grazynak11
02.01.11, 16:34
Zmuszona jestem do zakupu nowego pieca co na gaz , ponieważ stary ( 25 lat POLSKI ze Świebodzina ) obecnie potrzebuje fachowca , który coś wymienia i stwierdził, że zimę jeszcze przetrzyma ale już na następną trzeba kupić nowy.
Mam stare grzejniki żeliwne, które sa dobre i nie chciałabym ich wymieniać, rurki też nie są grube , jest pompka. Wymiany wymaga tylko piec oraz chciałabym założyc termoregulatory czy coś takiego , by przykręcić grzejniki w pokojach w których sie nie mieszka.
Dom ma 50 lat parterowy z cegły dziurawki nie ocieplony , okna wymienione na nowe.
Powierzchnia do ogrzania 140m2 Obecnie temp. 19 - 20
W sklepie proponują mi różne piece. Ostatnio polecono mi piec kompensacyjny ale konkretnie nikt nie jest mi wstanie powiedzieć czy te stare grzejniki z dużą ilością wody można podłączyć do tego pieca. Obecnie zużywam 2500m3 gazu za cały rok ( w tym kuchenka i ogrzewanie ciepłej wody ).
Czy jak podłączę ten piec to coś zaoszczędzę, oczywiście przy temp. pomieszczeń 20
Czy nie zawracać sobie głowy i kupić taki sam piec jak mam.
Co należało by zrobić w moim domu aby mniej zużyć gazy no i było ciepło tj temp. 20