Dodaj do ulubionych

Domy z pustakow w Polsce

29.11.03, 20:29
Konstrukcja domu jest betonowa , sciany wypelnione pustakami .Na sciany zewnetrzne pieknie polozony tynk .Dom ma zywotnosc 300 lat .
Amerykanskie domy sa drewniane i wchlaniaja wszelkiezapachy jest w nich grzyb robactwi i myszy .Amerykanski dom jyz po 5o latach moga zjesc korniki.
Obserwuj wątek
    • Gość: palkownik mylycyi Re: Domy z pustakow w Polsce IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 29.11.03, 21:04
      a ty gliniak co tak wyskoczyl z tym zagluszaniem do przodu ,dawno nie biegaliscie z pelnym plecaczkiem?
      idz lepiej do tow kapelana mylycyi moze zalapiesz sie na loda a jak dobrze zrobisz to da ci przepustke i pojdziecie sobie na piwo
      do pabu brunona po 2 zlote a nie meczysz sie przy zagluszarce w sobote wieczor i popijasz cienka herbatke
      • starypierdola Domy z tekturyw Ameryce 29.11.03, 22:31
        Prawda jest jeszcze gorsza! Moj dom zezarly termity juz po 5-ciu latach i
        teraz jestem bezdomny! Spie w parku!
        • Gość: Wolny Re: Domy z tekturyw Ameryce IP: *.dialsprint.net 30.11.03, 00:20
          Kazdy material budowlany ma zalety i wady. Jeden wieksze drugi mniejsze. Cala
          kostrukcja moze miec sens lub nie i zalezy to od wielu czynnikow kilka z
          nichnajwazniejszych jest klimat, efektownosc termiczna, wytrzymalosc na
          sciskanie, zginanie, kruchosc, elastycznosc etc.

Te betonowe bunkry nie maja zbyt duzych zalet praktycznie, mieszanki cementu z
          rakotworczym zuzlem nie korniki, ale korozja zjadla zeliwne rury i zimno kiedy
          elektrocieplownia z Siekierek pracuje na braku dostway paliwa, koksu czy wegla.
          Niestety pozostalosci komunistycznego centralizmu. Sciany zewnetrzne podczas
          silnego mrozu - mozna policzyc pustaki gdyz na laczeniach tych pustakow z wapna
          powstala sciezka lodu. Chyba, ze szczsliwy mieszkaniec zaopatrzyl sie
          elektryczne ogrzewanie przepalajac przy okazji powolnie przewody elektryczne.
          Wyciaganie i wymiana tych rur istny koszmar - nie mowiac juz o elektryce, kiedy
          trzeba zmienic lokacje lub zainstalowac w nowym miejscu gniazdka czy wylacznka
          itp., bez unikniecia niszczenia wykonczenia scian wewnetrznych -
          elektryk+malarz+tapeciaz+tynkarz+glazurnik wszyscy sa na raz potrzebni. Pomijam
          hydraulika bo wody prosze nie mieszac z elektryka. Woda to juz zupelnie osobne
          zagadnienie, malo wazne czy nadaje sie do picia (a na ile lat rury maja
          gwarancje?), sama zas kanalizacja daje duzo do zyczenia.
          Zas te fantasyczne betonowo-wapienno-kamienne bunkry swietnie pekaja, przez
          szczeliny dostaje sie wilgoc, a wilgoc niestety nie wybiera i grzyb lubi
          rowniez te "wspaniale" pustaki - jak sama nazwa wskazuje ma puste ciemne
          miejsca dla rozwijajacego sie grzyba. Pekniecie napelnione woda zamienia sie w
          lod ktory jako zjawisko naturale: woda zamrozona powieksza obietosc rozpychajc
          poszezajac szczeliny.
          Kolejna sprawa w ostrym klimacie bardzo zimnym czy bardzo goracym bez
          odpowiedniej izolacji termicznej jest zachowuje sie jak aluminium do
          absorbowania ciepla z ukladow elekronicznych (tzw. radiator)co z kolei tworzy
          straty energi... Dlaczego do dzis gorale buduja w Polsce domy z drewna?
          • Gość: Krzych Re: Domy z tekturyw Ameryce IP: 62.111.250.* 01.12.03, 08:42
            Wiesz co .myslałem,że sie naprawde czegoś dowiem z Twojego pisania. A z Ciebie
            jakis jad bije - nie podajesz żadnych konkretów. Nie twierdzę ,że w Polsce jest
            najlepszy system budowania domów. Ja mieszkam w domu z pustaków i cegły.Na
            zewnątrz 12 cm styropian i tynk. jakoś nie stweirdziłem rzeczy, o którycvh
            piszesz.
            Na przyszłość więcej konkretów kolego , mniej bicia piany.
            Chętnie posłucham.
            Co do budownictwa amerykańskiego nie wypowiadam sie, bo go nie znam.

mimo wszystko
            pozdrawiam
    • Gość: axx Re: Kompletna nieznajomosc budownictwa amery IP: 209.136.102.* 30.11.03, 02:18
      Amerykanskie budownictwo jest prawdopodobnie jednym z najlepszych. Pustaki o ktorych mowa sa powszechnie stosowane w budownictwie amerykanskim ale do
      budynkow komercyjnych takich jak szpitale,domy opieki itp. Sciany z pustakow upodobaly sobie takie korporacje jak "The Home Depot" czy "Best Buy" .
      Dodatkowo moge ujawnic szczegol konstrukcyjny a mianowicie wnetrze pustakow jest zbrojone stala(pionowo), wzmacniane specialna siatka (Duro-Wall)\poziomo
      i zalewane jest towszystko betonem tzw.grout min.3000 psi. Sciana taka moze przenosic bardzo duze obciazenia jest budowana bardzo szybko i jest tania
      co stanowi jej najwieksza zalete. W USA nie jest przyjete budowac na okres pwiedzmy 300 lat. Wystarczy 70. Prosze zwiedzic kilka miast amerykanskich aby sie o
      tym przekonac. Szczegolnie polecam Detroit,Michigan bo jest tam chyba najwiekszy syf w USA. A i Baltimore czy nawet Washington D.C wcale nie ustepuja.
    • boreus Re: Wierszyk 30.11.03, 02:35
      Kanadyjczyk jest bogaty,
      bo buduje z drewna chaty!
      Nawet w srogim ich klimacie,
      jest im cieplo w takiej chacie

Szwedka mieszka jak królewna,
      w domu zbudowanym z drewna.
      gdy mróz scisnie i wiatr smaga,
      ona w domu chodzi naga.

Wszystkie finki i finowie,
      bardzo cenia sobie zdrowie.
      wiec drewniany dom buduja,
      i dlatego nie choruja!

Ameryka prosze pana,
      cala z drewna zbudowana!
      wszystkie domy i koscioly,
      sklepy, bary, nawet szkoly.

Polak zawsze jest ponury,
      w jego domu zimne mury.
      lecz usmiechnij sie kochany
      i wybuduj dom drewniany!

Nadeszla, Polki kochane,
      moda na domy drewniane!
      kochany, Polaku, bracie,
      zyj w drewnianej chacie!

Kazdy Polak na zagrodzie,
      z ekologia zyje w zgodzie!
      piekny dom ma zbudowany,
      oczywiscie, ze drewniany!

(Wzięte z www.szkielet.com.pl )
      • Gość: gen palkownik Re: Wierszyk IP: *.253-203-24.mc.videotron.ca 30.11.03, 18:23
        i widzicie gliniaki ze mozna pomyslec przed zrobieniem czegos
        • Gość: ali Re: Wierszyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 19:24
          jestem budowlańcem i nie piprzcie mnie andronów
          mieszkałem w drewnianej chacie za młodu, budowanej przed wojną.
          na coś podobnego nie dałbym się namówić,
          dziś mając nowe materiały dociepleniowe, możecie sobie budować drewniane
          chaty, ale w naszych realiach murowana będzie i lepsza i tańsza, o trwałości
          nie wspominając, a czy zdrowsza na tych wszystkich impregnatach ?? to się
          zastanówcie. p... p.... - ja posłucham
          • soup_nazi Re: Wierszyk 01.12.03, 17:36
            Gość portalu: ali napisał(a):

> jestem budowlańcem i nie piprzcie mnie andronów
            > mieszkałem w drewnianej chacie za młodu, budowanej przed wojną.
            > na coś podobnego nie dałbym się namówić

Taaaak... czlowiek ze wsi wyjsc moze, ale wies z czlowieka nigdy. A
            przynajmniej z niektorych. Ty te teksty walisz z laptopa wypasajac gesi czy
            inne kozy? Bo one wlasnie koziolkiem smierdza, hehehe. Ty pewnie tez.
    • Gość: ali Re: Domy z pustakow w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 19:43
      aha - pokaze wam bloki budowane po wojnie przez stachanowców ale z samej cegły,
      gdyby mieszkania były większe i lepsza wykończeniówka to by te wspólczesne do
      nich by się nie umywały.
      • Gość: wadera Re: Domy z pustakow w Polsce IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 30.11.03, 21:30
        nie ma jak dom z drewna. Cieply , zdrowy, niezagrzybiony. po co wielkie
        ocieplenia, przeciez drzewo nie jest przewodnikiem ciepla zatem w leci zimno w
        zimie cieplo/mowa o wewnatrz. A te bunkry betonowe to powinny byc juz dawno
        rozwalone , ze nie wspomne o pokumunistycznych domach z plyt azebestowych.
        polowa ludzi mieszkajacych w tych 'blokowcach' juz jest chora na raka, a jak
        ktos jeszcze nie jest to napewno bedzie.Wszystkim ktorzy zmuszeni sa do zycia
        w blokowiskach zycze duzo zdrowia i jaknajszybszej mozliwosci "ewakuacjii" do
        zdrowych drewnianych albo w najgorszym przypadku domow ze starej gliny
        wypalanej zwanej cegla.Ja tam nigdy nie zamienie swojego drewnianego domu na
        zaden palac murowany, a Wy jak chcecie. Pozdrawiam, Wadera.
      • soup_nazi Re: Domy z pustakow w Polsce 01.12.03, 17:38
        Gość portalu: ali napisał(a):

> aha - pokaze wam bloki budowane po wojnie przez stachanowców ale z samej
        cegły
        > ,
        > gdyby mieszkania były większe i lepsza wykończeniówka to by te wspólczesne do
        > nich by się nie umywały.

To ty sobie, chlopie w nich mieszkaj, mieszkaj sobie na zdrowie, hehehe
    • Gość: split Re: Domy z pustakow w Polsce IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 01.12.03, 06:48
      3/4 Ameryki to strefa sejsmiczna , osobiscie preferuje jak mi plyta shitrock
      niz zelbetonowa spadnie na glowe ,... Niecale 3 lata temu przezylismy 7.0 na
      Richtera , chalupa stoi jak stala , w sumie pare kominkow ucierpialo w
      dzielnicach mieszkalnych , nikt nie zginal ,... Wyobraz sobie dzielnice z
      pustakow po takim trzesieniu ,... Hiroshima smile
    • Gość: Luwten Re: To prowokacja IP: 195.187.108.* 01.12.03, 13:04
      szyta grubymi nićmi.
      I daliście się na to nabrać.
      Facet ma ubaw.
      • Gość: VIP-1 Re: To prowokacja IP: *.mt.sfl.net 01.12.03, 13:15
        a niech sie bawi
        my tez lubimy sie bawic z takimi jak on
        co to pustaka na karku nosza
        • obludnik To nie prowokacja 02.12.03, 00:26
          W ameryce szeroko pojetej budynki rzadowe szkoly szpitale urzedy buduje sie solidnie na kilkaset lat.Te domki budowane na sabdywizjach to
          tanizna na ktora kazdego stac.Ktos tu napisal , ze dlatego drewniane bo teren jest sejsmiczny.Nic bardziej mylnego w Itali i w Grecji tez sa trzesienia ziemi , a domy
          buduje sie solidne i na stulecia .Tylko tam nie kazdego jak w Ameryce na to stac.Na barak stac kazdego pracujacego w Ameryce.W tym baraczku wszystko
          jest nietrwale dach sciany system grzewczy i na okrago to gowno wymaga remontu.
          W USA jednak nie kazdy mieszka w domku , 26 procent mieszka w przyczepach kampingowych i roznego rodzaju kontenerach natomias 8 %
          mieszka w piwnicach , gdzie mieszkanie zagraza zdrowiu jest wilgoc i wydziela sie gaz Rodon ktory jest rakotworczy.Czy ktos widzial w Europie
          by ktos mieszkal w piwnicy ?
          • niktnowy1 Re: To nie prowokacja 02.12.03, 01:17
            Zagluszacze znalezli nowy temat.
            Zapomniales napisac ze w USA murzynow bija i jest zle.

• soup_nazi Zafascynowal mnie "gaz Rodon" co sie wydziela 02.12.03, 16:14

• Gość: sp;lit Re: Zafascynowal mnie "gaz Rodon" co sie wydziela IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 02.12.03, 20:17
                Rodonem to mu z pyska zalatuje smile Wiesz o co chodzi , przekret dekady
                w '80 tych ,... 21 wiek a niektorzy jeszcze przypominaja , moze go skubneli i
                spac nie moze ,...
          • Gość: sp;lit To nie prowokacja ,.. tobie pustak spadl na leb :) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 02.12.03, 09:44
            SKOPJE

The name of the capital of Macedonia evokes memory of the terrible
            earthquake which in 20 seconds on the 26th of July 1963 transformed it into a
            heap of ruins (1100 dead, 4000 injured, 80% of housing damaged).

Te trzesienie bylo 6.9 na Richterze , nasze 7.0 ,... 10 x silniejsze i
            trwalo prawie 40 sekund
          • Gość: Luwten Re: Nie mówię, że nie masz racji IP: 195.187.108.* 02.12.03, 15:07
            Ale to jak dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia
            nad Świętami Wielokanocnymi, albo czy w Niemczech
            żyje się lepiej niż w USA.
            Dla mnie to głupie dyskusje i szkoda na nie czasu.

• luiza-w-ogrodzie Zywotnosc domu i wlasciciela 02.12.03, 01:27
      Dom moze ma zywotnosc 300 lat, ale przecietna oczekiwana dlugosc zycia (life
      expectancy) dla osoby urodzonej w Polsce w 2000 to tylko 69.7 lat dla
      mezczyzny i 77.9 dla kobiety. Osoba czterdziestopiecioletnia w 2000 roku miala
      do przezycia 27.9 (mezczyzna) lub 34.6 (kobieta) lat.

www.coe.int/t/e/social_cohesion/population/demographic_year_book/2001_Edition/Poland%202001.asp#P3145_21137

Osobiscie wole budowac dla siebie niz dla Urzedu Ochrony Zabytkow.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
      .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
    • barwnic czy to prawda ze 02.12.03, 03:55
      "polowa ludzi mieszkajacych w tych 'blokowcach' juz jest chora na raka, a jak
      ktos jeszcze nie jest to napewno bedzie"?
      • Gość: wadera Re: czy to prawda ze, IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 02.12.03, 19:40
        Barwnic, swieta prawda, poparta tragedia w mojej rodzinie. Moja siostrzenica
        umiera na raka kosci glowy. Po usunieciu kosci prawej czesci twarzy, po 5
        chemioterapiach i 5 naswietleniach kobaltowych /calosc terapii przewiduje 40
        chemioterapii i 35 naswietlen/ poprzez ktore utracila prawe oko swinstwo
        zrobilo przezuty na lewa strone kosci czolowej. Praktycznie nie ma juz dla
        niej ratunku. Badania kwalifikujace zlosliwosc tego swinstwa robiono
        trzykrotnie w najlepszych labolatoriach wojskowych w Polsce.Dlaczego w
        wojskowych? Dlatego, ze jej maz jest oficerem Wojska Polskiego od 26
        lat.Najtragiczniejsze w tej tragedii jest to, ze to wlasnie wojskowi lekarze
        stwierdzili, ze jej choroba jest efektem zycia w komunistycznych blokowiskach
        i ze nie jest odosobnionym przypadkiem. 80% zachorowan na raka jest wsrod
        ludzi zamieszkujacych blokowiska. Dlaczego? Dlatego, ze plyty betonowe z
        ktorych sa ona skaladane/ trudno powiedziec tutaj o budowli tych
        pseudodomow/maja duza zawartosc azbestu.O wplywie azbestu na nasze zdrowie to
        juz odrebny wyklad, ktorego nie bede tutaj robila. Na ten temat jest mnostwo
        fachowej literatury ktora radze przestudiowac jezeli chcesz temat wyczerpac
        doglebnie.jeden pozytywny wniosek z calej tragedii to to, ze wreszcie mowi sie
        otwarcie o tym jakie skutki ujemne na nasze zdrowie maja blokowiska.Dlatego z
        cala stanowczoscia wole domy z drewna, nawet jezeli mam do nich doplacac w
        sensie ogrzewania, cena nie wchodzi w rachube w poruwnaniu do ceny jaka placa
        ludzie z "blokowisk". A terz zapytam, czy dzisiejsze pustaki to tylko cement i
        piasek i cala zdrowa reszta? , bez grama azbestu? Jezeli tak to jeszcze mozemy
        wybierac pomiedzy. Jezeli tam jest 1 miligram azbestu na tone cementu dyskusja
        jest zbedna przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam Wadera.
        • Gość: sp;lit Re: czy to prawda ze, IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 02.12.03, 20:28
          Jeszcze gorsze sa te 2-3 setki tys "polskich willi" zbudowanych z pustakow z
          domieszka zuzlu z koksu ,... Po kilkunastu latach w tych pudlach twoje kosci
          beda swiecic na Sadnym Dniu ,...
    • Gość: Krzych Re: Krzychu IP: 62.111.250.* 02.12.03, 08:22
      oooo
      wyszło szydło w worka.
      (wytłumaczę ci o co chodzi ,bo mniemam ,że nie zrozumiesz)
      znaczy to tyle o ile: okazało się jaka kulturę reprezentujesz

pozdrawiam
      i życze progresywanego podejścia do swego rozwoju umysłowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka