezwladnoscia grzejnikow

imho najpierw wymien kociol
      pozniej dociepl dom
      na koncu decyduj sie na wymiane grzejnikow

pzdr.
      • Gość: grazynak11 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 20:20
        Tak to chodzi o piec kondensacyjny jeszcze raz zapytałam w sklepie.
        Zasugerowano mi,że jak wymienię grzejniki , to będzie mniej wody do ogrzania a co za tym idzie i gazu mniej pójdzie.Bo mniej gazu trzeba na zagrzanie 10 l wody niż na 60 l.
        Naprawdę nie wiem co mam zrobić .Może juz ktoś przez to przeszedł.
        • marko1971 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 16:17
          w sklepie dobrze ci powiedzieli że mniej spalisz gazu na podgrzanie mniejszej ilości wody,więc
          wymiana grzejników jak najbardziej
          natomiast zakup kotła kondensacyjnego jest nabijaniem w butelkę,gdyż przy tej powierzchni
          grzewczej nie zaoszczędzisz na tyle gazu co różnica w cenie kotła (pomiędzy zwykłym a kondensacyjnym)
          oczywiście rację ma cromwell wspominając o kolejności,ocieplenie jest bardzo ważne
          bo inaczej grzać będziesz atmosferę wokół domu i jak mówią spece od ciepłownictwa:
          z Polski afryki nie zrobimy:))
        • cromwell1 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 16:19
          jeszcze raz
          pytaj najpierw o serwis kotla
          to rzecz najwazniejsza

kociol o przebiegu 25 lat bez remontu moze miec sprawnosc mw 85%/zalozmy/
          kociol kondensacyjny liczony podobna metoda ma sprawnosc 105% /zalozmy/
          wiec zakladamy ze zyskasz na zuzyciu gazu ok 20%

oszczdnosci latwo wyliczyc ze sprawnosci kotlow

jezeli chcesz oszczedzic wiecej to pyknij na domek ocieplenie
          okma wymienilas wiec o kolejne 20-30 % obnizysz koszty

lepiej wydac kase na ocieplenie jak na nowa instalacje
          bo nowe grzejniki i rury o mniejszych przekrojach to gora 5-7% oszczednosci
          wiec koszty nieporownywalne do amortyzacji

jezeli smiga o ilosc wody w ukladzie
          to goscie powtarzaja te mantre od 20 lat niekumatym klientom
          bo nie w ilosci wody sila tylko w sterownosci ukladu

przykaldzik z fizyki klasy podstawowej

masz do ogrzania obiekt potrzebujacy rocznie 15 Gj
          ogrzewasz go piecykiem gazowym

woda to wylacznie medium sluzace do ogrzania obiektu
          i nie wazne ile jej jest
          moze byc 5l moze 80l
          wazne zeby w sposob dostateczny przyjmowala i oddawala cieplo
          co jest i bedzie spelnione w obu przypadkach

pzdr.
          • marko1971 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 16:32
            tylko o jednym zapomniałeś
            żyjemy w czasach coraz większego komplikowania urządzeń,również tych do ogrzewania
            zgadnij: jak wpłynie na trwałość i niezawodność takiego naszpikowanego czujnikami cudeńka
            te sto parę litrów brudnej,zaszlamionej wody ze starego układu ?
            może jednak lepiej zamiast szaleć z kotłem(nie piecem cromwell!)wymienić też instalację
            i grzejniki
            • cromwell1 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 17:06
              instalacje mozna wyplukac
              po co wymieniac grzejniki rury i wpadac w koszty
              skoro te stare sa praktycznie nie do zajebania
              w przeciwienstwie do grzejnikow nowej generacji
              \czytaj blaszakow\

jezeli babeczka mieszka blisko to chetnie je odkupie po cenie zlomu
              wytrzymaja spokojnie 3 wymiany nowoczesnych blaszakow
              a chetnych na stare zeliwniaki jest coraz wiecej

pzdr.
              • marko1971 ale chodziło mi o to że w każdej instalacji 07.01.11, 17:17
                z czasem wytwarza się szlam,w tej starej i bardziej pojemnej jednak szybciej i więcej
                a wiesz ile kosztuje w tzw. "wisielcu" wymiana wymiennika co/cwu wraz z kompletem czujek?
                blaszaki też są nie do zajebania
                trza tylko trochę kultury instalacyjnej i w użytkowaniu
                aha przed grzaniem warto konwektory zdemontować i przepłukać z zewn i od wewn(tylko dla perfekcjonistów)
                i na koniec:
                to gdzie ci te żeliwo zwozić?
                bo rozumiem że dobrze za transport zapłacisz?:))

• Gość: inżynier Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.13, 23:51
          bzdura! nieprawda że grzejniki żeliwne biorą więcej energji.Dłużej się nagrzewają ale za to wolniej oddają ciepło.Blaszaki szybko się nagrzewają i szybko stygną, co wiąże się z częstrzym włączaniem pieca. Nie wymieniaj grzejników żeliwnych!!!!!
    • ihanelma Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 11:27
      Więcej zaoszczędzisz jak ocieplicie dom - piec będzie pracował w temperaturach, w których zachodzi ta mityczna kondensacja. Ale i tak opłaca się kupić lepszy - podobno piece kondensacyjne są po prostu trwalsze i na lepszych częściach robione ;)
      Sprawdź jeszcze, czy nie będziecie musieli odszlamić instalacji co - u niektórych producentów bez tego nie podbiją wam gwarancji na piec.
      • marko1971 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 16:25
        ihanelma napisała:

" Ale i tak opłaca się kupić lepszy - podobno piece kondensacyjne są po prostu trwalsze i na lepszych częściach robione ;)"

jak już to kotły kondensacyjne;
        wiesz na czym polega różnica między kotłem a piecem?
        a różnica pomiędzy zwykłym atmosferykiem a kondensem?
        bo robione są z tych samych części(pompa,obudowa,armatura gazowa i hydrauliczna...)

" Sprawdź jeszcze, czy nie będziecie musieli odszlamić instalacji co - u niektórych
        producentów bez tego nie podbiją wam gwarancji na piec."

żaden producent nie uwzględni reklamacji w przypadku braku filtrów

więc reasumując jak się nie znasz to nie zabieraj głosu
        bo tylko się ośmieszasz

• ihanelma Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 16:55
          Nie sprzedaję kotłów, pieców czy kominków ale je kupowałam i pewne rzeczy przeczytałam czy usłyszałam. Tutaj widzę generalnie do zabrania głosu wymagane jest prowadzenie firmy budowlanej w conajmniej trzecim pokoleniu udokumentowane na piśmie i potwierdzone przez trzech bezstronnych świadków :P. A i tak zawsze ktoś wyjedzie, że się ośmieszasz czy jesteś nieprawdziwym fachowcem ;-).
          Niezależnie, czy pytasz, czy odpowiadasz na pytanie, bo były też posty z których wynika, że i to jest wstydem. Na żadnym innym forum budowlanym nie ma takiej dziwacznej atmosfery jak tutaj.
          • marko1971 i skoro się nie znasz to nie pisz głupot 07.01.11, 17:22
            bo znajdzie się ktoś kto cię wyprostuje
            co do atmosfery to powtórzę za cromwellem:
            to nie jest lukrowane forum randkowe tylko bezpardonowa wymiana poglądów,które
            można zweryfikować w praktyce
            • ihanelma Re: i skoro się nie znasz to nie pisz głupot 07.01.11, 17:35
              Ale można to robić bez wzajemnego obrażania się i nie ex cathedra. Wbrew pozorom wtedy jest się najłatwiej ośmieszyć. Jeśli się kiedyś pomylisz i ktoś to stwierdzi - pójdziesz się zabić czy zapić?
        • ihanelma Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 17:03
          I jeszcze - o filtrach czy czyszczeniu instalacji nie wspomniał jakoś nikt z "bardzo mądrych" tutejszych fachowców ani pan ze sklepu. Do tego cromwella umiałeś upomnieć kulturalnie w kwestii nazewnictwa i terminologii, widocznie co do kobiet masz z zasady inne standardy wypowiedzi.
          • marko1971 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 17:32
            ihanelma napisała:

" Do tego cromwella umiałeś upomnieć kulturalnie w kwestii nazewnictwa i terminologii, widocznie co do kobiet masz z zasady inne standardy wypowiedzi."

cromwell ma jednak tu pewną renomę i myli się też czasami,nie raz dostało mu się
            a porównując twoją i jego wypowiedź to jednak napisałaś bardziej od rzeczy,uważając
            się za bóg wie jakiego znawcę
            ale oczywiście wobec kobiet mam inne standardy tyle że w rzeczywistym świecie,gdzie
            przez kurtuazję nie skomentowałbym w ogóle takich rewelacji
            na forach internetowych specjalistycznych nie wypada stosować takiej dwoistości
            wobec kobiet,bo co powiedzą feministki?

• ihanelma Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn 07.01.11, 17:43
              A gdzie ja napisałam że uważam się za znawcę? Poza tym w sumie powyżej potwierdziłeś to co napisałam, także o co ten cały hałas zrobiłeś?
              A zabrałam głos w wymagającym-hermetycznej-wiedzy-tajemnej-wątku-o-kotłach, gdyż ponieważ akurat sąsiad stare kotlisko wymieniał i coś mi się o uszy obiło... straszne, prawda?

Co do "renomy" użytkowników uznawanych tutaj za godnych wypowiadania się - zauważyłam, że tu jest bardzo dziwnie pod tym względem. Jakoś nie da się normalnie porozmawiać, zawsze jakoś temat właściwy zostaje przywalony przez czyjeś rozdęte ego i wywiązuje się dyskusja kto jest fachowcem, kto malarzem pokojowym i wychodzi na to, że wszyscy pieprzą głupoty :-). Szukam akurat pewnych informacji, ale na tym forum o swoje dylematy nie zapytam - z kilku względów. Tutaj jest ciekawie nie ze względów merytorycznych, ale od strony psychologicznej. Jeszcze takiego zbiorowiska nadęciuchów nie widziałam.

Aha - nie wymagam od nikogo żadnej idiotycznej kurtuazji,ale zwykła uprzejmość nie jest rzeczą głupią. Inaczej dalej będziecie sami sobie udowadniać, kto jest malarzem pokojowym :D
              • marko1971 a wszystko co ci się o uszy obiło powtarzasz ? 07.01.11, 17:52
                bo mi się też wiele obiło o uszy i nie powtarzam skoro się nie znam
                a opr dostałaś też za to że pisząc takie głupoty powodujesz że osoba pytająca o radę jest
                dezinformowana
                • ihanelma Re: a wszystko co ci się o uszy obiło powtarzasz 07.01.11, 17:59
                  ale gdzie napisałam takie straszne głupoty?

napisałam, że można wymienić bez wymiany grzejników, że lepiej ocieplić dom, przeczyścić instalację i że wg instalatorów kotły kondensacyjne są na lepszych podzespołach.
                  Która informacja to idiotyzm i gdzie wprowadziłam pytającą w błąd?
    • Gość: monterco Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.11, 19:07
      kocioł kondensacyjny w stosunku do Twojego starego 25 letniego kotła będzie miał sprawność ok 40% wyższą .z czego to wynika . Twój stary kocioł na poczatku swojej egzystencji miał sprawność ok 80 % (w owym czasie producenci na tym poziomie okreslali jego sprawnośc , na pewno był - jest kotłem z tzw świeczką której płomień na dobę zużywa co najmniej 1 m3 gazu.25 lat temu zarówno kocioł miał świeże rury wymiennika nie obrośnięte kamieniem ,miał nowy kiepski co prawda ale nowy palnik i co najważniejsze nie posadał żadnej modulacji płomienia tylko zawsze zapalał się z taką samą mocą bez względu na zapotrzebowanie ciepła .
      dążąc do osiągnięcia zadanej temperatury wody na jego wyjściu .Temperatura spalin dochodziła do 105*c a teraz może nawet do 120*c .Po 25 latach eksploatacji wymiennik kotła niestety nie jest już jak nowy , pewno wewnątrz na rurach kotła jest trochę kamienia palnik nie wygląda już jak nowy - te i inne elementy powodują iż rzeczywista sprawność tego urządzenia pewno będzie na poziomie 70%
      Sprawnośc nowego kotła kondensacyjnego mierzona tą samą metodą to ok 106-110%
      Kocioł kondensacyjny po pierwsze ma regulację mocy - modulację i dostosowuje się w kazdej chwili do zapotrzebowania na ciepło w układzie grzewczym poprzez obnizenie lub podniesienie mocy za pomocą zaworu gazowego działającego w sposób płynny -modulowany kontrolując bez przerwy różnicę między temperaturą wody wychodzącej z kotła na układ grzewczy i wody powracającej z układu- jeżeli pomieszczenia są dogrzane i odbiór ciepła z grzejników jest mniejszy, do kotła powraca cieplejsza woda- kocioł zmniejsza dopływ gazu do palnika ( zmniejsza zużycie gazu) i dostarcza tyle mocy ile w danej chwili potrzeba .Przy czym utrzymuje swoją sprawność na podobnym poziomie .Po drugie dużo wody w układzie - kocioł kondensacyjny to lubi gdyz cykle włączenia i wyłączenia kotła są rzadkie , co za tym idzie strata na krótkie zapłony i starty i następnie wyłączenie nie następuje .Po trzecie kocioł taki jest urządzeniem bezświeczkowym ( 1 m3 gazu na dobę ).Po czwarte i co ważne kocioł kondensacyjny ma temperaturę spalin równą temperaturze wody wracającej do urządzenia -zatem jeśli parametr wody grzewczej wychodzącej na instalację wynosi ok 60 *c to powrót ma ok 45 i taką mniej więcej masz temperaturę spalin w prawidłowo ustawionym kotle kondensacyjnym . z tych wszystkich danych wynika że po wymianie urządzenia i zastosowaniu sterowania np. czujnik zewnętrzny i sterownik tygodniowy wewnątrz budynku możesz liczyć na conajmniej 30-40% obniżenie kosztów eksploatacji ogrzewania jeśli zachowasz dotychczasowe temperatury w pomieszczeniach . Jest jednak regułą iż po wymianie kotła klienci mają większy komfort cieplny i te oszczędności są mniejsze.
      Możesz śmiało podłączyć do kotła kondensacyjnego układ grzewczy z dużą ilością wody .
      Koszty - ''na internecie'' mozna kupić kocioł kondensacyjny w cenie do 4000 zł musisz przewidzieć konieczność zainstalowania wkładu stalowego w kominie łączonego na uszczelkę O 80 Instalator musi przewidzieć odprowadzenie skroplin z kotła.
      Aby zmniejszyc koszty ogrzewania dobrze byłoby ocieplić budynek są to koszty srednio między 15000-20000. Koszt wymiany kotła z robocizną , wkładem kominowym to kwota ok 7000 zł.
      SZCZERZE MÓWIĄC ZARÓWNO JEDNA JAK I DRUGA INWESTYCJA ZWRACA SIĘ DŁUGO
      Założenie głowic termostatycznych z zaworami może oszczędzić zuzywaną energię ok 7% zakładając iż masz 10 grzejników koszt kompletu zaworów z głowicami i robocizna to ok 1500 zł a wogóle podaj informację z jakiego regionu Polski jesteś
      pozdr monterco
      • Gość: cromwell Re: odp do grazynka 11 IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.01.11, 19:54
        nareszcie monter
        juz mnie chcialy kogutki zakrzyczec;)

pzdr.
        • Gość: grazynak11 Re: odp do grazynka 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:30
          Myślę, że każdy chciał się podzielić swoją wiedzą jaką posiadał na ten temat.
          Więc PANOWIE bez urazy. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA RADY.
          Grzejniki nie są zamulone , ponieważ nie wymieniałam wody od nowości tylko dolewałam od czasu do czasu. W łazience podczas remontu 3 lata temu wymieniłam grzejnik na drabinkę i stary grzejnik był czysty i rurki też nie były zakamienione. Co do mojego starego pieca to on jest wiszący taki jak junkers w łazienkach do podgrzewania wody. Rura która idzie do komina z pieca nie jest gorąca, bez niczego można trzymać rękę jest lekko ciepła. W pokoju jest termometr - czujka ,która włącza piec jak temp. spadnie poniżej 20 c . Obecnie jest tak ,że piec wyłącza się na 2 godziny , grzejniki wystygną całkowicie temper. spadnie do 19 piec znowu zaczyna chodzić przez 1,5 godz..
          Czy można tylko w jednym pokoju założyć zawór na grzejniku pokój jest środkowy i w nim najczęściej przebywamy jest najcieplejszy, a obok w następnym pokoju jest chłodniej
          w związku z tym chciałabym czasmi zakręcić kaloryfer , aby woda ciepła szła bezpośredni do nastepnego pokoju.
          • Gość: grazynak11 Re: odp do grazynka 11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:48
            W sklepie mi powiedziano, że ten piec można powiesić w każdym pomieszczeniu nie musi być komin tylko można doprowadzić nawiew przez ścianę z zewnątrz. Czy w zwiazku z tym jak bym chciała zainstalować piec w innym miejscu niż ten stary czy należy mieć nowe pozwolenia ,uzgodnienia.
            • marko1971 Re: odp do grazynka 11 08.01.11, 12:02
              zgodnie z prawem tak
              musisz poprosić gazownię o war. przyłączenia na kocioł w nowym miejscu,potem
              opinia kominiarska i projekt nowej nitki gazowej do kotła
              oczywiście są wykonawcy którzy przerobią ci tą instalację i zamontują bez ww
              ale ewentualne konsekwencje ty poniesiesz
            • Gość: monter co Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.11, 13:36
              nie w każdym -z uwagi na przepisy nie wolno w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi - z wyjatkiem kuchni nie wolno w sypialni , salonie.Pomieszczenie z uwagi na gaz musi mieć wentylację , a kocioł nie może mieć więcej mocy jak 20 kw-tu sie mogę mylić bo ostatnio cos się zmieniło ! Wentylacja - przewód o wymiarach co najmniej 14x14 lub O130 wyprowadzony ponad dach budynku a na dole zakończony kratką wentylacyjna 14/21,5 Jeżeli te wymogi masz spełnione to opinia kominiarska -o wentylacji i ewentualnie przewodzie spalinowym . Jeśli przerobisz gaz i zmiana instalacji gazu w ramach tego samego obiektu jest krótsza niz 2,5 m nie musisz mieć pozwoleń tylko próbę szczelności instalacji gazoej wykonaną przez wykonawcę. przez ścianę możesz wyprowadzić z takiego kotła spaliny na zewnątrz w budynku jednorodzinnym jeśli bedzie dostateczna odległośc od okien drzwi , balkonów i kocioł będzie mniejszej mocy niż 20 KW
              pozdr monter co
          • Gość: monterco Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.11, 12:22
            rozszeżenie informacji jest cenne ,W TEJ SYTUACJI OSZCZĘDNOSCI PEWNO BĘDĄ MNIEJSZE ,wiszący termet z tego okresu nie powinien mieć modulacji , to że w twoim odczuciu rura spalinowa nie jest goraca to jeszcze nie świadczy o temperaturze spalin wychodzących z kotła !! z praw fizyki wynika iż nie mogą one być nizsze w tym typie kotła niż 100*c . ale to tylko szczegół, nie istotny w Twoim zapytaniu .Założenie tylko jednego zaworu termostatycznego może - nie musi ,spowodować kłopoty z ustawieniem instalacji . Jeżeli jednak zdecydujesz się na taki zabieg i zda on egzamin radzę przenieść regulator do pokoju najchłodniejszego bez regulacji termostatycznej.Jeśli masz taki układ jak opisałaś oszczę dności których możesz się spodziewać po zamontowaniu kotła kondensacyjego będą w przedziale 15-20%
            pozdr dla forumowiczów niezależnie od tego co piszą !!
            pozdr monter co
      • marko1971 Re: odp do grazynka 11 08.01.11, 12:15
        te monter napisałeś ten nawiedzony tekst jakbyś kotły kondensacyjne sprzedawał
        nowoczesny kocioł atmosferyczny też posiada adekwatną regulację mocy i jest bez tzw.świeczki
        chyba że tego nie wiedziałeś?
        sprawność większości urządzeń oscyluje między 90-93%
        w praktyce koszty zużycia gazu pomiędzy zwykłym atmosferykiem a kondensem zwrócą
        się po kilkunastu latach
        wziąłeś pod uwagę zwiększony koszt serwisowania kotła bez wymiany starego co?
        a najciekawsza jest różnica w zakupie pomiędzy zwykłym kotłem atmosferycznym na allegro
        chociażby to ponad 2 tys pln ,czyli za tę różnicę spokojnie klientka zakupi kilka grzejników

ja rozumiem że cromwell może takie głupoty o bajecznych oszczędnościach w eksploatacji
        pisać ale ty fachowiec Instalator?
        • Gość: monter co Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.11, 13:02
          te -to nie jest raczej zwrot grzecznościowy chłoptasiu -do marko!
          Tekst jest konkretny do konkretnego pytania o kotły kondensacyjne nikt w tym poście nie pytał o kotły atmosferyczne .Różnice w budowie kotła atmosferycznego i kondensacyjnego są na tyle duże że różnica w cenie musi być -czy ona jest za duża czy za mała nie wiem -nie jestem producentem.Jeśli się na tym znasz nie muszę Ci pisać gdzie ona występuje. Owszem kotły wiszące atmosferyczne również posiadają modulację i nie posiadają swieczki ale kocioł który ma pytająca ma forum ma 25 lat w związku z tym do najnowoczesniejszych nie należy !!
          jeśli tego nie zauważyłeś to czytaj posty uważniej a nie zachłystuj się tym iż skoro mnie nie widzisz możesz napisać se do mnie "te" -gdybyś stał na przeciwko pewnie byś się zastanowił czy powiedzić ''te '' czy inaczej - z wielu powodów!!
          W praktyce jak piszesz różnica w sprawności wynosi ok15-17%
          i jeszcze ten brak modulacji tj 20% nie kazałem pytającej kupić kotła kondensacyjnego nawet jeżeli je sprzedaję -Kiedy i komu to się zwróci każdy może policzyc sobie sam - pytająca również , nie napisałem że jej to się opłaca nie napisałem również że to się jej nie opłaca.Wybór i kasa należy do niej. Nie widzę powodu aby kocioł kondensacyjny w mirę dobrej firmy z powodu starej instalacji należało częściej serwisować niż inny atmosferyczny - koszt przeglądu okresowego u mnie to ok 150 zł .
          Nie napisałem nic co można by nazwć głupotą jeśli natomiast wszystko co nie Ty napisałeś uważasz za głupotę to zastanów się czy fakty bez ich interpretacji mogą być ''Głupotą ''

pozdr monterco

• marko1971 Re: odp do grazynka 11 08.01.11, 13:19
            Gość portalu: monter co napisał(a):

" te -to nie jest raczej zwrot grzecznościowy chłoptasiu -do marko! "
            no niewątpliwe chłoptasiu też nie jest,jesteśmy kwita?

" Tekst jest konkretny do konkretnego pytania o kotły kondensacyjne nikt w tym po
            > ście nie pytał o kotły atmosferyczne .Różnice w budowie kotła atmosferycznego i
            > kondensacyjnego są na tyle duże że różnica w cenie musi być -czy ona jest za d
            > uża czy za mała nie wiem -nie jestem producentem.Jeśli się na tym znasz nie mus
            > zę Ci pisać gdzie ona występuje. Owszem kotły wiszące atmosferyczne również pos
            > iadają modulację i nie posiadają swieczki ale kocioł który ma pytająca ma forum
            > ma 25 lat w związku z tym do najnowoczesniejszych nie należy !!
            > jeśli tego nie zauważyłeś to czytaj posty uważniej

jakbyś czytał uważniej to wyczytałbyś że klientka ma stare wszystko
            i że sporo musi zainwestować
            po co namawiać ją na drogi kocioł i zostawiać starą instalację?
            w krajach o większej zamożności sprzedaje się coraz więcej kondensacyjnych ale tam
            wymienia się jednak częściej niż co 25 lat nie mówiąc o ociepleniach itd
            a może sądzisz że wymieni wszystko i zrobi full wypas od razu?małe szanse

" a nie zachłystuj się tym iż skoro mnie nie widzisz możesz napisać se do mnie "te" -gdybyś stał na przeciw> ko pewnie byś się zastanowił czy powiedzić ''te '' czy inaczej - z wielu powodów!!

a jezu ale się przestraszyłem ,CHŁOPTASIU
            niejednego dupka na kopach wyrzuciłem z budowy za takie brednie,więc jak ci określenie
            "te" bardzo przeszkadza to też masz szanse ;))

" W praktyce jak piszesz różnica w sprawności wynosi ok15-17%

jakoś ty tego nie napisałeś :)) tylko przemilczałeś

"Wybór i kasa należy do niej. Nie widzę powodu aby kocioł kondensacyjny w mirę dobrej firmy z powodu starej instalacji należało częściej serwisować niż inny atmosferyczny - koszt przeglądu okresowego u mnie to ok 150 zł .

to jeszcze dodaj że na którymś z przeglądów wymienisz jej właśnie z powodu tej starej instalacji szybciej kilka cennych elementów,wiesz jakich czy napisać?
            i raczej na pewno zapłaci za nie więcej do kotła kondensacyjnego,sporo więcej

> Nie napisałem nic co można by nazwć głupotą jeśli natomiast wszystko co nie Ty
            > napisałeś uważasz za głupotę to zastanów się czy fakty bez ich interpretacji mo
            > gą być ''Głupotą ''

to ty tak twierdzisz,napisałeś po swojemu ja to skomentowałem,mam prawo?
            wszak powtarzam za cromwellem:to nie jest forum randkowe:)))
            > pozdr monterco
            >
            • Gość: monter co Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.11, 14:08
              widzę że preferujesz rozwiązania siłowe .Pozwolę sobie na ocenę Twojego intelektu- MARNY.
              sam napisałeś że to nie jest forum randkowe !
              Nie wiem czy nazwanie Cię CHŁOPTASIEM jest straszeniem -raczej nie to jest określenie Twojego rozumowania , natomiast stwierdzenie użycia przez Ciebie zwrotu te niekoniecznie dotyczy rozwiązań siłowych z mojej strony . Jak ktoś ma trochę klasy i intelektu to wyczuje tą subtelną granicę kiedy i w stosunku do kogo może takiego zwrotu użyć .
              Pozdr monter co
              • marko1971 Re: odp do grazynka 11 10.01.11, 11:36
                przypomnę ci tylko że ty zacząłeś tę dziecinadę pisząc:
                "jak byś mnie zobaczył to byś nie użył określenia"te"-nie było tak?

a może bym się zżygał ciebie widząc?
                bo raczej się nie przestraszyłem:))
                • Gość: monter co Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 16:15
                  mógłbyś zrobić co uważasz , nawet się zesr...
                  Tylko to wszystko nie świadczyło by o mnie tylko o Tobie. Pomijając fakt że ''te '' nie ja napisałem
                  pozdr monterco:)
                  • marko1971 Re: odp do grazynka 11 11.01.11, 12:16
                    ale tak strasznie to twoje zdeptane ego to "te" ubodło ,że poczułeś się obrażony
                    a jak klient nazwie cię "SZAMBONURKIEM" to co wygrzmocisz go rurą?
                    pozdr dla superinteligenta wśród monterów:))
                    • Gość: monter co Re: odp do grazynka 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 17:17
                      Nie wiem skąd biorą się u Ciebie takie akty agresji , ''WYGRZMOCIĆ RURĄ, '' WYKOPAĆ BUTAMI " może trzeba by było odpocząć lub się zbadać .Na poprzednie dolegliwości wymioty, lub sugerowaną przeze mnie sraczkę pomogą Ci tabletki lub inne medykamenty.
                      Szambonurek to żartobliwe określenie profesji , takie samo jak gryzipórek , glina , lub złotówa nie widzę powodu aby kogoś za to grzmocić rurką .
                      Znam przyjemniejsze sposoby spędzania czasu niż grzmocenie kogoś rurką lub wynoszenie na butach
                      Pozdr. monter co
    • Gość: ihanelma I znowu jatka ;-)) IP: 212.106.18.* 08.01.11, 14:11
      Inaczej chyba nie umiecie...

Może moje pytanie będzie mniej "wrażliwe" a dotyczy mianowicie czujnika czadu. Instalatorzy co powinni to raczej wiedzieć ;-)
      Czy macie jakieś sprawdzone, które pokazują co trzeba i nie "drą się" przy byle okazji?

Myślałam o kidde, ale podobno bardzo często pokazują poziom 999 (czyli śmiertelna dawka co ;-)) bez specjalnego powodu.
      Jest jeszcze polski gazex z wymienianych przez użytkowników, ale te ponoć są wielofunkcyjne i potrafią się drzeć przy włączeniu piekarnika elektrycznego ;-)

Nie musi być tani, ale niezawodny i porządny
      • Gość: monter co Re: I znowu jatka ;-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.11, 14:17
        gdzie chcesz go zamontować i dlaczego?
        • Gość: ihenelma Re: I znowu jatka ;-)) IP: 212.106.18.* 08.01.11, 14:24
          Na tzw wszelki wypadek gdzieś w okolicy kominka. Zastanawiam się też nad piętrem, na którym mamy sypialnie.
          • Gość: monter co Re: I znowu jatka ;-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.11, 14:33
            na ogół wszystkie te urządzenia wykazują nadwrażliwość tzn włączają się po stwierdzeniu określonego stężenia gazu montując je należy się liczyć z tzw fałszywymi lu niechcianymi alarmami ale lepiej pięć więcej niż jeden za mało przy kominku to ma sens
            pozdr monterco
            • Gość: ihanelma Re: I znowu jatka ;-)) IP: 212.106.18.* 08.01.11, 14:44
              Planuję go zamontować ze 2m od kominka na wysokości 1,5m, w dużej odległości od kuchni jeśli by miało to być urządzenie wielofunkcyjne podatne na "kuchenne alarmy". Na piętrze przy sypialniach chyba też by się przydał.
              Tylko - jaki jest najsensowniejszy?
              • Gość: monter co Re: I znowu jatka ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:48
                czujnik tlenku węgla czyli czadu na pewno nie zaszkodzi zamontować wysokość 1,5 metra od posadzki jest ok ale można by niżej. a na marginesie czy do kominka masz dolot powietrza z zewnątrz budynku ? jest to chyba ważniejsze od czujnika .Czad powstaje na skutek spalania ze zbyt małą ilością tlenu -czytaj powietrza jeśli kominek pobiera powietrze do spalania ze zbyt szczelnych pomieszczeń , zużywa powietrze które znajduje się w tym pomieszczeniu , jeśli palenisko jest nieszczelne albo z jakiegoś powodu wystąpią zaburzenia w ciągu kominowym może wydostać się do pomieszczenia w którym się znajduje . Jego właściwości powodują że rozpoczyna wypełnianie pomieszczenia od dołu .Umieszczenie go w sypialni na poziomie 1,5 m od posadzki jest niewłaściwe gdyż poziom łużka jest na wusokości ok 60 cm .jeśli zachodzi obawa że w sypialni również może się pojawiać możesz już nie usłyszeć zadziałania czujnika umieszczonego na poziomie 1,5 m .
                Kiedyś gdy zaczynałem się wypowiadać na tym forum postanowiłem nie promować zadnej marki ani firmy -nawet swojej ale to Ty wymieniłaś wcześniej dwie nazwy i sposród nich większe zaufanie mam do gazex-a.
                pozdr monter co
                • Gość: ihanelma Re: I znowu jatka ;-)) IP: 212.106.18.* 08.01.11, 20:11
                  Dzięki za podpowiedź.
                  Doprowadzenie powietrza do kominka z dołu jak najbardziej mam.
      • cromwell1 Re: I znowu jatka ;-)) 08.01.11, 19:26
        pozwole sobie na wtret do dyskusji
        tlenek wegla jest w czolowce trucicieli
        nawet w malych stezeniach powoduje zanik kory mozgowej
        kiedys sie bawilem profesjonalnymi czujnikami
        alarmowaly pojawienie sie tlenku nawet przy kurzeniu cygareta
        powod?
        to szkodliwe dla mozgu dawki
        przebywajac w takiej atmosferze przez 20 lat czlowiek nie nadaje sie na swiadka do sadu
        dlatego ostrzegam
        jesli czujniki dzialaja trzeba sie zastanowic dlaczego
        nie wymieniac na "lepsze"

pzdr.
        • Gość: ihanelma Re: I znowu jatka ;-)) IP: 212.106.18.* 08.01.11, 20:16
          Posiadacze "alarmistycznego" czujnika zrobili kontrpomiar profesjonalną "gazowniczą" czujką w momencie kiedy uruchomił się alarm - nic się nie działo według tego drugiego urządzenia...
          Dlatego szukam firmy, której czujnik będzie wiarygodny i jest przetestowany.
          Ta czujka o którą wykonali drugi pomiar była jakaś megafachowa, ale do pomiarów ad hoc, nie ciągłych.
    • Gość: grazynak11 Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 21:20
      Panowie , spokojnie - teorie , teorie , ale jak to jest w praktyce.

1. Kupię zwykły gazowy bez wymiany grzejników ( duza ilość wody bo jest 120
      grzejników żeliwnych) to dalej tyle samo zużyję gazy czy mniej?
      2. Kupię zwykły gazowy i wymienie grzejniki na aluminiowe ( mała ilość wody ) to
      zużyję mniej gazu czy tyle samo co obecnie?
      3. Kupię piec kondensacyjny bez wymiany grzejników mniej gazu czy tyle samo co obecnie?
      Kupując piec kondensacyjny i wymieniając grzejniki na aluminiowe z małą ilościa wody -
      taki wariant jak zrozumiałam z Waszych wypowiedzi nie wchodzi w rachubę piec taki
      potrzebuje dużo wody.

W sumie nie wiem jaki piec radzicie czy zwykły gazowy czy kondensacyjny czy należy wymienić grzejniki czy też nie.
      Chciałabym jak każdy - najmniej wydać pieniędzy na remont ogrzewania domu i potem jak najmniej zużywać gazu utrzymując temp. 20c w pomieszczeniach.
      MINIMUM WYDATKÓW MAXIMUM ZYSKU.
      Nie chcę czekać 10 lat na zwrot inwestycji , a potem mieć oszczędności.
      Nie wiem co za rok będzie a co dopiero za 10 lat.

Stary piec muszę wymienić myślę, że wytrzyma do końca zimy.

W moim starym piecu jest regulacja płomienia świeczki - ustawiony jest na bardzo niski
      jak się da większy płomień na świeczce to rura która idzie z pieca do komina jest w tedy bardzo gorąca.
      • Gość: monter co Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 22:54
        jest to moje zdanie 20 lat praktyki montaż ,serwis, projektowasnie wszelkichrodzjów instalacji co wod kan_
        ad.1 zkładając że temperatura w pomieszczeniach będzie taka jak teraz powinnaś zaoszczędzić na eksploatacji ok5-7% wydasz max ok 6000 zł bo podejrzewam że wkładu stalowego nie masz w kominie - nie piszesz o tym W tej kwocie jest najtańszy kocioł gazowy , zdjęcie starego kotła włożenie 7 mb wkładu kominowego stalowego , napełnienie instalacji , odpowietrzenie założenie filtru na obiegu grzewczym i instalacji gazu . jedna uwaga jeśli dom jest stary -25 lat przewód komiowy może mieć przekrój uniemożliwiający włożenie wkładu o odpowiedniej średnicy o 130 i wtedy koszty mogą wzrosnąć
        ad 3 Jeśli kupisz kocioł kondensacyjny to z montażem i wkładem kominowym będzie cię to kosztowało przy cenie kotła ok 4000 zł max do 7000 zł z wkładem kominowym O 80 na uszczelkę i przy tej średnicy nie powinno być problemów z włożeniem go do istniejącego komina zyskasz na pewno oszczędność w eksploatacji ok 15-20%.
        Serwis kotła tzw roczny przegląd kosztuje ok 150 zł zarówno w jednym jak i drugim przypadku.
        ad 2 dla obu kotłów musisz układ zamknąć o ile nie jest zamknięty -naczynie przeponowe jest w kotłach . nie wiem czy pomysł z grzejnikami aluminiowymi jest dobry nie ze względu na małą czy dużą ilość wody tylko ze względu na aluminium - Jeżeli instalacja będzie wykonana z miedzi lub stali to układ grzewczy będzie gazował powodując częste zapowietrzanie się grzejników wynika to z różnicy potencjałów aluminium w stosunku do tych metali . Możesz ten układ wykonać rurą z tworzywa ale jeśli będzie to modernizacja to pewno chciałabyś jak najmniej kuć i część instalacji będzie prowadzona po wierzchu , po jakimś czasie rury z tworzywa powyginają się w ''banany'' i nie będziesz z tego zadowolona . dobra rura z tworzywa z uwzględnieniem ceny kształtek nie daje prawie żadnej oszczędności na całej instalacji w stosunku do rury miedzanej czy stalowej łączonej na zacisk.Wymiana grzejników na pewno nie zmniejszy zużycia gazu - dom mieszkanie potrzebuje ciepła pochodzącego od tych grzejników a nie ich szmych, oszczędnością mogą być zawory termostatyczne. Jedyna oszczędność mogłaby nastąpić jeżeli rury obecnie rozprowadzające wodę nie są zaizolowane , a nowa instalacjia będzie prowadzona w izolacji.Wymiana grzejników z rurażem to koszt dla średniego budynku od 12000 zł do 20000zł .
        A odnośnie wody w instalacji mało czy dyżo jak jest lepiej ? SĄ RÓŻNE SZKOŁY NA TEN TEMAT ALE W SKRÓCIE : wyobraż sobie 10 l wiadro pełne wody w którym zanurzasz grzałkę 20KW elektryczną - po paru minutach ta woda będzie gorąca ale to nie jest najważniejsze w procesie grzania prawie natychmiast zaczną odrywać się bombelki od grałki a Ty usłyszysz szum -jak w czajniku , woda osiągnie zadaną temperaturę szybko ale nie bezgłośnie poza tym z wody uwalniać się będą pęcherzyki gazu w instalacji objawi się to zapowietrzaniem i szumem jeśli przy tym instalacja będzie wykonana cienką rurką dojdzie do tego szum przepływającej wody w rurach - wszystko to nie do przeżycia w nocy .jeśli zas tą samą grzałkę włożysz do beczki o pojemności 100 l proces nagrzewania będzie przebiegał spokojnie i w dłuższym czasie ale bez efektów ubocznych .
        Budynek ma swoją masę 200-500 TON TĄ MASĘ MUSIMY ZAGRZAĆ A NOŚNIKIEM ENERGII JEST WODA i z punktu widzenia masy budynku jest wszystko jedno ile wody jest w układzie bo jest to zaledwie 100-500l które waży do 05 tony.

Ja uważam że : jeżeli rury i grzejniki są w dobrym stanie należy wymienić kocioł , może pomyśleć o zaworach termostatycznych i ocieplić budynek na pewno da to najlepszy efekt .
        Koszt ocieplenia jest na poziomie kosztu wymiany grzejników i instalacji.

Odnośnie oczekiwań zwrotu poniesionych nakładów Przy modernizacji budynku są tylko koszty i o zwrotach tych kosztów trudno mówić sama musisz o tym zdecydować, jaki wariant wybrać . A na marginesie całej sprawy chcesz ponieść jak najniższe nakłdy a grzejniki wybrałaś najdroższe aluminiowe - jeśli przeliczysz moc grzejnika na złotówki i doliczysz naby korki wieszaki to zobaczysz ile kosztuje WAT w grzejniku stalowym ile w aluminiowym
        pozdr monter co
        • Gość: Matek Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 15:02
          Może warto szukać różnych elementów wyposażenia swojego domu w sklepach internetowych? Tam jest o wiele taniej i wybór niezwykle szeroki. Polecam www.DobreGrzejniki.pl
          • Gość: Irek Re: piec kompensacyjny - a stare grzejniki żeliwn IP: *.elk.mm.pl 15.12.11, 22:27
            Warto rozejrzeć się po internetowych sklepach. Mają większy wybór, na spokojnie można przejrzeć sobie ofertę. Szeroki asortyment i dobre ceny są na Dobregrzejniki.pl . Zdecydowanie fachowa obsługa i doradztwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka