Dodaj do ulubionych

Próbki szklane - jak wykonać?

21.03.11, 22:07
Witam,
w moim prawie 30 letnim domu pojawiają się dość spore pęknięcia ścian, podłóg i sufitów w bardzo różnych miejscach. Chcę sprawdzić czy te pęknięcia postępują, czy remont nie będzie bezsensowny i czy dom nadaje się do mieszkania.

Słyszałam o próbkach szklanych... Nie wiem jak je wykonać. Proszę o dokładne, łopatologiczne wyjaśnienie co dokładnie należy zrobić. Ile czasu powinno się czekać na efekty?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Próbki szklane - jak wykonać? 21.03.11, 22:25
      Plomby szklane robi się tak. Bierzesz szklaną płytkę, cienką 1 mm około. Odkuwasz tynk w miejscu pęknięcia, na tyle dużo, żebyś mógł swobodnie zamontować plombę. Następnie rozrabiasz gips, zwykły budowlany gips. Tym gipsem przyklejasz płytkę szklaną w poprzek pęknięcia tak, żeby płytka była zamocowana po bokach pęknięcia a bez pośrednio nad pęknięciem powstała wolna przestrzeń między płytką a ścianą/murem, mam nadzieję że wiadomo o co chodzi. Przy czym płytka ma być na bokach mocowania oklejona gipsem a nie przyklejona tylko powierzchniowo jakbyś kleił lustro do ściany. Boki płytki mają być zamocowane do podłoża. Następnie czekasz i obserwujesz, co nie oznacza oczywiście, że stawiasz sobie przed plombą taboret i patrzysz. Czasem wyjdzie od razu czasem potrwa to dłużej. Jeśli jest problem płytka szklana pęknie, jeśli nie ma problemu to oczywiście płytka będzie nie naruszona. Oczywiście są pęknięcia, które i bez płytki pokazują, że się coś dzieje. Wszelkie pęknięcia ukośne, w nadprożach drzwi i okien wskazują w budynkach starszych, że coś jest na rzeczy.
      • czakalaka2011 Re: Próbki szklane - jak wykonać? 21.03.11, 22:44
        Ok, dzięki za odpowiedź. Jakiej wielkości powinny być te płytki mniej więcej?
        • jarecki_2 Re: Próbki szklane - jak wykonać? 21.03.11, 23:33
          2-3 cm szerokie na 10-15 długie, ale to nie ma większego znaczenia, w granicach rozsądku po prostu.
          • czakalaka2011 Re: Próbki szklane - jak wykonać? 22.03.11, 10:10
            wszystko jasne, dzięki. Dla faceta są to pewnie oczywiste rzeczy, dla mnie niestety nie ;)
            pzdr.
    • tamin Re: Próbki szklane - jak wykonać? 22.03.11, 14:31
      Witam

Przyklejasz w miejscu pęknięcia kawałek szkła i tyle, czekasz aż pęknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka