Dodaj do ulubionych

Dom energooszczędny

24.02.11, 21:20
Witam

W niedalekiej przyszłości planuje rozpocząć budowę domu. Wiele teraz mówi się o energooszczędności domach pasywnych itp. Takich informacji znalazłem sporo, ale od przybytku głowa nie boli chętnie zapoznam się z jakimiś ciekawymi rozwiązaniami. Interesuje mnie również porównanie kosztów budowy takiego domu z domem normalnym oraz czy to się właściwie opłaca czy koszty te nie będą na tyle duże, że oszczędność na energii zwróci się po 120 latach.
Obserwuj wątek
    • len-kaw Re: Dom energooszczędny 24.02.11, 21:31
      Ja osobiście jestem za budową takich domów, ostatnio sama zastanawiam się nad inwestycją w panele słoneczne za rada mojej znajomej, która widzi oszczędność co miesiąc. Z tego co wyczytałam koszty budowy takiego domu są większe o kilkanaście - kilkadziesiąt procent w zależności od stopnia zaawansowania systemów energooszczędnych. Czytałam gdzieś, że koszty zwracają się po kilkunastu latach, ale myślę, że jeśli połączy się kilka takich systemów to może to być dużo szybciej. Co prawda artykuł już trochę ma ale znajdziesz w nim porównanie kosztów:
      spoti.pl/dokument/444/certyfikowany-dom-pasywny
      • lotii Re: Dom energooszczędny 24.02.11, 21:46
        Dzięki wielkie :) ciekawy i przejrzysty tekst przynajmniej wiem coś o kosztach. Myślę, że może z zagranicy jakieś rozwiązanie ściągnąć skoro oni już robią to taniej.
        • kasiak37 Re: Dom energooszczędny 25.02.11, 10:48
          a kto powiedzial ze za granica robia to taniej?
          Jezeli robia to taniej to jakies dziwne firmy,ktore do produkcji elementow uzywaja tanich materialow,sciany nie maja odpowiedniego wspolczynnika,wkladaja w to tanie okna(czesto plastikowe...).Taki dom ma byc zaizolowany od fundamentow i szczelny,dlatego montuje sie w nich wentylacje mechaniczna.
          Jezeli chcesz poznac wiecej szczegolow napisz do mnie na priva-ja wlasnie buduje taki dom i nie buduje go w PL wiec znam ceny zagraniczne;)
      • Gość: robertos Re: Dom energooszczędny IP: 78.8.136.* 02.01.12, 10:27
        A ja polecam do poczytania o domach prefabrykowanych w tych artykułach:

www.otopr.pl/pr/budownictwo-prefabrykowane-czy-tradycyjne,art,19343.html
        www.otopr.pl/pr/domy-prefabrykowane--technologia-dla-wymagajacych,art,20483.html

Firmą godną polecenia jest WolfHouse, mają bardzo ładne projekty domków, a ich budowa nie wychodzi wcale tak drogo.
    • Gość: ziki im prostsza bryła tym bardziej oszczędza energię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 07:50
      prosty dom w rzucie kwadrat z dachem 2 spadowym, kominek umieszczony w centralnym punkcie.
      • kasiak37 Re: im prostsza bryła tym bardziej oszczędza ener 25.02.11, 10:49
        jaki kominek...Ogrzewanie gazowe lub pompa ciepla...
        • Gość: xxx Re: im prostsza bryła tym bardziej oszczędza ener IP: 80.50.131.* 28.02.11, 09:54
          A dlaczego nie kominek? Jak ktoś lubi to dlaczego ma rezygnować? A jeśli zrobimy go mądrze, unowocześnimy troche elektroniką, zbudujemy obudowę akumulacyjną, zrobimy DGP to mamy komfortowe i tanie źródło ciepła. Przyda się przy dużych mrozach jak pompa ciepła nie będzie dawać rady, a licznik energii elektrycznej będzie kręcił się jak bączek :)
          • kasiak37 Re: im prostsza bryła tym bardziej oszczędza ener 28.02.11, 11:24
            dlatego u mnie bedzie ogrzewanie gazowe;).
            A jak ktos lubi malowac sciany i sufity co rok,dwa to moze sobie miec kominek,czemu nie.Ja nie mam takiego hobby i dlatego ze ogrzewanie gazowe jest czyste takie bedzie i u mnie.
            Czy kominek jest taki komfortowy?Spieralabym sie;)
            • Gość: xxx Re: im prostsza bryła tym bardziej oszczędza ener IP: 80.50.131.* 28.02.11, 13:51
              Ja spieram się tylko z Twoim stwierdzeniem, że w domu energooszczędnym nie może być kominka. Ja twierdzę, że może.
              Są zwolennicy kominków i są przeciwnicy. Jedni i drudzy mają swoje argumenty. Ale jak to mówią "wolnoć Tomku w swoim domku".

• jurek_jerzy100 Re: Dom energooszczędny 14.03.11, 09:42
      Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat - wyjaśnia termin "budynek enegooszczędny" i analizuje, czy i kiedy enegooszczędność jest opłacalna i czy warto budować domy pasywne.
      www.izolacje.com.pl/artykul/id944,kiedy-energooszczednosc-jest-oplacalna
    • basiak-k Re: Dom energooszczędny 15.03.11, 19:18
      Polecam kilka artykułów dotyczących domów energooszczędnych
      www.najciekawszeprojekty.pl/szukanie?q=dom+energooszcz%C4%99dny
    • Gość: hubert napewno uważaj jakiego docieplenia użyjesz IP: *.home.aster.pl 16.03.11, 13:34
      Ostatnio pełno w mediach informacji na temat słabej jakości styropianu. Pisała o tym m.in Rzeczpospolita "Co tkwi w styropianie" GW "Polski rynek mat. bud. zalewają buble".
      Z tektów wynika że producenci styropianu produkują słabej jakości materiał izolacyjny. Co innego deklarują na opakowaniu a co innego w nim potem znajdujesz. Krótko mówiąc zamiast obiecanych parametrów przewodności cieplnej masz 20 , 30% gorsze. A na oko nie jesteś wstanie sprawdzić rzeczywistych parametrów , musisz zaufać co masz napisane na opkanowaniu. A parametry izolacyjności są b. ważne szczególnie w budowanictwie energooszczędnym. Jak się nie dać nabrać? Wogóle jesli chodzi o materiały budowlane to ja wybieram markowe które dodatkowo mają gwarancje, certyfikaty , rekomendacje, znanych instytutów. To zawsze zwiększa szanse by nie zostać nabitym w butelkę.
      Swoją drogą to mam nadzieję że Główny Urząd Nadzoru Budowlanego weźmie się za oszustów, i będzie ścigał na rynku budowlane buble. Swego czasu na stacjach benzynowych było mnóstwo wodobenzyny którą tankowane były nasze auta. Jak Inspekcja handlowa zaczeła publikować adresy trefnych stacji , proceder zanikł bo albo stacje podniosły jakość paliwa albo zniekneły z rynku. Tego typu działania podniosły by jakość mat. bud w tym styropianu. A warto bo styropian to idelany materiał izolacyjny także w budownictwie pasywnym
      • kasiak37 Re: napewno uważaj jakiego docieplenia użyjesz 16.03.11, 13:48
        to ciekawe. Wskaz mi szanujaca sie firme z tradycjami budujaca domy energooszczedne i pasywne,ktora do produkcji swoich domow uzywa styropianu.
        • Gość: 3S Okna Re: napewno uważaj jakiego docieplenia użyjesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 12:05
          Proszę pamiętać o oknach! również energooszczędne w przypadku takiegoż domu. Chętnie doradzę, zaoferuję super okna w dobrej cenie. Pamiętajmy zatem, szyba dwukomorowa, profil szerszy, dodatkowo "ciepły" montaż z użyciem taśmy rozprężnej i wiele innych. Przypominam, najwięcej ciepła w domu ucieka przez okna, proponuję zadbać i o ten element.
          • kasiak37 Re: napewno uważaj jakiego docieplenia użyjesz 22.03.11, 13:12
            prosze sie nie martwic,okna beda najlepsze;),drewniano-aluminiowe z potrojnym szkleniem.
      • Gość: dum-dum >??? IP: *.mpwik.lublin.pl 29.11.11, 09:58
        a od kiedy to Główny Urząd Nadzoru Budowlanego zajmuje sie walka z podróbkami materiałow ??
    • Gość: Spec45 Re: Dom energooszczędny IP: *.alfa.pl 22.03.11, 13:32
      Rzuć okiem tutaj: www.efachowiec.info/?site=numer_2011_1
    • afera1974 Re: Dom energooszczędny 27.08.11, 22:56
      A ja widziałem, że niektórzy budują takie domy, jakiś "mikro-deweloper" (chyba jedyna inwestycja) w Poznaniu na Morasku: www.hubymoraskie.pl
    • hana7778 Re: Dom energooszczędny 29.08.11, 12:53
      Z tego co się orientuję, to taki domek jest baaardzo drogi:(
    • zintek Re: Dom energooszczędny 28.11.11, 19:15
      Nie mogłem sobie pozwolić na ekologiczny dom, ale zdecydowałem się na ekologiczne ogrzewanie.W domu zastosowałem ogrzewanie zintegrowane. Na początku trzeba włożyć dość dużą sumę, ale będzie to procentować w przyszłości. Tu macie schemat www.makroterm.pl/images/stories/Schematy/schematzo.jpg jak wygląda ta forma ogrzewania.
    • lirciaa Re: Dom energooszczędny 28.11.11, 19:21
      Co do domów pasywnych polecam ten artykuł: www.odnawialnecieplo.pl/odnaw...-dom-oszczedny, poza tym na tym blogu znalazłam wiele rozwiązań, które wykorzystywałam podczas budowy domu
    • kasiak37 Re: Dom energooszczędny 30.11.11, 20:02
      ja wlasnie mieszkam w domu energooszczednym od 7 tygodni.Pytaj o co chcesz na maila(o cenie w PL Ci nic nie powiem bo nie budowalismy w PL).
    • Gość: Tektum Re: Dom energooszczędny IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 20:28
      Ogrzanie przeciętnego domku jednorodzinnego w naszej strefie klimatycznej wymaga pochłonięcia 2/3 kosztów jego rocznej eksploatacji. Zwiększone zużycie energii w tradycyjnych budynkach jest wynikiem nie tylko przepuszczających ciepło mostków termicznych i niskiej izolacyjności cieplnej ścian zewnętrznych, ale także, między innymi, powszechnego stosowania wentylacji naturalnej. Alternatywę dla budownictwa tradycyjnego stanowią domy pasywne i energooszczędne, przy projektowaniu i budowie których wykorzystuje się najnowsze technologie i materiały. Koszty budowy domu pasywnego mogą jednak przerosnąć możliwości finansowe przeciętnego inwestora. Cena takiego obiektu jest mniej więcej 30% wyższa w porównaniu do tradycyjnego budynku o tej samej powierzchni, co daje ok 300 zł więcej za metr kwadratowy. Natomiast cena domu energooszczędnego jest porównywalna do wykonanego standardowo podobnego obiektu z cegieł. Spośród dostępnych na rynku technologii opartych w dużej mierze na energooszczędnych rozwiązaniach, pochodząca ze Skandynawii szkieletowa metoda budowy domu jest warta zauważenia. Koszt budowy takiego budynku rozpoczyna się już od 1700 zł za metr kwadratowy. Odpowiednie wyciszenie, niskie zapotrzebowanie na energię, wysokość opłat za ogrzewanie niższa o 70% w porównaniu do analogicznych budynków murowanych - to tylko niektóre atuty skandynawskiej metody budownictwa.
    • paprykowychips Re: Dom energooszczędny 30.11.11, 22:16
      Wszystko zależy od zastosowanych rozwiązań.

można zrobić tak, że zwróci sie po kilku latach.
      Ale można też tak, ze zwróci się po stu.
    • Gość: kamstob Re: Dom energooszczędny IP: *.agora.pl 05.06.13, 16:04
      Witam,

Ja ostatnio spotkałem się z taką ofertą w Krakowie: technologie energooszczędne
      Jak poszedłem z nimi pogadać to chyba się zdecyduje na rozwiązania energooszczędne (przynajmniej niektóre)
    • Gość: Paweł w. Re: Dom energooszczędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 00:45
      Hej. ja osobiście też na słuchałem się na temat domów energooszczędnych, ale ostatecznie najbardziej podoba mi się www.dominanta.pl/oferta/Opalek.html jest elegancki i bardzo ładny a firma projektująca z wielkim doświadczeniem i dobrymi opiniami ;)
    • pikadooor Re: Dom energooszczędny 09.06.13, 16:56
      Ja bym na ten temat porozmawiała z fachowcami, budowlańcami, ale nie takimi, którzy od lat budują tak samo i nie docierają do nich żadne nowiny, innowacje itp. sądzę, że jak uczciwy to podpowie, który byłby lepszym rozwiązaniem. Jednak do domów energooszczędnych, mam takie samo średnie zaufanie, jak i do energooszczędnych żarówek, które oszczędne są, ale jak się palą non stop, a nie jak się je włącza i wyłącza
      • anna_eko Re: Dom energooszczędny 25.09.13, 11:23
        Widzę, że zdania na temat domów energooszczędnych dość podzielone. Jeśli chcecie zgłębić temat domów energooszczędnych i efektywności energetycznej budynku polecam bezpłatne szkolenia współfinansowane z UE www.ekobudownictwo.meltingpot.pl/?page_id=2
        • Gość: magister654 Re: Dom energooszczędny IP: *.eaw.com.pl 19.06.14, 11:08
          Witam!
          Piszę pracę magisterską na temat inwestorów indywidualnych na rynku budownictwa energooszczędnego w Polsce. Podstawą badań jest anonimowy kwestionariusz on-line złożony z 27 pytań - [URL="www.ebadania.pl/eaa74d8573d5bcdd"]www.ebadania.pl/eaa74d8573d5bcdd[/URL]
          Potrzebuję sporej liczby badanych i czas mnie nagli, więc bardzo liczę na Waszą pomoc. Będę wdzięczny za każde wypełnienie - link do ankiety powyżej.
          Prośbę kieruję do osób, które już wybudowały lub są w trakcie budowy/remontu domu w technologii energooszczędnej.
          Z góry dziękuję!
    • Gość: vito1 Re: Dom energooszczędny IP: *.play-internet.pl 11.07.13, 11:32
      Zainwestuj a systemy solarne z miedzi – zwrócą się szybciej niż myślisz  Ja mam i zawsze będę polecał każdemu. www.dom.pl/kolektory-sloneczne-%E2%80%93-jakie-korzysci-przyniesie-miedz.html
    • orinoko-5 Re: Dom energooszczędny 31.03.16, 22:15
      Warto w takich sprawach skonsultować się z doświadczonym wykonawcą.
      Nie zdecydowałbym się na budowę domu metodą gospodarczą. Nie dość, że trwa to wieczność, to efekt końcowy może być różny niż planowany.
      W Zielonej Górze mamy to szczęście, że budowę domu można zlecić Marczenia Deweloper. Uniwersalny dom dla całej rodziny. Świetnie wykonany wg zasad domów energooszczędnych, tutaj można poczytać www.idom.info.pl/idea-dom-energooszczedny.html
      Podejrzewam, że na stronie nie ma wszystkich realizacji www.idom.info.pl/realizacje-marczenia-deweloper.html, bo domu naszych przyjaciół nie ma w tej galerii.
    • jolla-7 Re: Dom energooszczędny 19.04.16, 15:38

w domu energooszczędnym nie widzę innej możliwości jak zastosowanie wentylacji mechanicznej. Mąż montował niedawno taką w biurowcu, korzystał z tej oferty www.bartoszwentylacja.com.pl/oferta/centrale-wentylacyjne i tylko możemy polecić, wcale to nie jest takie drogie jakby się mogło wydawać a naprawdę korzystne. Jak będziemy kiedyś budować dom to na pewno z taką wentylacją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka