Dodaj do ulubionych

Remont podłogi

21.01.11, 21:14
Mam uprzejme pytanie do p. Klimkiewicza-cykliny czy podłoga na zdjęciach nadaje sie do renowacji, czy warto, czy lepiej dać sobie spokój i przykryć to to wykładziną lub panelami ?
Jeżeli nadaje sie do remontu to z jakim kosztem mam sie liczyć ? Pokój ma 18m2
Za podpowiedzi innych forumowiczów ale sensownych też dziękuję.
img171.imageshack.us/i/046vxg.jpg/
img256.imageshack.us/i/045hs
img59.imageshack.us/i/048mba.jpg/
img203.imageshack.us/i/038ii.jpg/
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Remont podłogi 17.02.11, 18:35
      Do renowacji jak najbardziej się nadaje. Niezależnie od tego co się zamierza zrobić trzeba podłogę wycyklinować.Wymienić uszkodzone deski, i zaolejować . Dokładny kosztorys jest możliwy po wizji lokalnej i ustaleniu zakresu prac, oraz zużytych do tego celu materiałów. Tak czy inaczej nakrywanie brudnej podłogi wykładziną lub panelami jest złym pomysłem, bo to co brudne, bez dostępu powietrza gnije, pleśnieje i jest zagrożeniem dla zdrowia. Na marginesie można zauważyć,że położenie na tych deskach sosnowych drugich desek sosnowych jest także możliwe i wyjdzie to znacznie taniej,(metr kwadratowy desek to około 40-45zł brutto). Trudno w ciemno wyliczać koszty dla wszystkich możliwych wariantów, na coś wstępnie trzeba się zdecydować. Nowe deski z robotą to koszt poniżej 2000 zł brutto. B.Klimkiewicz.
      • jarecki_2 Re: Remont podłogi 17.02.11, 18:49
        O ile oczywiście możesz podnieść podłogę aż o grubość deski podłogowej. Deska 2.5, panel 0.5-0.7 z podkładem.
    • Gość: warkoczanka Re: Remont podłogi IP: *.centertel.pl 17.02.11, 22:06
      w październiku 2010 miałam cyklinowaną podłogę w pokoju o powierzchni 21m2- koszt 75 zł za m2.Podłoga pokryta była kilkoma warstwami farby olejnej, deski zdrowe z wyjątkiem jednego miejsca- trochę sine i jakby spróchniałe. Cykliniarka zjadła wszystko- farbę olejną, nierówności (choć te nie były zbyt wielkie), siniznę. Podłogę pokryliśmy lakierem berger ale nie pamiętam dokładnie jakim rodzajem ale co ważne w macie. Dlaczego ważne? Dziś podłoga jest już nieźle poobijana- mam 2 maluchów- ale dzięki matowi, załamania światła są minimalne i nie widać tak, że uszkodzenia są miejscami duże> Każdy spadający przedmiot( klucz z kredensu, łyżeczka, autko) zostawia wgłębienie. Nie wiem jakich masz użytkowników - jeżeli takich jak ja to rozważ to sobie . Podłoga - jak dla mnie wygląda cudnie- ale te wszystkie uszkodzenia są i już- na panelach tego nie ma. Sam koszt cyklinowania to około 20-30zł-zależy od tego gdzie mieszkasz- Wycyklinuj - zobacz co wyjdzie a potem zdecydujesz co dalej- Twojej podłodze przyda się taki zabieg bez względu na to co z nią zrobisz ostatecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka